Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Elektron kineticke energije 10 keV uleti izmedju ploca ravnog kondenzatora pralelno sa njegovim plocama.Razmak izmedju ploca kondenzatora iznosi 1 cm njihova duzina je 10 cm a napon medju njima je 40 V.Nakon izlaska iz kondenzatora eektron pada na zastor koji je smesten 20 cm od kondenzatora paralelno sa linijama njegovog polja.

a)Koliki je pomak elektrona na zastoru uzrokovan delovanje elektricnog polja kondenzatora

Treba mi neka zbirka eksperimentalnih vezbi iz fizike na nivou srednje skole iz svih oblasti koje se izucavaju (mehanika,termodinamika,magnetizam,elektricitet,oscilacije i talasi,elementi atomske,molekulske fizike).Imam ja u zbirkama neke eksterimentalne vezne ali samo nekoliko za svaku skolsku godnu.

Sto se tice tezine problema odgovara mi sve od osnovnog srednjoskolskog do takmicarskog nivoa

Anonymous:
little smile:
Forman:
y=xsin34x

Nikako mi ne ide ovaj zadatak....
A sta se trazi u stvari? Drugi izvod kao sto pise u naslovu ili ... ? Jesi li siguran da je x*sin34x??? Ovo x na kraju me nesto buni...

Treba drugi izvod, nisam baš jasno napisao izraz, to je "sinus na treći" tj y=x*sin(4x)*sin(4x)*sin(4x)
Da li možda znaš?[/quot

prvi je 12sin*2(4x)cos(4x)

Bilo bi mi mnogo lakse da si mi dao i krajnje resenje, jer ovako mi nesto ne izgleda tacno, ali ko zna. Nadam se da znas kako se dobijaju izvodi nekih slozenijih funkcija, jer ukoliko ne znas, moracu da ti objasnim i sam postupak rada koji cu ti sada otkucati. Ti mi reci u sledecem postu da li je moje resenje tacno (ako imas u zbirci resenje) i da li ti je jasno sve ili nije. Nije nikakav problem da ti objasnim napisano.

y = x * sin^3(4x)

y’ = x’ * (sin^3(4x)) + x * (sin^3(4x))’ =
= 1 * (sin^3(4x)) + x * 3*sin^2(4x)*(sin(4x))’ =
= sin^3(4x) + 3*x*sin^2(4x)*cos (4x)*(4x)’ =
= sin^3(4x) + 3*x*sin^2(4x)*cos (4x)*4 =
= sin^3(4x) + 12*x*sin^2(4x)*cos (4x) (ovo je prvi izvod date funkcije)

y’’ = (y’)’
y’’ = (sin^3(4x))’ + (12*x*sin^2(4x)*cos (4x))’

Da se ne bi zbunjivao resicu ti najpre izvod jednog sabirka, pa onda drugog, jer tako je lakse kako bi ih posle samo spojila u jednu celinu.

Prvi sabirak:
(sin^3(4x))’ = 3*sin^2(4x)*(sin(4x))’ = 3*sin^2(4x)*4*cos(4x) = 12*sin^2(4x)*cos(4x)

Drugi sabirak:
(12*x*sin^2(4x)*cos (4x))’ = 12*( (x*sin^2(4x))’ * cos(4x) + x*sin^2(4x) * (cos(4x))’) = 12*( (sin^2(4x) + x*2*sin(4x)*4*cos(4x))*cos(4x) + x*sin^2(4x)*(-4*sin(4x)) ) = 12*((sin^2(4x) + 8*x*sin(4x)*cos(4x))*cos(4x) – 4*x*sin^2(4x)*sin(4x)) = 12*(sin^2(4x)*cos(4x) + 8*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 4*x*sin^3(4x)) = 12*sin^2(4x)*cos(4x) + 96*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 48*x*sin^3(4x)

Kada objedinimo prvi i drugi sabirak dobicemo:
y’’ = 24*sin^2(4x)*cos(4x) + 96*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 48*x*sin^3(4x) = 24*sin(4x) * (sin(4x)*cos(4x) + 4*x*cos^2(4x) – 2*x*sin^2(4x))

Tu sada mogu da se naprave varijacije sa formulama za dvostruki ugao, ali ako ti je ovakvo resenje u zbirci, onda ok, a ako nije, napisi mi, pa cu da pokusam da resim do kraja zadatak.

