PROBLEMI

Ne znam...ne slazem se...ti bukvalno kazes da je bolje da je stene umrlo odmah nego posle...
Kako moze da bude bolje? Imalo je sansu...otkud znas, mozda je sada srecno ...mozda i nije...ali postoji mozda...te noci kad je nadjeno nije postojalo mozda zato sto bi ga otrovali !
Zivot pasa na selu...pa sve zavisi...evo moj ujak ima kuju staru 7-8 godina, jeste- nije nikada bila kod veterinara, nije vakcinisana ni sterilisana....ali je slobodna, nije vezana, seta po selu, vraca se kuci...ima sta da jede...iskreno verujem da je mnogo srecnija od nekog sterilisanog i vakcinisanog kuceta zatvorenog u stanu, koje nikad nije videlo drugo kuce....naravno ima i drugih slucajeva...u isto to selo je neko ostavio nekog velikog, dresiranog mesanca haskija...bio je neverovatno pametan i dobar...brzo se uklopio i organizovao copor ciji je bio i vodja...niko nije hteo da ga hrani, a posto se nije zadovoljavao ostacima sa groblja i necim sto eto nadje poveo je copor u livadu i zaklali su jagnje...posle ga je moj ujak ubio iz puske...eto on nije imao srece...ali je imao sansu...mislim da svakome treba dati sansu...
Inace smo skoro ja i decko nasli premaleno stene i ja sam ga molila da ga odvede kuci barem na kratko dok ne uspem da mu nadjem gazdu(naravno, lagala sam sebe, jer nema sanse da bih nasla nekog ko bi gas usvojio) i decko je odbio...jednom se opekao(ne moze da prezali sto je morao da ostavi ono kuce) ...i znate sta, malo je falilo da se posvadjamo koliko je meni to sebicno i zverski sto nece da mu pomogne na par dana jer zna da ce posle morati da ga ostavi...a vi me sad ubedjujete da je to ispravno...hm

Ne znam...ne slazem se...ti bukvalno kazes da je bolje da je stene umrlo odmah nego posle...
Kako moze da bude bolje? Imalo je sansu...otkud znas, mozda je sada srecno ...mozda i nije...ali postoji mozda...te noci kad je nadjeno nije postojalo mozda zato sto bi ga otrovali !
Zivot pasa na selu...pa sve zavisi...evo moj ujak ima kuju staru 7-8 godina, jeste- nije nikada bila kod veterinara, nije vakcinisana ni sterilisana....ali je slobodna, nije vezana, seta po selu, vraca se kuci...ima sta da jede...iskreno verujem da je mnogo srecnija od nekog sterilisanog i vakcinisanog kuceta zatvorenog u stanu, koje nikad nije videlo drugo kuce....naravno ima i drugih slucajeva...u isto to selo je neko ostavio nekog velikog, dresiranog mesanca haskija...bio je neverovatno pametan i dobar...brzo se uklopio i organizovao copor ciji je bio i vodja...niko nije hteo da ga hrani, a posto se nije zadovoljavao ostacima sa groblja i necim sto eto nadje poveo je copor u livadu i zaklali su jagnje...posle ga je moj ujak ubio iz puske...eto on nije imao srece...ali je imao sansu...mislim da svakome treba dati sansu...
Inace smo skoro ja i decko nasli premaleno stene i ja sam ga molila da ga odvede kuci barem na kratko dok ne uspem da mu nadjem gazdu(naravno, lagala sam sebe, jer nema sanse da bih nasla nekog ko bi gas usvojio) i decko je odbio...jednom se opekao(ne moze da prezali sto je morao da ostavi ono kuce) ...i znate sta, malo je falilo da se posvadjamo koliko je meni to sebicno i zverski sto nece da mu pomogne na par dana jer zna da ce posle morati da ga ostavi...a vi me sad ubedjujete da je to ispravno...hm

masis poentu...namjerno ili "slucajno"... ne znam

stenetu se svakako ne pise dobro ako ostane na ulici/na seoskom drumu
i da; mozda ce imati srece, a mozda nece...no, njegova "sreca" s tobom zapravo veze nema...

kad prihvatis tako malu zivotinju i drzis je u kuci neko vrijeme, a kasnije je izbacis...koliko god ti sebe uvjeravala kako si "pomogla" istina je da zapravo..NISI
jer su sanse toj zivotinji da se kasnije snadje na ulici drasticno smanjene

dakle, kad se mijesamo u tzv. "prirodni poredak" moramo biti svjesni sta radimo;
uciniti to do kraja i preuzeti odgovornost ili to ne ciniti...

