Problem sa ocem

Marko FromDa Hood

Početnik
Poruka
12
Zdravo, zovem se Marko, imam 15 godina.

Ne znam odakle da krenem, ali recimo da imam veliki problem.

Otac, iako imam vec 15 godina, me fizicki kaznjava. Uzrok tome, po njemu, je neuspeh u skoli, neposlusnost, nezainteresovanost, moje ponasanje . . .

Sa majkom nemam nikakvih problema i moglo bi se reci da je i ponosna na mene i nema nikakvih primedba.

Sa druge strane, ta "neuspesnost u skoli" nije stvarno takva kako zvuci. Vrlo dobar sam ucenik, i prosek mi je 3.92 otprilike. Neposlusan sam zato sto ne uradim istog trenutka "nesto" kada mi NAREDI nego kazem, sacekaj minut samo da vidim "ovo-ono"

Nezainteresovanost je ta, sto bih po njemu trebao da ucim najmanje 3h dnevno i to svakog dana, nebitno da li je petak, subota, nedelja, raspust ili praznik.

Sto se tice mog ponasanja, kaze da sam bezobrazan. Ne znam iz kog primera da navedem takvo moje ponasanje.

Zatim, naziva me pogrdnim imenima za svaki neuspeh. Losa ocena u skoli = Majmune jedan, nisi mogao da sednes da naucis ili nista nisi znao k'o copina, a?

Tako se svakog dana ponavlja, jedno vreme nisam obracivao paznju na to, ali sto sam stariji, to sve vise pocinje da mi smeta jer je to omalozavanje moje licnosti.

Molim vas, pomozite, i dajte neki savet sta bih trebao da radim jer vise ne mogu da izdrzim!

Sedi i lepo razgovaraj sa ocem!Kao odrastao covek,i to ne jednom vec svakodnevno.Problemi se resavaju razgovorom.Nadji nacin da uspostavis komunikaciju sa ocem.Ne verujem da te on ne voli,vec,shvatices to kad odrastes i budes imao svoju decu,roditelji su zabrinuti.E,sad neko"ume"sa decom,neko ne,ali definitivno verujem da ti misli dobro.A i ti si u "nezgodnim"godinama,nisi vise dete a nisi ni odrastao,pa ti se otac valjda ne snalazi.Moj ti je savet da pokusas sa ocem razgovarati.Radis li sa ocem nesto zajedno?Ono idete na pecanje,utakmicu...?Zainteresuj se i ti za njega i verujem da ce ti biti uzvraceno!

Sedi i lepo razgovaraj sa ocem!Kao odrastao covek,i to ne jednom vec svakodnevno.Problemi se resavaju razgovorom.Nadji nacin da uspostavis komunikaciju sa ocem.Ne verujem da te on ne voli,vec,shvatices to kad odrastes i budes imao svoju decu,roditelji su zabrinuti.E,sad neko"ume"sa decom,neko ne,ali definitivno verujem da ti misli dobro.A i ti si u "nezgodnim"godinama,nisi vise dete a nisi ni odrastao,pa ti se otac valjda ne snalazi.Moj ti je savet da pokusas sa ocem razgovarati.Radis li sa ocem nesto zajedno?Ono idete na pecanje,utakmicu...?Zainteresuj se i ti za njega i verujem da ce ti biti uzvraceno!

Ahah bas sam hteo da napisem kako ce odmah neko napisati "razgovaraj s njim" :D Mislim da nema nista od toga, ako je vec doslo do fizickog nasilja. To je vec izgubljen slucaj. Cak i da uspostave neku komunikaciju, razumevanje, opet kod sledeceg ispada proradice stari nagoni.

Bravo,kanarinko !
Daješ savet k'o "matora".
Tako bi trebalo dečko da se postavi.
I da pokuša.
Sve zavisi od oca.
Ako je neka egocentrična budala,otac mu,neće biti dobro.
Vreme prolazi,dečku sve više smeta omalovažavanje,
može doći i do fizičkog razračunavanja.
A,to bi bilo pogubno.
Za obojicu.

da ti otac nije takticna osoba - nije, al da ti zeli dobro - zeli..
da bi tvoj razgovor imao smisla, moras da promenis i svoje ponasanje..
kao dete nemas samo prava, nego imas i obaveze..
ako si za sve ove godien uspeo da sumiras sta je ono sto tvom ocu smeta u tvom ponasanju, vreme je da to promenis i da mi na taj nacin zapusis usta..
kad ti nesto kaze,uradi odma..nemoj da cekas - posle i sad cu..
i videces da problema vise nece biti..

