Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Обиљежавате смрт Исуса, а не обиљежавате Васкрсење, Боже ме сачувај.Ok za vas je to tajna za nas nije
Jer je sve lepo objasnjeno u Bibliji
kako se obelezava smrt Isusa
Onako kako je Isus uspostavio tajnu veceru sa svojim ucenicima
njima je dao simbole vina i hleba da to cine njemu na spomen
i sve sam lepo objasnila Biblijski ovde https://forum.krstarica.com/threads/pricest.999343/page-13#post-48914719

da Bog nek te sacuva sto obezezavamo ono sto je Isus zapovedi oda obelezavamoОбиљежавате смрт Исуса, а не обиљежавате Васкрсење, Боже ме сачувај.![]()

Zašto im tada nije razjasnio i rekao direktno "mislim simbolično"?
Hajdemo biti prakticni i logicni:Opet ofirno varate ljude. U tekstu Sv. Pisma Hristos ne kaže "ovo PREDSTAVLJA moje Tijelo" već "ovo JE MOJE TIJELO". Ubacili ste riječ "predstavlja" kako bi uklopili vašu teologiju da je to puki simbol.
Pa već sam ti objasnio da to ne možeš pojmiti ljudskim razumom. Da, na nama neobjašnjiv način Hristos je pojeo Svoje Tijelo na Tajnoj Večeri. Nije se pojeo nijedan dio već Tijelo u kompletu. Hristova Evharistija prevazilazi bilo koje kategorije Zakona tako da je izlišno pozivati se na Zakon kao osporavanje.Hajdemo biti prakticni i logicni:
Dali je Isus te veceri pojeo svoje vlastito telo i ujedno dali su apostoli pojeli deo Njegovog tela ?
Ako smatras da jesu,daj nam pojasni koji je to bio deo,jesu li pojeli deo ruku,nogu,usiju mozda ili samog torzoa ???
Ujedno,molim te pojasni kako je bilo moguce da u vreme kada je Bozji ceremonijalni zakon jos uvek bio na snazi - jedni etnicki jevreji pojedu ljudsko telo ???
Molim jasan i precizan odgovor !
Pa jel trebamo postati neki drugi,visi oblik zivota kako bi razumeli sustinu obreda kojeg nam ga je licno dao sam Isus Hristos ?Pa već sam ti objasnio da to ne možeš pojmiti ljudskim razumom.
Hristos pojeo svoje telo ?Da, na nama neobjašnjiv način Hristos je pojeo Svoje Tijelo na Tajnoj Večeri.
Kakav je taj komplet,jesu li Isus i apostoli tom prilikom pojeli i deo Boga ?Nije se pojeo nijedan dio već Tijelo u kompletu.
Dozvoli mi da te potsetim da je u vreme uspostavljanja tog obreda na snazi jos uvek ceremonijalni zakon sto ce reci da je SZ-ni zakon jos uvek bio na snazi ili jos preciznije - da bi svako ko bi pojeo zabranjenu hranu postao prestupnik zakona.Hristova Evharistija prevazilazi bilo koje kategorije Zakona tako da je izlišno pozivati se na Zakon kao osporavanje.
Ne kaze meni nego cinite ovoda Bog nek te sacuva sto obezezavamo ono sto je Isus zapovedi oda obelezavamo
Gospodovu veceru - trajnu veceru
na kojoj je Isus uspostavoio savez sa svojim ucenicima
sto jedino i treba obelezavati prema Isusovoj zapovesti
1 Korincanima 11:23-26
23 Jer ja sam od Gospoda primio ono što sam vam predao: Gospod Isus je one noći kad je bio izdat uzeo hleb, 24 zahvalio Bogu, izlomio ga i rekao: „Ovo predstavlja moje telo koje se predaje za vas.
Činite ovo meni na spomen.“25 Tako je uzeo i čašu nakon što su večerali i rekao: „Ova čaša predstavlja novi savez na osnovu moje krvi.
Činite ovo, kad god pijete iz nje, meni na spomen.“ 26 Jer kad god jedete ovaj hleb i pijete iz ove čaše, objavljujete Gospodovu smrt, dok on ne dođe.
![]()
to sto je on uradio dao im simbole hleba i vinaNe kaze meni nego cinite ovo
Ово је тело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.
Sta ciniti
Cenim tvoje versko ubedjenje ali bih te zamolio da se fokusiras na moja pitanja i na moje primedbe,jer smatram da je to sustina jedne teoloske rasprave,zar ne ?Ево цитирао бих св. Луку Војно Јасењецког:
"Ове Христове речи су биле толико необичне да чак многи од Његових ученика који су их слушали рекоше: “Ово је тврда бесједа! Ко је може слушати?” (Јн. 6,60).
И од тада престадоше да иду за њим.
Хоћемо ли и ми отићи од Спаситеља нашег?
Хоћемо ли по сваку цену хтети да у потпуности схватимо велику Христову Свету Тајну?
