Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih zadatakovako nekako uradio :

Tacka A se nalazi na rasotjanju od 4 cm od naelektrisanja q1 i 6 cm od nalektrisanja q2

Kako na tacku A deluju dva elektrricna polja E1 i E2 onda ce rezultujuce vektorsko polje biti vektorski zbir ova dva tj E=E1+E2

tj k*q1/r1[SUP]2[/SUP]=-k*q2/r2[SUP]2[/SUP]
Sto se svodi na:
q1/r1[SUP]2[/SUP]=-q2/r2[SUP]2[/SUP]
I onda samo zamenih vrednosti

Valjda :)

Evo imas ovde da vezbas nesto ako zeis, a imas i Krugovu zbirku za srednju skolu za prvu godinu, tu ima dobrih zadataka iz te oblasti...

Ja bih zadatakovako nekako uradio :

Tacka A se nalazi na rasotjanju od 4 cm od naelektrisanja q1 i 6 cm od nalektrisanja q2

Kako na tacku A deluju dva elektrricna polja E1 i E2 onda ce rezultujuce vektorsko polje biti vektorski zbir ova dva tj E=E1+E2

tj k*q1/r1[SUP]2[/SUP]=-k*q2/r2[SUP]2[/SUP]
Sto se svodi na:
q1/r1[SUP]2[/SUP]=-q2/r2[SUP]2[/SUP]
I onda samo zamenih vrednosti

Valjda :)

Evo imas ovde da vezbas nesto ako zeis, a imas i Krugovu zbirku za srednju skolu za prvu godinu, tu ima dobrih zadataka iz te oblasti...

heh, fora je u tome sto skoro pa da ne volim fiziku, ali nastavnik preti meni i jos jednom mom drugu u fazonu kao - ako ne idete - manje ocene. Uf, formula ima puno...... nzm odakle da pocnem. Imam ja i resenje, ali mi nije uopste jasno, a kada ga iskopiram ovde, neki izrazi, koji su kljucni za zadatak, ne mogu se iskopirati. Hvala za ono mf64. Od 5 zadatka na takmicenju 2007. god, uradio sam samo 1 zad., i to onaj cije je gradivo iz 7.raz(valjda me je tad fizika vise interesovala). e, pa da, evo linka, pa vi skinite resenja tog takmicenja. Govorimo o 1.zadatku. http://www.dfs.org.yu/takmicenja1/PrethodneGodine/2007z.htm
Znachi, idite u opstinska takmicenja, za 8.raz. hvala!!!!!z:)

Kak' sam pametan :whistling:

:kafa:

Moje objasnjenje je apsolutno isti ili indeticno sa onim koje su oni dali, da isao sam...

Imas dva naelektrisanja i tacku koja se nalazi na rastojanju 4cm od q1 i 6cm od q2 sve je to dato. A kaze tekst zadatka da je rezultujuca jacina E polja jednaka 0. Ti sa slike vidis da imas dva naelektrisanja, pa samim tim se oko naelektrisanja javljaju dva razlicita polja i oba imaju nekakav uticaj na tacku A. Pod uslovom zadataka da je E[SUB]rez[/SUB]=0 ti mozes da zakljucis da je i E[SUB]1[/SUB]+E[SUB]2[/SUB]=0 jer je E[SUB]rez[/SUB]=E[SUB]1[/SUB]+E[SUB]2[/SUB]+E[SUB]3[/SUB].......+ E[SUB]n[/SUB] ili matematicki suma svih polja (n- je broj naelektrisanja a E[SUB]n[/SUB] je polje koje potice od istog.
Sve ostalo je samo matematika

Moje objasnjenje je apsolutno isti ili indeticno sa onim koje su oni dali, da isao sam...