Bravo,kanarinko !
Daješ savet k'o "matora".
Tako bi trebalo dečko da se postavi.
I da pokuša.
Sve zavisi od oca.
Ako je neka egocentrična budala,otac mu,neće biti dobro.
Vreme prolazi,dečku sve više smeta omalovažavanje,
može doći i do fizičkog razračunavanja.
A,to bi bilo pogubno.
Za obojicu.

Zato i´kazem da pokusa!Ako ne uspe,barem mu je mirna savest,bar ja tako cinim u svom zivotu.
Mada u tom uzrastu nije cudno neslaganje sa roditeljima,svi smo to prosli,neko u blazoj neko u jacem obliku.Uf bilo je trenutaka kada sam ih mrzela,narocito kad dobijem neku zabranu,ali i te lude godine prodju.

Otac, iako imam vec 15 godina, me fizicki kaznjava. Uzrok tome, po njemu, je neuspeh u skoli, neposlusnost, nezainteresovanost, moje ponasanje . . .

Sa majkom nemam nikakvih problema i moglo bi se reci da je i ponosna na mene i nema nikakvih primedba.

Sa druge strane, ta "neuspesnost u skoli" nije stvarno takva kako zvuci. Vrlo dobar sam ucenik, i prosek mi je 3.92 otprilike. Neposlusan sam zato sto ne uradim istog trenutka "nesto" kada mi NAREDI nego kazem, sacekaj minut samo da vidim "ovo-ono"

Nezainteresovanost je ta, sto bih po njemu trebao da ucim najmanje 3h dnevno i to svakog dana, nebitno da li je petak, subota, nedelja, raspust ili praznik.

Sto se tice mog ponasanja, kaze da sam bezobrazan. Ne znam iz kog primera da navedem takvo moje ponasanje.

Zatim, naziva me pogrdnim imenima za svaki neuspeh. Losa ocena u skoli = Majmune jedan, nisi mogao da sednes da naucis ili nista nisi znao k'o copina, a?

Tako se svakog dana ponavlja, jedno vreme nisam obracivao paznju na to, ali sto sam stariji, to sve vise pocinje da mi smeta jer je to omalozavanje moje licnosti.

Molim vas, pomozite, i dajte neki savet sta bih trebao da radim jer vise ne mogu da izdrzim!

Мој ти је савет ћути трпи...нађи неки занат или нешто што би могло да ти помогне да се што пре осамосталиш... Шанса да ће ти се отац променити је минимална...

Иначе отац нема право да те туче ма коју оцену си добио... ако ти мислиш да ти је та оцена добра или пак мислиш да ти школа не треба да ће ти лепше бити да будеш физикалац цео живот то је твоја лична ствар...отац све што може јесте да те посаветује али речима !

da ti otac nije takticna osoba - nije, al da ti zeli dobro - zeli..
da bi tvoj razgovor imao smisla, moras da promenis i svoje ponasanje..
kao dete nemas samo prava, nego imas i obaveze..
ako si za sve ove godien uspeo da sumiras sta je ono sto tvom ocu smeta u tvom ponasanju, vreme je da to promenis i da mi na taj nacin zapusis usta..
kad ti nesto kaze,uradi odma..nemoj da cekas - posle i sad cu..
i videces da problema vise nece biti..

...bas tako....

...mene je sad cu i evo sad cu samo minut dovodilo do ludila,
znaci sto puta smo se posvadjale zbog sad cu....jos ako je otac malo
explozivniji eto belaja....a deca nekad bas znaju da preteraju sa tim...a sto bas sad,
evo cim ovo ili ono uradim, retko koje odradi ono sto im se kaze odmah....
..ne opravdavam oca, ali se trudim da ga razimem...mada je to sto resava stvari
batinama za svaku osudu...

