PROBLEMI

K.pa koj moj sterilises macku ako je i onako nikada neces pustiti iz stana? I kako se uopste radi ta sterilizacija?

sterilises je zato sto se nikada nece pariti.Zasto? Zato sto ima potrebu da se pari a ne moze da se pari i onda se muchi.
Kad je sterilises,nagon prestane i zivotinja se ne muchi.
Plus je zdravije jer ne moze da dobije piometru,smanjuje se sansa za obolevanje od raka......

isto tako ako neces pariti psa,sterilises ga i bice mu mnogo bolje nego da ima nagon koji ne moze da zadovolji.

Sterilizacija je operacija prilikom koje se odstranjuju materica i jajnici kod zenke,a kod muzijaka testisi.

Sto je to meni strasno...svaka operacija je sok za organiazam i ...ne znam...trudicu se da ne razmisljam o tome....Ja imam neke svoje stavove, hvala Bogu nemam uslova sa ljubimca pa za sada ne moram da preispitujem da li sam u pravu ili ne, jer mi jednostavno nije potrebno i praksi...
U principu, za sterilizaciju ste me recimo i ubedili da ste u pravu(iako mi i dalje to zvuci strasno)...ali za drzanje u stanu, narocito macaka...ostajem pri svome...bezobzira sto to znaci da sam ogranicena, seljanka i da mi treba sok terapija :lol: Sto je to simpaticno...:lol:

Pa ni meni nije milo da odvedem zivotinju da je seku,ali oporavak je brz i nekako mi to ipak deluje bolje nego da imam Unu koju nikad necu pariti a koja svakih 6 meseci ulazi u teranje koje traje tri nedelje(nagon za parenjem traje oko 5 dana) pa posle toga dobije laznu trudnocu i muchi se mesec dana.
Lazna trudnoca-kuja se ponasa kao da je trudna i posle nekog vremena dobije i mleko i postoji veliki rizik da dobije mastitis posto nikoga ne doji.....
i eto ogromne sanse za dobijanje raka mlechnih zlezda....
pa ti vidi sta je bolje....muchenje i dobijanje raka ili operacija od koje se brzo oporavi.

a laznu trudnocu nema svaka kuja ali skoro sve kuje koje znam,imaju taj problem...

U redu je, smirite se...nemam nameru vise da razgovaram o ovoj temi, samo jedna stvar:
JA NITI OPRAVDAVAM NITI RAZUMEM UJAKA KOJI JE PUCAO U KUCE, samo to da bude jasno, posto si me ocigledno pogresno shvatila.
7 macaka i tri psa u stanu :cry: osim ako nemas stan od 200 kvadrata ti si prva koju treba strpati u zatvor!!!!!!!!!!

Mislim da se moje mace i kuce nikako ne bi slozile sa tobom.Ponavljam nisi ravnopravan sagovornik jer realno nemas pojima.Ubaci se u pricu ali aktivno pa ako izdrzis makar godinu dana u svemu tome onda se javi da vidimo da li i dalje razmisljas isto.Uopste nije pitanje mesta gde si odrasla vec stava,upucenosti i iskustva.Stav ti je pogresan,upunena nisi nikako a iskustva nemas ni grama.
Za pocetak prelistaj malo ovaj i neke druge forume,pogledaj fotke i shvati kako stvari funkcionisu.

ok...evo primera nekih vezanih za dvoriste

kazes da kucni psi sanjaju da budu u dvoristu
pa moj pas bi bio ocajan da ga strpam u dvoriste i da bude u dvoristu dok sam ja u kuci...
buduci da bi njoj ipak bilo dozvoljeno da bude unutra,bila bi unutra non stop ako treba,jer bez mene ne bi htela da bude u dvoristu.To znam sigurno.Ni na terasi nece da bude ako ja nisam sa njom...izadje na minut-dva i udje unutra.Cak i leti.
I prosla kuja je imala dvoriste,pa nije htela da bude u dvoristu ako niko od nas nije napolju...eventualno bi leti kada su vrata non stop otvorena,provela pola sata u dvoristu sama ili sve vreme ako smo mi u dvoristu...
a machka je isla i van dvorista pa je zgazio auto....i ubio je naravno.

