Program studentske liste i uslovi za kandidate

Nikola Tajland

Ističe se
Poruka
2.746

Šta je program studentske liste i koji su uslovi za kandidate​

Studenti u blokadi su u petak na skupu u Beogradu delili program izborne liste i otkrili za šta se zalažu i koji su njihovi uslovi za kandidate na njihovoj listi.

Studenti su u svom programu naveli da se bore za:

Ispunjenje svih studentskih zahteva​

Studentski zahtevi, u svojoj srži zasnovani na načelima pravičnog društva, ne smeju biti zataškani i zanemareni. Njhovo neispunjenje na koje utiče trenutna vlast, dokaz su nefunkcionalnosti institucija.

Slobodu medija​

Ostvarivanje ustavnih prava građana na potpuno, istinito blagovremeno izveštavanje o svemu što je u javnom interesu. Moraju se primeniti odredbe koje se tiču sastava Saveta, uprave i upravljanja REM-a. Mediji su dužni da nepristrasno izveštavaju.

Slobodne i poštene izbore​

Potpuna revizija biračkih spiskova, odsustvo prinude i zastrašivanja birača, sprečavanje i sankcionisanje svake zloupotrebe biračkog prava. Mora se omogućiti funkcionisanje svih institucija zaduženih za organizaciju i kontrolu izbora.

Nezavisno i efikasno sudstvo i tužilaštvo​

Sudstvo i tužilaštvo su pod političkim uticajem te je neophodna smena odgovornih, postavljanje stručnih kadrova, kao i uvođenje instituta specialnog tužilaštva za javne funkcionere.

Državu bez korupcije i organizovanog kriminala​

Treba pojačati unutrašnu kontrolu policije i bezbednosnih službi. Hitno blokirati sve tokove i pranje novca stečenog korupcijom i kriminalom, takođe objaviti sve komercijalne ugovore države sa stranim i domaćim investitorima.

Javna preduzeća i projekte​

Potrebno je striktno primenjivanje propisa kojima se regulišu javne nabavke, prekinuti praksu favorizovana pojedinih preduzeća. U cilju opšteg interesa neophodno je zadržati ključna infrastrukturna preduzeća u vlasništvu države.

Bezbednost građevinskih obekata i sobraćajnica​

Iz razloga nepoštovanja procedura i pravila na štetu kvaliteta i bezbednosti objekata i saobraćajnica, neophodna je nezavisna vanredna provera svih značajnih građevinskih projekata realizovanih poslednih godina.

Raspolaganje mineralnim resursima i zaštita životne sredine​

Potrebna nam je strategija upravljanja mineralnim i drugim resursima u skladu sa ekološkim društvenim, ekonomskim i regionalnim aspektima. Zaustaviti sve projekte, poput projekta „Jadar“, koji kroz eksploataciju ugrožavaju dugoročne društvene interese. Neophodno je preispitati urbanističku politiku i povećati broj zelenih površina.

Poljoprivreda​

Treba nam poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i podsticanje inicijative individualnih proizvođača, kao i sprovođenje departizacije u subvencionisanju proizvodnje.

Prosveta​

Društvena svest o značaju prosvetnih radnika mora se podrići kroz bolje uslove rada, ekonomski položaj, a dekvatnu podršku i priznanje njihovog doprinosa zajednici.

Nauka​

Naučni i istraživački rad mora postati temelj društvenog i privrednog razvoja. To zahteva dugoročno sistemsko ulaganje u nauku, vraćanje ugleda naučnoj zajednici i obezbeđivanje institucionalne nezavisnosti.

Kultura​

kultura je temlj društva. Treb ada gradimo spomenike znanja i umetnosti, ulažemo u stvaraoce nematerijalne baštine.

Zdravstvena zaštita​

Neophodna su veća i efikasnija ulaganja u sistem javnog zdravlja, bezbednost na radu, promociju zdravlja i sprečavanje bolesti, uz odgovorajajuće regulisanje privatnog sektora. Moraju se poštovati prava pacijenata i profesionalna etika, uz sprečavanje korupcije i osiguranje bezbednog okruženja unutar zdravstvenih ustanova.

