Pričest

Ја сам се редовно причешћивао у свим постовима цијело вријеме док је тзв пандемија била присутна, како сам лијен и не волим се гурати, редовно сам се причешћивао међу задњима, значи на стотине људи прије мене, увијек има оних са симптомима прехладе, шмрцање, кашаљ, а замисли никако нисам фасовао ништа.
I posle se pitaš što mislim da si Crnogorac. :confused:

Rekao sam da svako ponese svoju kašičicu. Gde je tu problem? U redu, dobio sam odgovor. Nije neophodno da se svi priceste istom kasicicom. Ne znam sta da prihvatim ako nije neophodno.
Опет машиш поенту, да ли си прочитао молитву коју сам поставио?
Реци ми која је поента вјере, ако ћеш изговорити молитву у којој свједочиш да приступаш самом Богу да очекујеш исцјелење суше и тијел, а затим за сваки случај потегнеш властиту кашичицу. :mrgreen:

Ne znam. Ja naravno ne bih. Ne bih bio u istoj prostoriji. I to nije strah već činjenica da se bolesti prenose. I kad se nauka nije ništa pitala i nije znalo ništa o mehanizmu prenosa bolesti, ljudi su se sklanjali od bolesnih ljudi. Bili vernici ili ne.
To je samo obično uverenje. I nije baš potpuno kolektivno, jer ima i onih koji
veruju drugačije. Tako da može biti i ovako i onako.

To je samo obično uverenje. I nije baš potpuno kolektivno, jer ima i onih koji
veruju drugačije. Tako da može biti i ovako i onako.
Jasna majku mu, pa koliko puta sam se samo zarazio od drugih ljudi u životu? 🤔 Gripa, boginje, kojekakvi virusi...
Pa nećemo sad pobijati činjenicu da se bolesti prenose? Pa životinja se zarazi od druge životinje, a one sigurno nemaju koncepte vere i nevere.

Опет машиш поенту, да ли си прочитао молитву коју сам поставио?
Реци ми која је поента вјере, ако ћеш изговорити молитву у којој свједочиш да приступаш самом Богу да очекујеш исцјелење суше и тијел, а затим за сваки случај потегнеш властиту кашичицу. :mrgreen:
Poenta vere je da pronađeš Boga u srcu, a ne u crkvi i pričešću sa popovima koji se ponašaju da su iz 13. veka. Da imalo imaju poštovanja prema svojim vernicima, imali bi kašičice koje su sigurne i dezinfikovane.

Сад претјерујеш, али имамо свједочанства из првог свјетског рата кад су свештеници причешћивали обољеле од тифуса, послије причешћ, ссве што остане конзумирају ђакони и свештеници, нису се разбољевали послије тога.
Tu se izostavlja jedan bitan deo. Da li bih nešto ja? Sama se suprotstavila kolektivnoj
misli? Iskušavala Boga? Ne znam šta bih tu trebala da postizavam i dokazujem, niti
kakve to veze ima sa pričešćem. Tu ne ratuje čovek sam protiv materijalističkih ideja.

Bila jedna od glavnih vesti za vreme covida, svi se secaju samo se ti pravis lud i trazis linkove.

Kao sto rekoh, vaznija ti je neka izmisljena tradicija od zdravog razuma :)
Ти баш вјерујеш свему што причају на тв-у, па тамо се прича оно што је на дневном реду.
Овдје је за Васкршње празнике била забрана кретања и изласка из кућа и станова, ниси смио на игралиште, а људи су нормално ишли у цркву на причест тих дана, полицији није било ни на крај памети да их покуша спријечити. ;)

Jasna majku mu, pa koliko puta sam se samo zarazio od drugih ljudi u životu? 🤔 Gripa, boginje, kojekakvi virusi...
Pa nećemo sad pobijati činjenicu da se bolesti prenose? Pa životinja se zarazi od druge životinje, a one sigurno nemaju koncepte vere i nevere.
Životinje nikakve šanse nemaju da se našoj misli suprotstave, pa ako mi imamo
takva uverenja, stradaju i one. Al ja i dalje mislim da ne pišemo na temu..

U kom smislu preterujem? U smislu da bog ima neke granice do koje bolesti štiti?
У питањима да ли би ти ово или оно, не можемо ја и ти тестирати нечију вјеру на тај начин, сем тога и сам по себи знаш да ниси увијек исто сигуран у своја увјерења.