Joooj...mrzi me da pisem vise...ne moze svaki pas da se uklopi u dvoriste, normalno da ne moze onaj koji je odrasao u stanu i tako navikao...pa evo sad komsinica pokusava da udomi pudlu, ta pudla bi verovatno umrla napolju...ali po mom misljenju prirodnije je i lepse da psi od malena budu u dvoristu, naravno da mogu da udju i unutra itd....
Kada bih ja imala dvoriste, drzala bih macke koje bi isle van dvorista ...postojala bi briga da ce da je udari auto, ali ne bih je zbog toga ogranicila...isto kao sto ni jednog dana dete tinejdzera necu ograniciti da se vraca u 23 h kuci zbog brige da mu se nesto ne desi...takav je moj pogled na svet...ja slavim zivot i slobodu, jednostavno sam takva....
Kada bih imala psa u dvoristu ne znam da li bih ga pustala da izlazi sam, mislim da bih, ali i ako ne bih, to je drugacije jer on moze da seta sa mnom itd....jer skroz ok mi deluje to kako ti drzis psa, setas ga, ima ,,drustvo'' i sl :) Ali mi ne deluje ok da neko drzi macku u stanu i da je su toj macki stan i ljudi sve...imala sam primer kod najbolje drugarice koja je u stanu imala plavu rusku macku,na kraju je umrla jer je pala sa terase 4. sprata...mislim da bi macka koja je odrasla slobodna taj pad prezivela....
Isto mi ne deluje ok da neko u stanu koji verovatno broji 60-70 kvadrata drzi 10 zivotinja...to je cak i zabranjeno zakonom, al ajd' sad...
Haski u stanu :( Niko ne kaze da taj haski nije prividno srecan...on sigurno obozava gazdaricu, druzeljubiv je itd...ali to ne znaci da je ok tolikoj zivotinji ograniciti prostor...pa i papagaji deluju srecni i socijalizovani kada pricaju...a da li neko zna zasto zapravo papagaji pricaju? Ako zna shvatice :(

1. haski u stanu; nije pitanje "dimenzija psa" vec klime...kao i...potreba
naravno da pasmini koja treba istrcavanje ne prija boravak u stanu, skroz urbanoj sredini...
no, i to je bolje nego postupiti poput nekog para ovdje koji se odselio, a setera (predvinog, prepametnog...ako ga netko zeli nek se javi...) ostavio na ulici da se "snadje" jer u novom stanu nemaju uvjete :neutral:

2. drzanje egzoticnih prica je...posebna tema
vecina tih ptica je iz najstrasnijeg sverca, tek mali postotak je od uzgajivaca...u ostalo necu ni da ulazim, sad

3. nije Cicina "patoloska zelja" da ima 10 zivotinja; i nije lijepo da je vrijedjas tako
jer niti je poznajes, niti poznajes njenu obitelj...ljudsku & zivotinjsku
da, postoje poremecaji gdje ljudi bukvalno "kolekcionare" i "gomilaju" zivotinje u neadekvatnim uslovima
cesto to rade i sasvim zdravi ljudi u zelji da zarade; tako imas gomole tvorova,
pasa i macaka nagomilane u kavezima koji samo za RASPLOD sluze...
nisi valjda mislila da zivotinje koje dolaze "na kamare" iz npr. Madjarske - uglavno patuljaste pasmine pasa, macke, tvorovi...imaju bajne zivote...

3. ovdje adekvatni shelteri ne postoje, tradicija usvajanja je...nepostojeca...
npr. moja drugarica sad ima 15tak tvorova...u stanu
od toga je "dobrovoljno" uzela mozda 4 ili 5 malisana
ostali su joj bukvalno..."ostavljeni ispred vrata"...
na kraju, ako stvari budu isle prema planu, ona ce mozda imati sasvim adekvatan shelter...

4. sta znas uopce o mackama?
kako zive divlje macke; u coporima ili su...usamljenici?