ovako kako ste vi postupili...samo ste mu prividno "popravili izglede", ali zapravo...
niste ucinili nista...korisno

to nije ni dobrota, ni milosrdje, to je susta neodgovornost...izvini, ali je tako :confused:

i da; tvoj decko je u pravu...valjda je naucio lekciju;
ili pomazes, stvarno i do kraja, ili se ne igras s tudjim zivotom
dati psu, macki da jede je jedno...
pomoci ovako kako to radi npr. Mica; ako je frka vodi vetu, okupa, osusi i
kontinuirano hrani...nadzire, ali ne uklanja iz, uvjetno receno, stanista...teritorije je takodjer ok prica

ovo sto ti...pricas/mislis; malo ga dovedes kuci pa ga za par dana izbacis je uzas...
time nisi nista postigla...osim sto si se malo "igrala" pa bacila...
to je potpuno infantilna logika i zato sam u jednom trenutku pomislila da imas 12tak godinica...:neutral:

a ova "seoska prica" samo ilustrira ono sto ti rekoh maloprije...:(

Poslednja izmena:

Kujica koja zivi ovako na selu se verovatno 2 puta godisnje kotila. Za, recimo, 6 godina ostenila se 12 puta. Neka je u proseku imala 4 steneta, a verovatno je imala i vise. To je 48 pasa, samo njenih direktnih potomaka! Da nije tvoj ujak mozda udomio tih 48 stenaca? Da li imas ideju koliko zenki u selu zivi tako i koliko stenaca okote. Sta mislis kako zavrsavaju? Ti maleni stenci, kao to koje si nasla i koga ti je bilo zao umiru u mukama. A taj mesanac haskija je mozda zaklao jagnje zato sto je bio gladan. I tvoj ujak je sebi dao za pravo da mu oduzme zivot. Zar ne mislis da bi bilo humanije da je majka tog mesanca haskija bila sterilisana i da taj mucenik nije ni dosao na svet, nego sto je dosao, ali niko ga nije zeleo, pa je zavrsio upucan? Ni ljudi ne radjaju 20-oro dece da bi ih pustali na ulicu da se sami snalaze, pa mozda ce neko imati srece, a neko nece.Psi nemaju svoje prirodno staniste kao recimo divlje zivotinje. Ljudi su od njih, kao i od macaka napravili svoje ljubimce. I na njima je da ih kontrolisano drze i razmnozavaju, a ne da ih tamane puskama i da ih gledaju kako se smrzavaju ili vuku gladni po ulici. A kada bi ti bila u stanju da osetis svu tugu koju je verovatno osetila ta, navodno srecna, seoska kerusa kada su joj mozda uzimali tek okocene stence da bi ih bacili, jer ne znaju sta ce sa njima, verovatno bi ti srce prepuklo od tuge.

za Nevenu

PESMA O KERUŠI

Jutros u košari, gde sja, šuška
Niz rogoza žuckastih i krutih,
Sedmoro je oštenila kučka,
Sedmoro je oštenila žutih.

Do u sumrak grlila ih nežno
I lizala niz dlaku što rudi,
I slivo se mlak sok neizbežno,
Iz tih toplih materinskih grudi.

A uvece, kad živina juri,
Da zauzme motke, il prut jak,
Izišo je tad domacin tmuri,
I svu štenad potrpo u džak.

A ona je za tragom trcala,
Stizala ga, kao kad uhode ...
I dugo je, dugo je drhtala
Nezamrzla površina vode.

Pri povratku, vukuc se po tmini,
I ližuci znoj s bedara lenih,
Mesec joj se nad izbom ucini,
Kao jedno od kucica njenih.

Zurila je u svod plavi, glatki,
Zavijala bolno za svojima,
A mesec se kotrljao tanki,
I skrio se za hum u poljima.

Nemo, ko od milosti il srece,
Kad joj bace kamicak niz breg,
Pale su i njene oci psece,
Kao zlatni sjaj zvezda, u sneg.

Neki ljudi koje poznajem (zive na selu), kad se rode stenci ili macici, dave ih u vodi, reci...cemu li vec. Zadnji put je (prema mom saznanju) jedan to uradio sa osam stenaca. Na kraju je i majku stenaca, navodno, poklonio nekim ciganima jer nije mogao vise da brine oko nje, a prvobitno je hteo da je odveze do obliznje sume i ostavi da se sama snalazi. Uzasavam se od svega sto ovde napisah.

