Problem sa stanodavcem i depozitom

Santjago

Zainteresovan član
Poruka
435
Otvaram temu jer mi je hitno potreban odgovor, pa ko ima konkretan odgovor, neka pomogne, unapred sam zahvalan.
Naime, prebivam u kući sa još dva cimera. Prvi cimer je tu od oktobra, a drugi cimer i ja smo se uselili novembra meseca. Po stanodavčevim zahtevima, naša je obaveza da do 10. u mesecu platimo stanarinu, i da račune platimo odmah kad nam stignu. Oktobar je platio prvi cimer, jer je živeo sam, a ostalo se sad deli na nas trojicu. Opet, po stanodavčevim zahtevima, ništa drugo od nas nije traženo. Bitna stvar koju ovde napominjem je da je već par puta u sanduče stigao neki račun za ratu kredita, što mi prosleđujemo gazdi/stanodavcu. E, sad, sredinom novembra je gazda došao i samo tražio po 60 evra depozita (ukupno 180), bez ikakve najave, a ranije nije bilo reči o tome. Juče je došao da uzme kiriju, i napomenuo da smo dužni još 70 evra depozita, da moramo to da damo, i da moramo 1. januara da se iselimo.
Zanima me, da li stanodavac ima pravo da depozit koristi za svoje potrebe, i šta se dešava ako ne vrati depozit na vreme? Napomenuo je da depozit dobijamo po plaćenim računima, znači negde oko dvadesetog januara. Naše su sumnje da oni taj depozit traže zbog kredita svojih, a nama taj novac treba za nesmetan život, evo ja sam jutros kupio 50 evra, i ostajem sa 500 dinara, što moram da rasporedim na hranu i kartu kući. Otprilike nas interesuje kako da postupimo ako ne dobijemo depozit kad nam je obećan.
Još par stvari ću navesti sa strane - obećan nam je nameštaj (dva ormana), i ništa od toga nije stiglo. Veš mašina je samo jednog dana nestala, pa su nam dan posle javili da im se sin ženi i treba njemu. Skoro dvadeset dana smo imali 2 kreveta, pa je jedan morao da spava na dvosedu u dnevnoj, iako je rečeno da će biti tri kreveta, itd, itd, bezobrazluk je beskrajan, pa se sad mi pitamo šta da radimo što je u našem interesu najbolje.
EDIT: Da dodam, nismo upoznati ni sa kakvim ugovorom, i nemam pojma da li postoji, jer nam ništa nije nuđeno da potpišemo, osim što cimer potpisuje pri predaji stanarine.

Poslednja izmena:
Depozit se inace uzima sa slucaj da nesto ostetite, ne platite racune itd...tako da to vracanje nakon 20. samo po sebi nije neobicno, mnogi pobegnu iz stana ne plativsi nista....ali...
Trebalo je da napisete i potpisete nesto...

On sa depozitom moze da radi i placa sta hoce, ali da ti ga vrati - mora. Bilo bi dobro da to stavite na neki papir, racun, stagod, kao dokaz da ste mu dali pare....Znaci depozit, ne mesecnu stanarinu.

sto se depozita tice, ja se uvek dogovorim da on bude poslednja kirija, al jbg, to je ok kada su ljudi normalni, uvek okrecim stan kada izlazim itd

u ovom slucaju mozda da ne platite racune, pa nek on placa od depozita, pod uslovom da nista drugo niste ostetili, tako cete se osigurati,
ne znam koliko vam stizu racuni i koliko ste depozit dali ali probajte tako da se uklopite, pa cete biti na nuli i vi i on, ali kao sto rekoh - pod uslovom da nista drugo niste osetili

on po pravilu ne sme da vas drzi neprijavljene, i morao bi placa porez na rentiranje stana, sad to niko ne radi, ali ako bude bahat mozete da mu pripretite, nekada upali, nekada ne

Ovde je evidentno samo jedno !
A, to je da vam je ovaj dripac od gazde svakim danom sve drskiji.
Znaš zašto ?
Zato jer mu popuštate.
Šta god da potraži, vi činite ustupak.
Još koji dan pe ćete sva trojica da spavate na patosu.
Jer, kreveti će mu biti potrebni za pašenoga !

Ima rešenje !
Trojica ste.
On nikakvih šansi nema....
..!

Poslednja izmena od moderatora:
znam sta je podstanarski zivot,i nikada nisam htela iznajmiti stan od stanodavca koji trazi depozit.cula sam da vecina to posle nikada ne vrati,nego izmisli da je nesto unisteno bla bla..

vama je lose krenulo,znaci od starta.u bg nikada nije bila veca ponuda stanova za iznajmljivanje-prema tome,trazite drugo,i to odmah.meni je uvek bilo najbolje kad uplatim mali oglas u dnevnom listu politika i novosti (istog dana uplatim da izadje)...3 dana belezim ponude koje dobijam,i onda krecem u obilazak.
lakse je kad mene zovu,nego da ja preturam oglase i da zvrcam.