5. takodjer, jedina koja se ovdje postavlja drsko i bezobrazno si, trenutno, ti...
ja pisem ono sto mislim (i znam)
ne osjecam potrebu da ti titram (mada smo na pocetku svi bili prema tebi prijatniji nego sto, evidentno, zasluzujes...)
to sto ti pricas su romanticne konstrukcije nekog tko se nikad zaista brinuo ni o jednoj zivotinji/covjeku nije...
kad kazem brinuo mislim na sve; od veterinara do hrane i socijalizacije...
a to morsko prase koje pominjes si pretpostavljam utrapila roditeljima...?
divno.
e, vidis ima ljudi koji tako ne postupaju; moja rodjena sestra studira i ima 3 tvora o kojima vec godinama brine;
1 je bukvalno spasila iz pet shopa, druga je iz naseg JEDINOG legla, a treceg joj
je utrapila jedna klinka (poput tebe...) koja svoje probleme rijesava tako...pusta zivotinje da se
"snadju" kad se zasiti...:thumbdown:

6. savjet, najdobronamjerniji, moguci; prevazidji malo svoje potrebe i sujetu...osvrni se oko sebe
ima toliko jada i bijede, medju ljudima i zivotinjama oko nas...to normalan covjek ne moze gledati i podnijeti...
ako ne mozes pomoci, stvarno, jer nemas uvjete onda se skloni
ne uvlaci se u nesto sto ne mozes nositi
poslije ces ce samo osjecati lose, a u biti...mozda si i zeljela sve najbolje, ali nisi znala kako
as druge strane, ako imas volju nauciti; nauci...
evo ti npr Dekija ovdje...udomio je covjek tko zna koliko zivotinja i trudi se...sto ne pitas da li im treba pomoc..
volonterska, povremena ako te stvarno prava i dobrobit zivotinja zanimaju?

Poslednja izmena:
Kad progovore, posalji ih da mi kazu da ima je lepo...posto ces ih verovatno nauciti i da govore.

Neces verovati ali macke zaista komuniciraju sa ljudima.Ako ih dobro poznajes onda prepoznas sta imaju da ti "kazu".A to sto ti nazivas nenormalnim drzanjem zivotinja u stanu pa to ti dodje ovako.Cica je u svom cetvrtom mesecu "veselo" dotrcala do aerodroma,sela ispred letacke operative tresuci se od zime ( bio je februar ),moja mama joj se obratila i otisla da radi.Cica je potrcala stepenicama za njom i u kancelariji je zalepljena za pec lezeci jela i pila vodu.Sada sest godina kasnije spava u krevetu,voli kratke setnje i patoloski se boji petardi te cim ih cuje trci kuci.Decko je nadjen na tom istom aerodromu mrsav i izubijan,pun krpelja i sa zardjalom ogrlicom oko vrata.6 meseci je trebalo da postane normalan pas.Ceda je sa svojih 8 meseci ostavljen u kafileriji "na lecenju" posle cega je gazda rekao da ga ubiju.Ima probleme u ponasanju,ujeda.Mislis da bi ga bilo ko drugi cuvao?Da bi sa svojim krhim zdravljem opstao na ulici?Hmmm
Od 7 macaka jedna je usvojena pre 14 godina, 3 su njena potomka ( eh da sam znala tada za sterilizaciju,ne bi kasnije zakacila piometru ),jedna sijamka i snowshoes cat su izbacene od strane odgovornih vlasnika na ulicu.Tigrastog macorcica sam pokupila sa sela kada je ima 1,5 mesec.
Usput sam pokupila i macora u uzasnom stanju kojeg sam lecila 2 nedelje i ipak je umro,pospasavala i naudomljavala se macaka i pasa,zavlacila se ispod stepenica i valjala se po blatu kako bi dohvatila stene,mace,skoro bila napadnuta fizicki od strane matorog neuroticara zato sto sam spasavala kuju koja se ostenila i svi osim jednog steneta su umrli od hladnoce,obisla nekoliko azila da bi videla pravo stanje,bila na ni sama ne znam koliko standova....Ja i gomila ljudi ovde koji smo aktivno u svemu ovome.To ti je rad na terenu.To i jos brdo stvari o kojima ti ne znas ama bas nista.To je odgovornost i konkretna akcija.Pogledaj deo za udomljavanje,onaj o zastiti prava zivotinja i videces kakve su sudbine tih zivotinja,koliko trovanja,surovih ubistava i zivotinja koje umiru zbog nedostatka veterinarske pomoci.Jako malom procentu pasa i macaka je dobro na ulici.Zanemarljivom.

