Problemi Teorije Evolucije

А шта ти то јадо па знаш данас о постању васељене ? Ено ти изјава научника где се фрцају теоријама о којима никаквих доказа немају, али ето... људи попут у то верују, баш као што и ја верујем да су то глупости, а да је Божје стварање васељене описано у Библији. :roll:

MaranAta:
Ено ти изјава научника где се фрцају теоријама о којима никаквих доказа немају, али ето...

Hehehe... bubac. Pa ti bi umesto drugih i da tumachis ono sto neki naucnici govore, kako *tebi* odgovara. Niko od njih nije osporio sposobnost nauke da nadje odgovarajuce modele za opis nastanka svemira kao ni njenu sposobnost da ih *sama* obara i zamenjuje boljim. Takvog progresa u tvojoj bozijoj teoriji NEMA, bubac. Dakle sta da ti kazem ako ti i daklje mislis da je "mudrost" izrechena pre 2000 godina efektivno oznachila konac ljudske mogucnosti da saznaje.

MaranAta:
људи попут у то верују, баш као што и ја верујем да су то глупости, а да је Божје стварање васељене описано у Библији. :roll:

Pa bozije stvaranje i jeste opisano u bibliji, bubac... ali to naravno nema veze s realnoscu kao ni vecina drugog u njoj. Kad kazes da nauka nema dokaza za ono sto tvrdi onda samo tvoje ogromno neznanje moze da te ne uchini skromnim i posramljenum zbog takvog lupetanja. Teorije se formiraju na osnovu eksprimentalnih cinjenica. Dakle empirichkih podataka, bubac a ne na osnovu kreacija maltene pred-civilizacijskog uma, bog te ljubio neukog...

MaranAta:
А шта ти то јадо па знаш данас о постању васељене ? Ено ти изјава научника где се фрцају теоријама о којима никаквих доказа немају, али ето... људи попут у то верују, баш као што и ја верујем да су то глупости, а да је Божје стварање васељене описано у Библији. :roll:

Onda izvoli objasni kako to da je svetlost nastala pre njenog izvora. Izvoli objasni recima kako mirise ruza. Pa kada shvatis da je tako nesto nemoguce objasniti, mozda ces i shvatiti da to sto pise u Bibliji nije istina.
I da ponovim svoj stav:
Celokupna ljudska mudrost da se skupi na jednom mestu premala je, nistavna nasuprot Bozijoj istini. Niko od nas ne zna kako je stvoren svet, niti ce ikada saznati.
Teoriju evolucije je postavio covek. Deluje verovatno, ali ne daje odgovore na sva pitanja i ne moze da ih da.
Teorija velikog praska je nesto sto opet ne objasnjava kako je iz nicega nastalo nesto. Ako je nesto prasnulo moralo je nesto da postoji. A to nesto je nastalo ni iz cega...
Biblijska teorija o nastanku sveta koju su takodje pisali smrtnici na osnovu svog tadasnjeg iskustva (pre vise hiljada godina) ocigledno je puna rupa i ne odgovara nasem danasnjem saznanju.
Sva su ta dela sustinski jednaka - pisana su ljudskom rukom. Istinu zna samo Bog, a covek moze samo da nagadja. Da li ce nagadjati na ovaj ili onaj nacin, ili ce mozda prihvatiti da je na neka pitanja nemoguce dati odgovor...
U svakom slucaju mislim da je pogresna, pa cak i stetna postavka: "Ja sve znam, jer sve pise tu i tu.". Ja znam da ne znam recima da opisem miris ruze. Ja znam da ne znam kako je nastao svet. Ja znam da sam mali u odnosu na Boga. Ja ne zelim da govorim kako je jedino ono sto ja znam ispravno, a nista drugo nije, jer je moje znanje nistavno.
Ko misli da nije grsan neka podigne prvi kamen. Ko misli da zna sve neka se javi.

Pozdrav svima!

Rdeki:
Onda izvoli objasni kako to da je svetlost nastala pre njenog izvora. Izvoli objasni recima kako mirise ruza. Pa kada shvatis da je tako nesto nemoguce objasniti, mozda ces i shvatiti da to sto pise u Bibliji nije istina.