Nazalost ne vidim neki nacin da budete sigurni da ce vam vratiti depozit, ako kod sebe nemate bilo kakav dokaz ( potpis stanodavca da je primio sredsta-depozi) jer bi to moglo da bude njegova rec protiv vase, savjet bar za drugi deo depozita trazite da gazda potpise ako niste za prvi. I kada se preselite u novi stan obavezno trazite da potpisete ugovor gdje ce tacno biti navedeno sta dajete a sta dobijate (ne mora biti ovjereno u opstini samo da postoje potpisi vas i stanodavca) , ja sam cak pravila i popis namjestaja i sudja sta sve ima u stanu u trenutku useljenja a sta u trenutku iseljenja.

Ugovora nikakvog nema, a sad pročitah da je otkazni rok 90 dana, a naš je svega dvadeset dana. Postoji li neka mogućnost da ga sateramo u ćošak zbog toga?
Takođe, nismo prijavljeni, a on ostvaruje prihod na nama, i ne plaća porez na to, takođe da li postoji način da mi tu budemo u prednosti, iako nema ugovora?

Ne moze on da izmisli nista sto se nije desilo.
Upravo zato se potpisuju ugovori da se ne bi oslanjali na "majke mi".
nekim slucajem se malo razumem u pravo....ali eto,to ne znam,pa mi reci-i sta kad potpise ugovor sa stanodavcem?da li taj ugovor stiti podstanara u ovom slucaju i na koji nacin?
ja sam misljenja da ga ugovor ne stiti i moze okaciti macku o rep.
ima pristojnih i fer stanodavaca,i oni se od starta prepoznaju.

Ugovora nikakvog nema, a sad pročitah da je otkazni rok 90 dana, a naš je svega dvadeset dana. Postoji li neka mogućnost da ga sateramo u ćošak zbog toga?
Takođe, nismo prijavljeni, a on ostvaruje prihod na nama, i ne plaća porez na to, takođe da li postoji način da mi tu budemo u prednosti, iako nema ugovora?

Boli vas krivak.
Ovo što si naveo su otežavajuće okolnosti za njega.
A ne za vas.
On je taj koji utajuje porez i ne poštuje propis otkaznog roka....

Ako dođete do zida, a već ste skoro, druknite ga inspekciji !
Pa, će videti koliko život može biti neprijatan !

pola stanova po gradu je prazno, realno
trazite drugi stan
ako nece da vam vrati depozit nek sam plati svoje racune za taj mjesec i cao
on se pravi lud, vi se pravite lud...dobro dosli u nasu stvarnost :(

Šta bih ja onda trebao da činim kad oni dođu? Nije mi u interesu da dajem depozit, prošli put sam 20 dana gladovao jer mi nije vraćeno na vreme, ne bih opet kroz to da prolazim.
Sad reče cimer da je potpisao plaćenu stanarinu, ali da je njegov depozit i deo depozita drugog cimera samo dat "na ruke", bez ikakvog potpisa.
Ja svoj depozit još uvek imam kod sebe. Može da se desi da budu još bezobrazniji, pa ukoliko ja neću da dam depozit, oni neće hteti da vrate cimerima.

- - - - - - - - - -

pola stanova po gradu je prazno, realno
trazite drugi stan
ako nece da vam vrati depozit nek sam plati svoje racune za taj mjesec i cao
on se pravi lud, vi se pravite lud...dobro dosli u nasu stvarnost :(
Depozit je 60 evra, računi će biti oko 40, tako da smo u minusu, a on opet u plusu.

Šta bih ja onda trebao da činim kad oni dođu? Nije mi u interesu da dajem depozit, prošli put sam 20 dana gladovao jer mi nije vraćeno na vreme, ne bih opet kroz to da prolazim.
Sad reče cimer da je potpisao plaćenu stanarinu, ali da je njegov depozit i deo depozita drugog cimera samo dat "na ruke", bez ikakvog potpisa.
Ja svoj depozit još uvek imam kod sebe. Može da se desi da budu još bezobrazniji, pa ukoliko ja neću da dam depozit, oni neće hteti da vrate cimerima.

- - - - - - - - - -

Depozit je 60 evra, računi će biti oko 40, tako da smo u minusu, a on opet u plusu.

20 evra ste u minusu
e, od tog ima da svisnes, nacisto...zamisli koliko ces tek bit u minusu ako ostanes tu zivjet
nauci da cuvas zivce...trebace ti i skuplji su od 20 evra...

