Коју Идејицу имаш?
Mnogo puta sam ovde napisala da sam skoro punih 12 godina radila na poslovima referenta za vođenje i ažuriranje biračkog spiska.
1. Postojeći spisak, tj program ne treba dirati, dok se ne napravi nov birački spisak.
2. Sve građane flajerima obavestiti da dođu u svoju opštinu kako bi se upisali u birački spisak i doneli izvod iz matične knjige umrlih ukoliko se preminuli član porodice i dalje nalazi na biračkom spisku.
3. Obezbediti po holovima opština nekoliko "punktova" za upis u birački spisak. Upisuju se ljudi koji stvarno žive tu, i sa ispravnim podacima.
Potrebno je 6 zaposlenih da radi na tim punktovima, po 6 ili manje u zavisnosti od broja birača.
Podaci se unose u novi program biračkog spiska.
4. Najvažnije je da se iz biračkog spiska izbrišu davno umrli- ima u biračkom spisku i birača rođenih 1888 i 1890-tih godina. Znam za primere na Voždovcu.
5. Da bi moglo više ljudi da radi upis u birački spisak, potrebno je da svi dostave svoje podatke, lk i da im se zakonski omogući da to rade ( postoje ID kartice, za ulazak u Registar građana, MK i ostalo. )
Da, treba krenuti ispočetka, od nule i uživo, ništa preko kompjutera jer tako bi mogle da se rade manipulacije.
6. Da ne bismo imali ponovo "izborne turiste" svaki " turista " mora u određenom roku da prijavi da neće glasati u svom prebivalištu već u privremenom boravištu na dan izbora.
7. MUP mora da sredi svoju bazu aktivnih i pasiviziranih adresa.
Ima još, ali mislim da je jasno o čemu pričam. Samo na taj način, od nule može da se sredi birački spisak, ALI treba imati u vidu da se, po Rokovniku RIK-a birački spisak zaključuje 15 dana pre izbora.
Za to vreme neko umre, neko se preseli, promeni prezime i tako birački spisak ne može da bude 100 posto tačan.
PS. Ovo je obiman posao i zahteva mnogo truda ali i želje samih građana da imaju sređen birački spisak.