Problem je i sa tim sto on nije zadovoljan sa prosekom 3.92, pa mi svaki drugi dan prica da sam osnovnu (i oabveznu skolu prosao) u srednju ne moram, i da nece on da placa da ja idem da se "mangupiram" u skoli, nego cu da idem da fizikalisem. Sansa da se sa njim vodi konverzacija, jednaka je nuli! Pokusacu jos jednom da promenim nesto sa njim, ali to pokusavam vec 12 godina jer je on uvek bio tu samo kada me je sibao, a nikada nije bio tu da pricamo, nikada nismo isli na pecanje, na utakmicu neku.

Hvala na savetima!

Све што си навео су типични проблеми са родитељима сваког тинејџера! ;)

Једино ниси рекао како те то физички кажњава. :confused:
То може да буде врло озбиљна ствар....а можда је само понека чврга у пролазу која више боли у души него на глави?

1. Неуспех у школи.
Ти си очито задовољан својим успехом, али отац није. Вероватно је више очекивао од тебе. Да ли су та очекивања реална? Да ли би се могао потрудити да будеш још бољи ђак или заиста дајеш свој максимум?

2. Непослушност.
ЈЕСИ непослушан и с правом те тако карактерише. :p
Преиспитај се, и тебе сигурно јако нервирају особе које одлажу да ураде нешто онда када то од њих затражиш. ;)
А као родитељ могу ти рећи да СВАКИ родитељ шизи када на реченицу:''Склони праљаве ципеле које си бацио на сред предсобља па се сад сви саплићемо о њих'', добије одговор:''Евоооо сааад ћу, само да одгледам серију'' (завршим игрицу-сачекам лимун-дође пролеће....:mrgreen::lol:)
:besna::besna::besna:

3. Незаинтересованост за учење.
А колико, реално, учиш дневно? ;)

4. Погрдна имена.
То је стварно ружно. Но, вероватно је то начин на који се у вашој породици или средини комуницира међусобно, верујем да се не обраћа тако само теби него и другима. То није оправдање за њега, али једино што можеш је да му у неком мирном разговору, када сте обојица добро расположени, кажеш да те јако погађа када те неко назива таквим именима. Можда успе.

5. То што више не можеш да издржиш.
Поразговарај мало са својим другарима. Видећеш да ни они више не могу да издрже поред својих матораца. ;) Схватићеш да је то општи проблем свих тинејџера, а не само твој. Можда ће ти бити мало лакше ако се изјадате једни другима и изоговарате своје маторце намртво! :mrgreen:

Мој ти је савет ћути трпи...нађи неки занат или нешто што би могло да ти помогне да се што пре осамосталиш... Шанса да ће ти се отац променити је минимална...

Иначе отац нема право да те туче ма коју оцену си добио... ако ти мислиш да ти је та оцена добра или пак мислиш да ти школа не треба да ће ти лепше бити да будеш физикалац цео живот то је твоја лична ствар...отац све што може јесте да те посаветује али речима !

Al ti je savet!:dash:Cuti i trpi!
Tako ce svaki problem u zivotu nadalje resavati.Cutanjem i trpljenjem.
Decko ima 15god,i on ce odlucivati da l je nesto dobro za njega ili ne!Onda nek zivi sam.
Ne podrzavam oca ako ga udara,jer je vec veliki za cusku po guzi,sa njim se moze razgovarati,ali i decko mora uzvratiti i slusati i komunicirati itd.P a ja sam matora,imam svoju decu,pa ne radim bas sve sto mi se hoce!