Imas dva naelektrisanja i tacku koja se nalazi na rastojanju 4cm od q1 i 6cm od q2 sve je to dato. A kaze tekst zadatka da je rezultujuca jacina E polja jednaka 0. Ti sa slike vidis da imas dva naelektrisanja, pa samim tim se oko naelektrisanja javljaju dva razlicita polja i oba imaju nekakav uticaj na tacku A. Pod uslovom zadataka da je E[SUB]rez[/SUB]=0 ti mozes da zakljucis da je i E[SUB]1[/SUB]+E[SUB]2[/SUB]=0 jer je E[SUB]rez[/SUB]=E[SUB]1[/SUB]+E[SUB]2[/SUB]+E[SUB]3[/SUB].......+ E[SUB]n[/SUB] ili matematicki suma svih polja (n- je broj naelektrisanja a E[SUB]n[/SUB] je polje koje potice od istog.
Sve ostalo je samo matematika

Ali koliko sam ja sada shvatio iz resenja, E1=k*q1/x^2 , sto je nemoguce. Formula za elektricno polje je E=F/q. Ae pojasni mi to.
da, sad sam se setio, da li znate mozda kada izlazi kalendar takmicenja? da li ste culi nesto o tome? bas mi znacilo, kad bi mi se neki predmeti poklopili sa fizikom....

Poslednja izmena:
Pitanje za Paganka

Meni nesto nije jasno :)

Ti studiras robotiku e sad sve je to ok, i meni je ona ovako bas zanimljiva ovako po imenu, medjutim ima jedna stvar koja mi nije jasna, da li ti sad kad zavrsis taj fax koji ne znam ni gde se upisuje, da li si ti osposobljen da napravis robot-a nekog mocnog :lol:
Ono ja tebi dam sad materijal sve i platim te, i da li bi ti mogao tj znao da napravis nekog robota :per:

Ovo pitanje je hipotetickog karaktera z:p

Pitanje za Paganka

Meni nesto nije jasno :)

Ti studiras robotiku e sad sve je to ok, i meni je ona ovako bas zanimljiva ovako po imenu, medjutim ima jedna stvar koja mi nije jasna, da li ti sad kad zavrsis taj fax koji ne znam ni gde se upisuje, da li si ti osposobljen da napravis robot-a nekog mocnog :lol:
Ono ja tebi dam sad materijal sve i platim te, i da li bi ti mogao tj znao da napravis nekog robota :per:

Ovo pitanje je hipotetickog karaktera z:p

Upisuje se u Novom Sadu na FTN-u. Sve sto te poblize zanima mozes procitati ovde:
Link

Pa mogao bih, u najmanju ruku da isprogramiram gotov manipulator u fabrici da radi neki posao.
Takodje sa timom radim na malom robotu za EUROBOT2010.

I za svoju dusu pravim neku igrackicu na 6 nogu.

Bice slike kad se to privede kraju.

Pitanje ti je malo razvuceno. Posle Osnovnog kursa u najmanju ruku ti je jasno kako to sve funkcionise. Ne blenes u izraze "masinska vizija", "Ojler Lagranzeve jednacine", "Vestacka intelingecija", "Genetski algoritmi" itd. Znas kakva se matematika krije iza manipulatora u fabrikama. Jasno ti je koliko se neko us*o od posla da napravi nesto. i imas dobru perspektivu da se usavrsavas.

E, mozete li da mi objasnite 2 zadatak sa takmicenja 2007. god na ovom linku za 8.raz. Samo onaj 1. izraz sto pise u resenju, nije mi jasan. Ja bih iskopirao, ali se ne vide brojevni izrazi, i ne mogu da napisem slovo fi.
http://www.dfs.org.yu/takmicenja1/PrethodneGodine/2007z.htm

Ako pitas za izraz E=q*(F[SUB]1[/SUB]-F[SUB]2[/SUB]) to ti je takodje formula :)))
Imas da je E=q*U gde je U napon.
A napon se u fizici definise kao razlika elektricnih potencijala, kako je F[SUB]1[/SUB](fi 1) potencijal u tacki 1 a F[SUB]2[/SUB] u drugoj tacki onda je njihova razlika jednaka naponu pa je i E=q*(F[SUB]1[/SUB]-F[SUB]2[/SUB])

Odakle postoji ovaj izraz, to u mojoj knjizi nema... :( oke, hvala za ovo. Kazi mi jos kako na kraju izraz, ispada da je v=0.063m/s. To je skroz nelogicno. Jer, 2E = 2*2*10^-6, sto je ustvari 4*10^-6. I kada se izvadi koren iz ovoga ispada 0.002m/s. Kazi mi gde gresim. :zstidljivko:

Ne bih rekao da gresis :))

Jel smem da te posavetujem nesto ako zelis da se plasiras dobro na takmicenju?

