Prevod stranih imena i geografskih pojmova

m0108994d

Zainteresovan član
Poruka
123
Matičar sam ,pre nekoliko meseci,upravni inspektor mi je zamerio prilikom upravnog nadzora da ne prevodim strana imena, nego ih upisujem u originalu,onako kako ih dobijem u izveštajima koje dobijam od inostranih organa.
Sećam se nešto, da sam u školi učio da se to ne prevodi,mada vidim da i moje kolege iz jednog dela Srbije sada prevode , što ranije nije bio slučaj.
Šta mislite o tome ?

Postoji tachan spisak geografskih imena koja se prevode (Great Salt Lake - Veliko slano jezero) i onih koja se ne prevode (Salt Lake City). Jedino mozhemo da prilagodimo njihovo pisanje izgovoru (Solt Lejk Siti).

@Obersturmfuehrer - upisace ga latinicom. Moj burazer je u odeljenju u gimnaziji imao dechka, stranca, chije ime, ne samo da se pishe latinicom vec ima i W. Sva su imana u dnevniku bila cirilichna, samo njegovo latinichno.

Matičar sam ,pre nekoliko meseci,upravni inspektor mi je zamerio prilikom upravnog nadzora da ne prevodim strana imena, nego ih upisujem u originalu,onako kako ih dobijem u izveštajima koje dobijam od inostranih organa.
Sećam se nešto, da sam u školi učio da se to ne prevodi,mada vidim da i moje kolege iz jednog dela Srbije sada prevode , što ranije nije bio slučaj.
Šta mislite o tome ?

To je nemoguce da se imena prevode!!! Ja sam iz opstine Bac... u okolini Novog Sada.. Udala sam se za Italijana u opstini njegovo prezime su preveli na "srpski" nemozete ni da zamislite u kakvim sam problemima!!!
Umesto u pasosu da mi pise Ruggieri pise Rudzeri i za Italijane sam skroz deseta osoba!!!
Dali neko moze da mi pomogne..pre tri dana sam podigla pasos u Srpskom Konzulatu i sad sve moram iz pocetka..na pasos sam cekala 2 meseca...Dali taj zakon zaista postoji???Da se strana prezimena prevode ili zavisi od maticara??? Hvala unapred!!!

Имена се не преводе, пишу се по Аделунгу:''Пиши као што говориш'': Пишемо Њујорк, ћирилицом - не Невјорк, нити Нови Јорк. Пишемо Мајкл Грин, а не Мицхаел Греен, нити Михајло Зелени...;)

Back