Iako mislis da imas 15 godina i da mnogo znas u zivotu, verovatno nisi ni svestan koliki si balavac..
Mozda ti je otac u pravu jer pokusava da te usmeri malo u dobrom pravcu u zivotu. Mozda ne radi na bas najbolji nacin, ali mozda malo treba da razmislis zasto se to trazi od tebe? Koji je razlog?? Mislis da te za 10 god ceka med i mleko. Otac je verovatno svestan da ne moze mnogo da ti pruzi , pa se plasi da ti neces uspeti da se snadjes...
Znam mnoge koji sa 15 god rade vec, da li pomazu u knjigovodstvenoj agenciji( verovali ili ne), ili rade i pomazu oko mehanike...
Sta ti znas i da li pomazes nekom? Nadam se da si prestao da gledas crtace.
Ne kazem da uveliko kasnis u zivotu, vec da imas dovoljno godina da krenes neki pravi start.
I jos nesto , u moje vreme imati prosek oko 4 nije trebalo neko znanje, a tek danas u ovom novom skolstvu. Ne zamajavaj se gluposcu dobar sam djak, imam taj prosek a ucim 15 min dnevno. Danas i oni sa 5.00 treba da se vide stvarno koliko realno znaju.

Poslednja izmena:
Iako mislis da imas 15 godina i da mnogo znas u zivotu, verovatno nisi ni svestan koliki si balavac..
Mozda ti je otac u pravu jer pokusava da te usmeri malo u dobrom pravcu u zivotu. Mozda ne radi na bas najbolji nacin, ali mozda malo treba da razmislis zasto se to trazi od tebe? Koji je razlog?? Mislis da te za 10 god ceka med i mleko. Otac je verovatno svestan da ne moze mnogo da ti pruzi , pa se plasi da ti neces uspeti da se snadjes...
Znam mnoge koji sa 15 god rade vec, da li pomazu u knjigovodstvenoj agenciji( verovali ili ne), ili rade i pomazu oko mehanike...
Sta ti znas i da li pomazes nekom? Nadam se da si prestao da gledas crtace.
Ne kazem da uveliko kasnis u zivotu, vec da imas dovoljno godina da krenes neki pravi start.
I jos nesto , u moje vreme imati prosek oko 4 nije trebalo neko znanje, a tek danas u ovom novom skolstvu. Ne zamajavaj se gluposcu dobar sam djak, imam taj prosek a ucim 15 min dnevno. Danas i oni sa 5.00 treba da se vide stvarno koliko realno znaju.
DA Ima istine ali mislim da matori preteruje.Mislim da je u pitanju jedan od onih dosadnih pametnjakovica kao iz "varljivog leta 68".Pa ko uci svaki dan po tri sata i subotom i nedeljom sa 15godina. Ja ti decko predlazem da slusas oca koliko god mozes ali da podjes redovno u teretanu i da bacis akcenat na ruke,ramena i trup pa kad iduce godine krene da ti lupi samar ,uhvati ga za ruku i najdubljim glasom pitaj "gde si posao?" Ako se sam ne branis i ne cenis niko nece da te ceni! Ko se cuva i Bog ga cuva!

Мој савет ти је: научи Крав Магу или неку другу борилачку вештину за самоодбрану :mrgreen:

Зезам се. Види, ако ти се каже да нешто урадиш одмах, то мораш да урадиш. Мораш да поштујеш старије. Ако ти каже да учиш, учи. Нему ту хоћу нећу. Сад си у најгорим годинама. Сви ће те нервирати, желећеш да будеш у праву. А ниси. И још једна ствар. Почни нешто да радиш. Мене је ћале у твојим годинама смарао што сам лењ, па ме је натерао да радим са њим. А иначе сам се стално свађао са њим и стално смо се сукобљавали. Кад сам крено са њим на посао, живот ми се променио. Ћале је за мене постао Бог, особа којој се дивим. Докажи свом ћалету да си вредан и добар син и сутрадан да каже: Е, ово је мој син. Покажи своје достојанство тако што ћеш да покажеш ћалету да можеш све да урадиш, да буде поносан на тебе. Постани вредан тако што ћеш да боље учиш. Јесте, тај успех ти није страшан, супер ти је по мени, али се твом ћалету не свиђа. Код мене је били случајева да је ћале хтео да испише сина из школе јер није био 5.00, јер је имао једну четворку.