i nije lijepo da je vrijedjas tako
jer niti je poznajes, niti poznajes njenu obitelj...
А лепо је да ти вређаш мене иако ни ти не познајеш ни мене, ни моју породицу?
to sto ti pricas su romanticne konstrukcije nekog tko se nikad zaista brinuo ni o jednoj zivotinji/covjeku nije...
kad kazem brinuo mislim na sve; od veterinara do hrane i socijalizacije...
a to morsko prase koje pominjes si pretpostavljam utrapila roditeljima...?
divno.
e, vidis ima ljudi koji tako ne postupaju; moja rodjena sestra studira i ima 3 tvora o kojima vec godinama brine;
1 je bukvalno spasila iz pet shopa, druga je iz naseg JEDINOG legla, a treceg joj
je utrapila jedna klinka (poput tebe...) koja svoje probleme rijesava tako...pusta zivotinje da se
"snadju" kad se zasiti...
Бринем се о једној животињи и при том мислим на све од ветеринара преко хране до социјализације, само ја од себе не правим добру вилу и не мислим да је тој животињи ту идеално и да ја могу да јој пружим све, јер сам свесна да не могу и да је природа незамењива за животиње. Ја морско прасе нисам утрапила родитељима већ је остало у мојој породици са мајком, братом и сестром. Мој дечко живи у Крушевцу, и ја радим у Крушевцу, тако да нисам у могућности да као твоја сестра будем нон-стоп у Београду, па је морском прасету много боље у Крушевцу. Јер када бих га довела овде и договорила се са цимерком да га храни викендом оно би имало много мање пажње. Сваког викенда би фактички било само, било би само и већи део дана, јер сам ја на предавањима. У Крушевцу никада није само, и увек има ко да га мази и да се игра са њим. Уосталом и сестра која га обожава би тешко преболела да ја доведем морско прасе у Београд...тако да...слушај своје савете и немој да причаш о стварима у које ниси упућена. И ја никада у животу нисам оставила животињу јер сам се заситила, али ти очигледно неке ствари не желиш или ниси у стању да прочиташ и разумеш.
5. takodjer, jedina koja se ovdje postavlja drsko i bezobrazno si, trenutno, ti...
ja pisem ono sto mislim (i znam)
ne osjecam potrebu da ti titram (mada smo na pocetku svi bili prema tebi prijatniji nego sto, evidentno, zasluzujes...)
Ја се уопште нисам постављала дрско и безобразно, осим ако под дрско и безобразно не мислиш да се једноставно не слажем са тобом. Прихвати да не мора увек свако да се слаже са тобом, и да није потребно да било кога вређаш јер се са тобом не слаже. Паметни људи увек дају резерву да можда нису у праву о чему год да причају. А ти ту резерву не остављаш, ти ЗНАШ...некада су знали и да је земља равна плоча.
Ја од старта у сваки пост уводим са ,,можда нисам у праву, извините не желим да вас увредим, али ја мислим да ипак..."
Први пут када сам бурно одреаговала и била безобразна је када си ти почела без икакве потребе да ме вређаш...накнадно сам се извинула свима које сам нехотице увредила одговарајући теби. Даље на увреде нисам ни одговарала већ сам се смејала и написала да су баш симпатичне...тако да потпору за то да сам ја безобразна апсолутно немаш.
Ја са тобом више нећу да разговарам, јер тако ризикујем да се спустим на твој ниво...
За крај мој савет теби је да смириш живце, увек оставиш простора за можда другачију истину, и ако ти није тешко, научиш да причаш српски...

evo ti npr Dekija ovdje...udomio je covjek tko zna koliko zivotinja i trudi se...sto ne pitas da li im treba pomoc..
volonterska, povremena ako te stvarno prava i dobrobit zivotinja zanimaju?
Питала сам га да ли им треба помоћ, волонтерска и повремена...само сам то урадила на пп јер немам потребу да се тиме разбацујем јавно...

А лепо је да ти вређаш мене иако ни ти не познајеш ни мене, ни моју породицу?

Nevena nitko te ne vrijedja osim...realnosti
tvoje...akcije/razmisljanja su potpuno...infantilna
kao i ocekivanje da ce drugi to ne samo tolerirati vec te i tapsati po ramenu...