Lokalna samouprava​

Dužnost svakog građanina je da uzme učešće u javnom životu i da sudeluje u donošenju odluka koje se tiču dobrobiti svih nas kroz političku emancipaciju, mehanizme direktne demokratije kao što su građanski zborovi, lokalni referendumi i narodna inicijativa.

Studentsko organizovanje​

Postojeće strukture ne uživaju poverenje studenata zbog nedostatka transparentnosti, sklonosti korupciji i neefikasnom zastupanju interesa studenata. Mora da se radi na drugačijim sistemima koji poput plenuma omogućavaju organizovanje putem direktne demokratije.

Radnička pitanja​

Potrebno je stremiti ka ostvarenju radničkih zahteva kroz izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku. Svi organi Republike Srbije moraju raditi na jačanju radnog zakonodavstva i njegovom poštovanju. Minimalna zarada je niska u odnosu na troškove života i evidentno je da se mora povećati.

Nacionalni interes​

Međunarodni položaj mora biti podređen interesima države i građana. Ključne vrednosti na kojima će se buduća spoljna politika temeljiti su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ekonomski razvoj države, transparentnost, mirno rešavanje sporova i vojna neutralnost.
Studenti u blokadi su objavili i kvalifikacione kriterijume biranja kandidata za listu:

Kandidat:​

– Mora biti punoletni državljanin Republike Srbije
– Ne sme biti student!
– Nikad nije bio član vladajuće koalicije
– Nikada nije bio funkcioner parlamentarne opozicije
– Nije bio član izvršne ili zakonodavne vlasti
– Mora poštovati program liste

Kandidat:​

– Mora biti punoletni državljanin Republike Srbije
– Ne sme biti student!
– Nikad nije bio član vladajuće koalicije
– Nikada nije bio funkcioner parlamentarne opozicije
– Nije bio član izvršne ili zakonodavne vlasti
– Mora poštovati program liste
sve ispunjavam. :lol:

da dodam sledeće reference:
- nikad politički uvlakač. samo jednom sam izašao na izbore i to onomad kad je trebalo slobu da ražalujemo,
- uvek sam bio protiv blokade nastave i foliranja u zahtevima jer to samo šteti deci i borbu čini neozbiljnom. kontraproduktivno,
- protiv sam da na listi budu profesori uvlakači i dekani koji su bili u obustavi,
- odmah sam tražio odgovornost vlasti jer je ostavka moralni čin a zakonska krivica nedokaziva u mnogim slučajevima,
- hrabro sam se na forumu borio protiv ujkana, mudžanedina, drugosrbijanaca i ostalih srpskih dušebrižnika. banovali me više puta,

Poslednja izmena:
sve ispunjavam. :lol:

da dodam sledeće reference:
- nikad politički uvlakač. samo jednom sam izašao na izbore i to onomad kad je trebalo slobu da ražalujemo,
- uvek sam bio protiv blokade nastave i foliranja u zahtevima jer to samo šteti deci i borbu čini neozbiljnom. kontraproduktivno,
- protiv sam da na listi budu profesori uvlakači i dekani koji su bili u obustavi,
- odmah sam tražio odgovornost vlasti jer je ostavka moralni čin a zakonska krivica nedokaziva u mnogim slučajevima,
- hrabro sam se na forumu borio protiv ujkana, mudžanedina, drugosrbijanaca i ostalih srpskih dušebrižnika. banovali me više puta,

Мислим да вас, Ћације, не пуштају на листу.

Мислим да вас, Ћације, не пуштају на листу.
ne lupaj. svako ko zadovoljava kriterijume može na listu.

bilo bi dobro da svaka izborna jedinica ima više studentskih kandidata tako da narod može birati jednog od više predloženih. ovo će izabranom dati legitimitet i neće lako proći USAID i MI6 igrači.

a ni vi koji ste nasankali studente na ovu "mudru" strategiju zvanu "student harikiri".

све то они желе а воду нису понели на блокаду моста и то више часовну блокаду , знали да ће тамо бити више сати ..сигурно да су то њихове "листе жеља" , они су их "саставили" , говоримо о људима који нису способни воду да понесу на блокаду ..

