Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pariska komuna, jedina u istoriji pravedna i idealna vlast. Visoko moralni likovi, jedini na vlasti u istoriji...
Ne znam da li se ovo može uračunati, jer je Pariska komuna bila tranzicioni oblik, ultra kratkotrajan.
Takodje, parola "sloboda i jednakost za sve", ne pije vodu u praksi, kao što je pomenusmo prethodno, vlast u idealu jedno, a u praksi dugo...

Poslednja izmena:
Ne znam da li se ovo može uračunati, jer je Pariska komuna bila tranzicioni oblik, ultra kratkotrajan.
Takodje, parola "sloboda i jednakost za sve", ne pije vodu u praksi, kao što je pomenusmo prethodno, vlast u idealu jedno, a u praksi dugo...
Pariska komuna je kratko trajala jer se nije proshrila van Pariza, pa su je ugushili, ali to je jedini primer poshtene vlasti i dalje stoji...

Pitanje je bilo vezano za definiciju ideala vlasti, formalnosti na papiru, a ne šta je zaista u praksi... mada, nije ni svaka vlast ista... neka je loša, manje, a neka više...
Sve se svodi na reket, tj porez, platjash da te shtite. No najbolja je vlast koja dozvoljava najvishe sloboda… mislim da je to srpska vlast.
Ikreno. No nacistichke zapadne vlasti nametju nacizam svugde gde je slobodnije, pa i ovde...

Sve se svodi na reket, tj porez, platjash da te shtite. No najbolja je vlast koja dozvoljava najvishe sloboda… mislim da je to srpska vlast.
Ikreno. No nacistichke zapadne vlasti nametju nacizam svugde gde je slobodnije, pa i ovde...
Vlast je vlast, pa makar i nacizmus ona bila, a čast je čast... nego u Srb mnogo udaraju sebi taj bekhend reket, i Djolo je prvi u reket dal' je slučajno? Mislim, možes ti imat slobodu, al kud će slobodan puž golać moja maxo, kude?

Pa kako Nato... velika si i učena djevojka...
Ovde te svi volu, ovde ti je sunce... ☀️
Sramota me da kažem, al ja van ovog foruma rijetko mrdam, pa slučajno videh tamo onaj deo za tužbalice "unapredjenje foruma" preko neke notifikacije, i iskreno ne očekivah da te vidim tamo, ali tu je i Tute, pa me u neku ruku rastužilo, rastužilo me je što ste se primili, ali ajde... loš ton, uvredice, pretnjice, ne treba vam to, Nato, Nato... ali izbor je u vašim rukama, tastaturama. Psihologija kaže da ljudi idu često tamo gdje im je hladno, očekijući da će otopliti, ali ne otopljava, sličan je sindrom djece koja se ne odvajaju od loših roditelja, ili što sam primjetio od prijatelja koji im to po funkciji nisu, oni očekuju promjenu, ali ona uvijek izmiče.
Zato kažu, da djeca lakše odlaze od dobrih, a teže od loših roditelja...

Jeste ceo grad naš, kao i forum, ali i u gradu imaš mjesto koje krstiš kao "svoje" pa tu najčešće svraćaš...
Ајаоој Орлу наш, па не знам од чега овде да почнем и дал да уопште почињем... 😁
Можда да ти само кажем да си ме изненадио овако брзоплето донетим закључцима и тако наивним.
Можда је сажето објашњење да ната није фикус чак ни кактус :rotf:
Презирем концепт кућног љубимца.
Да си то знао, не би се чудио ни растужио. 😁

...tačno posle ovih poslednjih odgovora u kafani koje su provukli kroz alogaritam ispada mi sve ovo...
Јел ово требало да нас упозори да смо луди?
Знаш ли ону : од генија до лудака - само длака. 😁
Све је у перспективи из које гледаш.

Vlast je vlast, pa makar i nacizmus ona bila, a čast je čast...
stulic1.jpg

Jel’…​

što će ti sloboda kad nemas čast?

Citam i tvoje postove i vidim da homosapiens jos nije rodjen.
Crno i belo su ideal, cilj kojem tezimo. Ideal je uvek nedostizan, ostvarenje ideala je njegova smrt.
U tom ciljanju cilja padnemo u sivo, ali nastavlamo da tezimo ka cilju. To nazivamo zivot.

Kome je sivo cilj je stigao. Zadovoljan je u svom blatu, ne zeli da izadje. Nesposoban je da razume one koji se bore za visi cilj.
Borba stvara coveka i ispravlja kicmu. Zadovoljno valjanje u blatu ne cini uspravnog coveka.
"Ono sto se u borbu ulozi tek je time stvoreno."

3; 16 – Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих.