Savetuj me, savet je uvek dobar. Meni se ne ide na takmicenje, ali kad vec MORAM da idem, onda narawno da hocu da se plasiram na neko mesto. Ipak, to mi je ambicija trenutno na poslednjem mestu, jer imam vaznija takmicenja, i prijemni. Koji je tvoj savet?

Gledaj kako, ti uopste ne moras da ides na takmicenje. Apsolutno mi je poznato to sto radi tvoj profesor ali mi niakad nije bilo jasno, pa ako neko objasni bicu zahvalan. Dakle ti uvek mozes da sednesi porazgovaras sa njim i da kazes nesto u fazonu ,,Ja bih stvarno voleo da odem na takmicenje i pripremam se za istu ali to je za mene u ovom momentu neizvodljivo zato sto imam da spremam dva prijemna ispita i uporedo zavrsavam polugodje i porpavljam ocene,,

E sad ako odlucis da ides na opstinsko takmicenje mogu da pogledam testove za opstinsko detaljno pa da ti kazem sta od oblasti trebas da ucis i odakle da se spremas, evo zasto?!

Ja kad sam isao u osmi razred nisam imao pojma fiziku i isao na takmicenje i ono, nisam bio los ali nisam se nesto ni proslavio ali generalno gledano moje znanje od tada i sada koje imam, vidim da sada test za osmi razred mogu bez problema vecih da resi u rasponu od 25 minuta sva pet zadatka za stotku. Ne zato sto sam ja nesto mnogo pametan nego zato sto je gradivo za srednju prosireno gradivo osnovne skole, pa i ova oblast recimo elektrostatika sa kojoj se ti sad mucis se u trecoj godini radi na vecem nivou koji je otprilike nesto kao ovo za takmicenje, i zato ja nemam problem sa tim. Ako zelis mogu da te uputim u literaturu koju da koristis, to su uglavnom knjige za ssrednju skolu koje mozes ili pozajmati od nekog ili u biblioteci ili kupiti sto ne preporucujem....

Eto tako... :zskace:

Ja kako sam primetio a i kako se secam tebi ne treba mnogo za opstinsko, dakle za pocetak ti treba sledece.Tj kako vidim samo sledece dve-tri oblasti, Elektrostatika, Struja i Hici ...Tu nemas puno, stvari, mogu i da ti nabavim zadatke iz zbirke za srednju i tako ... z:poz:
I eventualno poznavanje formula iz rada snage i energije ...

Poslednja izmena:
Gledaj kako, ti uopste ne moras da ides na takmicenje. Apsolutno mi je poznato to sto radi tvoj profesor ali mi niakad nije bilo jasno, pa ako neko objasni bicu zahvalan. Dakle ti uvek mozes da sednesi porazgovaras sa njim i da kazes nesto u fazonu ,,Ja bih stvarno voleo da odem na takmicenje i pripremam se za istu ali to je za mene u ovom momentu neizvodljivo zato sto imam da spremam dva prijemna ispita i uporedo zavrsavam polugodje i porpavljam ocene,,

E sad ako odlucis da ides na opstinsko takmicenje mogu da pogledam testove za opstinsko detaljno pa da ti kazem sta od oblasti trebas da ucis i odakle da se spremas, evo zasto?!

