Pričest

Iznosim svoje mišljenje, ni jednog trenutka nikome ništa nisam nametala.To što tebi moje mišljenje ne odgovara, nije moj problem, već tvoj.
Ja ne idem u crkvu jer ne razumem smisao.
Ja ne idem u crkvu jer tamo idu ljudi koji ne veruju u Boga i veruju u kaznu a ne u ljubav.

Ovo prvo je iznošenje svog misljenja. Ovo drugo je vređanje, omalovažavanje, intelektualna
i emotivna ucena, generalizacija.

nema na čemu i drugi put.. :aha2:

Ja ne idem u crkvu jer tamo idu ljudi koji ne veruju u Boga i veruju u kaznu a ne u ljubav.

Ovo prvo je iznošenje svog misljenja. Ovo drugo je vređanje, omalovažavanje, intelektualna
i emotivna ucena.

samo se sujetni mogu uvrediti....za mene je svako mišljenje ok ako je iskreno...a ovo što je rekla i sam zapažam kod većine vernika...naravno nije ok generaizovati na sve vernike

to je tužna istina...većina vernika ide jer se plaši kazne i želi večni život...ljubav im je samo sredstvo i najčešće samo reč...ali nije do vernika...još je apostol Pavle gurao tu floskulu da se treba obući u ljubav da se zadobije večni život...a oblačenje u ljubav je ništa drugo do dodavanje još jednog ego sloja koji će da glumi ljubav a zarad interesa u vidu navodnog spasenja tj. u pitanju je zloupotreba instikta preživljavanja.......
Ako je gluma nista od spasenja
Ostaje ono samo odabrani

svete tajne su uspostavili sveštenici...upravo oni koji su izbacili Tomino jevanđelje i mnoge druge spise iz Biblije a ubacili grozoorni stari zavet sa sve naopakom jevrejskom mitologijom koja je hula na Boga jer ga predstavlja kao zlog sadistu koji traži apsolutnu poslušnost a ne ljubav i vrlinu...a ti veruješ da su ti sveštenici bili nepogrešivi i da su znali šta rade kad su uspostavljali svete tajne...
Не баш, хајде да сад не улазимо у то на основу чега си извукао такве закључке, маде можемо и то.
Види ове стихове, причешће ма њима почива и установљени су директно од Исуса:
19. И узевши хљеб заблагодари, преломи га и даде им говорећи: Ово је тијело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.
20. А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.

i emotivna ucena, generalizacija.

Pojasni mi ovo drugo, kako to može biti sve ovo što si navela?

samo se sujetni mogu uvrediti....za mene je svako mišljenje ok ako je iskreno...a ovo što je rekla i sam zapažam kod većine vernika...naravno nije ok generaizovati na sve vernike
Većina vernika koju ti znaš je koliko? Možda 30, 50?
Odakle ja znam ko od vernika u šta veruje i što ide u crkvu. Njihova stvar.

u pitanju je klasičan ritual.....ideja je da se magijskim postupkom koji se naziva molitvom sveštenik preobražava hleb i vino u telo i krv Isusovu...međutim Isus je rekao činite to meni za spomen a ne da će to biti neki ritual koji magično pretvara vino i hleb u njegovu krv i telo
Kad sam se prvi put pricestila a veze s vezom nisam imala sta to znaci rekoh drugarici kako je ovo dobro da mi nisu drogu uvalili tako sam.kool
Ima nesto veruj mi

u pitanju je klasičan ritual.....ideja je da se magijskim postupkom koji se naziva molitvom sveštenik preobražava hleb i vino u telo i krv Isusovu...međutim Isus je rekao činite to meni za spomen a ne da će to biti neki ritual koji magično pretvara vino i hleb u njegovu krv i telo
Како за спомен да једемо његово тијело?
Тек не стоји овај опис магијски ритуал, знаш ли како у магији функционише, принцип трампе, овдје је ријеч о љубави и милости, нема жртве од вјерника, односно жртва долази од самог Бога. Све си погрешно схватио и интерпретирао.

Pojasni mi ovo drugo, kako to može biti sve ovo što si navela?
Napravila si generalizaciju. To što si rekla odnosi se na sve vernike koji idu
u crkvu. Onda si rekla da oni ne veruju u Boga. To je uvreda i intelektualna
ucena. Ne veruju u ljubav. Emotivna ucena. I sve to zajedno je omalovažavanje
nečijeg izbora.
A čemu sve to? Potpuno je bespotrebno.

Iznosim svoje mišljenje, ni jednog trenutka nikome ništa nisam nametala.To što tebi moje mišljenje ne odgovara, nije moj problem, već tvoj.
Стварно, да ли сам ја теби рекао да Бога нема тамо гдје га ти тражиш, да ли сам ја теби рекао да су то што ти причаш измишљотине и глупости, или је обрнуто било?

