Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Онда су твоји преци ипак инфилтрирани, не узима се презиме од крсне славе, него од претка.
Деда онда сигурно није био на Торлаку, него са неком проклетијском дивизијом?
Приметила сам, посебно Грлиште на неком јужном истоку , и родну Калну између Проклетија и Књажевца.
''''''''''''''''''''
Ајде се ти , благо мени, прво одлучи одакле си данас- са Проклетија или из Буџака?
У Буџаку се каже, "по турски" - дибидус, а не дибидуз .
Па и у српском, као у санскриту , и то не само у времену кали-југе, КАЛ значи БЛАТО (прљавштина, глиб, црна луж.. prasl. *bolto; rus. bolóto: močvara, polj.błoto; srp. blȁto) одатле сви они придеви у локалним говорима- КАЉАВ је БЛАТЊАВ или ПРЉАВ или ШТРОКА
(ADJ dirtier, dirtiest [´dɜrtɨ: | derti:] 1. прљав [unclean] 2. каљав [soiled] 3. поган) ; док КАЛАИСАН ( премазан калајем) јесте изузетно политички коректан израз за главно занимање Индијаца пре него су прозвани Ромима итд...
http://www.romamuseum.rs/materijalna.html
Ja ne znam zasto je moj deda Aleksandar Jovanovic slavio Sv.Jovana , igrom slucaja znam mnogo Jovanovica koji slave tu slavu, a i mnogo Nikolica koji
sllave Sv.:Nikolu, a sto naravno sa torlackim jezikom nema dibiduZ nikakve veze. I stvarno ti fala ko sreskom nacelniku da si me prosvetila oko
pisanja slova Z i S u reci dibiduZ

Pomislila bih da si moja jako dobra prijateljica ( ali ona je pokojna, a i ti nisi njen kalibar barem ne oko jezikoslovnih dilema i trilema)
Branislava Bozinovic iz sela Vrazogrnac, a koja je pod stare godine pocela da se bavi sanskritom i jedini recnik koji postoji je njeno delo.
Inace je bila dipl. ing masinstva, specijalista za motore u avionskoj industriji pa kako vidis lepa i pametna deca se svuda radjaju.
Inace Indija je jako rasisticka, kaste jos uvek postoje pa sam tako prilikom svojih putovanja kroz tu zemlju vise puta cula, videla,
uverila se da oni jako lepo razlikuju Cigane ( ima ih i tamo, zive kao cergari )od sebe samih. I imaju isti status u u indiijskom drustvu
kao i u srpskom , madjarskom , slovackom, spanskom ili ceskom .Samo reci jednom Indusu da je Ciganin
Smejace se, pomislice da si totalna budala. Nece s tobom vise ni razgovarati jer te nece uzimati za ozbiljno.
http://de.scribd.com/doc/8122863/Branislava-Bozinovic-Recnik-srodnih-sanskritskih-i-srpskih-reci
E, zaboravih da kazem da je jedini recnik ( srpsko-torlacki sa sve gramatikom) napisao moj profesor istorije Jaksa Dinic,
koji je i sam iz nekog torlackog sela izmedju Zajecara i Knjazevca( ali ne znam sada iz kog).
Poslednja izmena: