Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vlast mora biti priznata i od nadređenog i od podređenog.
Oba priznanja se moraju zaslužiti.
U protvnom to nije vlast nego, u prvom slučaju samovolja, u drugom despotija.
......................................................................................................................

Tema mog odgovora Nati nije vlast, promašila si,
nego ljudi, osobe, bića, pojedinci koji je vrše i koji se za nju hvataju.
Naročito sadržaji koje nose u sebi. U mozgu, srcu, novčaniku, frustracijama, kompleksima...
Procenjuju i presuđuju drugima pokušavajući da prilagode spoljni svet prema onome što imaju u sebi.
Na primer, brišu nam postove jer nemamo "ispravne stavove".

„Humanost i pravednost osnovni su principi ispravnog upravljanja. Kada se vlast ispravno sprovodi, narod oseća bliskost sa svojim vođama i ne ustručava se da umre za njih.” Sun Cu.

Poslednja izmena:
Kritika pojma vlast...pa hajde da kritikujemo...:lol:
Danas postoji teznja da se uspostavi sveobuhvatni pravedni sistem vladanja i upravljanja
bilo kojom sferom bivstvovanja a sa druge strane imamo konstantan otpor toj tendenciji...i more kritike,
kritike, kritike...
Sta je kritika?
Koliko je kritika produktivna, izvrsna?
Da li je kritika samo pasivni pokretac promena?
Ko je onaj ko treba da sprovede promene?
...ne zaboravi da je "vlast" i roditelj u okviru svoje porodice i profesor u okviru ucionice
i najstariji vuk u okviru copora...
Onomad pomenuh ogledalo...
Ogledalo je, složio bih se sa izrazom pasivna alatka koja u suštini vrši odredjeni način kritike onome u koga je isto upereno, tj. prikazuje stvari onakve kakve jesu, a kritika je samo iznošenje istine, argumenta i upiranje prstom u problem. Na ličnom nivou, jako potrebna zarad daljeg razvoja, ali vlast..
Vlast je druga priča, svaka vlast je narcisoidna, bila ona "dobra" ili "loša" obožava sebe, smatra da je idealna, pa da li smo čuli ikada samokritiku vlasti? Možda se tu i tamo ponešto promjeni u vlasti povodom neke kritike, ali to su vrlo mali procenti, oni procenti koji ne ljuljaju interes vlasti!
E sad, u ličnom pogledu, čovjek pomoću kritike treba da mijenja sebe na bolje, ona je dobra za njega i to je u njegovom interesu, mnogi to ne vide i ne žele da vide nažalost, ali kritika vlasti i nije baš u interesu vlasti, jer je interes vlasti da ostane na vlasti.
Na ličnom nivou, na osnovu kritike čovjek sam sprovodi promjene, a za vlast, opozicija.

Vrana vrani oči ne vadi, evo ko i ja i Barbara što se ne džapamo ovde jer smo na istoj strani što bi Tute sad kaza... :] ili smo samo ok... Vlast... služba je služba, družba je družba...

331533984_1395856437830982_4808783440855790061_n.jpg

U kom si ti paklu rasla?

Roditelj nije nikakva Vlast nego zastitnik. Ne vlada nego stiti i hrani.

Profesor nije nikakva Vlast, njegovo je da nudi i predaje znanje. Nije mu posao da vlada nego da daje.

Najstariji vuk je najiskusniji, on ne vlada nego uci mlade gde je opasnost a gde hrana.

Da bi neko postao vlast potrebno je da stalno dokazuje da je ponizan, poslusan i servilan pred onim iznad.
Da dokaze da ne koristi ni razum ni osecaj razlikovanja dobra i zla, nego dresirano izvrsava komande.

Vlast koju ti neko drugi da je uslovljena i pretvara te u poslusnog roba, robota.

Vlast koju sam sebi osvojis je sva tvoja
Roditelj na odredjeni način jeste vlast, jer on treba se pita, odredjuje, odlučuje, vodi, komanduje, uspostavlja red i ostalo, profesor takodje treba da odredjuje tok časa, dok vlast je vlast i ona treba šta treba, a sve ih zajedno veže autoritet, potreban atribut koji u suštini daje moć da se vlast izvršava na odredjen način, ali ne mora da bude prisutan. Kažem na odredjen, jer postoje dobri ali i loši roditelji, tako isto i profesori, pa hajde da kažem tako isto i vlast.
Ti samo navodiš fukcije za prva dva, tj. šta treba ali za vlast si preskočio Barbarino pitanje da li vlast ima ulogu zaštitnika? Pa naravno da treba i tu ulogu da vrši, i još mnogo što šta...