Zena koju znam, takodje sa sela (ali nije neobrazovana), za veterinara cuje samo ako ga ja angazujem ili dodjem da odradim jednostavnije stvari. Kad god se pojavim, po neko mace je nestalo, a tu je neko drugo. Hrani ih splacinama, bukvalno, tako da sam donosila hranu kad god odem (posto je bilo i one koju ljudi jedu pitanje je da li je uvek stigla do zivotinja..), lecim od problema sa kozom, flitam protiv buva, dajem tablete protiv parazita... Od nekog dobije mace koje je kao pufna koja se posle par nedelja, mesec dana ofuca da te dusa zaboli.

Sve manje volim da je posecujem jer nista ne cini da uslove zivotinja "koje voli" poboljsa, ja izigravam veterinara (a nisam), donosim klopu, objasnjavam, nadam se promeni nabolje, a .... nista se ne menja...

Neki ljudi koje poznajem (zive na selu), kad se rode stenci ili macici, dave ih u vodi, reci...cemu li vec. Zadnji put je jedan to uradio sa osam stenaca. Na kraju je i majku, navodno, poklonio nekim ciganima jer nije mogao vise da brine oko nje, a prvobitno je hteo da je odveze do obliznje sume i ostavi da se sama snalazi. Uzasavam se od svega sto ovde napisah.

Zena koju znam, takodje sa sela (ali nije neobrazovana), za veterinara cuje samo ako ga ja angazujem ili dodjem da odradim jednostavnije stvari. Kad god se pojavim, po neko mace je nestalo, a tu je neko drugo. Hrani ih splacinama, bukvalno, tako da sam donosila hranu kad god odem (posto je bilo i one koju ljudi jedu pitanje je da li je uvek stigla do zivotinja..), lecim od problema sa kozom, flitam protiv buva, dajem tablete protiv parazita... Od nekog dobije mace koje je kao pufna koja se posle par nedelja, mesec dana ofuca da te dusa zaboli.

Sve manje volim da je posecujem jer nista ne cini da uslove zivotinja "koje voli" poboljsa, ja izigravam veterinara (a nisam), donosim klopu, objasnjavam, nadam se promeni nabolje, a .... nista se ne menja...

pa sta hoces,to je sve super...
kladim se da zivotinje uzivaju

Uf selo...koliko ljudi iz grada ne mogu da se priviknu na zivot (ali pravi, ne onaj gde sagradis zamak, imas bazen i prodavnicu na deset metara od kuce) u selu toliko ni stanovnici sela ne mogu da se naviknu na obicaje iz grada.
Ta zena verovatno ni sebe ne vodi kod lekara, osim kad bas mora, pa zato verovatno ne vodi ni zivotinje kod veterinara. U selima koja nisu modernizovana vecina stvari funkcionise po principu bog dao bog uzeo.
To ti je onda vecita dilema oko toga da li je bolje zivotinjici koja ima slobodu kretanja, ali je to sve sto ima, ili onoj koja sto posto zavisi od coveka, ali ima sve sto ova sa sela nema (lepu hranu, krevet, paznju, drustvo..).
Meni licno, kada bi morala da biram izmedju ta dva, se cini da su psi u gradu u prirodnijoj sredini nego oni na selu. Evo i zasto - psi su prvenstveno drustvena bica. Dakle njima je copor vazniji od svega ostalog. Pas koji je sam je u vecini slucajeva nesrecan. Ako uzmemo jedno prosecno seosko imanje u obzir, i to da vecina tih pasa samuje u dvoristima, nebitno da li su vezani ili slobodni, onda mogu da zakljucim da tim psima tamo nije lepo. Oni mozda imaju celo dvoriste na raspolaganju, mogu svakog dana da ih hrane najboljim mesom, ali dzabe im sve to kada nemaju drustvo. Lepo postoji ona "izreka" - macka se vezuje za prostor a pas za coveka. Dakle dzaba psu poljane i livade ako nema sa kime da ih deli, drugim psom ili covekom svejedno. Ne razumem kako ljudi to ne shvataju.