Obzirom da koristis rec neophodno automatski verovatno mislis i da je moguce stvoriti
idealnu vladavinu prava?
TUTU ti si idealista i ja obozavam idealiste ali, ne postoji idealno u sferi o kojoj pricamo...

Daj mi bar jedan istorijski primer gde je vlast bila idealna....mozda cu te razumeti...:)
Tvrdis da je svaka vlast zla? Nije svaka. Vlast nad sobom nije zla, iako je ponekad stroga.
Ko vlada nad sobom ne prihvata vlast nad drugima, ne trosi poklonjen zivot da brise tudje "pogresne stavove".
Jel ti Neron uzor? Ni on nije imao vlast nad sobom ali je bez zadrske kaznjavao Rimljane.
Supstitut je bekstvo od slobode, od sebe, od istine.
Neko provede zivot trazeci istinu, a neko pravdajuci sebe. Jedan od ta dva zivota je promasen, tudj.

Drustvo pojedinaca koji imaju vlast nad sobom je moguce. Ti ga zoves anarhija, ja ga zovem idealno drustvo.
Ljudi nad kojima se mora vladati se zovu ljudi sa posebnim potrebama. Robovi. Neki se rode takvi, srecom retko, a vecina vas postane takva zbog niskih pobuda.
Zbog vlastoljublja koje u korenu ima pohlepu, a u dubini stah od odbacivanja.

Poslednja izmena:
Mirim se s tim da je sadašnjost, i tražimo alternativni put, nešto malo smislenije, ali nije lako, uzelo je maha.
uzelo je maha , savremena tehnologija nas pretvara u zavisnike , samo sto sve manje vidim rešenje u globalu
za sebe pokušavam da korišcenje posesivne tehnologije svodim na minimum i za sada mi to ne ide bas najbolje

Ајаоој Орлу наш, па не знам од чега овде да почнем и дал да уопште почињем... 😁
Можда да ти само кажем да си ме изненадио овако брзоплето донетим закључцима и тако наивним.
Можда је сажето објашњење да ната није фикус чак ни кактус :rotf:
Презирем концепт кућног љубимца.
Да си то знао, не би се чудио ни растужио. 😁
Natuška, počmi nego šta, svaka riječ je dobro došla, jer i ona kriva treba da se ispravi, ali neko će se potruditi da pravu iskrivi, a zatim neko da je ispravi nazad, i tako to ide spiralno beskonačno, život... ne znam, možda sam i nešto zbrzopleteo, ali barem iskreno sam se odrazio, nemoj da shvatiš ovo kao provokaciju ili sl. ali mislim da sam njušnuo tračak vaše slabosti i to me je malo tužnulo, sami ste se tamo podredili pred nekijem lentama, zbog nekijeh lenti, ali to je samo moje mišljenje, možda sam i ja izmišljen i nisam stvaran, nisam siguran Nato ni u to...

Јел ово требало да нас упозори да смо луди?
Знаш ли ону : од генија до лудака - само длака. 😁
Све је у перспективи из које гледаш.
Sve jeste u perspektivi, ali opet, ako izabereš stranu, ti si onda jednostran, sužen, nikada nećeš sagledati cjelovitost objekta! Pa čak i "ludilo" daje moć sagledavanja objekta i sa neke druge strane, ali objekat je toliko veliki da ga običan smrtnik ne može nikada sagledati kompletno, pa je praktično on beskonačan. Sve što jeste, normalno je, pa čak i fantazija, jer i ona jeste, realna u tom obliku.
Ali ono što mene bocka, je u stvari "ludilo" primitivnosti, opšteprihvaćena defanzivna uskoumna jednostranost, npr. ljudi koji su mentalno suženi samim tim i slabi, u ulozi utjehe, njima je potrebna iluzija religije koja po svim standardima sadrži fragmente šizofrenije, ludila. Da li onda možemo nazvati sve istinski religiozne ljude ludima, bolesnima?

Citam i tvoje postove i vidim da homosapiens jos nije rodjen.
Crno i belo su ideal, cilj kojem tezimo. Ideal je uvek nedostizan, ostvarenje ideala je njegova smrt.
U tom ciljanju cilja padnemo u sivo, ali nastavlamo da tezimo ka cilju. To nazivamo zivot.

Kome je sivo cilj je stigao. Zadovoljan je u svom blatu, ne zeli da izadje. Nesposoban je da razume one koji se bore za visi cilj.
Borba stvara coveka i ispravlja kicmu. Zadovoljno valjanje u blatu ne cini uspravnog coveka.
"Ono sto se u borbu ulozi tek je time stvoreno."

