Priče iz kafane

Mnogo volim kafanu... tu sam i provela najvise vremena... vodio me deda, pa otac, a onda sam pocela da idem sama... imena nekih ugostitelja su mi tako draga, kao da su mi rod rodjeni - ugostitelj/konobar je neverovatna profesija koja iziskuje istinski talenat... postoji nekoliko virtuoza kojih se rado setim sa suzom u oku :) ... ne nailazi se cesto na konobare koji se ponose svojim zanatom, one dostojanstvene... A ima i one duhovite sorte... jednom sam sedela sa nekim drugarom koji je onako pripit hteo da zeza kelnera koji je imao pola kile briljantina na kosi i pitao ga nesto "vickasto" kao da li vam je tesko da namestite frizuru - ili da li dobro drzi taj gel... na sta ga je kelner sa mrtvacki ozbiljnim izrazom na licu, sasvim usluzno pitao A zasto Vas to zanima? (Moj drug je celav). Suvi engleski zayeb ... kakav car - dvanaest sati na nogama, sluzi pijance, i jos uvek je spreman da ga elegantno odyebe...

Stefan pre neki dan rekao - tata MOOLAAA da ide u kafanu :lol:
To je naučio, kad mama i tata MORAJU da idu na posao. Tako i zna kad je tata na poslu, a kad u kafani; i onda vraćamo se sa Štranda i ostavimo tatu u kafani da gleda finale, i mama pređe da vozi do kuće, a on priča li priča i na kraju kaže - mama vozi tatin auto, tata mooolaaa u kafani o'tane:think:

zato pretpostavljam ideš na mesta gde se brojna mlada tela njišu u ritnu popularne šit muzuke. :roll:
biram kafanu, sasve flekavim stoljnjacima, limenim pikslama i zarozanim kelnerima.
(kolko muških ovde koji ne idu u kafane!? :eek: ko je vas vaspitavao? :???: )

:lol:pa vidis u pravu si..samo i to sam izdegustirao ima vec jedno 10ak godina..a vidim da zene vole kad muskarac dodje kuci i nosi parfem 'kafana'..treba ga patentirati.

KAFANA - ubedljivo mesto za odmor, em pijes, em se kartas, em caskas sa drustvom, a sto je najlepse kafane posecuju od klosara do sudija, sve ih upoznas i vidis zivot i sa drugog stanovista. Kazu najbolji poslovi se sklapaju bas u kafani, kada vidis kako covek pije tacno znas kakav je, ako sune zestinu ili brzo pije pivo nestrpljiv je gladan je para, ako pijucka umeren je, ako .....

Koje je vase iskustvo sa ljudima u kafani, samo sam jednom imao frku u kafani ali nije bilo strasno jer su me vec poznavali. Drug (koji je ogranicen) ulece u kafanu sa zvezdinim dresom, a tamo vecina partizanovaca, ajoj bilo gusto, ali su ga iskulirali zbog nas stalnih.

Kafanu najradje posecujem zimi, zima je idealna.

Ne idem po kafanama (čitaj, bircuzima). Kafana- to mi je asocijacija na narodnjake i turbo-folk! :thumbdown: Penjanje po stolovima i tako to...

Evo ti dva obavezna mesta pa kad ih obidjes onda sudi o njima - kafanama.

Novi Sad - Saran kod dunavca, ima nas raznih od pecarosa do porodica sa decom. Lepo je leti jer je u sumi, mozes da narucis da jedes, a pice je jeftinije nego u prepucanim kaficima, nema muzike, mir tisina cvrkuti ptica...

Zajcar - Stara vodenica, savrsenstvo, ne mogu reci nista vise, kada se setim ajoj.

E šou program : ))))

I mene je deda vodio u kafanu... al ne da psujem nego da jedem orasnice i palačinke u šatou : )))
On je pio vinjak i kiselu vodu a ja kokakolu al da ne zna niko - ni za njegov vinjak ni za moju kokakolu.

Onda je pričao kako nemamo para da platimo i kako moramo da ostavimo kapute ili kao fora ja moram da perem sudove : )))

U Hajduk me je vodio u Tihu noć ili u Javor... al u Javoru nije bilo orasnica

tiha noc... najbolja jaretina u beshamelu.... i naravno palacinke u shatou. obicno se sav izmazes posle toga.

