Pričest

Sa ovim odgovorom si poništio sav svoj prethodni trud....
Зашто, па зар не видиш да сам ставио иронични емотикон. Али знаш како кажу у свакој шали је пола истине, првенствено полазим од себе, свима нама је лакше прихватити нешто што нам одговара, што нам се свиђа, што нам је лакше, него нешто што захтијева додатни труд и напор, па је тако и по питању вјере, лакше ћемо прихватити оно што је нама ближе, него нешто због чега ћемо морати мијењати неке ствари.

Ама никако да ухватите поенту, а стално се вртимо око тога, приступаш ономе који је Господар живота и смрти, зашто би у том тренутку била важна кашичица, ако долази са Њим не може бити заражена, а ако већ треба да фасујем нешто то ће доћи по Његовој вољи и промисли. Молиш се за здравље духовно и тјелесно и аминујеш са "Нека буде воља Твоја", то је израз љубави и повјерење дјетета према родитељу, препуштање вољи Божијој, кашичица је у том контексту за вјерника небитна.
Дешава се да некад комадић причешћа падне на под, то свештеник покупи и поједе са пода, мало жешће од кашичице зар не?
tebi je pričešće trenutak kontakta sa Bogom...a ja mislim da smo u svakom trenutku potpuno u kontaktu sa Bogom, da Bog svo vreme živi kroz nas i da smo mi svi samo emanacije Boga koje imaju različitu percepciju i uverenja zahvaljujući različitoj predistoriji...otprilike shvati to kao da je Bog iz sebe izdvojio bezbroj likova i pustio ih da se razvijaju bez sećanja ko su i šta su ustvari....tebi je Bog nešto eksterno neki sudija...meni je Bog prisutan u svemu što postoji...fenomen i izvor života, svesnosti i ljubavi....

Zaista je neverovatno da samo ti shvataš poentu, mi nikako ni da je naslutimo? Deluje li to tebi realno? Da li bar na tren zastaneš da razmisliš, analiziraš, da postaviš sebi neka drugačija pitanja?

pa nismo kučići da nam trebaju gazde koje češaju uši :p na ovoj temi glavna razlika između ružice i mene na jednoj strani i tebe i Jasne na drugoj je da smo ja i ružica stava da čovek treba da bude sam svoj učitelj a ti i Jasna ste stava da su učitelji crkva i njeni autoriteti
И да и не.
Замисли да си на неком путовању које мораш обавити, на путу према циљу стоји мочвара преко које мораш прећи, ти ту ниси никад био, сасвим ти је страна, пуна је разних опасности, отровне змије, алигатори, живи пијесак...
Имаш опцију да покушаш сам или са већом групом која може успјешније да се одбрани, да ти укаже помоћ ако будеш повређен, да те понесе ако занемоћаш и уз то има искусног водича који зна какве опасности вребају у мочвари и зна како да их савлада. Шта ћеш одабрати, идеш сам или се придружујеш групи?

И да и не.
Замисли да си на неком путовању које мораш обавити, на путу према циљу стоји мочвара преко које мораш прећи, ти ту ниси никад био, сасвим ти је страна, пуна је разних опасности, отровне змије, алигатори, живи пијесак...
Имаш опцију да покушаш сам или са већом групом која може успјешније да се одбрани, да ти укаже помоћ ако будеш повређен, да те понесе ако занемоћаш и уз то има искусног водича који зна какве опасности вребају у мочвари и зна како да их савлада. Шта ћеш одабрати, идеш сам или се придружујеш групи?
nisam čovek grupe....moje iskustvo je da grupa odnosno većina odnosno rulja obično nije u pravu....generalno sam protiv grupa i prihvatanja učenja bilo koje grupe u celosti...uzimam ono što mi ima smisla a ne po principu uzmi sve ili odbaci sve...
ne kažem da pravoslavlje nije koristilo mnogima duhovno, i da nije iznedrilo puno svetitelja ali mene interesuje istina a ne bajke...mislim da je velika greška raznih hrišćanskih dominacija stavljanje akcenta na spasenje umesto na ljubav...zato ima tako malo svetitelja i pravih hrišćana....

jesu, ali to ne znači da su u pravu...možda jesu možda nisu...teško je sad prizvati Isusa da nam objasni na šta je mislio...no s obzirom da je voleo da govori u zagonetkama i poređenjima ja verujem u svoju intrpretaciju umesto u bukvalno pretvaranje hleba i vina u telo i krv njegovu na neki mističan način...
Превиђаш Свето предање Библија је само мали дио грађе, апостоли и њихови насљедници су имали много више информација него ја и ти.