3; 16 – Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих.
Mesijanski kompleksi su to moj Tute, guranje Sizifovog kamena i rušenje vjetrenjače viljuškom.
Fino je to što si ipak opimista, što imaš jak duh i vjeru u promjenu, ideal. Ali, da li si svjestan, da ništa od toga nećeš i niko nikada neće promjeniti? A zašto? Jer ti, za koje se boriš, oni nisu vrijedni toga, oni ti nikada neće zahvaliti, nikada cijeniti, svaki društveni mejnstrim je osudjen na mediokritet i njegove vrijednosti. Mnogi su stali iskreno u njihovu odbranu, ali masa to ne prepoznaje, istinu, prave vrijednosti i nikad neće, masa čak žrtvuje one dobre za njih, hrana za masu je demagogija i laž.
Mesijanstvo po meni ima samo logiku i opravdanost isticanja ega idividue koja odskače, dok je mesijanac zanesenjak i idealista koji će po logici stvari uvijek biti nezadovoljan, neostvaren i poražen.

"Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom vratniku" - Zabranjeno Pušenje

Mesijanski kompleksi su to moj Tute, guranje Sizifovog kamena i rušenje vjetrenjače viljuškom.
Otkud znaš? A da, znaš. Ti si vlast, vlasnik istine.
Fino je to što si ipak opimista, što imaš jak duh i vjeru u promjenu, ideal. Ali, da li si svjestan, da ništa od toga nećeš i niko nikada neće promjeniti? A zašto? Jer ti, za koje se boriš, oni nisu vrijedni toga, oni ti nikada neće zahvaliti, nikada cijeniti,
Ako misliš da nečinjenje zla mora biti priznato i nagrađeno, onda je za tebe činjenje dobra ili zla samo roba kojom se trguje.
I tu se vraćamo na pitanje časti i nedostatka iste.
svaki društveni mejnstrim je osudjen na mediokritet i njegove vrijednosti. Mnogi su stali iskreno u njihovu odbranu, ali masa to ne prepoznaje, istinu, prave vrijednosti i nikad neće, masa čak žrtvuje one dobre za njih, hrana za masu je demagogija i laž.
Mesijanstvo po meni ima samo logiku i opravdanost isticanja ega idividue koja odskače, dok je mesijanac zanesenjak i idealista koji će po logici stvari uvijek biti nezadovoljan, neostvaren i poražen.

"Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom vratniku" - Zabranjeno Pušenje
A ovde pišeš o svom shvatanju vlasti, o odnosu prema "mediokritetima" kojima upravljaš.
Zato sebi dozvoljavaš da nas javno vređaš.

Drustvo pojedinaca koji imaju vlast nad sobom je moguce. Ti ga zoves anarhija, ja ga zovem idealno drustvo.
Ljudi nad kojima se mora vladati se zovu ljudi sa posebnim potrebama. Robovi. Neki se rode takvi, srecom retko, a vecina vas postane takva zbog niskih pobuda.
Zbog vlastoljublja koje u korenu ima pohlepu, a u dubini stah od odbacivanja.
..auh...moje je misljenje da nije moguce da svi pojedinci imaju vlast nad sobom...to nije anarhija, nije ni idealno drustvo
to o cemu mastas je utopija, kvadrat prostora kojeg nema koji ne postoji...:lol:
Ljudska predatorska priroda je ono sto je nepremostiv problem u toj tvojoj idealnoj postavci...

Otkud znaš? A da, znaš. Ti si vlast, vlasnik istine.

Ako misliš da nečinjenje zla mora biti priznato i nagrađeno, onda je za tebe činjenje dobra ili zla samo roba kojom se trguje.
I tu se vraćamo na pitanje časti i nedostatka iste.

A ovde pišeš o svom shvatanju vlasti, o odnosu prema "mediokritetima" kojima upravljaš.
Zato sebi dozvoljavaš da nas javno vređaš.
Ne znam stvarno ko koga ovde vredja...:lol:
Sve vreme tvrdis da smo mi modovi ovde vlast i drvlje i kamenje bacas po nama jer smo ti boze mili
obrisali par uvreda na licnoj osnovi...

Problem je sto smo svi mi (cast izuzetcima) poistovetili realni i virtualni zivot...a toliko se razlikuju..
U realnom zivotu, neko bi te saslusao jednom, dva puta, treci put bi se u najmanju ruku pobio sa tobom
ili ako napadas sefa, dobio bi otkaz...momentalni...da, to je reala...
Jer sef nije automatski za sve kriv samo zato sto je sef...:lol:

Postoji nešto što se zove ideal. Ideal je uvek nedostižan, ali je važan kao putokaz, daleki cilj ka kojem treba ići.
Taj cilj, nedostižni ideal, vodi i vlast i mase u željenom i dobrom smeru.

Može se živeti i bez ideala, videli smo, ali ne dugo i ne dobro. Život bez ideala, cilja, smisla, je valjanje u blatu.