Постани вреднији и послушнији. Ја бих на твом месту ишао са ћелетом да радим преко суботе. Помажи му. Помози својој кеви. Немој само да млатиш компјутер и др-аш ку-ац, и после се буниш. По мени је најбоље да у тим годинама родитељи децу поштују на неку борилачку вештину. Хормони дрмају ко луди, хоће да буде по њима итд. Пусти их да их неке будале испребијају па да почну да цене то што имају, па ће имати дисциплину.

tvoj otac je svestan tvojih potencijala, kao i svaki drugi roditelj koji vodi racuna o svom detetu..
samim tim je i svestan koliko svoje mogucnosti ne koristis..

da ti objasnim plasticno pa probaj da shvatis..
to bi bilo kao da si ti prekookeanski avion koji moze da preveze 800 putnika u trenutku, a prevozi samo desetak..sve ostalo prazno..
ili..
zamisli da tvoj tata ne daje maksimum od sebe..i kad dodje prvi i treba da donese platu on u koverti ima za prosek 3,92..taman da se pokriju racuni i ni dinar vise..
nema za dodatni sport tebi, nema za bioskop, nema za bolju klopu i pice sa drugovima..
samo zato sto je bio lenj..

jel ti je sada malo jasnije..

i nije njemu zao da ti pruzi sve sto moze, nego mu je zao sto imas nesto sto neces da koristis potpuno..
prilicno je stresno vreme u kome svi zivimo..dovoljno je sto se borimo sa svim i svacim da bi se jos ubedjivali i sa rodjenom decom da li nesto da urade odmah ili kasnije (koliko puta je to - uradicu kasnije rezultralo time da nisi uradio uopste..priznaj)..
mene su malo napali na jednoj drugoj temi da sam mnogo zahtevan roditelj..
a nisam..
samo se trudim da se moje dete ne ulenji i da od sebe da maksimum..

evo primera koji ce sve da ti razjasni..
zamisli da obrok koji tvoja mama spremi moze da se oceni od 1 - 5..
a mama ume da kuva..
zasto bi ste jeli splacine za 3, 92 ako mozete da pojedete izuzetno ukusan obrok za 5 samo ako se mama dovoljno potrudi ;)

Mislim da se tvoj tata samo malo vise brine za tebe , ne verujem da je on nezadovoljan sa tobom ili bilo sta slicno, verovatno mu je drago sto zavrsavas skolu i sto nisi neki problematican lik, ali ti ne pokazuje to da se ne bi opustio. Pogresno,ali desava se. Slican je bio i moj otac prema mom bratu i meni. Posebno prema bratu. Stalno ga je kritikovao i dok je bio u skoli,a kasnije i na studijama u stilu ''mogao si i bolju ocenu da dobijes..'' , a onda bih ga ja cula u hodniku zgrade kako se hvali pred komsijama kako ima divnog i vrednog sina :-) E, sad kada kazes da te fizicki kaznjava ne znam na sta tacno mislis!? Je l' te bije ili te cusne tu i tamo? Ja ne podrzavam ni jedno ni drugo, ali ako je ovo drugo u pitanju to ne bih podvela pod zlostavljanje. Ako te vredja to sto te naziva ''majmunom '' ili kako vec reci mu lepo : U pravu si cale, mogao sam bolje da odradim taj pismeni ili kontrolni, ali nemoj da me verdjas. Razumece, veruj mi. Prihvati to da imas strogog oca, to zna tesko pasti u tinejdzerskom periodu , ali ces mu biti jednog dana zahvalan. Posebno onda kada zavrsis skolu i postanes zdrav, samostalan i normalan covek. Ni jedan roditelj , kao ni jedno dete nije savrsen. Neko je bolji u razgovoru, neko ne. Prihvati to. Neko ima vise zivaca, neko manje. A sto se aikida tice, to je pohvalno. Ali ne da bi se tukao sa ocem, jer ces na taj nacin ti postati naslinik, a u tvom prvom postu ,cini mi se, pisalo je da ne volis taj vid komunikacije.

Vidite ovako, krenuo sam na aikido jer mi je stvarno preko glave vise to fizicko kaznjavanje. ***, sutra kada ode na posao, dacu vam sve detalje jer koristim svaki minut kada nije tu da upadnem na komp jer mi je zabranjen trenutno. :)

А како те то физички кажњава? Јел те баш удара или те мало повуче за уво. Мене је вукао за уво кад га нисам слушао, а то се ретко дешавало, више ме је кева тукла. Кад убере неки прут са све трновима па по буљи, ијаоооо...