Mrzim, mrzim, mrzim Jasenjina, taj me je zlostavljao čitavog detinjstva. Sećam se kad je profesorka srpskog čitala pred čitavim razredom i čudila se što plačemo...

masis poentu...namjerno ili "slucajno"... ne znam

stenetu se svakako ne pise dobro ako ostane na ulici/na seoskom drumu
i da; mozda ce imati srece, a mozda nece...no, njegova "sreca" s tobom zapravo veze nema...
Mislim da ti masis poentu...i te kako je njegova sreca imala veze sa mnom(tj. mojim deckom u ovom slucaju). Shvati, na ulici na kojoj je nadjeno nije imalo nikakve sanse. Ispred dvorista coveka koji je dezuran za trovanje kucica po kraju...ovako je prezivelo hladnocu u garazi, u toplom lezaju, i posle toga je pusteno u selo gde ima NEKE sanse, dok, ponavljam na ulici na kojoj je nadjeno nije imalo NIKAKVE sanse.

kad prihvatis tako malu zivotinju i drzis je u kuci neko vrijeme, a kasnije je izbacis...koliko god ti sebe uvjeravala kako si "pomogla" istina je da zapravo..NISI
jer su sanse toj zivotinji da se kasnije snadje na ulici drasticno smanjene
Ovo moze biti istina, ali zavisi od okolnosti. Evo ti konkretan primer:

dati psu, macki da jede je jedno...
pomoci ovako kako to radi npr. Mica; ako je frka vodi vetu, okupa, osusi i
kontinuirano hrani...nadzire, ali ne uklanja iz, uvjetno receno, stanista...teritorije je takodjer ok prica
Eto, bas Mica je dovela kuci ,,malog debeljka'' i sada mu trazi usvojitelje. Sta ako ne nadje usvojitelje? Ok, ona mozda ima uslova da ga zadrzi u tom slucaju, ali sta da nema? Ako bi ga ostavila na ulici, mislis li da mu je time sto ga je sklonila sa leda i hladnoce(koji su u medjuvremenu prosli) smanjila sanse? Ne bih rekla...

Kujica koja zivi ovako na selu se verovatno 2 puta godisnje kotila. Za, recimo, 6 godina ostenila se 12 puta. Neka je u proseku imala 4 steneta, a verovatno je imala i vise. To je 48 pasa, samo njenih direktnih potomaka! Da nije tvoj ujak mozda udomio tih 48 stenaca? Da li imas ideju koliko zenki u selu zivi tako i koliko stenaca okote. Sta mislis kako zavrsavaju? Ti maleni stenci, kao to koje si nasla i koga ti je bilo zao umiru u mukama.
Ova kuja se nije toliko kotila...koliko ja znam okotila se samo jednom(a vec je matora) i dva steneta su data nekome, a jedno je zivelo sa njom dok ga nisu udarila kola(i nemojte sada na ovo da ospete, desava se i dete da udare kola)...znaci, ne mozete da me demantujete nikako, jer ta kuja je SRECNA. Nije zatvorena ni u stanu ni u dvoristu, dobra je, umiljata, svi je vole. Jedino je kuce koje nikada niko nece sutnuti, poterati...seoska mezimica.

A taj mesanac haskija je mozda zaklao jagnje zato sto je bio gladan. I tvoj ujak je sebi dao za pravo da mu oduzme zivot. Zar ne mislis da bi bilo humanije da je majka tog mesanca haskija bila sterilisana i da taj mucenik nije ni dosao na svet, nego sto je dosao, ali niko ga nije zeleo, pa je zavrsio upucan?
Naravno da je zaklao zato sto je bio gladan(i neverovatno pametan...realno i drugi kucici su gladni, pa nikada pre,ni posle njega niko nije isao u takav ,,pohod''), i naravno da niko nije imao pravo da mu oduzme zivot...
I NE, NIJE BOLJE DA NIJE NI DOSAO NA SVET. I ne, on nije bio mucenik. Bio je srecno i slobodno kuce, u tom selu bar godinu dana. Tih godinu dana je vodio zivot kakav svaki mucenik koji je zatvoren u stanu sanja. Na kraju krajeva, upucan je, nije umro u mukama, vec u trenutku. Ako bi znala da ces jednog dana biti upucana, jer to razlog da pozelis da se nisi ni rodila?:roll:

To ti je onda vecita dilema oko toga da li je bolje zivotinjici koja ima slobodu kretanja, ali je to sve sto ima, ili onoj koja sto posto zavisi od coveka, ali ima sve sto ova sa sela nema (lepu hranu, krevet, paznju, drustvo..).
Meni licno, kada bi morala da biram izmedju ta dva, se cini da su psi u gradu u prirodnijoj sredini nego oni na selu. Evo i zasto - psi su prvenstveno drustvena bica. Dakle njima je copor vazniji od svega ostalog. Pas koji je sam je u vecini slucajeva nesrecan. Ako uzmemo jedno prosecno seosko imanje u obzir, i to da vecina tih pasa samuje u dvoristima, nebitno da li su vezani ili slobodni, onda mogu da zakljucim da tim psima tamo nije lepo. Oni mozda imaju celo dvoriste na raspolaganju, mogu svakog dana da ih hrane najboljim mesom, ali dzabe im sve to kada nemaju drustvo. Lepo postoji ona "izreka" - macka se vezuje za prostor a pas za coveka. Dakle dzaba psu poljane i livade ako nema sa kime da ih deli, drugim psom ili covekom svejedno. Ne razumem kako ljudi to ne shvataju.
Ne razumem te stvarno. Vecina pasa u selu samuje u dvoristima, a u stanovima ne samuju? Isto kao sto onaj mucenik u stanu ima ljudsko drustvo, tako i onaj na selu ima ljudsko drustvo. Samo sto pored toga ovaj na selu ima i prostor. S tim sto se ja nikako ne slazem sa drzanjem psa svejeno da li u stanu ili dvoristu zatvorenog. Kao sto si rekla, psi su drustvena bica, a ljudi im na taj nacin ogranicavaju interakciju sa drugim psima.
Moja drugarica ima haskija...dok je bio mali bio je u kuci, sada je u dvoristu, s tim sto kada je hladno spava u kuci. Hrani ga bolje nego sebe, voli ga, mazi ga...naravno, vakcinise i vodi kod veta cim se zakaslje...ali on NIKADA nije izasao iz tog dvorista...nikada nije komunicirao sa drugim psima...nikada nije koristio svoju reproduktivnu funkciju...voli on moju drugaricu mnogo...kada je dosla sa ekskurzije skakao je od srece kao blesav i posle nije hteo da je pusti ni do prodavnice da ode...
Ali, zamislite koliko je sustinski jadan njegov zivot. On vise nije pas, on je igracka, mezimac...Verujem da je ona seoska kuja mnoooogo srecnija u sustini...
Razumem ja drugaricu, ipak je do haski, moze neko da ga ukrade...e zato bih ja volela da imam dvoriste i macku...macka je slobodna(u vecini slucajeva) moze da ide gde hoce, nece je niko ukrasti, a nece je ni ubiti(uglavnom ljudi nemaju toliku fobiju od macaka kao od pasa), i barem me ne bi grizla savest da sam nekog zatvorila u zlatni kavez.
Ali macka u stanu? To je tek zverski...:(

Super ideja :super:. Mozda promenim nick u lepotica i zver ili zver bez lepotice ili nesto sl. :D. Jer...imam mace u stanu... Jos samo da naucim da se oglasavam kao one ;). Frrrr, mjauuuu.....

Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe... Tako bese neka pesmica iz detinjstva :per:.

210px-Female_Lion.JPG

Ta divna stovorenja :heart::cmok2:. Obozavam ih :heart:.

P.S. Fotka preuzeta sa https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Female_Lion.JPG/210px-Female_Lion.JPG

Ne razumem te stvarno. Vecina pasa u selu samuje u dvoristima, a u stanovima ne samuju? Isto kao sto onaj mucenik u stanu ima ljudsko drustvo, tako i onaj na selu ima ljudsko drustvo. Samo sto pored toga ovaj na selu ima i prostor. S tim sto se ja nikako ne slazem sa drzanjem psa svejeno da li u stanu ili dvoristu zatvorenog. Kao sto si rekla, psi su drustvena bica, a ljudi im na taj nacin ogranicavaju interakciju sa drugim psima.
Moja drugarica ima haskija...dok je bio mali bio je u kuci, sada je u dvoristu, s tim sto kada je hladno spava u kuci. Hrani ga bolje nego sebe, voli ga, mazi ga...naravno, vakcinise i vodi kod veta cim se zakaslje...ali on NIKADA nije izasao iz tog dvorista...nikada nije komunicirao sa drugim psima...nikada nije koristio svoju reproduktivnu funkciju...voli on moju drugaricu mnogo...kada je dosla sa ekskurzije skakao je od srece kao blesav i posle nije hteo da je pusti ni do prodavnice da ode...
Ali, zamislite koliko je sustinski jadan njegov zivot. On vise nije pas, on je igracka, mezimac...Verujem da je ona seoska kuja mnoooogo srecnija u sustini...
Razumem ja drugaricu, ipak je do haski, moze neko da ga ukrade...e zato bih ja volela da imam dvoriste i macku...macka je slobodna(u vecini slucajeva) moze da ide gde hoce, nece je niko ukrasti, a nece je ni ubiti(uglavnom ljudi nemaju toliku fobiju od macaka kao od pasa), i barem me ne bi grizla savest da sam nekog zatvorila u zlatni kavez.