Бринем се о једној животињи и при том мислим на све од ветеринара преко хране до социјализације, само ја од себе не правим добру вилу и не мислим да је тој животињи ту идеално и да ја могу да јој пружим све, јер сам свесна да не могу и да је природа незамењива за животиње. Ја морско прасе нисам утрапила родитељима већ је остало у мојој породици са мајком, братом и сестром. Мој дечко живи у Крушевцу, и ја радим у Крушевцу, тако да нисам у могућности да као твоја сестра будем нон-стоп у Београду, па је морском прасету много боље у Крушевцу. Јер када бих га довела овде и договорила се са цимерком да га храни викендом оно би имало много мање пажње. Сваког викенда би фактички било само, било би само и већи део дана, јер сам ја на предавањима. У Крушевцу никада није само, и увек има ко да га мази и да се игра са њим. Уосталом и сестра која га обожава би тешко преболела да ја доведем морско прасе у Београд...тако да...слушај своје савете и немој да причаш о стварима у које ниси упућена. И ја никада у животу нисам оставила животињу јер сам се заситила, али ти очигледно неке ствари не желиш или ниси у стању да прочиташ и разумеш.

jel to tvoje morsko prase ili obiteljsko/majcino/sestrino...
ako je tvoje onda je stvarno tvoje tj. zivi s tobom, ti odgovaras za njega
ako nije tvoje onda je to jos jedna konstrukcija u domenu...bajke;
za njega se brine netko drugi, realno, a ti zivis u uvjerenju da je ono tvoje...tj. tvoja OBAVEZA...

elem, opet...fikcija...

Ја се уопште нисам постављала дрско и безобразно, осим ако под дрско и безобразно не мислиш да се једноставно не слажем са тобом. Прихвати да не мора увек свако да се слаже са тобом, и да није потребно да било кога вређаш јер се са тобом не слаже. Паметни људи увек дају резерву да можда нису у праву о чему год да причају. А ти ту резерву не остављаш, ти ЗНАШ...некада су знали и да је земља равна плоча.
Ја од старта у сваки пост уводим са ,,можда нисам у праву, извините не желим да вас увредим, али ја мислим да ипак..."
Први пут када сам бурно одреаговала и била безобразна је када си ти почела без икакве потребе да ме вређаш...накнадно сам се извинула свима које сам нехотице увредила одговарајући теби. Даље на увреде нисам ни одговарала већ сам се смејала и написала да су баш симпатичне...тако да потпору за то да сам ја безобразна апсолутно немаш.
Ја са тобом више нећу да разговарам, јер тако ризикујем да се спустим на твој ниво...
За крај мој савет теби је да смириш живце, увек оставиш простора за можда другачију истину, и ако ти није тешко, научиш да причаш српски...

pa sad...ako nije drsko i bezobrazno npr. reci zeni da nju prvu treba uhapsiti...stvarno ne znam sta je to...prijateljska sugestija? :eek:

ovo boldovano je cist primitivizam koji baca adekvatno svjetlo na sve ostale...stavove
koje si s nama ovdje tako...velikodusno podijelila :samjlikojipovraca

sine, ti imas vecih problema od nepoznavanja bilogije za osnovnu skolu;
sta je to sterilizacija...pita osoba koja je...protiv...bila i ...povremeno...ostala...
strasno je tuzno kad netko tko je...stigao do fakulteta ovako...lupeta

u kakvom su to zapravo stanju nase skole...izgleda da je gore nego sam pretpostavila :(

Питала сам га да ли им треба помоћ, волонтерска и повремена...само сам то урадила на пп јер немам потребу да се тиме разбацујем јавно...

to je lijepo...i sta si odlucila...hoces to raditi?
mislim, znas li sta to uopce podrazumijeva...
jesi li spremna na tako nesto...
itd.

ps ovo su vec...realne stvari...

и ако ти није тешко, научиш да причаш српски...

Dakle,ovo je prelilo casu. Pricate o odnosima covek-zivotinja,a medjuljudske odnose ste zaboravili.

I u ostalom zasto bi iko morao da zna srpski?