Nego, nek ste vi meni živi i zdravi... zdravlje je kažu number one! Baš kao štovani Djoković u tenisu što jeste i biće... nema veze za ponašanje... i vlast je number one u društvenim igrama, ali ponašanje je sekundarna stvar, neki bi rekli... elem, dobih svoju netraženu dijagnozu i neke ponude od Dr Google, prezime Ads... a Google zna sve...
Mogu donekle da shvatim one oglase za žene 50+, single christian woman, vijagru (ovo sam zamjerio dosta, al' ajd...), convert to islam, zaradi 1000$ za jedan dan, become a pilot... alogaritam "ai" radi svoj posao, ima neku logiku, sabira, oduzima, kalkuliše, analizira, presabira i daje neki zaključak na kraju... ali ovo danas što me je snašlo i to par puta ljudi moji, ostavlja me zatečenim, neravnodušnim, pa čak me tera i da se zapitam, da sumnjam. Nije za zaebanciu...
...tačno posle ovih poslednjih odgovora u kafani koje su provukli kroz alogaritam ispada mi sve ovo...

IMG_5390.jpg

IMG_5380.jpg

IMG_5391.jpg

Odjava...

Nije pitanje da li je moguće.
Neophodno je.
U protivnom ne pričamo o vlasti nego o uzurpaciji. Sili. Samovolji. Ugnjetavanju. Teroru.

Makijaveli ili Veber? Nedobog Habermas? (ma, From)

Obzirom da koristis rec neophodno automatski verovatno mislis i da je moguce stvoriti
idealnu vladavinu prava?
TUTU ti si idealista i ja obozavam idealiste ali, ne postoji idealno u sferi o kojoj pricamo...

Daj mi bar jedan istorijski primer gde je vlast bila idealna....mozda cu te razumeti...:)

Obzirom da koristis rec neophodno automatski verovatno mislis i da je moguce stvoriti
idealnu vladavinu prava?
TUTU ti si idealista i ja obozavam idealiste ali, ne postoji idealno u sferi o kojoj pricamo...

Daj mi bar jedan istorijski primer gde je vlast bila idealna....mozda cu te razumeti...:)
Kažu ispeci pa reci, Tutu je stari mislilac i on zna za ovu devizu, samo što on to lagano kuva, kao svadbarski kupus, ali onda izbaci na astal jedno ukusno i taman začinjeno jelo, ne kao neki fast fude, big mek vid frenč frajs... elem, dok on to krčka, dozvoljavam sebi ovaj kratak ubačaj...
Ideal kao savršen može samo da se idealizuje kao takav, i on treba da je takav, te je neophodno stremiti tom idealu kako bi se procenat savršenosti povećao, u praksi on nikada ne može da se zaokruži da bude 1/1. Jer ljudi su varijabilna kategorija, tu spadaju misli i ponašanje. Tolerancija na nesavršenost može biti loša ili dobra, loša u smislu da se zadovoljimo odredjenim postignutim procentom i da budemo mirni u toj nesavršenosti, ili da stremimo ka još, ali to još plaćamo nemirom i cijena se povećava, pa se postavlja pitanje da li je vrijedno? Ako zapažam dobro, kod Tutua sive zone nema, to ga najviše opterećuje, crno - bijelo, pukovnik ili pokojnik bez kompromisa i popuštanja, on tu stavlja skalu hrabrosti, nema sredine, za njega je ta tolerancija odredjenog nivoa postignutog neprihvatljiva, on stremi da to zaokruži, ali to nije moguće.