Zaboravih da se prijavim. Nadam se da je resenje ok :wink:

little smile:
Bilo bi mi mnogo lakse da si mi dao i krajnje resenje, jer ovako mi nesto ne izgleda tacno, ali ko zna. Nadam se da znas kako se dobijaju izvodi nekih slozenijih funkcija, jer ukoliko ne znas, moracu da ti objasnim i sam postupak rada koji cu ti sada otkucati. Ti mi reci u sledecem postu da li je moje resenje tacno (ako imas u zbirci resenje) i da li ti je jasno sve ili nije. Nije nikakav problem da ti objasnim napisano.

y = x * sin^3(4x)

y’ = x’ * (sin^3(4x)) + x * (sin^3(4x))’ =
= 1 * (sin^3(4x)) + x * 3*sin^2(4x)*(sin(4x))’ =
= sin^3(4x) + 3*x*sin^2(4x)*cos (4x)*(4x)’ =
= sin^3(4x) + 3*x*sin^2(4x)*cos (4x)*4 =
= sin^3(4x) + 12*x*sin^2(4x)*cos (4x) (ovo je prvi izvod date funkcije)

y’’ = (y’)’
y’’ = (sin^3(4x))’ + (12*x*sin^2(4x)*cos (4x))’

Da se ne bi zbunjivao resicu ti najpre izvod jednog sabirka, pa onda drugog, jer tako je lakse kako bi ih posle samo spojila u jednu celinu.

Prvi sabirak:
(sin^3(4x))’ = 3*sin^2(4x)*(sin(4x))’ = 3*sin^2(4x)*4*cos(4x) = 12*sin^2(4x)*cos(4x)

Drugi sabirak:
(12*x*sin^2(4x)*cos (4x))’ = 12*( (x*sin^2(4x))’ * cos(4x) + x*sin^2(4x) * (cos(4x))’) = 12*( (sin^2(4x) + x*2*sin(4x)*4*cos(4x))*cos(4x) + x*sin^2(4x)*(-4*sin(4x)) ) = 12*((sin^2(4x) + 8*x*sin(4x)*cos(4x))*cos(4x) – 4*x*sin^2(4x)*sin(4x)) = 12*(sin^2(4x)*cos(4x) + 8*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 4*x*sin^3(4x)) = 12*sin^2(4x)*cos(4x) + 96*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 48*x*sin^3(4x)

Kada objedinimo prvi i drugi sabirak dobicemo:
y’’ = 24*sin^2(4x)*cos(4x) + 96*x*sin(4x)*cos^2(4x) – 48*x*sin^3(4x) = 24*sin(4x) * (sin(4x)*cos(4x) + 4*x*cos^2(4x) – 2*x*sin^2(4x))

Tu sada mogu da se naprave varijacije sa formulama za dvostruki ugao, ali ako ti je ovakvo resenje u zbirci, onda ok, a ako nije, napisi mi, pa cu da pokusam da resim do kraja zadatak.

little smile:
Forman:
Zahvaljujem, pomogli ste mi puno. Zadatak nije iz zbirke, već sa jednog testa iz prošlog ispitnog roka- zato i nemam rešenje. Pozz
Srecno na ispitu!!! A ja se nadam da si razumeo resenje i da je tacno. U svakom slucaju, ako bude nekih nejasnoca, tu sam :wink:

Thanks. Ispit je 22.maja. Javiću kako sam prošao. :wink: :wink: :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back