NemanjaNS90
Primećen član
- Poruka
- 629
Pa ako ima jedno realno resenje, D=0. U D umesto a i b ubacis 2k-5 i -2(k-1) i to izjednacis sa 0. Dobijes kvadratnu jednacinu koju kad resis dobijes k.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ako ima jedno realno resenje, D=0. U D umesto a i b ubacis 2k-5 i -2(k-1) i to izjednacis sa 0. Dobijes kvadratnu jednacinu koju kad resis dobijes k.

Moze pomoc oko ovog zadatka!!??,a glasi ovako:Пречник тракторског точка је 100 cm. Колики пут ће прећи трактор чији се точак
окрене без клизања 7000 пута (π ≈22/7)?
22/7-je dvadeset dve sedmine...!
Unapred,hvala!
(Bilo bi dobro kada bi se zadatak resio po formulama za krug)!
Moze pomoc oko ovog zadatka!!??,a glasi ovako:Пречник тракторског точка је 100 cm. Колики пут ће прећи трактор чији се точак
окрене без клизања 7000 пута (π ≈22/7)?
22/7-je dvadeset dve sedmine...!
Unapred,hvala!
(Bilo bi dobro kada bi se zadatak resio po formulama za krug)!

Treba mi objasnjenje kako da uradim ovaj zadatak.
![]()
Sta raditi kada je diskriminanta manja od 0 za k? kako iz toga dobiti k=4?
E šteta. A ja planirao da ga rešim numeričkom integracijom diferencijalnih jednačina kretanja vozila na dva točka sa uniformnom raspodelom mase
Pa kako misliš da se ovo drugačije uradi, sem preko formule za obim kruga ("formula za krug" je nešto što matematika ne poznaje). Pa nije točak valjda kockast.
Obim točka je O=2r[SUP]2[/SUP]Pi=d*Pi
Pošto je d=100cm=0,1m obim točka je 0,1*Pi metara.
Ako se točak obrne 7000 puta i ako traktor sve vreme ide pravo onda on pređe 7000 obima svog točka, što mu dođe:
S=7000*O=700*Pi metara.
700*Pi je kako tvrdi moj Casio digitron 2199.114858, a uz netačnu procenu da je Pi=22/7 ovo se može zaokružiti na cca 2200 metara.
100 cm nije 0,1 m pre ce biti 22 km, jel neko moze da mi pomogne oko mog zadatka![]()
e ovo boldovano ne kontam kako si dobiook.
a=2k-5
b=-2(k-1)
c=3
treba da bude:
b^2-4ac=0
odnosno:
16 - 8k + k^2 =0
Ovo se iz aviona vidi da je kvadrat binoma:
(k-4)^2=0
Odakle je k=4

Izgleda da sam 2x pogresio u mnozenju i dugao uzbunu ni zbog cega![]()

Obim točka je O=2r[SUP]2[/SUP]Pi=d*Pi

Pa jedan decimetar kubni jeste jedan litar. Jedan litar vode teži 1000 grama a pošto jedan litar ima 1000 centimetra kubnih sledi da je 250 cm kubnih teško 250 grama..
jel je samo u tome bila zabuna?
Nisam znao da 1l vode tezi 1kg... OK, hvala...

ρ(H[SUB]2[/SUB]0)=1g/cm[SUP]3[/SUP] na 4[SUP]o[/SUP]C![]()
Nismo jos ucili to. xD
Shvatam, ali ipak mi nije jasno zasto se ovde masa vode ne izracunava preko formule:
18g (H2O) : 22400cm^3 = x : 250
I onda ispada da je x 0,2. Zasto se preko ovoga ne dobija isto resenje kao sto jeste?
Pročitaj ono što sam napisao na prethodnoj strani i kasće ti se samo.Ta formula važi za gasove!!!i ona je zasnovana na aproksimaciji da gas posmatramo kao da je u idealnom stanju.Voda u rastvoru je tečna.Za tečnosti važi(fizika za 7. razred):ρ=m/V.Jel ti sad jasnije?
Puno si mi pomogao, a i ja nzm kako sam mogao to da previdim. 
Svima se to događa.Prosto se začudimo kako lako padamo na trivijalnim stvarima.Pozdrav :-)Hvalaa... !Puno si mi pomogao, a i ja nzm kako sam mogao to da previdim.
![]()
ovo je ključno. Znaš na koliko mesta sam baš ovde grešio nemajući pojma da grešim. Veliko hvala!tek kada rešiš jednačinu, onda dodaj period.