Većina vernika koju ti znaš je koliko? Možda 30, 50?
Odakle ja znam ko od vernika u šta veruje i što ide u crkvu. Njihova stvar.
ja tvrdim da je većina zato što to vidim i kod sveštenika...ljubav propagiraju kao sredstvo za spasenje a to onda nije prava ljubav nego ego imitacija ljubavi......a sveštenici su to naučili od apostola Pavla...znači koreni te greške su u samom začetku crkve...nije problem da su vernici zastranili, nego je cela crkva zastranila i to od samog početka jer nije stavila akcenat na ljubav nego na spasenje....

Ti si shvatila kako si želela da shvatiš, mnogi će shvatiti drugačije....u tome je suština, nekome nečija pisanja odgovaraju, nekome ne i ni to nije problem....problem je kada se nečije mišljenje shvata kao uvreda samo zato što se kosi sa našim...tu se već vidi nedostatak osnovnih Božijih zapovesti.

Како за спомен да једемо његово тијело?
Тек не стоји овај опис магијски ритуал, знаш ли како у магији функционише, принцип трампе, овдје је ријеч о љубави и милости, нема жртве од вјерника, односно жртва долази од самог Бога. Све си погрешно схватио и интерпретирао.
ja to što je Isus tom prilikom rekao shvatam potpuno drugačije....on je Bog...on je sve što postoji....i zato je sve što jedemo njegovo telo i sve što pijemo njegova krv....hleb i vino su samo primeri za telo i krv Boga koje je Isus odabrao kao podsetnik ljudima da je sve Bog

Стварно, да ли сам ја теби рекао да Бога нема тамо гдје га ти тражиш, да ли сам ја теби рекао да су то што ти причаш измишљотине и глупости, или је обрнуто било?
Ponavljam da iznosim svoje mišljenje gde se za mene pronalazi i nalazi Bog, ako sam te drugačijim stavom od tvog uvredila, izvinjavam se.

a možda ti nije najjasnije šta stvarno misliš.....po meni ti u stvari veruješ da tvoja vera dezinfikuje kašičicu za tebe...ali ostali pravoslavci veruju da to čini Bog za sve...oni kušaju Boga ti kušaš svoju veru
Кушати у том контексту је јести, а не искушавати.
На више мјеста у Библији Исус подучава "по вјери твојој биће", "не сумњај".

Кушати у том контексту је јести, а не искушавати.
На више мјеста у Библији Исус подучава "по вјери твојој биће", "не сумњај".
ok...ko za tebe dezinfikuje kašičicu kad se pričešćuješ? Bog ili tvoja vera? Ako očekuješ od Boga da je dezinfikuje onda kušaš Boga...ako očekuješ da je tvoja vera dezinfikuje onda kušaš svoju veru....mislim da je logično ovo što sam napisao...

ja to što je Isus tom prilikom rekao shvatam potpuno drugačije....on je Bog...on je sve što postoji....i zato je sve što jedemo njegovo telo i sve što pijemo njegova krv....hleb i vino su samo primeri za telo i krv Boga koje je Isus odabrao kao podsetnik ljudima da je sve Bog
Очигледно је да су га апостоли другачије схватили, причешће се практикује од тада.

И то је речено, тражиће учитеље који ће их чешати по ушима. :mrgreen:
pa nismo kučići da nam trebaju gazde koje češaju uši :p na ovoj temi glavna razlika između ružice i mene na jednoj strani i tebe i Jasne na drugoj je da smo ja i ružica stava da čovek treba da bude sam svoj učitelj a ti i Jasna ste stava da su učitelji crkva i njeni autoriteti

Очигледно је да су га апостоли другачије схватили, причешће се практикује од тада.
jesu, ali to ne znači da su u pravu...možda jesu možda nisu...teško je sad prizvati Isusa da nam objasni na šta je mislio...no s obzirom da je voleo da govori u zagonetkama i poređenjima ja verujem u svoju intrpretaciju umesto u bukvalno pretvaranje hleba i vina u telo i krv njegovu na neki mističan način...

ok...ko za tebe dezinfikuje kašičicu kad se pričešćuješ? Bog ili tvoja vera? Ako očekuješ od Boga da je dezinfikuje onda kušaš Boga...ako očekuješ da je tvoja vera dezinfikuje onda kušaš svoju veru....mislim da je logično ovo što sam napisao...
Ама никако да ухватите поенту, а стално се вртимо око тога, приступаш ономе који је Господар живота и смрти, зашто би у том тренутку била важна кашичица, ако долази са Њим не може бити заражена, а ако већ треба да фасујем нешто то ће доћи по Његовој вољи и промисли. Молиш се за здравље духовно и тјелесно и аминујеш са "Нека буде воља Твоја", то је израз љубави и повјерење дјетета према родитељу, препуштање вољи Божијој, кашичица је у том контексту за вјерника небитна.
Дешава се да некад комадић причешћа падне на под, то свештеник покупи и поједе са пода, мало жешће од кашичице зар не?

Back