Privlačna moć natprirodnih pojava i misterija

Па морам цитирати како је Борка коментарисала покушај да се забране овакве теме (можда и цео подфорум)

Ako ćemo detaljno, onda sve što u sebi ima zrno metafizike, takođe spada u okultno. Neka naša tradicionalna verovanja/predanja/mitologija takođe u sebi sadrže elemente okultnog (vampiri, čuma, anateme, bauci, karakondžula, drekavac, Vada, babaroga), pa zatim razni filozofski pravci ... a čak je i Jung, utemeljivač pojma kolektivnog nesvesnog, bio sklon metafizici, odnosno misticizmu.
Okultizam je tajna „nauka“ o pojavama koje se ne mogu objasniti na osnovu poznatih prirodnih zakona; verovanje u natprirodne sile u čoveku i prirodi. Ili, kako je to rečeno u Šekspirovom „Hamletu“: „učenje o mnogim stvarima između neba i zemlje, o kojima naša školska mudrost ne može ni sanjati.“
Okultizam vuče korene iz vavilonske i egipatske civilizacije i, najviše, iz jevrejskog misticizma (Kabale). Srednjovekovni okultisti upražnjavali su astrologiju i alhemiju, te bili priznati i cenjeni kao „naučnici“. Veliki teoretičari okultizma bili su teolog Toma Akvinski, filozof Rodžer Bejkon, Paracelzus.
Ovo metafizičko učenje oduvek je bilo tačka razdora između materijalističkih i idealističkih struja, kako u filozofiji i umetničkim pravcima, tako i u običnom životu. Fascinacija okultnim bila je naročito prisutna u romantičarskoj literaturi, kao svojevrsni izraz probuđenog slobodoumlja i bunta protiv uštogljene realnosti. Veliki pesnici XIX veka često su koketirali sa okultizmom, dovodeći ga u kontekst sa svojom osećajnošću. Poezija se, uostalom, i smatrala posebnim darom, nekom vrstom „šestog čula“ za ispitivanje sopstvene duše.
Nedovoljno razumljiv, van granica čovekovog iskustva, okultizam je od strane Inkvizicije bio proglašen „Sotoninom naukom“. Tu reputaciju, i trag u vidu đavoljeg repa, za sobom vuče i danas, iako Inkvizicije - nadam se - odavno nema.

Kroz šalu i cinizam sam komentarisala na temi gde sam poslednji put učestvovala kako je stvarno neobično - natprirodne teme i misterije (globalno) privlače ljude željne znanja, otkrivanja... ali s druge strane, mahnito privlače i one koji ne da "ne veruju" u to, već se i stravično bore protiv bilo kakvog poimanja drugačijeg od uobičajenog, ili društveno prihvatljivog.

Nije mi cilj da ova tema sklizne u prepucavanje, već me iskreno zanima taj fenomen.
Šta je to što ove teme privlače one koji su strogi zagovornici upravo protivnih stvari?
To bi bilo isto kao kad bi se na pdf Ljubav i seks okupljale askete koji apstiniraju i ne daj bože nikad ne bi masturburali? :lol:

Da li je to jer su ove teme (vezano za natprirodne stvari, misterije, onostrano, skriveno) stvarno tako snažne da im prosto niko ne može odoleti?
U čemu je stvar?

Ja nikad ne bih došla na pdf Politika da diskutujem, prosto jer mi je većina tih tema naopako i nezanimljivo.. ali eto, ovde vlada drugačiji fenomen... zašto?
Volim zanimljive priče, u neke verujem u neke ne, ali mi svakako zanimljivo da pročitam.
A kad si već pomenula politiku, takve forume ne volim jer šta god da kažeš uvek ima neko da se nadje da te vredja. To nije slučaj ovde i to i se najviše dopada.

Back