Ovde je evidentno samo jedno !
A, to je da vam je ovaj dripac od gazde svakim danom sve drskiji.
Znaš zašto ?
Zato jer mu popuštate.
Šta god da potraži, vi činite ustupak.
Još koji dan pe ćete sva trojica da spavate na patosu.
Jer, kreveti će mu biti potrebni za pašenoga !

Ima rešenje !
Trojica ste.
On nikakvih šansi nema....
Dvojica neka ga drže, a treći nabija žarač u dupe.
Usijan.
Sad je sezona grejanja, ima žarača.
Vaše je samo da ga zagrejete dok ne pocrveni.
I gurate tamo gde mu je mesto.....!

Ja izdajem stan ...
Depozit sam uzela pre nego što su se stanari uselili.
Ne plate li kiriju ili račune podmiriću ih iz depozita, a njih ću najuriti ...

O kakvom ti žaraču pričaš ? Znaš li da motka ima dva kraja ?

mah...znas i sam da su to gluposti...nije problem 20 evra vec cinjenica da nije bilo dogovora
ako je taj cimer sto je uzeo stan vec dao depozit onda bi fer bilo da njemu taj dio vrate
ako ce uzeti depozit i od njih...
mada, s likovima koji tako smisljaju stvari u hodu nema se smisla natezat
nadjes drugi stan i iselis se, i cao

Otvaram temu jer mi je hitno potreban odgovor, pa ko ima konkretan odgovor, neka pomogne, unapred sam zahvalan.
Naime, prebivam u kući sa još dva cimera. Prvi cimer je tu od oktobra, a drugi cimer i ja smo se uselili novembra meseca. Po stanodavčevim zahtevima, naša je obaveza da do 10. u mesecu platimo stanarinu, i da račune platimo odmah kad nam stignu. Oktobar je platio prvi cimer, jer je živeo sam, a ostalo se sad deli na nas trojicu. Opet, po stanodavčevim zahtevima, ništa drugo od nas nije traženo. Bitna stvar koju ovde napominjem je da je već par puta u sanduče stigao neki račun za ratu kredita, što mi prosleđujemo gazdi/stanodavcu. E, sad, sredinom novembra je gazda došao i samo tražio po 60 evra depozita (ukupno 180), bez ikakve najave, a ranije nije bilo reči o tome. Juče je došao da uzme kiriju, i napomenuo da smo dužni još 70 evra depozita, da moramo to da damo, i da moramo 1. januara da se iselimo.
Zanima me, da li stanodavac ima pravo da depozit koristi za svoje potrebe, i šta se dešava ako ne vrati depozit na vreme? Napomenuo je da depozit dobijamo po plaćenim računima, znači negde oko dvadesetog januara. Naše su sumnje da oni taj depozit traže zbog kredita svojih, a nama taj novac treba za nesmetan život, evo ja sam jutros kupio 50 evra, i ostajem sa 500 dinara, što moram da rasporedim na hranu i kartu kući. Otprilike nas interesuje kako da postupimo ako ne dobijemo depozit kad nam je obećan.
Još par stvari ću navesti sa strane - obećan nam je nameštaj (dva ormana), i ništa od toga nije stiglo. Veš mašina je samo jednog dana nestala, pa su nam dan posle javili da im se sin ženi i treba njemu. Skoro dvadeset dana smo imali 2 kreveta, pa je jedan morao da spava na dvosedu u dnevnoj, iako je rečeno da će biti tri kreveta, itd, itd, bezobrazluk je beskrajan, pa se sad mi pitamo šta da radimo što je u našem interesu najbolje.
EDIT: Da dodam, nismo upoznati ni sa kakvim ugovorom, i nemam pojma da li postoji, jer nam ništa nije nuđeno da potpišemo, osim što cimer potpisuje pri predaji stanarine.

Razumem te, ima svakavih stanodavaca.
Često, u težnji da se prođe jeftinije, uđeš u podstanarski odnos bez jasnog i precizno definisanog ugovora
I TO JE GREŠKA !

Šta ne platiš na mostu - platiš na ćupriji ....

Ви излaзите из стaнa у јaнуaру, a он вaм трaжи депозит? Којa је то глупост, депозит се узимa кaд се улaзи у стaн, пре тогa се сними ситуaцијa сa ствaримa и стaње стaнa, јер се депозит упрaво узимa aко се нешто оштети итд...

Јa му не бих дaо ни динaр, поготово што излaзите тaко брзо.

Za 20 evra mogu mesec dana u menzi da ručam, nije malo.
Neću ni ostati tu da živim, moram do prvog da se iselim.

malo ili ne, shansa da utjeras te parice od takvog lika je zanemarljiva...a i parice su, realno, smijesne
mada to tebi tako ne izgleda sad...nadji sinko sebi drugi stan
a ako ti je bas ceif zovi s fiksnog tetku u kanadu i sit se ispricaj...mozda ti bude lakse : )))

Back