Pa pas samuje ako je ostavljen sam, nebitno da li si ga ostavila samog u stanu ili u dvoristu. Eto i sama si navela primer tog psa u dvoristu koji je bio prakticno zaboravljen. Ako pod psima na selu mislis na one sto se svrckaju okolo, onda grdno gresis. Takvi psi pre ili kasnije oforme copore sa drugim psima (jer im naravno treba drustvo, to je upravo moja poenta) a onda ih neko smakne puskom jer neminovno pocinju da prave s.ranja. Mogu psi da budu slobodni u svojim coporima ali daleko od ljudskih naselja. Ne postoji nijedno selo gde tolerisu "slobodne" pse, jer oni pre ili kasnije upadaju u kokosinjce i prave haos. Tacnije pre ces naci lutalicu u gradu nego na selu. A ti psi na selu su srecni samo ako oforme copor, a ta sreca obicno traje dok ih, kao sto vec napisah, neko ne smakne puskom.
Ja i moj pas zivimo u naselju koje je puno zelenila, nikada ga ne vezujem osim kada idemo uskim trotoarom pored prometne ulice, a nekad cak ne ni tada jer on zna da na ulicu ne sme. Imamo svoju "ekipu" sa kojom se vidjamo svako vece na lokalnom poljancetu, gde svako od pasa radi sta hoce (osim kopanja po djubretu) a za to vreme se mi vlasnici ispricamo, i tako ostanemo po dva sata, nekad i vise. U jutarnjoj setnji ima cetiri drugarice sa kojima se proseta, tj koje ja setam a on ide pored nas, i ostanemo sat vremena napolju. Ima dnevno jedan kuvani obrok i gomilu sitnijih obroka u kojem jede sve i svasta. Kada imaju komsije mu donose koske. Ima i terasu sa koje ima pogled na ceo parkic ispred zgrade, a zimi tu lezi na snegu kad mu je u stanu vruce. Na raspolaganju ima svoj dvosed, koji je sad samo njegov jer ga je skroz izdlakavio, moze da se popne na moj krevet, a ima i svoju prostirku. Ima milion loptica, plisanih igracaka i slatkise na izvolte kad mu se hoce. I sad mi ti reci da on zivi gorim zivotom nego prosecan pas na selu, kojem ne treba puno da postane asocijalan s obzirom koliko se ljudi trude da obrate paznju na njega kada je u dvoristu.
Kao sto rekoh psu je drustvo mnogo bitnije nego prostor u kojem zivi. Bitnija mu je paznja, nego to sta ce naci u svojoj ciniji - kosku ili meso.

A sto se tice macaka, imam macora u stanu, sad puni 11 godina u aprilu, nikada nije pustan da izadje napolje i izgleda kao da ima 3 godine a ne 11.
Ali ajde da vidimo kako se on to, jadnik, muci u zivotu - spava dokle hoce, nekad cak se ne pomeri iz kreveta do uvece. Cinija sa hranom mu stoji uvek puna, on sam odredjuje kad ce da jede i koliko. Ima na raspolaganju bukvalno svaki santimetar stana od 80 kv. metara. Ima psa sa kojim moze da se igra, ima nas troje koji ga mazimo i obozavamo 24/7.Ima cak i komsiju koji ga obozava, a kod gostiju bira sam kod koga ce da dodje. I njemu je terasa dostupna stalno, cak je sad piskio u snegu jer mu je tako dunulo, iako ima svoj posip. Kada smo ga uzeli u parkicu je bilo sedam ulicnih pasa, koji su voleli mene i ja njih ali nema tog boga koji bi mogao da ih spreci da zadave macku. A od tih "lepota" koje bi ga sacekale napolju mogla bih da izdvojim, osim pasa kojih sada vise nema, automobile, autobus, decu kojoj je zabavno da prepadaju i gadjaju macke (ulicne ili kucne nebitno, videla sam ih licno kako prepadaju komsijsku macku), druge macore, kucne pse koji takodje vole da jure macke. Sve u svemu osim skakutanja po travi on napolju zaista ne moze da naidje ninasta lepo, a i travu ima leti na terasi. I sad ja treba da ga pustim napolje da "bude srecan". Jel to samo meni zvuci blesavo?