[Opet moram da ti ponovim: Bog je taj koji stvara i On je izvor svega.
Knj.Propovednika 3,11
“ Sve je ucinio da je lepo u svoje vrijeme, i svijet metnuo im je u srce, ali da ne moze covjek dokuciti djela koja Bog tvori ni pocetka ni kraja”.
[/b]

Rdeki:
mozda ces i shvatiti da to sto pise u Bibliji nije istina.

Kazi mi Rdeki kad volis nekog da li ga volis logikom, mozgom ili ga volis srcem?
Da li mu verujes samo zato sto ti to tvoje iskustvo, znanje, pamet tako govore ili ti veru nalazis u svome srcu?
Da li si nekome odan zato sto ga kapiras i sto je taj neko po merilima koji tebi odgovaraju bez obzira na realnost ili ta odanosto dolazi probudjena ljubavlju?
Boga mozes poznati jedino duhom i ako ima ljubavi u srcu tvome, duh je taj koji se susrece sa Bogom.

A ako ti mislis da Bog nije tvorac reci svoje, cemu onda tolika muka?

Nego da ja vas sve pitam sta bi ste vi sa svim tim vasim teorijama kad bi Bog odlucio da nam danas uskrati veliki blagoslov i zapreti suncu da ne izadje? Koga bi ste onda prizvali u pomoc?

Jov 38,12
“Jesi li svoga vijeka zapovjedio jutru, pokazao zori mjesto njezino,”
38,19
‘Koje je put k stanu svjetlosti? I gdje je mjesto tami,”
38,32
“mozes li izvesti juzne svijezde na vrijema? Ili kola sa svojzdama njihovijem hoces li voditi?”

Sve me to vase mudrovanje seca na susret Pilatov sa Gospodom :
Jov.19,10 i 11
“A Pilat mu rece: zar meni ne govoris? Ne znas li da imam vlsst raspeti te, i vlast imam pustiti te?
Isus odgovori: ne bi imao vlasti nikakve nada mnom kad ti ne bi bilo dano odozgo; “

Zahvali te Bogu za dan koji nam dade suncem objasjan i noc mesecom da nam sluze na dobro i na korist.

Tavita:
Pozdrav svima!

Opet moram da ti ponovim: Bog je taj koji stvara i On je izvor svega.
Knj.Propovednika 3,11
“ Sve je ucinio da je lepo u svoje vrijeme, i svijet metnuo im je u srce, ali da ne moze covjek dokuciti djela koja Bog tvori ni pocetka ni kraja”.
[/b]
Kazi mi Rdeki kad volis nekog da li ga volis logikom, mozgom ili ga volis srcem?
Da li mu verujes samo zato sto ti to tvoje iskustvo, znanje, pamet tako govore ili ti veru nalazis u svome srcu?
Da li si nekome odan zato sto ga kapiras i sto je taj neko po merilima koji tebi odgovaraju bez obzira na realnost ili ta odanosto dolazi probudjena ljubavlju?
Boga mozes poznati jedino duhom i ako ima ljubavi u srcu tvome, duh je taj koji se susrece sa Bogom.

A ako ti mislis da Bog nije tvorac reci svoje, cemu onda tolika muka?

Nego da ja vas sve pitam sta bi ste vi sa svim tim vasim teorijama kad bi Bog odlucio da nam danas uskrati veliki blagoslov i zapreti suncu da ne izadje? Koga bi ste onda prizvali u pomoc?

Jov 38,12
“Jesi li svoga vijeka zapovjedio jutru, pokazao zori mjesto njezino,”
38,19
‘Koje je put k stanu svjetlosti? I gdje je mjesto tami,”
38,32
“mozes li izvesti juzne svijezde na vrijema? Ili kola sa svojzdama njihovijem hoces li voditi?”

Sve me to vase mudrovanje seca na susret Pilatov sa Gospodom :
Jov.19,10 i 11
“A Pilat mu rece: zar meni ne govoris? Ne znas li da imam vlsst raspeti te, i vlast imam pustiti te?
Isus odgovori: ne bi imao vlasti nikakve nada mnom kad ti ne bi bilo dano odozgo; “

Zahvali te Bogu za dan koji nam dade suncem objasjan i noc mesecom da nam sluze na dobro i na korist.

