Pričest

Bukvalno mogu postojati ljudi koji su alergicni na ovo ili ono, koji mozda imaju losiji imuni sistem. Mogu oni to vino da blagosiljaju sa hlebom i onda da dele kao sto si rekao. Kao nafora kad se uzima.
Da, upravo tako, sveštenik štipaljkom uzme kockicu hleba, i kašičicom sioa vino na tu kockicu i stavi je na dlan verniku koji je pojede zajedno sa vinom.

Jer je nehigijenski. Jedna kašičica za sve ljude na liturgiji. Ovaj moj predlog je mnogo mnogo bolji u pogledu higijene.
Није нехигијенски јер се тако обавља већ вековима.
Слабо се разумеш у материју.
Јеси приметио да свештеници врше богослужења у болницама, нико се није заразио.
Тај твој предлог заборавља на чињенично стање, а то је да нема заразе преко Сверог Причешћа. Има текстова који то јасно образлажу.
Ти изгледа ниси знао да свештеник искористи преостало причешће које остане после свих. Да не помињем инфективне болести од пре 100 година, лепру и остало. И није ни тада било заразе преко причешћа.

Тај твој предлог заборавља на чињенично стање, а то је да нема заразе преко Сверог Причешћа. Има текстова који то јасно образлажу.
ma nema ni zaraze ljubljenje ikona kada bez nekog razloga uđeš u crkvu. to samo pričaju oni koji su gadljivi.
ju

Иконе се увек редовно чисте и бришу.
То знају сви они који иду у цркву.
pa i kući čistiš, ne radi se o tome, već koliko ljudi pre mene poljubi ikonu. kad je neki praznik to su stotine ljudi.
mene je to uvek fasciniralo jer mi osetljivo lice.

Kad je bila korona bez ustrucavanja sam celivao ikone, vidim pojedinci samo nesto kao dodirnu, za mene je to slaba vera, maloverje.
Ne kazem da sam neki vernik, nisam nikakav ali vera mi je jos jaka.

pa nisam ni rekao da je nekom nešto falilo već naprotiv i da mi je i to fascinantno a dao sam primer za ljubljenje ikona
Samo verovati i nema nikakvih nedoumica i onda je to nesto normalno.
Licno sam u manastiru nekoliko puta prisustvovao mirotocenju ikona, a te ikone sam ja cistio, ukrasavao ali to nema veze ...znaci nikakva prevara nije bila pa da je neko dosao sa strane ili od bratije da nesto radi sto ne treba.

Samo verovati i nema nikakvih nedoumica i onda je to nesto normalno.
Licno sam u manastiru nekoliko puta prisustvovao mirotocenju ikona, a te ikone sam ja cistio, ukrasavao ali to nema veze ...znaci nikakva prevara nije bila pa da je neko dosao sa strane ili od bratije da nesto radi sto ne treba.
nisam nešto razmišljao o verovanju, bilo je kud svi turci tu i mali mujo. u početku sam imao fobiju da ću se zaraziti ali kad sam se uverio da nema ništa posle bez problema.

Bukvalno mogu postojati ljudi koji su alergicni na ovo ili ono, koji mozda imaju losiji imuni sistem. Mogu oni to vino da blagosiljaju sa hlebom i onda da dele kao sto si rekao. Kao nafora kad se uzima.

Jednom sam se pricestio dok sam bio vernik i nikad vise. Gadno je, bas bas.
E ako ti koji si se jednom pricestio to kazes, onda je sigurno tako, treba ti verovati. Ima nas koji nismo nijednom, i sad si nas "opravio" sta nam je ciniti.

Aha,dakle toga radi nije nehigijenski ? :D
Bas ti jaka argumentacija,nema sta.
Ma vidi se to odmah kad ne zna elementarne stvari o higijeni... :D
Jel nam mozes pojasniti kakvo je to bogosluzenje u bolnici ?
Тај твој предлог заборавља на чињенично стање, а то је да нема заразе преко Сверог Причешћа.
Hmmm,a jel bi bas toliko smetalo tom svetom obredu ako bi se posvetilo malo vise paznje higijeni,poput recimo tocernje male kolicine adekvatnog vina u nekim malim casicama ?
Има текстова који то јасно образлажу.
Molim te iznesi ih da ih vidimo.
Ти изгледа ниси знао да свештеник искористи преостало причешће које остане после свих. Да не помињем инфективне болести од пре 100 година, лепру и остало. И није ни тада било заразе преко причешћа.
:roll:

E ako ti koji si se jednom pricestio to kazes, onda je sigurno tako, treba ti verovati. Ima nas koji nismo nijednom, i sad si nas "opravio" sta nam je ciniti.
Trik je u tome sto ti ne znas sta se desava sa ljudima koji idu kuci jer ih ne poznajes. Moze covek nikada vise da se ne pojavi. A ukucani mogu reci "zakacio ga neki virus. Slab mu imunitet". A uzrok? Komotno moze biti i od pricesta.

Trik je u tome sto ti ne znas sta se desava sa ljudima koji idu kuci jer ih ne poznajes.
Знаш.
Свештеници причешћују болесне у болницама и тачно знају све.
Ниси приметио да када свештеник причести нпр 100 људи, на крају потроши преостало причешће ?

Trik je u tome sto ti ne znas sta se desava sa ljudima koji idu kuci jer ih ne poznajes. Moze covek nikada vise da se ne pojavi. A ukucani mogu reci "zakacio ga neki virus. Slab mu imunitet". A uzrok? Komotno moze biti i od pricesta.
Kako da ne, samo sto svestenici vec vekovima piju tu preostalu pricest posle svih vernika koji se priceste, pa nikom nista nije bilo.

Drugo, kako mislis da ne poznajem ljude u crkvi? Mozda vecinu ne poznajem licno, ali ih vidjam iznova i iznova.

Kako da ne, samo sto svestenici vec vekovima piju tu preostalu pricest posle svih vernika koji se priceste, pa nikom nista nije bilo.
Pomenuti "svestenici"vekovima rade i mnogo sta drugog pa se o tome ne govori/ne obznanjuje se...
Osim neko tu i tamo,mozda cak i na ovom forumu ali zar to znaci da toga radi nikom nista nije bilo ? :kafa:

Back