Mislim da ti masis poentu...i te kako je njegova sreca imala veze sa mnom(tj. mojim deckom u ovom slucaju). Shvati, na ulici na kojoj je nadjeno nije imalo nikakve sanse. Ispred dvorista coveka koji je dezuran za trovanje kucica po kraju...ovako je prezivelo hladnocu u garazi, u toplom lezaju, i posle toga je pusteno u selo gde ima NEKE sanse, dok, ponavljam na ulici na kojoj je nadjeno nije imalo NIKAKVE sanse.

tjesi se...koliko oces
dzabe
sujeta...+ povrijedjena....rekoh vec : (

Ovo moze biti istina, ali zavisi od okolnosti. Evo ti konkretan primer:

Eto, bas Mica je dovela kuci ,,malog debeljka'' i sada mu trazi usvojitelje. Sta ako ne nadje usvojitelje? Ok, ona mozda ima uslova da ga zadrzi u tom slucaju, ali sta da nema? Ako bi ga ostavila na ulici, mislis li da mu je time sto ga je sklonila sa leda i hladnoce(koji su u medjuvremenu prosli) smanjila sanse? Ne bih rekla...

pa sad...razlika izmedju tvog i njenog postupka/pogleda na zivot je u tome sto ona Debeljka nece izbaciti natrag na ulicu kad se izigra "sestre milosrdnice"...tj. ona se ne igra vec zivi...

Ova kuja se nije toliko kotila...koliko ja znam okotila se samo jednom(a vec je matora) i dva steneta su data nekome, a jedno je zivelo sa njom dok ga nisu udarila kola(i nemojte sada na ovo da ospete, desava se i dete da udare kola)...znaci, ne mozete da me demantujete nikako, jer ta kuja je SRECNA. Nije zatvorena ni u stanu ni u dvoristu, dobra je, umiljata, svi je vole. Jedino je kuce koje nikada niko nece sutnuti, poterati...seoska mezimica.

koliko ti znas...

sto se kola tice; da, dogadja se...nije... sporno : (

Naravno da je zaklao zato sto je bio gladan(i neverovatno pametan...realno i drugi kucici su gladni, pa nikada pre,ni posle njega niko nije isao u takav ,,pohod''), i naravno da niko nije imao pravo da mu oduzme zivot...
I NE, NIJE BOLJE DA NIJE NI DOSAO NA SVET. I ne, on nije bio mucenik. Bio je srecno i slobodno kuce, u tom selu bar godinu dana. Tih godinu dana je vodio zivot kakav svaki mucenik koji je zatvoren u stanu sanja. Na kraju krajeva, upucan je, nije umro u mukama, vec u trenutku. Ako bi znala da ces jednog dana biti upucana, jer to razlog da pozelis da se nisi ni rodila?:roll:

mucenik zatvoren u stanu...cekaj da pitam ovu svoju...mucenicu
e, ne mogu sad...zauzeta je; igra se s macorom :whistling:

naravno da ljudi debelo grijese kada biraju neadekvatne pasmine za svoje (i njihove...buduce...) zivotne uvjete
medjutim, kao sto npr. ni veterinarska njega, ljubav... nije sve tako ni prostor nije sve...
ako imas bar... pomalo od svega to je vec nesto...to se moze nazvati zivotom... :)

Nemam uslova da ga zadrzim,ali na ulicu ga ne bih vratila ni za zivu glavu.
Ako se ne nadje usvojitelj,nesto bih vec smislila...
napustanje i ostavljanje na ulici,nije na listi opcija

I sad ja treba da ga pustim napolje da "bude srecan". Jel to samo meni zvuci blesavo?
Ma kakvi blesavo, sada lepo da izbaciš svog mačka napolje, evo i ja ću svojih pet mačaka, jer mačke treba na taj način ''usrećiti''. :dash: :dash: :dash:

Cisto sumnjam da svaki kucni voljeni pas sanja da ga vlasnik napusti i ostavi negde u nekoj selendri
daj molim te.....

Samo da znaš, svih mojih pet mačaka svaki dan očekuje kada ću ih isterati u neku selendaru ili na ulicu... :roll:

Moja Una zivi u stanu.Zimi joj je toplo,leti joj je isto toplo,ali mnogo je prijatnija temp. u stanu nego napolju.
Lepo se hrani,ima redovnu veterinarsku negu,ide redovno u setnju,trci napolju,druzi se sa psima...
Zamnom bi i u bunar skocila samo da bude pored mene u svakom trenutku.Spava u svojoj mekanoj fotelji(tachnije u fotelji koju nam je otela).