Много сте исписали, паметни сте, начитани..
А ја сам разумела само да је до нашег избора условљеног нашом савешћу, свешћу о свету како ћемо да идемо корачамо кроз живот.
Nato, lelujaš mnogo okolo... sunce tudjeg foruma, neće te grijati kao ovo... ovde si najsigurnija. :]

Pa jeste i do savjesti, tj. kako ko smatra i prihvata stvari, kako je ko vaspitan i utemeljen od malih nogu. Većina ljudi, ogroman procenat, imaće savjest koja je odavno programirana kao izvorni kod, i nadgradjivaće druge kodove dalje tj. mijenjati se ali ne drastično, već unapred preko izvornog koda savjesti, dakle pravac će biti otrpilike u jednu stranu sa malim ugaonim odstupanjima, i držaće se toga, vjerovatno neće shvatiti nikada da i taj izvorni kod može da se mijenja, to je ono što sam pominjao, tu leži moć ali i potencijalna opasnost, velika, vrlo opasna psihologija i shvatanje, po jedinku i po društvo, ali je istinito, zato je i moj prijatelj google prepoznao i okarakterisao to tako...

Tu leži inteligencija spoznaje, jer ona vidi mogućnosti, mogućnosti koje mogu biti opasne za okolinu, mogućnosti kompletnog reseta. Životinja koja nije u mogućnosti spoznaje, ona ne zna sa smrt, za samoubistvo, za resetovanje, da mijenja svoj kod i da se reprogramira, kao neki ljudi, dakle ona ide po unapred odredjenom kodu "savjesti" kojeg joj je priroda predodredila, to nije baš inteligentno, ali će biti okarakterisano kao dobro i normalno, što su opet varijabilne kategorije. Isto tako ljudi koji su prosječno inteligentni ili manje, uglavnom će skoro svi biti "normalni", opšteprihvaćeni, oni će slično životinjama stremiti ka tome kako ih je izvorni kod savjesti usmjerio, oni neće spoznati mogućnost reprogramiranja, i ne treba. Zanimljivo je da su ljudi psihopate, sociopate, i šizofreni, notorni slučajevi kao Jeffrey Lionel Dahmer IQ 145, ovaj skor je malo iznad za članstvo u Mensu, u prosjeku mogu ga postići manje od 2% ljudi, u suštini jako inteligentni, te na osnovu toga oni su u mogućnosti da mijenjaju ovaj izvorni kod i budu "nenormalni", e sad, zašto bi se neko ko je toliko inteligentan odlučio da tako nešto radi, ne znamo, ali u svakom slučaju oni imaju mogućnost, ali prosječni ne.

idealnu vladavinu prava?

Svaki gde je narod zadovoljan i vlast je zadovoljna, dok se ne umesaju "zabrinuti gradjani"....primera ima kolikohoces....

Дефиниши туђи форум.
Које сунце кад се смрзох 🤔
Најсигурнија од од чега?
Ооо, колико питања :lol:
Pa kako Nato... velika si i učena djevojka...
Ovde te svi volu, ovde ti je sunce... ☀️
Sramota me da kažem, al ja van ovog foruma rijetko mrdam, pa slučajno videh tamo onaj deo za tužbalice "unapredjenje foruma" preko neke notifikacije, i iskreno ne očekivah da te vidim tamo, ali tu je i Tute, pa me u neku ruku rastužilo, rastužilo me je što ste se primili, ali ajde... loš ton, uvredice, pretnjice, ne treba vam to, Nato, Nato... ali izbor je u vašim rukama, tastaturama. Psihologija kaže da ljudi idu često tamo gdje im je hladno, očekijući da će otopliti, ali ne otopljava, sličan je sindrom djece koja se ne odvajaju od loših roditelja, ili što sam primjetio od prijatelja koji im to po funkciji nisu, oni očekuju promjenu, ali ona uvijek izmiče.
Zato kažu, da djeca lakše odlaze od dobrih, a teže od loših roditelja...

Jeste ceo grad naš, kao i forum, ali i u gradu imaš mjesto koje krstiš kao "svoje" pa tu najčešće svraćaš...

Poslednja izmena:
Uloga vlasti je reket, da zhivi na tvojoj grbachi, i potom da ti kroji kapu. Vlast u malom je mafija. Naravno, nekada si sam morao da se borish za sebe,
a jedina tu korist je zashtita, koju mozhesh imati i od mafije. Mafija ili vlast, to je isto...
Pitanje je bilo vezano za definiciju ideala vlasti, formalnosti na papiru, a ne šta je zaista u praksi... mada, nije ni svaka vlast ista... neka je loša, manje, a neka više...

Back