Prijateljstvo

Voli ali ne iziskuje.

Ja imam iskonske prijatelje koje ne smatram sebi ravnoravnim niti na istom nivou samnom.
Sta vise, smatram da su znatno iznad mene na nekim nivoima kao i da imaju neka veca prava od mene u tom prijateljstvu.
Njihova je prednost u tome sto se oni ili spuste na moj nivo ili zasluzuju veca prava. Razloge imam ja da to tako bude. Oni kao pravi prijatelji ne insistiraju na niti jednom pravu niti ga koriste.

U pravu si pravi prijatelji ne prave nikakve razlike između sebe niti traže neka veća prava u prijateljstvu, a to nas dovodi do one jednakosti da su svi pravi prijatelji ravnopravni.

A znas ono..kad pozajmis nekom novac..tebe sramota da mu trazis..a njega boli uvo.

Znaš kako kažu u onom vicu: kad pozajmiš novac prijatelju, a on te više "ne poznaje", to je dobro uložen novac...(rešio si se guje u nedrima). Ali ja mislim da je ovde reč o prijateljima. a to se retko nalazi i prilično razlikuje od drugova i poznanika. Kao sa ljubavlju :ili se desi ili se ne desi; kome se desi makar jednom u životu, bogat je.

Vidim, na ovoj temi se okupili neki od mojih prijatelja. :)

E pa da vam kažem:
Ne očekujem ništa manje ili više od prijatelja osim da me razumeju – da ne moram da im objašnjavam zašto sam nešto rekla ili uradila. Dakle, za mene prijateljstvo podrazumeva da neko prihvati čak i moje mane. Npr, kao kad bih rekla – eto to sam ja, a ti me uzmi za prijatelja takvu kakva jesam, a i ja ću tebe takođe uzeti takvu/takvog kakva/kakav jesi.
Vrlo slično ljubavi. Bez vaganja ko je koliko dao i uzvratio.

Teško je kad se izgubi dobar prijatelj ali to ne znači da ne treba ići dalje. Ja sam tragično izgubio najbolju prijateljicu u saobraćajnoj nesreći ali sam nekako to prebrodio i nastavio dalje, a ona mi je ostala zauvek u lepom sećanju.

Mislila sam da sam imala najbolju prijateljicu. Ali sam shvatila da sam bila u krivu. Pa jeste tužno kada čovek tako nešto sebi najzad prizna, odnosno prihvati. Ali nisam ogorčena. Mislim da samo nisam imala sreće i da ću naći najboljeg prijatelja. Mislim, naravno, na nekoga sa kime nisam u krvnom srodstvu. :) Čovek svakodnevno upoznaje nove ljude i vremenom se stvari srede.
Nemam prevelika očekivanja od prijatelja. Ali očekujem da me poštuju, da me ne lažu, da mi budu lojalni. Ja sam takva. Zato to i očekujem od drugih, naravno, ako treba da budemo najbolji prijatelji.

Mislila sam da sam imala najbolju prijateljicu. Ali sam shvatila da sam bila u krivu. Pa jeste tužno kada čovek tako nešto sebi najzad prizna, odnosno prihvati. Ali nisam ogorčena. Mislim da samo nisam imala sreće i da ću naći najboljeg prijatelja. Mislim, naravno, na nekoga sa kime nisam u krvnom srodstvu. :) Čovek svakodnevno upoznaje nove ljude i vremenom se stvari srede.
Nemam prevelika očekivanja od prijatelja. Ali očekujem da me poštuju, da me ne lažu, da mi budu lojalni. Ja sam takva. Zato to i očekujem od drugih, naravno, ako treba da budemo najbolji prijatelji.

Po mom mišljenju je bolje izgubiti jednog lažnog prijatelja nego ih steći milion.
U životu nema ništa gore nego kada su ti svi ljudi na svetu prijatelji, dobro je napraviti selekciju ko ti je prijatelj, a ko nije?