Никако! Будимо смирени као деца и усудићемо се да само мало подигнемо крајичак завесе над овом великом Светом Тајном.
Уколико нам то пође за руком биће оправдана наша дубока вера у претварање хлеба и вина у Тело и Крв Христову."
Ово је сва суштина. Вјерујете ли Христовим ријечима или не. Христос нигдје није рекао да се ради о пуким симболима већ је рекао да Се ради о Његовом истинском Тијелу и истинској Крви. Ми не можемо то схватиту нити нам је потребно да то схватимо. То се прихвата ВЈЕРОМ.
Hajdemo i dalje razmisljati - u vreme kada se desila ona zadnja vecera Isus je jos uvek nosio ljudsko telo stoga je ucenicima rekao da je taj hljeb bio Njegovo telo koje se lomilo za nekog konkretnog cilja.Ne kaze meni nego cinite ovo
Ово је тело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.
Sta ciniti
Pa ovo je suština ovog pitanja. Da li ćemo se voditi ljudskim razumom ili vjerom u Hristove riječi? Neke stvari prevazilaze ljudska poimanja. Sv. Pričešće je jedna od takvih. Moraš se osloboditi okova legalizma. Ti odmah razmišljaš da li se to uklapa u nekakve starozavjetne paradigme, zakone, odredbe. Tu je Sam Zakonodavac govorio. A rekao je da je hljeb Njegovo Tijelo a vino Njegova Krv. Kao što su apostoli ostali uz Hrista nakon što je iznio ovo a neki drugi su otpali i pred nama je isti izbor.Cenim tvoje versko ubedjenje ali bih te zamolio da se fokusiras na moja pitanja i na moje primedbe,jer smatram da je to sustina jedne teoloske rasprave,zar ne ?
Naravno,verom u Njegove reci ali nikako ne shvacajuci bukvalno ono sto nije bukvalno ili mozda simbolicno ono sto definitivno simbolika nije !Pa ovo je suština ovog pitanja. Da li ćemo se voditi ljudskim razumom ili vjerom u Hristove riječi?
Neke da ali nikako ono sto je Bog ljudima nalozio da cine/drze/praktikuju !Neke stvari prevazilaze ljudska poimanja.
Tako je,sve sto je u Pismu mora biti u savrsenom skladu sa Bozjim zakonom !Sv. Pričešće je jedna od takvih. Moraš se osloboditi okova legalizma. Ti odmah razmišljaš da li se to uklapa u nekakve starozavjetne paradigme, zakone, odredbe.
A zar nije Taj isti Zakonodavac rekao da ljudi ne smeju piti krvi i jesti ono sto ne spada u cistu mesnu hranu ???Tu je Sam Zakonodavac govorio. A rekao je da je hljeb Njegovo Tijelo a vino Njegova Krv. Kao što su apostoli ostali uz Hrista nakon što je iznio ovo a neki drugi su otpali i pred nama je isti izbor.
Materijalistički pogled na svet ima svoj smisao, ali kada se pomeša s duhovnim,Pa ovo je suština ovog pitanja. Da li ćemo se voditi ljudskim razumom ili vjerom u Hristove riječi? Neke stvari prevazilaze ljudska poimanja. Sv. Pričešće je jedna od takvih. Moraš se osloboditi okova legalizma. Ti odmah razmišljaš da li se to uklapa u nekakve starozavjetne paradigme, zakone, odredbe. Tu je Sam Zakonodavac govorio. A rekao je da je hljeb Njegovo Tijelo a vino Njegova Krv. Kao što su apostoli ostali uz Hrista nakon što je iznio ovo a neki drugi su otpali i pred nama je isti izbor.
Nauka u cernu trazi sveti gral a on u vinu i hlebu haha.У житију великог преподобног оца нашег Сергија Радоњешког читамо како је једном приликом његов најближи ученик Симон у тренуцима када је Свети изговарао ове велике речи, видео како је цео Престол и самог преподобног Сергија захватио неки чудан пламен. Он се брзо кретао по Престолу и окруживши Преподобног са свих страна, овај свети пламен се скупио и ушао у Чашу са Светом Крвљу.
Зар ни ово није довољно јасно?
Нека нико од нас не посумња у истинитост претварања хлеба и вина у Тело и Крв Христову.
Уколико свим срцем будемо веровали да се у Светој Тајни Евхаристије хлеб и вино заиста претварају у Тело и Крв Христову, оствариће се и на нама драгоцена реч Христова: Који једе Моје Тело и пије моју крв пребива у мени и Ја у њему.
С Телом и Крвљу Својом улази у нас цео Христос и постаје једно са нама, и ми пребивамо у Њему. Јер се најситиније честице, молекули Тела и Крви Његове сједињују са нашом крвљу и долазе до нашег срца, дајући нам вечни живот.
Hajdemo testirati ovu tvoju tvrdnju.Taj isti Zakonodavac ničim nije naglasio da je riječ o simbolici pa valjda On zna bolje od nas da li je nešto u skladu sa Zakonom ili nije.