Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze pomoc oko ovog zadatka!!??,a glasi ovako:Пречник тракторског точка је 100 cm. Колики пут ће прећи трактор чији се точак
окрене без клизања 7000 пута (π ≈22/7)?
22/7-je dvadeset dve sedmine...!:)
Unapred,hvala!
(Bilo bi dobro kada bi se zadatak resio po formulama za krug)!

Moze pomoc oko ovog zadatka!!??,a glasi ovako:Пречник тракторског точка је 100 cm. Колики пут ће прећи трактор чији се точак
Unapred,hvala!

r=0,5m
O=2rPi
l=7000*O

Unapred,hvala!

E šteta. A ja planirao da ga rešim numeričkom integracijom diferencijalnih jednačina kretanja vozila na dva točka sa uniformnom raspodelom mase :hahaha:

Pa kako misliš da se ovo drugačije uradi, sem preko formule za obim kruga ("formula za krug" je nešto što matematika ne poznaje). Pa nije točak valjda kockast.

Obim točka je O=2rPi=d*Pi

Pošto je d=100cm=1m obim točka je Pi metara.

Ako se točak obrne 7000 puta i ako traktor sve vreme ide pravo onda on pređe 7000 obima svog točka, što mu dođe:

S=7000*O=7000*Pi metara.

700*Pi je kako tvrdi moj Casio digitron 21991.14858, a uz netačnu procenu da je Pi=22/7 ovo se može zaokružiti na cca 22000 metara.

Poslednja izmena:
Treba mi objasnjenje kako da uradim ovaj zadatak.
MSP317419e8h78f19d64g06000019b86f1fb7c32h6e

Sta raditi kada je diskriminanta manja od 0 za k? kako iz toga dobiti k=4?

Aj napiši ponovo zadatak :D

E šteta. A ja planirao da ga rešim numeričkom integracijom diferencijalnih jednačina kretanja vozila na dva točka sa uniformnom raspodelom mase :hahaha:

Pa kako misliš da se ovo drugačije uradi, sem preko formule za obim kruga ("formula za krug" je nešto što matematika ne poznaje). Pa nije točak valjda kockast.

Obim točka je O=2r[SUP]2[/SUP]Pi=d*Pi

Pošto je d=100cm=0,1m obim točka je 0,1*Pi metara.

Ako se točak obrne 7000 puta i ako traktor sve vreme ide pravo onda on pređe 7000 obima svog točka, što mu dođe:

S=7000*O=700*Pi metara.

700*Pi je kako tvrdi moj Casio digitron 2199.114858, a uz netačnu procenu da je Pi=22/7 ovo se može zaokružiti na cca 2200 metara.

100 cm nije 0,1 m pre ce biti 22 km, jel neko moze da mi pomogne oko mog zadatka :D

Nismo jos ucili to. xD
Shvatam, ali ipak mi nije jasno zasto se ovde masa vode ne izracunava preko formule:
18g (H2O) : 22400cm^3 = x : 250
I onda ispada da je x 0,2. Zasto se preko ovoga ne dobija isto resenje kao sto jeste?

Pročitaj ono što sam napisao na prethodnoj strani i kasće ti se samo.Ta formula važi za gasove!!!i ona je zasnovana na aproksimaciji da gas posmatramo kao da je u idealnom stanju.Voda u rastvoru je tečna.Za tečnosti važi(fizika za 7. razred):ρ=m/V.Jel ti sad jasnije?

Ako neko može da razmotri ovo rešavanje trigonometrijske jednačine. Na dva različita načina sam dobio dva različita rešenja, a ne uočavam da ijedan način pogrešan.
cos2x + cosx = 0

I način:

2cos(0.5*(2x+x))*cos(0.5*x) = 0

cos(3x/2) = 0
3x/2 = pi/2 + k*pi
x= pi/3 + (2/3)*k*pi k€Z
cos(0.5*x) = 0
x/2 = pi/2 + k*pi
x = pi + 2*k*pi k€Z

II način:

cos2x + cosx = 0
cos[SUP]2[/SUP]x - 1 + cos[SUP]2[/SUP]x + cosx = 0
smena: t = cosx
2t[SUP]2[/SUP] + t - 1 = 0
t=0.5 i t= -1

Dakle: cosx= pi + 2*k*pi, k€Z
cosx= pi/3 + 2*k*pi , k€Z
cosx= -pi/3 + 2*k*pi, k€Z

Samo se jedno rešenje poklapa. Da li ja negde grešim u postupku ili .. ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back