PROBLEMI

..........
P.S. Zanimljivo je da se dva moderatora pojavljuju kada ja kazem da pokusa da nauci srpski ako joj nije tesko, a nije se pojavio ni jedan jedini na neke druge simpaticne izjave izrcene ovde...:D kako je to samo simpaticno...ali, ne zalim se, meni ne treba niko treci da me brani od niskih prozivki
Verovatno si u pravu da je trebalo ranije reagovati.
Ali sam ja sasvim namerno navela dva razloga zbog kojih sad reagujem... Naravno da ih je bilo mnogo više i, definitivno brišem sve naredne postove koji su izgubili vezu sa temom.

Tema nije nečiji stav, bio on ovakav ili onakav.
Nisam ulazila u to da objašnjavam ko je "prav" a ko "kriv".
Samo smatram da treba da reagujem na nepristojno i nekorektno ponašanje. Verovatno je trebalo i ranije.
Dakle, diskusija je definitivno završena.
Ovo je "usvajalište", pričamo o prblemima vezanim za usvajanje životinja - kako onima koji ih daju na usvajanje tako i onima koje (eventualno) imaju oni koji ih usvajaju.

kako to mislis; tema nije neciji stav???
stavovi su upravo ono o cemu ovdje pricamo;
- sterililizrati ili ne
- uzeti s ulice ili ne
- uzeti mjesanaca ili rasnog...
- biti odgovran ili neodgovoran; sta to uopce podrazumijeva...

sve to su stavovi, a oni su nas i doveli tu gdje jesmo

i da, trebalo je da reagiras jos kad je napala Minu bez ikakvog povoda :neutral:

Ok...ja sam preterala isprovocirana tudjim preterivanjem(i to nije opravdanje, to je ispoljena slabost)...
Nego, evo da pricamo o jednom problemu vezanom za usvajanje...komsinica ocajnicku zeli da udomi pudlu...prvo forum nije dolazio u obzir, ali sada smo dosli i dotle...ja sam lepo obecala da cu prvo doci i ispipati ko je pobornik drzanja zivotinja u stanu(pri tom nisam lagala, sve ovde navedeno JESU moji stavovi, ali sam svesna da njeno kuce ne moze drugacije da zivi nego u stanu), da je neko ne bi prevario...
Medjutim, kao i u Krusevcu, tako i na forumu....odgovora nema...kome treba stari pas koji se boji cak i macaka, a kamoli pasa? Pri tome sterilisan, pa ne moze da sluzi ni za parenje...sad ispade da dzabe njegov pedigre i nagrade osvajane na izlozbama...jednostavno niko ne zeli takvog psa...nefunkiconalan je...
Da li takvi psi ikada nalaze dom? Kakva su vasa iskustva? I kakva je ,,ciljna grupa'' ljudi kojima uopste treba nuditi ovakvog psa? Meni padaju napamet jedino usamljene bakice koje vole pse...ali gde naci takvu?
Pudla ce biti uspavana ako ne nadje vlasnika jer postaje sve veci problem :(

Ok...ja sam preterala isprovocirana tudjim preterivanjem(i to nije opravdanje, to je ispoljena slabost)...
Nego, evo da pricamo o jednom problemu vezanom za usvajanje...komsinica ocajnicku zeli da udomi pudlu...prvo forum nije dolazio u obzir, ali sada smo dosli i dotle...ja sam lepo obecala da cu prvo doci i ispipati ko je pobornik drzanja zivotinja u stanu(pri tom nisam lagala, sve ovde navedeno JESU moji stavovi, ali sam svesna da njeno kuce ne moze drugacije da zivi nego u stanu), da je neko ne bi prevario...
Medjutim, kao i u Krusevcu, tako i na forumu....odgovora nema...kome treba stari pas koji se boji cak i macaka, a kamoli pasa? Pri tome sterilisan, pa ne moze da sluzi ni za parenje...sad ispade da dzabe njegov pedigre i nagrade osvajane na izlozbama...jednostavno niko ne zeli takvog psa...nefunkiconalan je...
Da li takvi psi ikada nalaze dom? Kakva su vasa iskustva? I kakva je ,,ciljna grupa'' ljudi kojima uopste treba nuditi ovakvog psa? Meni padaju napamet jedino usamljene bakice koje vole pse...ali gde naci takvu?
Pudla ce biti uspavana ako ne nadje vlasnika jer postaje sve veci problem :(

pa onaj koji zeli psa zbog ovog boldovanog,ne treba ni bubashvabu da ima,a kamoli psa

kako to mislis; tema nije neciji stav???
stavovi su upravo ono o cemu ovdje pricamo;
- sterililizrati ili ne
- uzeti s ulice ili ne
- uzeti mjesanaca ili rasnog...
- biti odgovran ili neodgovoran; sta to uopce podrazumijeva...