A evo sada dok spava,garant sanja kako je ostavljam u nekom selu,gde ce lutati prepustena sama sebi...morace da jede otpatke oko kontejnera,mozda se ubaci u neki chopor i nauchi da kolje pilice i ovce,ko zna,sutirali bi je,pucali u nju,mozda je i pogodili...ali HEJ....to je san svakog psa....mada sumnjam da bi bila bas bas srecna,posto je nazalost sterilisana,pa ne bi mogla da se vencha sa lokalcem i rodi mu 50-oro dece.... tako da bi morala nesto drugo da smisli :)

Stvarno me mrzi da vas opet redom citiram i odgovaram vam, jer ce se prica samo vrteti u krug i nema svrhe....
Tako da samo par recenica...1. Pitanje za Micu...sta to mozes da ,,smislis'' ako ne udomis malog debeljka? Posto izbacivanje ne dolazi u obzir, stvarno mi ne pada nista drugo na pamet osim uspavljivanja ili nekog smrdljivog azila....i to je kao bolje :roll:
Vragani koja misli da se ja ustvari igram milosrdnice vise nemam zelju ni da odgovaram...
Vi svi ocigledno ovde imate problem sto shvatate svoje ljubimce kao ljude kojima treba samo ljudska paznja...a druge jedinke iste vrste ko sisa...
Ja mislila da macke prolaze bolje od kucica...kad ono vasi kucici zive mnogo bolje, izlaze u setnju, imaju drustvo...a macke imaju fotelju i hranu...i extra drustvo psa i coveka :roll:
Ok...vi verujte da su zivotinje za stan...ja cu da verujem da su zivotinje za prirodu, ili barem dvoriste...i da zavrsimo tu diskusiju....
P.S. Moja drugarica je imala macora koji je gledao televizor, izlezavao se, lencario, jeo, lovio musice, bio mazen i pazen...idila...samo kad smo ga izvele napolje(a vec je porasao) plasio se da zgazi na travu(*** navikao na tepih) i presravljeno gledao druge macke...da to je bas prirodno i lepo...

I ajde, necemo o kucicima...
Ali bre vi ste te svoje macke unesrecili !
Zamislite macku u dvoristu...seta, spava, hranite je, extra joj je...ode prosvrlja se do ulice(ili sela), vrati se...slobodna i srecna macka...sta joj fali? Nista...
A sta fali maci koja celog zivota nije videla drugu macu? Verovatno isto nista :lol:

I ajde, necemo o kucicima...
Ali bre vi ste te svoje macke unesrecili !
Zamislite macku u dvoristu...seta, spava, hranite je, extra joj je...ode prosvrlja se do ulice(ili sela), vrati se...slobodna i srecna macka...sta joj fali? Nista...
A sta fali maci koja celog zivota nije videla drugu macu? Verovatno isto nista :lol:

:roll::roll::roll::roll: Mislim stvarno bi mogla malo da biras reci.
Ne znam da li si ikada videla kako izgleda kada macku kida pet pasa? Pa ako ikad budes videla shvatices zasto nikada necu pustiti macku napolje "u zivot".
Da li si ikada videla kako izgledaju macori kada se tuku i na sta lice posle? Pa ako ikada vidis shvatices zasto nikada necu pustiti macku napolje "u zivot".
Da li znas koliko godina u proseku zive macke na ulici? Kad saznas shvatices zasto nikada necu pustiti macku napolje u "zivot".

Ta tvoja ideja "slobode" je prilicno nezrela i infantilna, zato i ne mozes da razumes zasto ljudi u gradu drze macke zatvorene. To ti je isto kao da sad kazes da su neandertalci ziveli "slobodno" u pecinama, a mi se sada nepotrebno "mucimo" u stanovima i kucama. Razmisli malo o tome...Jel bi volela da tebe neko sad "oslobadja" tehnologije, stana, i svega ostalog, zato sto je tvoje "mesto" u pecinama, jer su zaboga tako ziveli tvoji preci i zato sto neki ljudi i dalje zive tako?

Tvoja macka nikad nije bila napolju? I jel videla nekad drugog predstavnika svoje vrste?
NECU da biram reci, u pocetku sam se trudila da ih biram, ali posto ih ne birate ni vi, NECU !

Back