Prijemni ispit za srednje skole 2010-2011 - Generacija 1995!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e, srednjoskolci, mozete li da mi odgovorite da li se u srednjoj uci gramatika iz srpskog ili samo knjizevnost...????pitam zbog toga da li da kupim neku knjigu u kojoj je cela gramatika srpskog jezika...

gramatiku ja do sad nisam ucila... a kad podjes u srednju ponudice ti neku dobru knjigu-gramatiku, nzm ko su izdavaci ali su neke sivkaste korice.... ja je jos nisam otvorila....

hmmm, tu ima i gradiva iz osnovne?? zanimljivo...e, bas me nesto zanima srpski, malo se plasim srpskog u srednjoj. ne zbog gramatike nego zbog analize tekstova i prepricavanja, pouka i poruka teksta, sta je pisac hteo da kaze...znas vec, shvatas me...? sta vi ucite sad iz srpskog, jeste li citali i analizirali nesh??

ja srpski npr. ne ucim uopste (takva prof.) a za ove analize brate kupis interpretacije (oko 400-500 din) tu imas sve :) k'o sto je pricala ona neka reklama pre x god. 'sipas i ne mislis' :mrgreen:

hmmm, tu ima i gradiva iz osnovne?? zanimljivo...e, bas me nesto zanima srpski, malo se plasim srpskog u srednjoj. ne zbog gramatike nego zbog analize tekstova i prepricavanja, pouka i poruka teksta, sta je pisac hteo da kaze...znas vec, shvatas me...? sta vi ucite sad iz srpskog, jeste li citali i analizirali nesh??

Pa normalno da ima gradiva iz osnovne to je gramatika srpskog jezika xD...
pa pazi jako se malo radi gramatika u gimnazijama...mi sad radimo ono smaracko opste o knjizevnosti i poneku pesmu...meni je bas lakse knjizevnost,ali nemoj da brines,sve ces shvatiti,posto profesori jako obracaju poznju na tu obradu tako da sigurno ces shvatiti,a i naucices da analiziras ;)...
Sto se tice interpretacija,sve je individualno,npr. nasa profesorka je rekla da ni slucajno to ne koristimo jer ce nas prvo ona provaliti,drugo kaze da je taj covek koji je pisao lose obradio i lose napisao,tako da na to ne treba da se oslanja...
Nemoj da brines nista,lak je srpski,stv nije tezak :)

hmmm....verovatno sad neki misle da sam "lud" sto pitam zbog gramatike. da obrazlozim. mi smo dobili knjige iz srpskog u kojima se nalazi samo gramatikia. e, ja nisam zadovoljan tim knjigama, zbog toga sto sam letos bio kod sestre na jugu, i video tamo neka pravila za koje nisam imao pojma.bas pomazu kod prijemnog a u mojoj gramatici ih nema. npr, pitanje, Kako se gradi glagolski prilog sadasnji. svi mi znamo(bar se nadam) sta je to. ali kako se to ustvari gradi?? tako sto se na trece lice mn. doda nastavak -ci. e, ja to nisam znao.

hmmm....verovatno sad neki misle da sam "lud" sto pitam zbog gramatike. da obrazlozim. mi smo dobili knjige iz srpskog u kojima se nalazi samo gramatikia. e, ja nisam zadovoljan tim knjigama, zbog toga sto sam letos bio kod sestre na jugu, i video tamo neka pravila za koje nisam imao pojma.bas pomazu kod prijemnog a u mojoj gramatici ih nema. npr, pitanje, Kako se gradi glagolski prilog sadasnji. svi mi znamo(bar se nadam) sta je to. ali kako se to ustvari gradi?? tako sto se na trece lice mn. doda nastavak -ci. e, ja to nisam znao.

Pa gle,tu ti nije kriva gramatika nego profesorka...ne znam kako ste drugo ucili da gradite gl.pril.s.
Procitaj kako se zove ona gramatika i kupi je ako mislis da ce ti pomoci posto je mnogo dobra...

Pazi sto se srpskog tice ja sam u osnovnoj imala mnooogo dobru profesorku,ma genije,ona je s nama pocela od septembra (tacnije i u junu prethodne godine smo neke zadatke uradili) da prelazi zbirku na redovnim casovima i tako to,a ja sam sama pocela da radim srpski mozda krajem maja xD...sto ti ne bi preporucila,ali meni je to bilo ok,jer je meni srpski bio uvek extra...i dobro 2 nedelje pred prijemni sam se bas otkinula od vezbanja,ali ja sam imala 19 poena sto je po meni extra :D
A matis...e tu je malo drugacija situacija...nasa matematicarka je bila u fazonu mi deco moramo da radimo,bla,bla,a u stvari se sve to svelo na kako cemo-lako cemo,pa mi te casove pripreme nesto nismo ni imali...bar nisu bili po mom ukusu jer apsolutno nista nije moglo da se nauci..a ja sam sama pocela od marta da prelazim lagano zbirku (radila sam po jedno 40 zadataka jednom nedeljno,to ti je nekih 1,5 - 2 sata) i tako je nekoliko puta bez pritiska presla i imala 18 poena,tako da...sve ti je individualno...ali samo uci nemoj da budes kao jedna moja drugarica koja je u 2 nedelje pred prijemni bila vrlo zacudjena kako je neko uspeo makar i jednom da predje zbirke posto ona nije ni jednu ni jednom celu presla...tako da samo lagano uci...sve zavisi sta ti lezi i kakvi su ti profesori :)

od 1. raz. prosek mi je 5.00! farmaceutski smer, mozda. naravno da necu uciti poslednji dan pred prijemni, sve bi mi se zbrkalo u glavi. :confused:

Da,da,da i ja sam zaboravila da kazem,obavezno iskuliraj taj dan mnooogo pomaze...
Ja kad bolje razmislim...ja sam taj dan izasla samo sa najboljom drugaricom napolje (niko drugi nije hteo :mrgreen:) prosetale smo se,smirile,sutradan ovi svi pod tenzijom,ja dolazim svi u fazonu zbirke preslisavanje,ja sela sa drugaricom i pricale mi,i posle toga je bio sledeci prizor: ja nesto odvalila i drugarica i ja placemo od smeha,tresemo se,cela generacija nas gleda kao pale s marsa,ali smo ih makar malo opustile xD

(obracam se odlicnim ucenicima - -da li vam se nekad desilo da vam kazu neki da ste bubalica, a ne ucite napamet??? mene to bas nervira. evo, npr, prosle god sam iso na republicko iz geosa i sada pamtim vecinu stvari vezane za kontinente, skoro sve...msm, to sigurno nije bubanje, zar ne? znam neke u raz, koje samo uce zbog ocene, pa zaborave posle cas-dva.

kuliraj budale...desavalo se,ali me nije doticalo ni 5%...ucis za sebe,a ne za njihovo misljenje ;)

najjednostavnije ovaj glagolski prilog sadasnji se gradi ili sta vec na ONI SADA + ĆI
npr- raditi
oni sada- rade
i dodas ći
dobijes RADEĆI..... TOLIKO

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back