sve to su stavovi, a oni su nas i doveli tu gdje jesmo

i da, trebalo je da reagiras jos kad je napala Minu bez ikakvog povoda :neutral:
Tačno.
Diskusija je i dopuštena upravo zbog toga što je počelo sa iznošenjem razmišljanja i argumenata na temu sterilizacije, uzimanja psa sa ulice, usvajanja mešanaca i rasnih životinja. Ali se ista pretvorila u lično prepucavanje i dokazivanje kako jedna strana nije u pravu - na način koji baš nije primer tolerancije, razumevanja i lepog vaspitanja.
Prihvatam grešku što nisam reagovala ranije, ali recimo da se ne slažem sa tobom kada je to bilo, što i nije preterano bitno.
I nije problem u stavovima, već u načinu na koji se oni iskazuju i kako se odnosimo prema suprotnim.

Tačno.
Diskusija je i dopuštena upravo zbog toga što je počelo sa iznošenjem razmišljanja i argumenata na temu sterilizacije, uzimanja psa sa ulice, usvajanja mešanaca i rasnih životinja. Ali se ista pretvorila u lično prepucavanje i dokazivanje kako jedna strana nije u pravu - na način koji baš nije primer tolerancije, razumevanja i lepog vaspitanja.
Prihvatam grešku što nisam reagovala ranije, ali recimo da se ne slažem sa tobom kada je to bilo, što i nije preterano bitno.
I nije problem u stavovima, već u načinu na koji se oni iskazuju i kako se odnosimo prema suprotnim.

a ti onda iscitaj od pocetka...mislim, ja sam to upravo
uradila i zakljucila da je cak i... kvarnije nego sam u startu mislila :neutral:

Pazen je neverovatno dobro...ne moze da se kaze da je ostario izgledom(prelep je), ali se ponasa drugacije nego kada je bio mlad, mirniji je, sad vise voli da se mazi nego da se igra...doduse na to mozda i utice sto zivi sa starom osobom...ne znam...ali tuzno je sto ga niko nece...i to bas zato sto je previse razmazen...:(

Pazen je neverovatno dobro...ne moze da se kaze da je ostario izgledom(prelep je), ali se ponasa drugacije nego kada je bio mlad, mirniji je, sad vise voli da se mazi nego da se igra...doduse na to mozda i utice sto zivi sa starom osobom...ne znam...ali tuzno je sto ga niko nece...i to bas zato sto je previse razmazen...:(

pa stavi temu sa slikom...na forume,na orkin sajt...javice se neko

Kvalitetno zatvorene u stanu bez mogucnosti da prosetaju:confused:Pa ni coveku ne bi bio kvalitetan zivot da ne izlazi iz stana, a kamoli macki.
Kola, psi, lude komsije...pa ako se barem potrudis i izvedes je napolje odvedes u parkic gde nema pasa(ako sam ja nasla mesto gde nista nece scepati morsko prase koje je na meti i pasa i macaka, naci ce se uz malo truda i mesto za macku), ok budi sa njom sve vreme i nece joj se nista desiti...ali je izvedi na travu, vazduh...
Postoji nesto sto se zove preterana briga...i to se moze odraziti na bilo koji aspekt od ljubimca, preko deteta do partnera...ali to je bolest i time predmet svoje ljubavi ugusis i zatvoris u zlatni kavez...ili ako se radi o coveku, pa moze da ti poegne, izgubis....
P.S. Moji baba i deda su u selu imali macku koja je bila moje godiste...zivela je 16 godina...iako nije bila zatvarana i mogla je da ide gde hoce....jedino, za nju se slazem da je bolje da su je sterilisali...
Ok je sterilizacija za neke jedinke...ali ne za SVE....pa koj moj sterilises macku ako je i onako nikada neces pustiti iz stana? I kako se uopste radi ta sterilizacija?[/QUOTE