Ajde ljudi smirite strasti barem malo. Niti ce Nevena bilo koga ubediti da je u pravu,niti ce ostali nju ubediti da nije u pravu,tako da smatram da nema potrebe za grubim recima.

ali to ne znaci da je ok tolikoj zivotinji ograniciti prostor...
ne radi se o velichini nego o krznu

i psu u dvoristu treba setnja.To sto je u dvoristu i sto sedi/lezi po ceo dan u dvoristu/boksu/na lancu dodje mu isto kao i u stanu.
Uglavnom ljudi koji imaju psa u dvoristu,ne setaju istog,niti ga pustaju da se seta sam,nego je u dvoristu non stop,posto oni misle da je njemu odlichno u dvoristu,.posto je eto,napolju....
Svako normalan je svestan da iako ima dvoriste,pas treba da se seta....(govorim o normalnom dvoristu a ne nekoj hacijendi sa ko zna koliko hektara ogradjene zemlje)

Udaljismo se od problema koji nastaju prilikom pokušaja usvajanja i samog usvajanja...
Uz put smo, kao što lepo reče vilus, pričajući o odnosu prema životinjama, zaboravili na osnovne norme lepog ponašanja i pristojnog odnosa među ljudima.
Reći nekom da mu je razmišljanje infatilno, ili nekom drugom, opet, da nauči srpski, stvarno izlazi iz domena pristojnog.
Molim učesnike da pokušaju da prihvate činjenicu da ljudi imaju različite stavove, iskustva, razmišljanja... kao što (po nekad) govore različitim jezicima.
I vratimo se na temu.
Hvala na razumevanju.

Poslednja izmena:
ne, nego je zrelo;
- uzeti stene pa ga kasnije izbaciti da se...snadje..na selo + objasniti kako se tako...pomaze
- nazvati zenu koja ima nekoliko zivotinja u svom domu; spasenih s ulice; zrelom za zatvor i psihicki bolesnom
- imati 20tak god i ne znati sta je...sterilizacija, ali drzati "predavanja" o nepotrebnosti iste...

ma, daj...:roll:

Dakle,ovo je prelilo casu. Pricate o odnosima covek-zivotinja,a medjuljudske odnose ste zaboravili.

I u ostalom zasto bi iko morao da zna srpski?

Ajde ljudi smirite strasti barem malo. Niti ce Nevena bilo koga ubediti da je u pravu,niti ce ostali nju ubediti da nije u pravu,tako da smatram da nema potrebe za grubim recima.
Gluposti, niko ne mora da zna srpski...to se odnosilo na gramatiku, a ne na ijekavicu ako ste me pogresno shvatili.
Nema potrebe za grubim recima, nema potrebe ni za raspravom koja se vrti u krug, ja to uporno pricam, i onda me neko isproziva dovoljno da pozelim da mu odgovorim i opet upadnem u glupi zacarani krug...moja glupost...ali ne, nema sanse vise da razgovaram sa doticnom osobom pa ne znam sta napisala previse je nisko i braniti se od takvih reci.
P.S. Zanimljivo je da se dva moderatora pojavljuju kada ja kazem da pokusa da nauci srpski ako joj nije tesko, a nije se pojavio ni jedan jedini na neke druge simpaticne izjave izrcene ovde...:D kako je to samo simpaticno...ali, ne zalim se, meni ne treba niko treci da me brani od niskih prozivki

ne, nego je zrelo;
- uzeti stene pa ga kasnije izbaciti da se...snadje..na selo + objasniti kako se tako...pomaze
- nazvati zenu koja ima nekoliko zivotinja u svom domu; spasenih s ulice; zrelom za zatvor i psihicki bolesnom
- imati 20tak god i ne znati sta je...sterilizacija, ali drzati "predavanja" o nepotrebnosti iste...

Draga moja, ne znam da li namerno izvlacis stvari iz konteksta, ali ja znam sta je sterilizacija, jedino nisam znala na koji se ona tacno nacin obavlja kod macaka.
Poz i svako dobro.

ne, nego je zrelo;

Tema nije nečiji stav, bio on ovakav ili onakav.
Nisam ulazila u to da objašnjavam ko je "prav" a ko "kriv".
Samo smatram da treba da reagujem na nepristojno i nekorektno ponašanje. Verovatno je trebalo i ranije.
Dakle, diskusija je definitivno završena.
Ovo je "usvajalište", pričamo o prblemima vezanim za usvajanje životinja - kako onima koji ih daju na usvajanje tako i onima koje (eventualno) imaju oni koji ih usvajaju.

Back