све то они желе а воду нису понели на блокаду моста и то више часовну блокаду , знали да ће тамо бити више сати ..сигурно да су то њихове "листе жеља" , они су их "саставили" , говоримо о људима који нису способни воду да понесу на блокаду ..
Pogledaj ih na instagramu kako se sramote kada ih onaj lik propituje iz istorije,matematike... 1man ukucaj u pretragu,da vidiš koliko bahata omladina nema pojma o osnovnim stvarima,a hoće da nam ih podmetnu da oni nešto predlažu o izborima i kandidatima za državne funkcije.Nemači pojma.Sramota.Nesposobni za bilo šta.

ne lupaj. svako ko zadovoljava kriterijume može na listu.

bilo bi dobro da svaka izborna jedinica ima više studentskih kandidata tako da narod može birati jednog od više predloženih. ovo će izabranom dati legitimitet i neće lako proći USAID i MI6 igrači.

a ni vi koji ste nasankali studente na ovu "mudru" strategiju zvanu "student harikiri".
USAID?
Dakle nema mesta za Brnabicku?
MI 6? ..Sta, Vucic otpisan?

A to sa tim jedinicama.... pa kako to zamisljas kada je po ustavu cela Srbija jedna izborna jedinica????

Da se manemo tvojih laprdanja i slinovanja.
Postoji li tacka u ovom programu sa kojom se ne slazes?

Pogledaj ih na instagramu kako se sramote kada ih onaj lik propituje iz istorije,matematike... 1man ukucaj u pretragu,da vidiš koliko bahata omladina nema pojma o osnovnim stvarima,a hoće da nam ih podmetnu da oni nešto predlažu o izborima i kandidatima za državne funkcije.Nemači pojma.Sramota.Nesposobni za bilo šta.
A tek kada caci pokusavaju da zapevaju "hebenu himnu Srbije" kako kaze Milos Pavlovic?

Nego...

Како то мислиш, "свака изборна јединица"?

Србија је једна изборна јединица.
to je glupo. malo ljudi ima koje poznaje cela srbija.

kandidat se treba birati u bazi koja ga najbolje poznaje. narodni deputat treba bit čičnost sa biografijom u koganarod ima poverenja. recimo vozždovac jedna izborna jedinica.

Zssto to ovi tvoji ne isprave?
Mozda zato sto su takva bagra da ih oni koji ih poznaju gadjaju jajima na ulici?
hebali te oni.:rumenko: valjda će jednom da ti dosade. izvinte ali ne zaslužujete bolje kada svakoga koji drugačije misli kvalifikujete tako.)

"oni" hoće partijski sistem u kome kontrolišu svoje poslanike. takav način vladanja pretvara narodnog poslanika u klona šefa partije.

takav pristup nipodaštava volju naroda i obesišljava pojam demokratije. narodnog poslanika mora birati narod koji veruje u njega i samo ga ista jedinica može ražalovati.

Potpuna revizija biračkih spiskova

Ovu stavku uvek spominju i opozicione stranke. Studenti i funkcioneri svih opozicionih stranaka moraju da prihvate činjenicu. Ova vlast nikada neće srediti birački spisak. Nikada.

Samo smenom vlasti i smenom zaposlenih na tom poslu, može da se sredi birački spisak.

Mesecima sam, posle 2000.godine ispravljala brljotine i gomilu grešaka koje je namerno napravio SPS.

SNS je od 2012. možda i dva puta menjao program na kome se ažurira birački spisak i pored trafo stanica i sličnih objekata, sigurno ima još mnogo propusta.

Ja sam radila na poslovima ažuriranja biračkih spiskova od 1997 ( kada je pobedila Koalicija Zajedno ) ali smo ipak i ja, i sve moje kolege sa drugih bg opština brisali i ažurirali mnogo grešaka.

Duple i troduple matične brojeve, lica koja su bila upisana u birački spisak i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.. sve je to moralo da se ažurira.

I stvarno je postojala dobra volja tadašnje vlasti, posle 2000. da se birački spisak ažurira.

I ono najvažnije: Birački spisak je nemoguće da bude sređen 100% jer se zaključuje 15 dana pre izbora.

