Gljiva zjalelovka
Iskusan
- Poruka
- 5.463
ovoj kazesh macc macc?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa vi'š da spava.
Ali, da li je to ta cicamaca? Stalno izgleda drugačije.![]()
dobar dan maj lejdidobar dan i ovde...![]()
Na brzaka
Bajka druga:
CRVENKAPA – Braća Grim
Devojčica sa crvenom kapom nosi hranu svojoj baki koja živi duboko u šumi. Prati je vuk koji namerava da je pojede. Grand finale: lovac ubija vuka (raspori mu stomak, iz koga izvadi proždranu ali živu Crvenkapinu baku, umesto nje potrpa kamenje i baci zver u bunar). Svi srećni, bez postraumatičnih iskustava.
Glavne ličnosti su Crvenkapa i Vuk. Treća ličnost po važnosti je lovac, iako se pojavljuje samo u epizodi na samom kraju bajke.
Crvenkapa : čednost, neiskustvo
Vuk : prepredenost, iskustvo; reprezent potisnute bestijalne želje civilizovanog čoveka prema ženi, tj. devojčici (pedofil? – jer kako bismo, inače, tumačili činjenicu da je baš Crvenkapa, iako sitan zalogaj, vuku zapala za zub … pardon, oko? )
Vuk vlada slatkorečivošću (“mala, da ti da čika bone”), što je, izgleda, oduvek civilizacijska varka br.1.
Lovac: zakon, mač pravde, spasilac koji ovde nije u funkciji princa već zaštitnika ili oca kojeg Crvenkapa nema.
Zanimljiv detalj : kulminacija radnje dešava se, ne u šumi, već u kući. Tačnije, U i NA krevetu. Krevet predstavlja ljubavničko gnezdo, bračnu toplinu i sigurnost. Vuk je prerušen u Crvenkapinu baku … ali ga ona ne prepoznaje sve dok joj vuk ne pokaže –
zube. (Sticajem okolnosti, par vekova kasnije, Frojd je definisao zube kao simbol sa seksualnim značenjem. Psihoanaliza takav zaključak tumači čovekovim oralnim stadijumom, kada dete ujeda majku, predmet njegovog obožavanja. U folklornim pričama i savremenim obradama istih, ugriz vukodlakovih ili vampirovih očinjaka predstavlja zamenu za poljubac)
Vuk je već pojeo Crvenkapinu baku i nadut je od sitosti ; šta će mu i devojčica ? Dezert ? Hir ? Nekontrolisani nagon ? Čime bi se on, u stvari, nahranio pojevši Crvenkapu ? I s tim u vezi jedno pitanje : zašto je Crvenkapa baš Crvenkapa, odnosno zašto nosi crvenu, a ne, na primer, žutu, zelenu ili plavu kapu?
Bacanje vuka u bunar : po verovanju mnogih naroda, bunar je ulaz u podzemni svet; tamna rupa bez dna, u kojoj obitavaju grešnici i mračne sile
Dakle :
Bajka o odrastanju i opasnostima koje taj period nosi sa sobom (i lično me podseća na Andrićevu priču “Aska i vuk”, iako se kod Andrića radi o umetnosti kao načinu preživljavanja i njenom opčinjavajućem dejstvu, dok u ovoj nemačkoj folklornoj priči nije reč o tome)
Simbolično, život je šuma – nepoznanica, ali i carstvo tamne strane psihe (nešto o ovome ćemo kad budemo pričali o Ivici i Marici).
Btw, nikad nisam volela ovu bajku, iako načelno volim bajke braće Grim. Možda zato što sam oduvek obožavala životinje, pa mi je bilo mrsko što vidim vuka u tom degutantnom izdanju (obučenog kao bakica)… ili zato što sam se plašila za Crvenkapinu sudbinu, ili zato što sam, možda, u dubini svoje detinje duše slutila nešto složenije nego što to priča naizgled govori.
Moj favorit je jedna druga, ali o tom, po tom.
Barbarara, no comment ....
Ček da vidim imam li još bona ("hoćeš da ti teta da jednu bonu?").
Barbararraraa voli bone...
Ja sam izgleda ovde najhrabrija...![]()
mozda trebam da navalim s necim drugim m?ko peva onu pesmu na početku 381 str ...baš mi se sviđa ,i što je najgore poznati mi ljudi ,al ne znam koji su :I ,bedak...Navar, šta si navalio sa slikama
![]()