Pričamo, dakle postojimo - Arhiva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovoj kazesh macc macc?
tigerDM2805_468x472.jpg

Na brzaka

Bajka druga:

CRVENKAPA – Braća Grim

Devojčica sa crvenom kapom nosi hranu svojoj baki koja živi duboko u šumi. Prati je vuk koji namerava da je pojede. Grand finale: lovac ubija vuka (raspori mu stomak, iz koga izvadi proždranu ali živu Crvenkapinu baku, umesto nje potrpa kamenje i baci zver u bunar). Svi srećni, bez postraumatičnih iskustava.

Glavne ličnosti su Crvenkapa i Vuk. Treća ličnost po važnosti je lovac, iako se pojavljuje samo u epizodi na samom kraju bajke.

Crvenkapa : čednost, neiskustvo

Vuk : prepredenost, iskustvo; reprezent potisnute bestijalne želje civilizovanog čoveka prema ženi, tj. devojčici (pedofil? – jer kako bismo, inače, tumačili činjenicu da je baš Crvenkapa, iako sitan zalogaj, vuku zapala za zub … pardon, oko? )
Vuk vlada slatkorečivošću (“mala, da ti da čika bone”), što je, izgleda, oduvek civilizacijska varka br.1. :)

Lovac: zakon, mač pravde, spasilac koji ovde nije u funkciji princa već zaštitnika ili oca kojeg Crvenkapa nema.

Zanimljiv detalj : kulminacija radnje dešava se, ne u šumi, već u kući. Tačnije, U i NA krevetu. Krevet predstavlja ljubavničko gnezdo, bračnu toplinu i sigurnost. Vuk je prerušen u Crvenkapinu baku … ali ga ona ne prepoznaje sve dok joj vuk ne pokaže –
zube. (Sticajem okolnosti, par vekova kasnije, Frojd je definisao zube kao simbol sa seksualnim značenjem. Psihoanaliza takav zaključak tumači čovekovim oralnim stadijumom, kada dete ujeda majku, predmet njegovog obožavanja. U folklornim pričama i savremenim obradama istih, ugriz vukodlakovih ili vampirovih očinjaka predstavlja zamenu za poljubac)
Vuk je već pojeo Crvenkapinu baku i nadut je od sitosti ; šta će mu i devojčica ? Dezert ? Hir ? Nekontrolisani nagon ? Čime bi se on, u stvari, nahranio pojevši Crvenkapu ? I s tim u vezi jedno pitanje : zašto je Crvenkapa baš Crvenkapa, odnosno zašto nosi crvenu, a ne, na primer, žutu, zelenu ili plavu kapu?

Bacanje vuka u bunar : po verovanju mnogih naroda, bunar je ulaz u podzemni svet; tamna rupa bez dna, u kojoj obitavaju grešnici i mračne sile

Dakle :
Bajka o odrastanju i opasnostima koje taj period nosi sa sobom (i lično me podseća na Andrićevu priču “Aska i vuk”, iako se kod Andrića radi o umetnosti kao načinu preživljavanja i njenom opčinjavajućem dejstvu, dok u ovoj nemačkoj folklornoj priči nije reč o tome)
Simbolično, život je šuma – nepoznanica, ali i carstvo tamne strane psihe (nešto o ovome ćemo kad budemo pričali o Ivici i Marici).

Btw, nikad nisam volela ovu bajku, iako načelno volim bajke braće Grim. Možda zato što sam oduvek obožavala životinje, pa mi je bilo mrsko što vidim vuka u tom degutantnom izdanju (obučenog kao bakica)… ili zato što sam se plašila za Crvenkapinu sudbinu, ili zato što sam, možda, u dubini svoje detinje duše slutila nešto složenije nego što to priča naizgled govori.
Moj favorit je jedna druga, ali o tom, po tom.

Kad u nama ne bi postojalo nešto što
voli velikog zlog vuka, on ne bi imao moći nad nama...:lol:..Bajke kao što su Crvenkapa,čarobni pasulj i da ne nabrajam...inače,odražavaju
detetovu borbu za samostalnost i nezavisnost. Crvenkapa, za razliku od Ivice i Marice,koji su morali da budu gurnuti u svet, spremno napušta svoj dom.
Ona se ne boji spoljašnjeg sveta, već sagledava njegovu lepotu i u tome je opasnost. Iako puna vrlina, ona zapada u iskušenje, i njena
sudbina govori nam da poverenje u svačije dobre namere čoveka,zapravo, izlaže opasnostima...:roll:
Bajke se obraćaju istovremeno svim nivoima ljudske ličnosti...komunicirajući na način koji doseže i do neobrazovanog dečijeg uma, ali i do uma
racionalne, kultivisane odrasle osobe.
One prenose važne poruke svesnom , predsvesnom i nesvesnom umu...Iskustvo psihoterapeuta pokazuje da bajke, podjednako i normalnom i bolesnom detetu, na svim nivoima inteligencije, sa mnogo dubljim značenjem, obogaćuju unutrašnji život deteta, nego ma koje drugo štivo i ma koji terapeutski pristup...:lol:
Šume, pećine i vode, nezaobilazni su krajolik koji prati radnju bilo koje bajke - sve su to specifični simboli nesvesnog,mesta misterije,
nepoznatog i unutrašnjeg...planina, s druge strane, predstavlja stanje svesti i krajnji cilj ljudskog razvoja..
Jung je recimo,čitav svoj život posvetio proučavanju simbola, koji se nesvesno stvaraju u čovekovoj psihi i smatrao je da su nasleđeni obrasci emotivnog i mentalnog ponašanja,arhetipovi,pozadina skoro svih ljudskih
aktivnosti i delovanja. Bajke konkretizuju arhetipove i na najjednostavniji
način nam pokazuju kako pravilno razmevanje simbola može imati lekovit i kreativan uticaj na pojedinca...
ps...slažem se ja i sa tvojim gledištem ali moram da kontram:mrgreen:..takva su pravila igre...

pa u tim bajkama dobri momci uvek stizu zadnji ..nakon svega..ali im je izgleda danas dosadilo da budu uvek zadnja rupa na svirali koja spasava dan;)

evo jednog vica ..

"idu dve cure ulicom i onako tiho se raspravljaju..koji je bolji..
jedna kaze bolji je duzi a uzi a ova druga kaze bolji je kraci a deblji..
i tako posto nisu mogle naci zaejdnicki jezik snime one neku babu
na ulici i kazu aj pitamo babu stara zena iskusna zance ona da
nam da odgovor..startuju one babu sa tim pitanjem nedoumicom.
kau baba aj na m ti reci koji je bolji duzi a uzi ili kraci a deblji..
posto mi ne mozemo da se dogovorimo..
bakica ih sa smeskom pogleda i kaze..e deco moja baba da vama kaze
najbolji je duzi a deblji":per::lol::lol::lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back