Ovako nevena posto neznas macke kad zive u stanu, a imaju sve uslove hranu vodu negu veterinara i ljubav i paznju nemaju potrebe da setaju napolju , zivimo u gradu koji ima jako puno kola a i ludih komsija !!!Neslazem se sa tobom da macka treba da se seta jer moze biti jako zadovoljna u stanu, a sterilise se da bi izbegla bolesti ,i razne upale i tumore a i da se smanji broj lutalica !!!Retko koja maca u selu doceka 16god jako mali procenat !!
A tvojoj baki i deki bih dao macu ali sterilisanu pa da zivi 18godina u selu :)
Ti si ok devojka nova si u ovome ali shvatices neke stvari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inace ameri sterilisu svoje zivotinje vec 30god i nisu uspeli da istrebe lutalice sa ulica ,pa tako necemo na zalost uspeti i mi !!!

Vratimo se na temu!:ok:
Nakon svega rečenog, viđenog, doživljenog, jedina "pomoć" u udomljavanju je neka vrsta intuicije i vere u Boga! Jednostavno nikada ne možeš znati kome si dao životinju i kako će se završiti ta priča!? Sve opet zavisi od ČOVEKA i ako želiš znati da si je dao u prave ruke to samo može biti neko od tvojih prijatelja.
Nevena
je neko ko je došao sa strane u ovu našu "malu baru" i očigledno brka neke pojmove! Pokušava da zastupa "prava" životinja ( na malo pogrešan način) po kojima svaka životinja ima interese koji se razlikuju od naših ljudskih, kao i slobode koje nemamo prava ograničavati radi sopstvene dobiti, dok mi uglavnom zastupamo tezu da ta prava ponekad moramo i trebamo ograničiti ( moj pas, moja mačka)! Gde je granica i prava mera?! U tome da moramo postupati od slučaja do slučaja!
Zašto pas ne bi bio poklonjen nekome "za dvorište i da imaju deca sa kim da se igraju"?!:think:
I moji psi žive u dvorištu i moji psi su "igračka" mom unuku! Nije znao reč "mama" ali je za Savu znao ko je! Pustila sam ih da se druže ravnopravno, te ne dramim ni kad mališan zgrabi Savu,a bogami ni kad Sava "marne" mališu ( što se desilo)! U svakom slučaju navikavaju se na suživot i moram se pohvaliti da bolje bebi gardove ne mogu imati! Prate mu svaki korak, naročito kada u ruci drži parče klope!

Ovo je prava prilika da ispričam "priču"!
Iako sam celog života imala pse, mačke i uz njih i sve ostale kućne ljubimce, o uličnim životinjama nisam mnogo razmišljala kao ni o rasnim. Za mene je pas bio "pas" kao i mačka, bilo da je mešanac , rasan bilo da sam ga našla na ulici ili dobila.Moja mama se nekad davno bavila kinologijom, ali su to bili "njeni" psi za koje se nisam preterano vezivala. I moji psi su uvek bili pušteni da se slobodno kreću, kao i mačke jer sam živela u dvorištu. Zapravo jedan od njih je na kraju balade ipak morao biti vezan jer je psihički skrenuo!
U ovu kuću u kojoj živim preselila sam se pre nekoliko godina, stara kuća je izgorela do temelja zahvaljujući mom psu Mici i njenim štencima koji su izazvali požar u kojem su i nastradali, moje prve noći u novoj kući. Sa sobom sam donela jedno štene šnaucera dobijeno na poklon, koje je napunilo godinu dana kada je izleteo na auto put ( nisam imala ogradu) i poginuo.Imala sam i mačora Crnog koji je skitao svuda okolo, jedini preživeo dve godine vladavine jednog risa koji je potamanio sve, bukvalno sve mačke u susedstvu, da bi na kraju nastradao od grudve grada koja ga je pogodila u glavu...
Par meseci nakon pogibije šnaucera ošteni se komšijina stara vučjakinja i to pet malih šnaucera! Oboje smo zadržali po jednog, ostali su udomljeni. Poučena iskustvom, napravila sam boks sa kućicom za Arčija, ali potpuno neadekvatan za tako velikog psa! Jeste on 3x2m sa ogradom visokom 2m ali za tolikog psa je bio pretesan. Danju je bio pretežno u boksu, a noću sam ga puštala, isključivo u mom prisustvu, međutim desilo se a sam otišla na nešto više od godinu dana i kad sam se vratila zatekla sam nesocijalizovanog, neposlušnog psa. Kod mene je stanovao dreser koji nije mogao ( ili nije hteo) da izađe sa njim na kraj. Dok je ranije šetao na povodniku, više ni za živu glavu nisam mogla da ga povedem: bacao se kao pomahnitao, a kada bih ga pustila trčao je kao sumanut po dvorištu trudeći se da nađe put do majke i sestre!
U isto vreme upoznala sam čoveka koji gaji vrhunske haskije, ima ih ( tada je imao 5) 4 u stanu i to je bila ljubav na prvi pogled. Dva legla su se desila istovremeno i asistirajući pri porođaju "zaradila " sam štene! Bila je to Lara, moja prva ljubav kada su rasni psi uopšte u pitanju! Donela sam je sa 2 meseca, spavala sa njom, svi smo je obožavali i divili se svakom njenom nestašluku. Svi, sem Arčija koji je pokušao da je prekolje! Tako sam došla do foruma ŽC , kao i do drugih gde sam mogla dobiti odgovor na pitanje o socijalizaciji psa. Preko dana je trčkarala pored Arčija koji bi skakao i urlao, puštala sam ih na smenu, on je i dalje nasrtao, iako je bio prava dobrica za ljude ( još uvek je)! Lara se zadržala kratko vreme, ali je ostavila dubok trag i usadila u celu moju porodicu ljubav prema toj blentavoj rasi. Posvađala sam se sa prijateljem i ne sluteći ništa odvela je kod njega da primi vakcinu sa ostalim štencima, da bi mi on tek posle mesec dana rekao da neće da mi je vrati!
Bila sam očajna! Otvorila sam temu i na balkankinology gde je on dobro poznat, vudući da je jedan od vodećih odgajivača. Ljudi su bili podeljeni,a ja sam se nadala da će promeniti mišljenje i vratiti mi psa, iako nismo imali nikakav ugovor!Pojedini učesnici diskusije su me podržali, apelujući da vrati psa, da bi on na to odgovorio da mi je psa "oduzeo zbog neadekvatne brige, jer imam nesocijalizovanog psa o kojem nisam vodila računa, kao i to da mi je jedan pas i poginuo, te on ne želi da Lara bude kod mene pod tim uslovima"! Naravno, odmah se našlo par njih da ga podrži, iako je bilo očigledno da je sve to znao i pre nego što mi je poklonio psa, te da je to laž, a isto tako nisu želeli da poveruju u ono što sam iznela o njegovoj "velikoj brizi" o psima.Istina je bila ta da je tada pet pasa i to haskija, živelo u jednosobnom stanu. Puštani su napolje u zajedničko dvorište između zgrada, nekoliko puta dnevno po pola sata, neki put u "hodu" obavljajući nuždu,a da u neku pravu šetnju prema mom ličnom saznanju nisu izvedeni više od godinu dana, sem kad ih vodi na izložbe i to u transporteru, naravno. Niko mi nije verovao...
Nekoliko godina posle...Eto mene sa vama i čoporom pasa, Arči je sa mojom sestrom u Italiji, uživa u stanu, a dotični je upravo poklonio Laru i još jednog svog psa u katastrofalno zapuštenom stanju....

ma, svi mi pravimo greske
evo liste mojih
neke su...neoprostive;
- macka, zenkica prije pet godina; Brsskvica (bila narancasta, jedna u milijun...)dok sam ja bila u inozemstvu usla u tjeranje
moj bivsi suprug je to rijesio tako sto ju je pustio da izadje, a kasnije bezuspjesno trazio...
greska; trebalo je na vrijeme da je steriliziramo

- kuca; Mrvica, minijaturna mjesanka; nismo je mogli zadrzati zbog premalneog stana i grozne okoline; promet, beton, bez zelenih povrsina...
dali smo je poznanici koja je imala kucu s dvoriste
poginula je...automobil...u roku dva mjeseca
greska; trebalo je da je zadrzimo; gledas da ucinis ispravnu stvar pa sipadne skroz...pogresna

- pretprosle godine; tvorici, jedino potomstvo koje ce Zum i Meda ikad imati;
dobiju gripu, u najkriticnijoj dobi od 2,5 mjeseca;
napravila sam dvije ogromne greske;
nisam ih izolirala od posjetilaca koliko sam mogla
(mada, mogao je i netko od nas, ukucana, donijeti gripu...)
medjutim, da sam ih SLABIJE/MANJE (kolicniski i kvalitetom...) hranila 99 % bi lakse pregurali
bolest jer bi bili...laksi, bukvalno...

- Zum moj prvi tvoric; moj najbolji drug i moja najveca ljubav; umro je nedavno zbog moje pogreske;
kad je pokazao simptome insulinoma nisamo napravili sve pretrage
oslonila sam se na simptome koji su insulinomu odgovarali,
razgovor s vetom koji tad nije bio u zemlji, ali poznaje Zuma (odogojio ga je...) i probleme koje ta uzgojna linija ima...
kad mu je secer pao na 1,6 stavila sam ga na Medrol...da ga stabiliziram do operacije...
Medrol je blokirao simptome i kad je Zum otisao na operaciju
(na moje navaljivanje jer sam se bojala da ce umrijeti ako nesto hitno ne uradimo...bilo mu je sve gore; nije mogao na zadnje noge, povremeno se gubio...) tumor nisu nasli...
zapravo, nista neobicno nisu nasli, a on je bio skroz lose...mjesecima
iz ansetezije se nije prboudio jer mu je secer pao prenisko;
zato sto je bio preslab, navucen na Medrol...nije pomogla ni injekcija, ni infuzija...nista
samo je zaspao...mada, mozda je to i..bolje s obzirom na to kako je bolest krenula...
medjutim, trebalo je uraditi tri stvari koje ja nisam uradila;
- naci drugog veta i ne cekati
- uraditi sve moguce pretrage koje vet predlozi; krv, urin, rentgen...da se definitvno utvrdi o cemu se radi...
- postupno ga skinuti s Medrola pa uraditi analize ako je vec malo bolje bio...dobio je na tezini
pa tek onda razmisljati o operaciji...(da sam bar poslusala Vladu i predomislila se oko operacije...)

- Meda; Zumova druzica, mama Juniora i Bebe; ljetos sam otisla na Durmitor na 4 dana
to je bilo prvi put da se tako razdvaja od mene nakon selidbe
ostala je kod nasih prijatelja koji imaju tvorice; poznaju se sa nasima i sve je trebalo bili ok, ali...naravno nije bilo;
posesivna i dominatna kakva je bila Meda se nije uspjela izboriti s osjecajem da je izgubila kontrolu;
mlada, zdrava, snazna tvorica sa nepune 3 godine samo je legla i umrla...
nije bilo simptoma, nikavih, nista problematicno nije pojela ili liznula...ama bas nista
nije uradjena autopsija, ali vet kaze da je najvjerojatnije u pitanju bio...srcani udar...

dan danas se grizem zbog ovih dogadjaja
narocito zbog Zuma i Mede
ponekad kad pogledam Juniora i Bebu vidim ih u njima...
i osjecam se nevjerojatno kriva
sve sam mogla drukcije;
mogla sam naci drugog veta...tj. kontaktirati Vladu prije nego je Zuma stavljen na Medrol
mogla sam ne otici na taj Durmitor...
ali nisam i to me rastura

sto se Lore, Pere, Juniora, Bebe i Marte tice samo jedno znam;
moze se nesto nepredvidjeno dogoditi...uvijek toga u zivotu bude, ali
ih sigurno necu ostaviti...napustiti...nekako, Medu sam izdala...mislim, to je gore od bilo cega

pa jel ona hoce da ga udomi ili ne?!?!?!?
na kraju ce ona biti kriva sto ga niko nije usvojio i uspavace ga...
:poludeo:
sta hoce ona uopste??

Ma ja besnim vec danima, i kao grickam nokte i strpljivo slusam njene zahteve...
Ona na to kuce gleda kao na dete koje nikad nije imala. Ona ustvari ima psihicki problem, jer je svu svoju emotivnu neostvarenost lecila preko tog kuceta. I sad, bolesna, na samrti ona hoce da ga sama nosi ako neko bude hteo da ga udomi(da upozna te ljude vidi stan i bla, bla)...mislim, to bi i bilo ok da joj lekar nije rekao da NE SME da putuje i da to moze da bude pogubno za nju.
U sustini, hoce da ga udomi, ali postavlja gore uslove nego sto moras da ispunis kada ti neko daje dete na usvajanje...:roll:
U neku ruku razumem ja sve to, znam koliko je vezana za psa, ali ipak...preteruje, toliko da mislim da ludi...

Back