Problem ZLA

Primera radi - pri stvaranju coveka od svih atributa bas zaboravio atribut da nije zao? Bolje spreciti nego leciti. Ne kosi se sa slobodnom voljom, jednostavno stvori neiskvarive ljude.
Sve sto Bog stvara je dobro i savrseno sto iskljucuje bilo koje zrno zla.
Imas stalno pogresnu polaznu tacku pa ti zato sve pogresno

Zlo niko ne stvara, ono samo nastaje odsustvom dobra, ljubavi, Boga, bozanskih svojstava...
Kao sto mrak nastaje kada iskljucimo svetlo, znaci mrak je odsustvo svetla..

Izgleda da izostavljas bitan deo - neko cini zlo drugom. Bog ni tog drugo ne spasava. Zato izostavljaju slobodnu volju u celu pricu - apsolutno je nebitna
Ha ha ha.:D
Izostavljas da Bog nije stvorio idiote ili ljude bez morala .
Kakvi bi po evoluciji trrbali da budu.
Vec odgovorne ljude koji snose odgovornost.
I koji su po svojoj stvorenoj moralnoj prirodi stvorili sistem zastite protiv zlih isto kao i Bog.
Pa ih sankcionisu ili zatvaraju.
I iz toga se vidi sloboda volje.
Jer da nema sloboda volje, ne bi moglo da se desi da postojr neki zlostavljaci.
A da bi sloboda volje mogla da postoji mora da postoji i mogucnost da neko postane zao.
A i ne bi trebali zakoni i sistem da be postoji slobodna volja.
Ovde na forumu postoje takodje moderatori.
Upravo zbog takvih destrkltivnih koji su dno dna i napali bi druge vredjajuci ih i pljuvajuci ih bez pardona.
Jer imaju slobidnu volju i mogu da ju zlootrebe jet su pali do dna i tako pokazuju stanje njihovog morala i porasta zla u njima.

Poslednja izmena:
Ne, metafizika je originalno IZA fizike. hej, ja nemam baš celu noć sa tobom da čavrljam, ali ne znam ni čemu to vodi... pravo da ti kažem.
Ja nisam školovani filozof, bavim se prirodnim naukama. Nego znaš šta ti radiš, ti se krećeš unutar jednog zatvorenog sistema, to je ok za neku filozofiju, ali na polju toga šta se nalazi IZA sveta koji mi vidimo nije baš primenljiva. Ako ti to ne vidiš, nema sile koja će da te ubedi u to
dao sam ti definiciju sa wikipedie. Idi javi im da je isprave.

Теби и даље ништа није јасно.
Наравно да бог може да направи стену коју не може да подигне. И наравно да може да је подигне.
pa kako je onda to stena koju ne moze da podigne. Ako stvori stenu koju ne moze da podigne, i onda je podigne. Nije stvorio stenu koju ne moze podici

no na tom putu svih tih molekulskih sistema gde su naišli na dušu? Nema je ili je ima? Doživljaj boje? Boja? Aha, ima taj neuron, ima ta sinapsa itd, ali gde je crveno?? moj doživljaj crvenog? Crveno nije hemijska reakcija ili jeste? )) msm kako ..Elektromagnetno zračenje nije crveno, tek u mom mozgu se stvara doživljaj crvenog.. i čak i da znamocentar u mozgu odgovoran za to, i dalje ne namo šta je taj oset? I kako i zašto iz mnoštva ljudskih ćelija nastaje jedna svest? Šta je to svest? Sve su to otvorena pitanja...
A znas sta je softver na kompjuteru? Samo gomila zica koja ili imaju ili nemaju struju. i sta je crveno na ekranu? Znamo koje nule i jedinice su za crveno, pa eto znamo i sta je crveno na racaru, kraj price.
Ne pricaj napamet za ovo ostalo, pogledaj na primer Sam Harrisa

pa kako je onda to stena koju ne moze da podigne. Ako stvori stenu koju ne moze da podigne, i onda je podigne. Nije stvorio stenu koju ne moze podici

Ти и даље покушаваш то да схватиш логиком свог ума? Колико пута људи треба да ти понављају да имаш врло ограничен и примитиван апарат у лобањи?

Postavöjaci tog pitanja misle da su mudri.
A u stvari je obrnuto.
Obo pitanje pokazuje dokle doseze njihovo shvatanje.
Postaviti takvo pitanje je na nivou pitanja, da li mozes da pobijes svoju porodicu?
Pa ti si jaci od svih njih.
Ako ih ne pobijes nisi jaci.
Pobi ih i dpkazi da si jaci?
Aaa neceees.
Nisi onda jaci.
Takvo pitanje nema veze sa razumnim rezonovanjem.
Postoji zaista kamen koji Bog ne moze da podigne.
To je postavljac takvog pitanja.
To ne znaci da on nije svemoguc.
Vec da je pogled i svest takvog postavljaca pitanja kratka.

Moglo bi i da nema zlostavljaca a da imamo slobodnu volju.
Eto dokle doseze tvoja pamet.
Eto to zelis da budes zao revövimo.
Ali ne mozes.
Kako onda imas slobodnu volju?
Ako ne mozes da budes zao, ni dobar nije tboja odluka jer ne mozes drugacije nego samo dobar.
A onda si robot a ne covek.
Bez slobodne volje.
Zar je to tolikp bolno za evoluisticki um da ne moze iöi nece da shvati?

Не, не постоји. Није да ти само зовеш ту таласну дужину црвеном, као што неку другу зовеш ФМ, него ти видиш ту црвену.
Pa nisam jedini koji tu talasnu duzinu vidi, vide i zivotinje, kamera zabelezi itd. U biti, talasna duzina jeste crvena za mene, tako je zovem.

Pa kad kazes
Taj argument ne valja jer ne mozes shvatiti boga. U istini je adhominem. Ukratko argument ne valja jer sam glup

Ја нисам рекао да си глуп. Нисам ни рекао да га не можеш схватити, само га не можеш схватити на начин на којити инсистираш. Као што ја не могу гледати реку која тече са затвореним очима, колико год њушкао носем.

Back