Povodom neke druge teme sam vec napisala ovo, ali posto je vec otvorena ova tema samo da se ponovim:
Svi smo culi o Kamenu iz Rozete, pretpostavljam. Kao i da vecina nas ovde zna da je to egipatska kamena ploca iz ptolomejskog perioda na kojoj su se nalazila 3 pisana teksta: jedan hijeroglifima, drugi starogrckim (danajskim) i treci do pre par godina - neodgonetnut. Dva makedonska profesora, vodeci se (sacuvanim) tekstom Crnorisca Hrabrog i njegovom tvrdnjom da su sloveni i pre primanja hriscanstva imali pismo i sluzili se "crtama i rezama", naucnim lingvistickim metodama dosli su do konacnog prevoda teksta. Pismo je neka vrsta pretece staroslovenskog pisma. Jezik, formiranje reci i recenica je najblizi makedonskom jeziku, a u nekim elementima u potpunosti se poklapa sa danasnjim makedonskim jezikom.Podudaranja sa svim danasnjim slovenskim jezicima - ocigledna. To sto englezi - ili bilo ko drugi, do sad nisu desifrovali, je jos jedan dokaz plus: mogao je to samo neko sa teritorije slovenskih jezika. Sve ovo aminovala Ruska akademija, a njihova je poslednja.
Tako da teorija da su sloveni "dosli iza Karpata" polako postaje "nemoguca misija" belosvetskih istoricara. Oni (belosvetski) prevodeci sacuvane materijale iz ruske arhive - zakljucuju o raseljavanju slovena, zaboravljajuci da je rusima "iza Karpata" upravo obrnuto od onog sto su tvrdili (a ostali olako prihvatili). U prilog ovome zelim da kazem i to da slovenska pismenost nije slucajno krenula odavde. Takve stvari se ne desavaju - slucajno, nikada! Cirilu i Metodiju se nista nije javilo u snu, nego njihov rad je samo sled istorijskih cinjenica, na vec postojecoj podlozi.
Posmatrajuci distancu "Kamena iz Rozete", tj. teksta na jeziku Aleksandra Makedonskog (vise nego ocigledno) - Cirila, Metodija - nas danas, gledano preko jezika: Cirilo i Metodije sigurno su razumeli jezik (makar i delimicno) A. Makedonskog (antickih makedonaca), na isti nacin kako mi danas razumemo (delimicno) staroslovenski jezik, Cirila i Metodija. Ne znam da li je Aleksandru prezime Makedonski (mozda jeste!), ima veze sa nasim precima gotovo da sam sigurna, a mi (sloveni) jesmo starosedeoci na ovim prostorima.
Vise nego ocigledno je da Akademija (danas vec -Akademije) nije radila svoj posao, valjda smatrajuci da je istina (od koga i da je!) data jednom zauvek. Akademci lepo ususkani u svoje titule prozivese zivot na starim lovorikama.
Mi, narodi sa ovih prostora treba da se udruzimo i sami slozimo mozaik o nasim dubokim - zajednickim kulturno-istorijskim korenima (bez mesanja politicira!), da prestanemo da se glodjemo mesudjobno jer to nikog nigde ne vodi. Imamo mnogo vise "momenata" sto nas spajaju od onih sto nas razdvajaju.