Pričest

А тјера ли тебе неко да идеш у цркву?
Тамо иду они који вјерују и за њих је та кашика сасвим сигурна и више него дезинфикована, ако не вјерујеш отиђи и увјери се. ;)
Ne idem u crkvu, niti imam nameru. Tamo idu oni koji veruju crkvu, a ne u Boga. Tamo idu oni koji izjednačavaju Boga sa kaznom, a ne sa ljubavlju.

Ti koja retardima nazivaš ljude na temi, pričaš o aroganciji? :lol:

Bog je u tvom srcu, al kašičica mora biti osigurana? Od koga? Ja samo pitam da to objasniš.
zašto si tako sigurna da je Bog prisutniji u crkvi da dezinfikuje tu kašiku nego u tvom domu naprimer? jel Bog svuda ili si ga ograničla na crkvu?....pa opet nećeš u kući prebirati kašikom po kanti za otpatke pa onda neopranom kašikom jesti....

Управо, коси се са једним од библијских савјета "Не кушај Бога".
kušanje Boga je upravo očekivanje da ti on dezinfikuje kašiku...Bog je postavio prirodne zakone i dozvolio postojanje bakterija i neće intervenisati zato što ga ti kušaš svojim uverenjem da on treba da dezinfikuje kašiku koja se koristi za pričešće

zašto si tako sigurna da je Bog prisutniji u crkvi da dezinfikuje tu kašiku nego u tvom domu naprimer? jel Bog svuda ili si ga ograničla na crkvu?....pa opet nećeš u kući prebirati kašikom po kanti za otpatke pa onda neopranom kašikom jesti....
Ako se nešto zove svetom tajnom, ko sam ja da je objašnjavam?
Naravno da verujem da je sveprisutan i da će me zaštititi kad bude potrebno. Ali
namerno da pravim situacije da bih proveravala, to je preglupo.

Naravno da verujem da je sveprisutan i da će me zaštititi kad bude potrebno. Ali
svete tajne su uspostavili sveštenici...upravo oni koji su izbacili Tomino jevanđelje i mnoge druge spise iz Biblije a ubacili grozoorni stari zavet sa sve naopakom jevrejskom mitologijom koja je hula na Boga jer ga predstavlja kao zlog sadistu koji traži apsolutnu poslušnost a ne ljubav i vrlinu...a ti veruješ da su ti sveštenici bili nepogrešivi i da su znali šta rade kad su uspostavljali svete tajne...

Upravo je u tome suština, svako bira po osećaju. Ako moramo birati po osećaju, znači da stvarnih naučnih dokaza nema. Da li smeš da tvrdiš da svedoci postoje? Na osnovu čega? Na osnovu čega misliš da nemaju razloga da izmišljaju i kada bi postojali?
Па наравно постоје људи са именом и презименом, мјестом догађаја и периодом. Зашто ти мислиш да имају разлога да измишљају?

Bog je u mom srcu, sa mnom....to što ne pripadam nijednoj crkvi, tebi ne daje baš nikakvo pravo da tvrdiš da sam izvan Boga. Uostalom, odakle vama "vernicima" tolika arogancija da mislite da ste samo vi u pravu?
Ниси читала Нови Завет ? Тамо се јасно види заједница. Апостол Павле помиње ту заједницу.
Није у то време било хришћана који су себе звали хришћани али да нису долазили на Литургију.
Људи су се крштавали да би променили свој живот, а не да се понашају исто као и пре крштења.

Ni jednog momenta tako nešto nisam rekla, niti pomislila. Veoma nezreo komentar sa tvoje strane....
Ne znam prosto koji od tvojih komentara je zreliji na ovoj temi. Sve tako
prepuno ljubavi, razumevanja. Da se čovek divi.
Osudila si gomilu ljudi i istakla sebe kao bolju. Oni su retardi, a ti pametna.
Ne veruju u Boga i ne znaju šta je ljubav. A ti znaš?
Strašno zrelo..

znači ok je da kušaš Boga u crkvi očekujući da ti dezinfikuje kašičicu ali nije ok da ga kušaš u svojoj kući očekujući to isto?

Od bakterija i bolesti, mnogi su već rekli, ne treba ponavljati....u čemu je problem osigurati kašičice da budu dezinfikovane? Poljuljaće se vera u Boga? Crkva će izgubiti moć? Narod će se okrenuti sebi?
Какав би то био бог који треба дезинфекцију? Зашто би неко уопште тражио таквог бога?

Ne kušaš ga u crkvi. To si nešto shvatio na svoj način i ja da te razuveravam,
ne mogu. Mrzi me..
a možda ti nije najjasnije šta stvarno misliš.....po meni ti u stvari veruješ da tvoja vera dezinfikuje kašičicu za tebe...ali ostali pravoslavci veruju da to čini Bog za sve...oni kušaju Boga ti kušaš svoju veru

Ne idem u crkvu, niti imam nameru. Tamo idu oni koji veruju crkvu, a ne u Boga. Tamo idu oni koji izjednačavaju Boga sa kaznom, a ne sa ljubavlju.
И ти кажеш како су вјерници арогантни, да ли сам ја негдје покушао да теби нешто наметнем, а ти константно покушаваш наметнути своје ставове и виђења?!

Сад ме ти изненађујеш, јеси ли сигуран да знаш шта причешће представља, судећи по овој аналогији дефинитивно не.

a možda ti nije najjasnije šta stvarno misliš.....po meni ti u stvari veruješ da tvoja vera dezinfikuje kašičicu za tebe...ali ostali pravoslavci veruju da to čini Bog za sve...oni kušaju Boga ti kušaš svoju veru
:zcepanje:

Meni je jasno šta ja mislim. Jasno mi je i na koji način ti povezuješ. Tvoje pravo.

to je tužna istina...većina vernika ide jer se plaši kazne i želi večni život...ljubav im je samo sredstvo i najčešće samo reč...ali nije do vernika...još je apostol Pavle gurao tu floskulu da se treba obući u ljubav da se zadobije večni život...a oblačenje u ljubav je ništa drugo do dodavanje još jednog ego sloja koji će da glumi ljubav a zarad interesa u vidu navodnog spasenja tj. u pitanju je zloupotreba instikta preživljavanja.......

Сад ме ти изненађујеш, јеси ли сигуран да знаш шта причешће представља, судећи по овој аналогији дефинитивно не.
u pitanju je klasičan ritual.....ideja je da se magijskim postupkom koji se naziva molitvom sveštenik preobražava hleb i vino u telo i krv Isusovu...međutim Isus je rekao činite to meni za spomen a ne da će to biti neki ritual koji magično pretvara vino i hleb u njegovu krv i telo

И ти кажеш како су вјерници арогантни, да ли сам ја негдје покушао да теби нешто наметнем, а ти константно покушаваш наметнути своје ставове и виђења?!
Iznosim svoje mišljenje, ni jednog trenutka nikome ništa nisam nametala.To što tebi moje mišljenje ne odgovara, nije moj problem, već tvoj.

Back