Превиђаш Свето предање Библија је само мали дио грађе, апостоли и њихови насљедници су имали много више информација него ја и ти.
nisu...danas imamo mnogo više informacija uključujući mnoge tekstove koji nisu ušli u sastav Biblije kao i tekstove iz drugih religija....apostoli i njihovi naslednici su bili samo ljudi kao ti i ja...seli su i dogovorili se na saborima kako da definišu glavne koncepte i svete tajne....to što su oni bili uvereni u nešto ne znači da su bili u pravu i da trebamo slepo da sledimo put koji su oni zacrtali

tebi je pričešće trenutak kontakta sa Bogom...a ja mislim da smo u svakom trenutku potpuno u kontaktu sa Bogom, da Bog svo vreme živi kroz nas i da smo mi svi samo emanacije Boga koje imaju različitu percepciju i uverenja zahvaljujući različitoj predistoriji...otprilike shvati to kao da je Bog iz sebe izdvojio bezbroj likova i pustio ih da se razvijaju bez sećanja ko su i šta su ustvari....tebi je Bog nešto eksterno neki sudija...meni je Bog prisutan u svemu što postoji...fenomen i izvor života, svesnosti i ljubavi....
Па слажем се ја око тога да је Бог свуда око нас и у нама самима, другачије не бисмо ни могли постојати, али колико ми прихватамо Бога, има и оно : "Стојим пред вратима твога срца и куцам". Литургија је тајна вечера, ту кроз причешће имамо директан сусрет са Исусом Христом, физички конзумирамо онај хљеб и оно вино, које тад нуди апостолима, односно Тијело и Крв Новог завјета.
Да ли смо ближе Богу кад играмо партију шаха и сва наша концентрација је усмјерена на то да побиједимо противника или кад смо у дубокој и искреној молитви? Исус каже гдје се скупи двоје у моје име и ја ћу бити међу њима, зар нас тиме не упућује на заједницу и окупљање?

nisam čovek grupe....moje iskustvo je da grupa odnosno većina odnosno rulja obično nije u pravu....generalno sam protiv grupa i prihvatanja učenja bilo koje grupe u celosti...uzimam ono što mi ima smisla a ne po principu uzmi sve ili odbaci sve...
ne kažem da pravoslavlje nije koristilo mnogima duhovno, i da nije iznedrilo puno svetitelja ali mene interesuje istina a ne bajke...mislim da je velika greška raznih hrišćanskih dominacija stavljanje akcenta na spasenje umesto na ljubav...zato ima tako malo svetitelja i pravih hrišćana....
У православљу је тежиште на смирењу, ту је потребна љубав, спасење зависи од Бога.

nisu...danas imamo mnogo više informacija uključujući mnoge tekstove koji nisu ušli u sastav Biblije kao i tekstove iz drugih religija....apostoli i njihovi naslednici su bili samo ljudi kao ti i ja...seli su i dogovorili se na saborima kako da definišu glavne koncepte i svete tajne....to što su oni bili uvereni u nešto ne znači da su bili u pravu i da trebamo slepo da sledimo put koji su oni zacrtali
И сад испаде да је у Јеванђеља стао сваки тренутак Исусовог подучавања апостола?;)
Па они су били са њим свакодневно приличан период, како би ми сад могли више знати о томе него што су они знали који су били директни учесници?

Па слажем се ја око тога да је Бог свуда око нас и у нама самима, другачије не бисмо ни могли постојати, али колико ми прихватамо Бога, има и оно : "Стојим пред вратима твога срца и куцам". Литургија је тајна вечера, ту кроз причешће имамо директан сусрет са Исусом Христом, физички конзумирамо онај хљеб и оно вино, које тад нуди апостолима, односно Тијело и Крв Новог завјета.
Да ли смо ближе Богу кад играмо партију шаха и сва наша концентрација је усмјерена на то да побиједимо противника или кад смо у дубокој и искреној молитви? Исус каже гдје се скупи двоје у моје име и ја ћу бити међу њима, зар нас тиме не упућује на заједницу и окупљање?
pazi ja u vezi Isusa znam samo da je neke stvari odlično rekao...ne znam da li je bio Bog ili Božji sin ili Mesija ili samo mudrac i lokalni guru....znam da mi je iz Biblije korisno samo ono što je on pričao....što ne znači da je nužno sve tako kako je on pričao niti da je to što je pričao ispravno shvaćeno i ispravno zapisano od strane njegovih sledbenika....ono što je osnova moje vere nije Isus nego uverenje da je Bog fenomen i izvor života, svesnosti i ljubavi