Најбоље приче се могу чути у сеоским кафанама. Сетио сам се једне, мало је ха-це, ал нема везе такав је наш народ, такав је живот. Седе сеоски ђилкоши у кафани код Билета, лето, субота преподне. Однекуд се створи неки мали, сав задихан, оће нешто важно да каже неком матором сељаку. Разговор је даље текао отприлике овако:
''Убола крава вашу Ружу у незгодно место.''
''Где гу бре убола, говори?''
''Како да ви кажем, у срамотницу.''
''Аааа?!?''
''У срамотницу, гу бола...''
''Па де баш у пичку!''

Najluđe mesto - kafana, u baraci - u zabiti Makedonije, stara 140 godina, "osavremenjena" jednim razdndanim kasetofonom. Radi non-stop. U nju dolazi vrlo raznolika klijentela, najčešće iza ponoći ili u zoru, kad sva ostala mesta izgube čaroliju "ludog provoda". U ovoj kafani nema potrebe za eksponiranjem, za izveštačenošću, glamurom. Više se ždere nego što se jede, i cirka nego što se pijucka.
Sa plafona vise ljute papričice i niske belog luka. Nameštaj je od drveta, bez ijednog ukucanog eksera; sto se klati, pa moraš o njega da osloniš laktove kako čaše (sumnjive čistoće) ne bi skliznule... I usred toga, putujući svirači koji, čuvši odakle sam, pevaju starogradske. :D
A onda... po povratku u Beograd, odlazim na svoje uobičajeno beogradsko mesto, u baštu "Madere" i.... strašno mi je dosadno.

Najluđe mesto - kafana, u baraci - u zabiti Makedonije, stara 140 godina, "osavremenjena" jednim razdndanim kasetofonom. Radi non-stop. U nju dolazi vrlo raznolika klijentela, najčešće iza ponoći ili u zoru, kad sva ostala mesta izgube čaroliju "ludog provoda". U ovoj kafani nema potrebe za eksponiranjem, za izveštačenošću, glamurom. Više se ždere nego što se jede, i cirka nego što se pijucka.
Sa plafona vise ljute papričice i niske belog luka. Nameštaj je od drveta, bez ijednog ukucanog eksera; sto se klati, pa moraš o njega da osloniš laktove kako čaše (sumnjive čistoće) ne bi skliznule... I usred toga, putujući svirači koji, čuvši odakle sam, pevaju starogradske. :D
A onda... po povratku u Beograd, odlazim na svoje uobičajeno beogradsko mesto, u baštu "Madere" i.... strašno mi je dosadno.

Čo'eče...već te vidim kako proizvodiš bestseller...

A ima i one duhovite sorte... jednom sam sedela sa nekim drugarom koji je onako pripit hteo da zeza kelnera koji je imao pola kile briljantina na kosi i pitao ga nesto "vickasto" kao da li vam je tesko da namestite frizuru - ili da li dobro drzi taj gel... na sta ga je kelner sa mrtvacki ozbiljnim izrazom na licu, sasvim usluzno pitao A zasto Vas to zanima? (Moj drug je celav). Suvi engleski zayeb ... kakav car - dvanaest sati na nogama, sluzi pijance, i jos uvek je spreman da ga elegantno odyebe...
:lol:
Kelneri po kafanama su najvece face. Nista im ne promice.

A pohovani celer sa tartar sosom? Sa pohovanim nogicama (Klub Knjizevnika). Tamo me je vodila mama kad sam bila mala a tata u Kod Djordja. I uvek sam najvise volela da zaspim u galami i medju dimom cigareta. Onda dodjemo kuci, nema kafanse atmosfere a meni oci ovakve :eek:. :mrgreen:

y dimu cigareta kod đorđa na dedinju.....??........misim, to ka-fa-na??..... madera je sooper kad su vrućine jer imaju prskalicu osveživač.......nju mogu da srede kako oće...to je uvek kafana...... misim, kafana..njojzi fala........al to mesto institoocionalnog okopljanja svih mooškaraca koji se brijaju...ubila je prevremeno 50% mooške popoolacije i razorila mnoge domove.....i za jkratke je posete...roočak na račoon i vozdra......

Back