Sve je to lepo Tavita. Ali kada volim srcem meni nije potrebna rec koju su pisali ljudi da bih voleo. Svu ljubav i prema Bogu i prema svemu sto je Bog stvorio treba potraziti u srcu, a ne u necemu sto je neko proglasio Bozijom recju. Bog je u nama i svuda oko nas, a nije u praznim slovima koje su pisali nistavni smrtnici.
Ako kazem da je Bog stvaralac svega ja kazem da to stvaranje u Bibliji nije opisano, te da Biblija i nije Njegova rec vec je to delo koje su pisali ljudi, mali kao sto smo ti i ja. Zar umanjuje slavu Boga to sto tvrdim da nikakva rec ne moze dosegnuti Njegovu velicinu, Njegovu istinu?
A da pitam ja tebe nesto. A sta ako si u zabludi, ako ta rec za koju ti mislis da je dosla od Boga nije Bozija? Zar to ne bi znacilo trovanje svog uma i svog tela necim sto je pogresno? Zar ne bi onda bilo bolje odbaciti tako nesto i zaviriti u svoje srce pa tamo potraziti Boga? Zar nije bolje reci: "Ne znam. Boze, nauci me.", nego verovati u nesto sto je pogresno?
I poslusacu te. Hvala ti Boze za ovo divno decembarsko jutro. I hvala ti Boze za divne osobe koje sam skoro upoznao i koje mi ulepsavaju zivot.

Sinko, sve si pomešao. (Sofronije Leghorn)

Cp6:
Па живот човеков и јесте на земљи коначан али је његова душа вечна.
Duša ne postoji. Nemam vremena sada da ti objašnjavam zašto, već sam to radio nekoliko puta, neka ostane na tome. Duša ne postoji, to je čovekova izmišljotina kao i moral i još koješta drugo.
Cp6:
И какве то везе има ако сам ја смртан па сад да не требам да убијем друге. Какав је то закључак? Зашто ја не бих убио негога (било кога)? Зато што сам и ја коначан? Ох Боже, глу.. наивности (и то сам баш за ту заповест и навео пример у другој теми) !
Prosto & jednostavno - čovek ne voli da sam bude ubijen, dakle logično je da ne treba ni druge da ubija. Cela priča ima naravno smisla samo ukoliko smrt kao takva postoji. Uopšte ne shvatam šta tebi tu nije jasno.
Cp6:
А, колико је тек бесмислена твоја мисао о томе да смртност даје смисао храбрости.
Ovoliko je besmislena: ako znam da sam besmrtan, zašto bi me išta spečavalo da skočim sa zgrade? Ali ja verujem čvrsto da nisam besmrtan i neću da skočim, nemam hrabrosti. U svetu eventualne besmrtnosti, hrabrost ne bi imala nikakvog smisla, zato sam je naveo. Ne znam šta ti znači cela priča sa dobrovoljcima.
Cp6:
Поздрав Сизифе! До сокића :wink:( а ако не буде то ускоро, онда до пива) ...
Sokić. Mali si za pivo, ali bitno je da se interesuješ. :wink:

Hajde da se vratimo na početak.
MaranAta kaže:

Осим тога, ако коње и распоредимо према замишљеној еволуционој скали, испада оваква "еволуција" количина ребара: испочетка 18, па онда 15, затим 19, и на крају опет 18. Сличне, варијације горе-доле су уочене и у броју пршљенова.

Да ли се то еволуција мало "зезнула", па са 18 одлучила да смањи на 15 ребара, па опет на 19, и на крају одлучи се да је прва верзија била најбоља ?

ПС: А да не говоримо о томе да су прелази са једног броја ребара на други - скоковити. 8)[/quote]

Pitanje: Ko se to zaje%bava sa nama?!
Ako se nije evolucija malo zeznula, onda se s konjskim rebrima zeznuo MaranAtin Bog Jehova.