Oni koji unapred prihvataju da je "reala ljudska predatorska priroda", da je reala kanibalizam, životinjski nagoni,
proživeće vek grizući i ugnjetavajući bolje od sebe.

Problem je kada se takav dočepa vlasti.

Postoji nešto što se zove ideal. Ideal je uvek nedostižan, ali je važan kao putokaz, daleki cilj ka kojem treba ići.
Taj cilj, nedostižni ideal, vodi i vlast i mase u željenom i dobrom smeru.

Može se živeti i bez ideala, videli smo, ali ne dugo i ne dobro. Život bez ideala, cilja, smisla, je valjanje u blatu.

Oni koji unapred prihvataju da je "reala ljudska predatorska priroda", da je reala kanibalizam, životinjski nagoni,
proživeće vek grizući i ugnjetavajući bolje od sebe.

Problem je kada se takav dočepa vlasti.
..nazalost TUTU, jeste tako..pa osvrni se oko sebe, pogledaj dom svoj andjele...andjeo je u ovoj Borinoj pesmi, vlast...:heart:

Ko smo mi ovde, saka jada koja se trudi da napravi lepo i prijatno mesto za one slicne sebi...utopijski nastrojenih...
Ima nas, da se razumemo ali eto i mi se glozimo medjusobno..trazimo istinu u virtualnom svetu?!...apsurd...:lol:

Kada sedam milijardi ljudi kaže "ma mi smo šaka jada, hajde da se grizemo i ujedamo, barb kaže da nam je to priroda"
i kada sedam milijardi ljudi kaže "mi smo ljudi i trudimo se da budemo ljudi"
svet će se promeniti.
Ti si jedan od sedam milijardi. Dok ispravljaš druge, činiš zlo i njima i sebi, uvećavaš nesreću, stvaraš neprijateljstvo.
Kad ispraviš sebe, uradila si jedan sedammilijarditi deo dobrog posla. Možda će neko koga nisi gazila krenuti istim putem.
Izbor je lak.

Izbor je lak?
Ne, ti imaš Obavezu prema dobijenoj uniformi da gaziš. Prihvatila si uniformu i odrekla se svoje volje. Izvršavaš volju goreg od sebe.

Što se virtualnosti tiče, ona je loš izgovor za činjenje zla. "Ma ovo nije važno, virtualno je, mogu da činim zlo".
Svako zlo je jednako.

Kada sedam milijardi ljudi kaže "ma mi smo šaka jada, hajde da se grizemo i ujedamo, barb kaže da nam je to priroda"
i kada sedam milijardi ljudi kaže "mi smo ljudi i trudimo se da budemo ljudi"
svet će se promeniti.
Ti si jedan od sedam milijardi. Dok ispravljaš druge, činiš zlo i njima i sebi, uvećavaš nesreću, stvaraš neprijateljstvo.
Kad ispraviš sebe, uradila si jedan sedammilijarditi deo dobrog posla. Možda će neko koga nisi gazila krenuti istim putem.
Izbor je lak.

Izbor je lak?
Ne, ti imaš Obavezu prema dobijenoj uniformi da gaziš. Prihvatila si uniformu i odrekla se svoje volje. Izvršavaš volju goreg od sebe.

Što se virtualnosti tiče, ona je loš izgovor za činjenje zla. "Ma ovo nije važno, virtualno je, mogu da činim zlo".
Svako zlo je jednako.
Da su svi ko ja...e, gde bi nam kraj bio ali nisu ebiga...:lol:
Ja sam odavno skinula naocare na cvetice...ne verujem u coveka...

..uniformu?..ja pre mislim da sam prihvatila keceljicu pa ribam i brisem prasinu po forumu...:rotf:

Ja ustvari samo pravim veliku razliku izmedju realnog i virtualnog zivota...
"Liderstvo" mi ni u realnom zivotu nije strana kategorija i prosto razumem i jednu i drugi stranu...

Ne verujes u coveka pa si se prihvatila vlasti nad covekom, nad ljudima, brises ih i cenzurises zbog pogresnih stavova?
O tome i pisem, ti si pogresna osoba na pravom mestu, kamen za plivanje.
..zar nije lakse da kazes..u pravu si Barb...:(

Uhvatio si se za cenzuru pogresnih stavova umesto da porazmislis...
Pogresan stav je i kad ti neko saspe gomilu psovki i nebuloza na licno tvoju adresu..taj neko dakle
ima pogresan stav o tebi, nema prava da ti sudi i naziva te kojekakvim imenima jer te ne poznaje
a da te poznaje znas kad bi ti to izgovorio u lice?...nikad...
Ako je to cenzura vala neka je....da, pogresni stavovi o ljudima sa kojima se dopisujes se cenzurisu
a ti pricas sa nekim ko je alergican na napade na licnoj osnovi...

Back