pre nego što odem na spavanje da ti citiram dve mudrosti koje ti mogu dosta koristiti u životu a nije ih izrekao Isus nego verovao ili ne Brus Li
1. If you want to know the truth do not be for or against
2. Take what is useful, discard what is useless, and add what is essentially your own

Ako je Bog sveprisutan sto nebi bio prisutan i u crkvi koja je srce drustva i duhovnosti jednog naroda. Moze Bog biti prisutan i u meni ali moj svakodnevni zivot i tempo zivota mi ne daje dovoljno vremena i prilike da ga se 'setim' , zato lepo odem u crkvu stanem 'ispred' njega i napunim baterije na neko vreme. Crkva me podseca da ne smijem da se prepustim svakodnevnoj distrakciji, sto moze lako da se desi kada se oslonim na sebe.
Mozemo dosta i samostalno da naucimo ali nekie stvari ipak treba da obavi neko ko je za to obucen, kome je to zivot 24/7. Ako se razbolimo mozemo da studiramo medecinu jedno sedam godina plus specijalizacije pa da se samooprisemo/:sad2:/ ili sutra da odemo kod specijaliste i resimo problem na jednostavan nacin.

to je jedna od stvari koje mi smetaju u pravoslavlju...taj motiv se provlači kroz molitve koje preporučuju za čitanje vernicima...ja najgori od svih, ja najgrešniji...što bih ja to ponavljao svaki dan i ubeđivao sebe u to da sam neki užasno veliki grešnik...not my cup of tea
Citaj Velimirovicevu poeziju

И да и не.
Uh nisam to tako gledao
Znaci popovi se bore protiv opasnosti, zmija i aligatora( iako ih mi vidimo kao pare i audiji)
Ostavljaju nas sa manje para da mi ne bi gresili :hahaha:

Ne smislja se uzalud pricica toliko dugo, doslo se skoro do savrsenstva

pazi ja u vezi Isusa znam samo da je neke stvari odlično rekao...ne znam da li je bio Bog ili Božji sin ili Mesija ili samo mudrac i lokalni guru....znam da mi je iz Biblije korisno samo ono što je on pričao....što ne znači da je nužno sve tako kako je on pričao niti da je to što je pričao ispravno shvaćeno i ispravno zapisano od strane njegovih sledbenika....ono što je osnova moje vere nije Isus nego uverenje da je Bog fenomen i izvor života, svesnosti i ljubavi

pre nego što odem na spavanje da ti citiram dve mudrosti koje ti mogu dosta koristiti u životu a nije ih izrekao Isus nego verovao ili ne Brus Li
1. If you want to know the truth do not be for or against
2. Take what is useful, discard what is useless, and add what is essentially your own
Bio je konstrukt
Lik kakav im treba
Znas ono kad neko napise neki lik imajuci u vidu sta mu u toj knjizi treba od tog lika
Zvonar bogorodicne crkve nije predstavljen kao mladi plavusan, nego drugacije
Hari poter nije predstavljen kao deda od 70 god
Skoro gledao neki film * tor, ...* gde je tor bio jedan debeljko i bas mi je bilo smesno, imajuci marvelovog tora u secanju

Meni ta vrsta vere nije potrebna, to se kosi sa zdravom logikom. Ponavljam, vera koja je meni potrebna u meni je....toliko mi je Bog dao i toliko mu treba od mene. Od svakoga traži drugačiji dokaz vere.
Tako bi i trebalo, religija je licni odnos onoga ko veruje sa bogom
Ali crkva pokusava da se umetne u taj odnos, da posreduju u necemu za sta isus jasno kaze da ne treba posrednik
A to sto se trude da steknu materijalno pokazuje da su losi vernici ( uz direktno krsenje nekih zapovesti )

Back