Ja kad sam isao u osmi razred nisam imao pojma fiziku i isao na takmicenje i ono, nisam bio los ali nisam se nesto ni proslavio ali generalno gledano moje znanje od tada i sada koje imam, vidim da sada test za osmi razred mogu bez problema vecih da resi u rasponu od 25 minuta sva pet zadatka za stotku. Ne zato sto sam ja nesto mnogo pametan nego zato sto je gradivo za srednju prosireno gradivo osnovne skole, pa i ova oblast recimo elektrostatika sa kojoj se ti sad mucis se u trecoj godini radi na vecem nivou koji je otprilike nesto kao ovo za takmicenje, i zato ja nemam problem sa tim. Ako zelis mogu da te uputim u literaturu koju da koristis, to su uglavnom knjige za ssrednju skolu koje mozes ili pozajmati od nekog ili u biblioteci ili kupiti sto ne preporucujem....

Eto tako... :zskace:

Ja kako sam primetio a i kako se secam tebi ne treba mnogo za opstinsko, dakle za pocetak ti treba sledece.Tj kako vidim samo sledece dve-tri oblasti, Elektrostatika, Struja i Hici ...Tu nemas puno, stvari, mogu i da ti nabavim zadatke iz zbirke za srednju i tako ... z:poz:
I eventualno poznavanje formula iz rada snage i energije ...

Hvala puno na savetima. Za zadatke cu te pitati kada budem izresetao ove sto vec imam (takmicenje ce verovatno biti u martu, a ne u februaru). Da mi preporucis literaturu - zabadava, ja idem u seosku skolu i velicina nase takozvane biblioteke - nije vredno komentarisati. Jedini izvor informacija pored knjiga mi je net. Znas li mozda kada izlazi kalendar sa skolskim takmicenjima? z:poz:

Hvala puno na savetima. Za zadatke cu te pitati kada budem izresetao ove sto vec imam (takmicenje ce verovatno biti u martu, a ne u februaru). Da mi preporucis literaturu - zabadava, ja idem u seosku skolu i velicina nase takozvane biblioteke - nije vredno komentarisati. Jedini izvor informacija pored knjiga mi je net. Znas li mozda kada izlazi kalendar sa skolskim takmicenjima? z:poz:

I ja trazim za sebe za hemiju, jos nista nisu objavili...

Gledaj kako, ti uopste ne moras da ides na takmicenje. Apsolutno mi je poznato to sto radi tvoj profesor ali mi niakad nije bilo jasno, pa ako neko objasni bicu zahvalan.

Ja mislim da je to ostatak iz onog vremena kada se nastavnik (pogotovo seoski) dokazivao tako što je svog najboljeg đaka, koji je imao peticu iz predmeta, slao na ta takmičenja da osvetla obraz celom selu i celoj školi, a ovi ostali đaci koji nisu bili baš geniji su jedva znali da čitaju i pišu. Tako bar ja to vidim.

Danas je potreba za slanjem đaka (koji sami nisu pokazali izrazito interesovanje za takmičenje) potpuno nepotrebna, pogotovo u gradovima gde ti bar jedna trećina đaka ima peticu iz tvog predmeta. Naročito mi je bezveze situacija u kojoj ti jedan đak prođe na neke više nivoe takmičenja i onda sa njim mesecima vežbaš, a ostatak đaka koji treba da ti idu na sekciju/dodatnu nastavu (njih pet, šest, deset) za to vreme vrte palčevima umesto da sa njima radiš nešto smisleno. Onda ti taj jedan đak ne prođe na republičko, ili ode na republičko i bude npr. sedmi. Niko ne dobije nikakve poene, vreme i energija su utrošeni, a ostali jaki đaci su zapostavljeni.

Eejj setio sam se prakticnijeeg nacina za resavanje :)
O=24cm=a+b+c =>S (poluobim)=12cm
P=24cm

P=S*r=abc/4R gde je r-poluprecnik upisane kriznice a R opisane kriznice
iz P=S*r => r=P/S=2cm
Isto tako za pravougli trougao vazi da je r=a+b-c
=> a+b-c=2 => a+b=c+2

O=(a+b)+c=c+2+c=2c+2=24 => c+1=12 => c=11cm

Iz abc/4R=a*b/c
dobijamo:

c/2R=1
C=2R=>R=c/2 (Sto inace vazi za svaki pravougli trougao)
R=5.5cm ili 11/2 cm

Ostalo je lako... Ovo je bio najtezi deo zadatka :zskace:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back