Vidim, na ovoj temi se okupili neki od mojih prijatelja. :)

E pa da vam kažem:
Ne očekujem ništa manje ili više od prijatelja osim da me razumeju – da ne moram da im objašnjavam zašto sam nešto rekla ili uradila. Dakle, za mene prijateljstvo podrazumeva da neko prihvati čak i moje mane. Npr, kao kad bih rekla – eto to sam ja, a ti me uzmi za prijatelja takvu kakva jesam, a i ja ću tebe takođe uzeti takvu/takvog kakva/kakav jesi.
Vrlo slično ljubavi. Bez vaganja ko je koliko dao i uzvratio.

Ма... Небитно...:D

Ma kaki crni mizantropi..dzak soli treba pojesti :D
Ma taote..to su ljudi koje znam ceo zivot..bas i u dobru i u zlu bejahu.

Možda bejahu sa predumišljajem. Možda nemaju da vrate a stide se da priznaju, da ne bi ispali "neuspešni". Možda su pokleknuli pred problemima, onda su slabi, i za njih važi ono: "u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci". Kad su bili "u zlu", možda je tebi bilo "zlo" a njima nije, pa su ti se našli, a sada kada si se ti našao, oni su "u zlu" i pokazalo se da nemaju onu snagu karaktera za koju si mislio (a verovatno i oni) da imaju. Dešava se, šta ćeš.

Imati najboljeg prijatelja zahteva i odredjene zrtve,
zato je skoro nemoguce formirati svoj ego u tom smislu i nauciti da precutis,prastas, saslusas i zasluzis prefiks ^najbolji^...ne kaze se uzalud ,svi su dobri ali jedan je najbolji...ko ima srece naci ce svoju drugu polovinu i u tom smislu.
Ja sam je nasla...:)

Ja verujem u iskrena prijateljstva i mislim da prijateljstvu ne treba ni robova ni gospodara.
Prijateljstvo voli ravnopravnost. Voleo bih da mi odgovorite na pitanje ko vam je najbolji prijetelj i zašto?

najbolji prijatelj mi je jedan decko kog sam upoznala na jednom chatu.uvek mozemo reci jedno drugom sve u lice. jako mi se svidja sto nije namcor recimo ili neko gundjalo. obozavam ga! cmokiska za mog blizanca :P:wink::rolleyes::heart:

Prijatelj se u nevolji poznaje. Stara izreka koja je sasvim tačna. Lako je biti dobar kada nema velikih potresa. Mnoga prijateljstva padaju kada se naiđe na veliku nevolju. Kada se izgubi poverenje, džabe sve.

Po meni je pravi prijatelj ne onaj koji ce ti pomoci u nevolji, vec onaj koji ce biti uz tebe kada ti dobro ide. Isto, prijateljima smatram sve osobe kojima u svako doba dana i noci stojim na raspolaganju (dakleM JA njima, ne ONI meni).
I da, imam ih dosta..

Po meni je pravi prijatelj ne onaj koji ce ti pomoci u nevolji, vec onaj koji ce biti uz tebe kada ti dobro ide. Isto, prijateljima smatram sve osobe kojima u svako doba dana i noci stojim na raspolaganju (dakleM JA njima, ne ONI meni).
I da, imam ih dosta..

Pa ja sam svima koje smatram prijateljima na raspolaganju. Zbilja ti ljudi mogu da me zovu 24h, kada god. Nisam sebična. I radujem se njihovoj sreći i kada im je loše želim da pomognem, ako mogu. Mogu biti bahata samo prema ljudima koji su mi poznanici.
Ali sam i ja čovek sa lepim i lošim stvarima u životu i potrebno mi je ono što ja dajem. Ako toga nema, više puta, ne jednom ili triput, ako je neko koga smatram prijateljem bahat prema meni i u dobrim i u lošim trenucima, onda mislim da sa razlogom smatram da sam se prevarila i da ne treba da budem toliko pristupačna toj osobi.

Back