Još jedno pitanje za našeg studenta teologije:
Bog Tvorac iz Starog zaveta je Jevrejski Bog, to je Bog Avrama, Isaka i Jakova. Dakle njihovih praotaca.
Koliko znamo mi nismo Jevreji, jer nam pomenuta trojica nisu preci. Da li to znači da pomenuti Bog nije naš Tvorac':?:'

da li ce mi neko odgovoriti o dve genijalne :roll: teorije - geocentricnom sistemu i obliku zemlje ili da otvaram novu temu?

s obzirom da tvrdite da je napredak nemoguc kako je moguce da se crkva zeznula oko ovako epohalnih stvari? napredak je nemoguc a nauka je napredovala? kako to? da li uzimate kao mogucnost da ste se mozda zeznuli i oko teorije o nastanku sveta?

anakin:
da li ce mi neko odgovoriti o dve genijalne :roll: teorije - geocentricnom sistemu i obliku zemlje ili da otvaram novu temu?

s obzirom da tvrdite da je napredak nemoguc kako je moguce da se crkva zeznula oko ovako epohalnih stvari? napredak je nemoguc a nauka je napredovala? kako to? da li uzimate kao mogucnost da ste se mozda zeznuli i oko teorije o nastanku sveta?

Znas sta, vrati se malko par strana unazad pa vidi o cemu ovde pisemo. Ima dodira i sa geocentricnim sistemom.

rdeki:
anakin:

Znas sta, vrati se malko par strana unazad pa vidi o cemu ovde pisemo. Ima dodira i sa geocentricnim sistemom.

vazi. na kojoj strani?

rdeki:
Na dnu te strane sam postavio pitanje na koje jos nisam dobio odgovor koji bi zadovoljio.
Ali smo zato čuli dosta bisera:
- da sunce nije jedini izvor fotona... postoje, naravno i zvezde. E, sad - što su i Sunce i zvezde nastale istog dana i to posle svetla, to je autor pomenutog bisera zaboravio
- da je "nebo" isto što i "atmosfera". E, sad što od pamtiveka čovek u nebo ubraja i Sunce i zvezde i što su oni milionima kilometara udaljeni od atmosfere, to je autor pomenutog bisera takođe zaboravio. Nebo je oblast obzorja koji se nalazi iznad horizonta, a zemlja ispod. To je definicija koja savršeno odgovara čoveku kao posmatraču i koja se uklapa u koncept da je čovek pisao Bibliju jer sve je savršeno jasno u tom slučaju. On prosto ne shvata koliko su zvezde daleko od njega kao posmatrača, i to se uklapa u tu očiglednu nelogičnost da Bog provede toliko dana praveći zrno prašine koje se zove Zemlja, a u jednom danu napravi sve ostalo, iako je to ostalo trilion puta veće i komplikovanije za napraviti od same Zemlje.

I tako, bisera koje vredi upamtiti ima još...

Није ми јасно зашто би се очекивало да је богонадахнути човек који је писао књигу постања - Мојсије, морао да седи на неком облаку или чак и више како би овај наш Сизиф поверовао у то што је он писао ? :roll:

MaranAta:
Није ми јасно зашто би се очекивало да је богонадахнути човек који је писао књигу постања - Мојсије, морао да седи на неком облаку или чак и више како би овај наш Сизиф поверовао у то што је он писао ? :roll:

sto pomeras diskusiju na licnu prepirku? :wink:

zato sto ne umes niti mozes da odgovoris.

MaranAta:

Da je taj Mojsije bio Bogom nadahnut on bi napisao kako jeste:
- Sunce je centar suncevog sistema i primarni izvor svetlosti za sve planete njegovog sistema.
- Planete kruze oko Sunca, pa su morale nastati posle njega, a medju tim planetama i Zemlja.
- Nebo (atmosfera) nije iznad Zemlje, vec okruzuje Zemlju.

Mojsije nije bio Bogom nadahnut pa je pisao ono sto je on u onom trenutku znao. A to je:
- Zemlja je ravna, a iznad nje je nebo (atmosfera)
- Sunce, Mesec i zvezde su na nebu iznad Zemlje i pojavljuju se u jednakim vremenskim intervalima pa sluze da bi se merilo vreme.
- Na osnovu ovoga iznad logicno je da je Zemlja nastala prva, a nebeska tela posle.

Back