И још да те питам где ти ћале ради? Спомињеш неку физикалију.

Moj otac isto ima nezgodnu narav nažalost, i bilo je neprilika, što zbog njegovih neprimerenih reakcija što zbog mojih grešaka, koje nemaju veze sa ocenama i vladanjem, već više nekim naizgled apstraktnim životnim stavovima ...

Onda mi je u jednom trenutku postalo jasno, da se bez obzira na sve mnogo žrtvovao i da su mu namere u suštini bile dobre. Postalo mi je jasno da moram sve što je u mojoj moći da mu olakšam, budući da je sve stariji i da mu posao sve teže pada. Sada razlikujem bitno od nebitnog , jer je šteta i grehota svađati se oko nekih sitnica i gluposti ...

Moraš da se osvestiš jednom i da shvatiš svoju suštinsku životnu ulogu. Ja, iako nisam roditelj, shvatam da je biti roditelj jako teško, danas.. Nije ti lako, ali sigurno nije ni njemu. Ti podrazumevaš, da on mora da ide na posao i zarađuje, ali veruj, u životu mora samo da se umre. Shvati vrednost onog što imaš u ovom trenutku i šta ti možeš da uradiš, da tvojoj porodici bude lakše, jer sve može da nestane u jednom danu i onda će ti biti žao , što si u nekim prilikama bio zadrt i nerazuman. Nekada je poslušati drugog najveća mudrost

Poslednja izmena:
tvoj otac je svestan tvojih potencijala, kao i svaki drugi roditelj koji vodi racuna o svom detetu..
samim tim je i svestan koliko svoje mogucnosti ne koristis..

da ti objasnim plasticno pa probaj da shvatis..
to bi bilo kao da si ti prekookeanski avion koji moze da preveze 800 putnika u trenutku, a prevozi samo desetak..sve ostalo prazno..
ili..
zamisli da tvoj tata ne daje maksimum od sebe..i kad dodje prvi i treba da donese platu on u koverti ima za prosek 3,92..taman da se pokriju racuni i ni dinar vise..
nema za dodatni sport tebi, nema za bioskop, nema za bolju klopu i pice sa drugovima..
samo zato sto je bio lenj..

jel ti je sada malo jasnije..

i nije njemu zao da ti pruzi sve sto moze, nego mu je zao sto imas nesto sto neces da koristis potpuno..
prilicno je stresno vreme u kome svi zivimo..dovoljno je sto se borimo sa svim i svacim da bi se jos ubedjivali i sa rodjenom decom da li nesto da urade odmah ili kasnije (koliko puta je to - uradicu kasnije rezultralo time da nisi uradio uopste..priznaj)..
mene su malo napali na jednoj drugoj temi da sam mnogo zahtevan roditelj..
a nisam..
samo se trudim da se moje dete ne ulenji i da od sebe da maksimum..

evo primera koji ce sve da ti razjasni..
zamisli da obrok koji tvoja mama spremi moze da se oceni od 1 - 5..
a mama ume da kuva..
zasto bi ste jeli splacine za 3, 92 ako mozete da pojedete izuzetno ukusan obrok za 5 samo ako se mama dovoljno potrudi ;)

Ovde ima nesto, i moj cale je isti samo sto me nikad nije tukao niti nazivao pogrdnim imenima. Ali da, oduvek sam pokazivao natprosecnu inteligenciju i on je uvek znao da ja mogu vise da hocu. Imao sam prosek u srednjoj 3.00 a da nikad nisam nista pipnuo kuci, sve na casu pokupim. Da sam se samo malo potrudio bio bi opusteno vrlo dobar ili odlican. Kad sam u tehnickoj smer energetika imao trojku iz matematike (drugi najjaci smer sto se tice matematike, posle kompjuterskog konstruisanja) a da kuci nisam ni jedan zadatak za 4 godine uradio za vezbu onda je sve jasno.

Slazem se sa svime sto je napisano, ali ipak, fizicko nasilje je preterivanje, cak ni ovo sto si napisao nije izgovor za nasilje nad svojom decom.

Back