Lepo je sve objašnjeno u onom linku koji je @RIA77 postavio. I meni se posebno
sviđa ono što je na kraju rečeno, da treba izaći u susret osobama koje su gadljive.
Ali i onima koji su uplašeni. Dok tu slabost ne savladaju. Bolje je priznati šta te
muči nego se na nešto siliti ili potpuno izbegavati.
Имаш и опширније објашњење на дну
Један такав пример наводи прот. Ж. Маринковић, помињући неког Јована Т., који је причао о. Живану да се дуго времена „грозио причешћивања после неких особа, за које сам“ – вели – „знао да у кући имају болеснике од оних не баш часних болести“. Али је своју гадљивост савладао видећи како мирно, без устручавања свештеник употребљава остатке Св. Причешћа иза толиких причесника (Четири небеске потврде Св. вере православне, Крагујевац 1933, стр. 6).

I ti veruješ da je baš tako bilo? Nijednog momenta nisi posumnjao u istinitost tog svedočanstva?
Ако тако поставимо ствари да ли можемо вјеровати у било шта, реци ми да ли ти сумњаш у све око себе или бираш у шта ћеш сумњати, па ћеш тако бити више сумњичава према оном што те одбија, а мање орема оном што те привлачи.
Немам разлога да сумњам:
1. Зато што је за те случајеве било више свједока.
2. Ти свједоци немају никаквог разлога да лажу или измишљју.

U ime čega bi iko prevazilazio strah i sumnju? Zašto, da bi ga ostali prihvatili? Ako je potrebno otklanjati strah, to se čini u ime sebe i vere svog srca, a nikako u ime crkve koja sa pravednošću i ljubavlju baš nikakve veze nema.
Не разумијем шта хоћеш тећи, осим ако учитаваш нешто што ја нисам рекао, да би поентирала.
Какве везе има превазилажење личног унутрашњег страха и сумњи са прихватањем других?
Ријеч је о надградњи на личном нивоу.
Ово друго за цркву нећу ни коментарисати јер не завређује коментар, то је твој лични став и доживљај који не можеш наметати другима као универзални аксиом.

Ако тако поставимо ствари да ли можемо вјеровати у било шта, реци ми да ли ти сумњаш у све око себе или бираш у шта ћеш сумњати, па ћеш тако бити више сумњичава према оном што те одбија, а мање орема оном што те привлачи.
Немам разлога да сумњам:
1. Зато што је за те случајеве било више свједока.
2. Ти свједоци немају никаквог разлога да лажу или измишљју.
Upravo je u tome suština, svako bira po osećaju. Ako moramo birati po osećaju, znači da stvarnih naučnih dokaza nema. Da li smeš da tvrdiš da svedoci postoje? Na osnovu čega? Na osnovu čega misliš da nemaju razloga da izmišljaju i kada bi postojali?

Bog je u mom srcu, sa mnom....to što ne pripadam nijednoj crkvi, tebi ne daje baš nikakvo pravo da tvrdiš da sam izvan Boga. Uostalom, odakle vama "vernicima" tolika arogancija da mislite da ste samo vi u pravu?
Ti koja retardima nazivaš ljude na temi, pričaš o aroganciji? :lol:

Bog je u tvom srcu, al kašičica mora biti osigurana? Od koga? Ja samo pitam da to objasniš.

Ti koja retardima nazivaš ljude na temi, pričaš o aroganciji? :lol:

Bog je u tvom srcu, al kašičica mora biti osigurana? Od koga? Ja samo pitam da to objasniš.
Od bakterija i bolesti, mnogi su već rekli, ne treba ponavljati....u čemu je problem osigurati kašičice da budu dezinfikovane? Poljuljaće se vera u Boga? Crkva će izgubiti moć? Narod će se okrenuti sebi?

Bog je u mom srcu, sa mnom....to što ne pripadam nijednoj crkvi, tebi ne daje baš nikakvo pravo da tvrdiš da sam izvan Boga. Uostalom, odakle vama "vernicima" tolika arogancija da mislite da ste samo vi u pravu?
i ateista je u Bogu i Bog je u njemu po mom shvatanju...a kamoli vernik koji nije formalni član neke religije nego ima svoja uverenja

Poenta vere je da pronađeš Boga u srcu, a ne u crkvi i pričešću sa popovima koji se ponašaju da su iz 13. veka. Da imalo imaju poštovanja prema svojim vernicima, imali bi kašičice koje su sigurne i dezinfikovane.
А тјера ли тебе неко да идеш у цркву?
Тамо иду они који вјерују и за њих је та кашика сасвим сигурна и више него дезинфикована, ако не вјерујеш отиђи и увјери се. ;)

Tu se izostavlja jedan bitan deo. Da li bih nešto ja? Sama se suprotstavila kolektivnoj
misli? Iskušavala Boga? Ne znam šta bih tu trebala da postizavam i dokazujem, niti
kakve to veze ima sa pričešćem. Tu ne ratuje čovek sam protiv materijalističkih ideja.
Управо, коси се са једним од библијских савјета "Не кушај Бога".

Back