Morao bi da se promeni Rokovnik RIK-a da se zaključuje 10 dana pre izbora.

I opet neće biti idealan, jer za tih 15 ili 10 dana ljudi se preseljavaju sa jedne adrese na drugu, preseljavaju se iz jednog grada u drugi.. tu su i venčanja, a nemoguće je promeniti prezime u b.spisku kada je zaključan i na kraju, ljudi umiru od zaključenja biračkog spiska do dana izbora..pa tako imamo i "sveže umrle" birače koji se nalaze u biračkom spisku.

A tek kada caci pokusavaju da zapevaju "hebenu himnu Srbije" kako kaze Milos Pavlovic?

Nego...

Studentski zahtevi, u svojoj srži zasnovani na načelima pravičnog društva, ne smeju biti zataškani i zanemareni. Njhovo neispunjenje na koje utiče trenutna vlast, dokaz su nefunkcionalnosti institucija.

Postojeće strukture ne uživaju poverenje studenata zbog nedostatka transparentnosti, sklonosti korupciji i neefikasnom zastupanju interesa studenata. Mora da se radi na drugačijim sistemima koji poput plenuma omogućavaju organizovanje putem direktne demokratije.
I nemo odmah da prozivaš ekipu koja želi da studira,oni su vaše kolege.Što se onih drugih tiče,teško da će to na dobro da izađe,loši su po ovu državu.

GsXJoIdXoAAeSws

I nemo odmah da prozivaš ekipu koja želi da studira,oni su vaše kolege.Što se onih drugih tiče,teško da će to na dobro da izađe,loši su po ovu državu.
Ok.
Ne slazes se sa dve tacke.
Da li bi mogao da kazes sta ti u njima konkretno ne odgovara?
Ili sta je u njima nenormalno?

Ovu stavku uvek spominju i opozicione stranke. Studenti i funkcioneri svih opozicionih stranaka moraju da prihvate činjenicu. Ova vlast nikada neće srediti birački spisak. Nikada.

Samo smenom vlasti i smenom zaposlenih na tom poslu, može da se sredi birački spisak.

Mesecima sam, posle 2000.godine ispravljala brljotine i gomilu grešaka koje je namerno napravio SPS.

SNS je od 2012. možda i dva puta menjao program na kome se ažurira birački spisak i pored trafo stanica i sličnih objekata, sigurno ima još mnogo propusta.

Ja sam radila na poslovima ažuriranja biračkih spiskova od 1997 ( kada je pobedila Koalicija Zajedno ) ali smo ipak i ja, i sve moje kolege sa drugih bg opština brisali i ažurirali mnogo grešaka.

Duple i troduple matične brojeve, lica koja su bila upisana u birački spisak i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.. sve je to moralo da se ažurira.

I stvarno je postojala dobra volja tadašnje vlasti, posle 2000. da se birački spisak ažurira.

I ono najvažnije: Birački spisak je nemoguće da bude sređen 100% jer se zaključuje 15 dana pre izbora.

Morao bi da se promeni Rokovnik RIK-a da se zaključuje 10 dana pre izbora.

I opet neće biti idealan, jer za tih 15 ili 10 dana ljudi se preseljavaju sa jedne adrese na drugu, preseljavaju se iz jednog grada u drugi.. tu su i venčanja, a nemoguće je promeniti prezime u b.spisku kada je zaključan i na kraju, ljudi umiru od zaključenja biračkog spiska do dana izbora..pa tako imamo i "sveže umrle" birače koji se nalaze u biračkom spisku.
Sve to stoji ali uz veliku napomenu da ova vlast svesno gaji te greske plus ih jos svesnije i proizvodi.

E, bajo, pa u kojem programu to ne piše?! To nije ni za seminarski rad.
Program bilo koje stranke je spisak lepih zelja.
OVde je razlika u tome sstose studenti ne grabe za mandate i lovu vec su samo izneli stavove koje oni kao, u ovom trenutku, najjaca drustvena grupa, sa najvecom (neplacenom) podrskom. Podrzati i pomoci.
A naravno da nije za seminarski rad jer to i nije seminarski rad.
Nego....Postoji li tacka u ovom programu sa kojom se ne slazes?

Back