Uuuuhhhh... Oštro, i lepi saveti... Možeš li to da primeniš i na sebi ? Nemam nameru da te kritikujem, ali mi samo reci možeš li sve što savetuješ drugima primeniti i na sebi ? Misliš li da je lako pročitati šta ljudi kažu o onome o čemu ćute ? Svi svojim rečima kažemo najviše o stvarima koje ne pominjemo, temama koje zaobilazimo, sve o nekome nije u njegovim rečima već u onome što ne izgovori. I kada smo već kod toga, u tebi ima kritike za druge, ne i onoga što si ti u stvari, ima li tamo nečega i šta je to ? Kada pišemo o sebi na ovakvim forumima izbacujemo ono što inače nemamo kome da kažemo, nebitno iz kog razloga, a te stvari kažu najviše o čoveku koji piše. Kritika  (podrazumevam i onu dobru) ne kaže ništa ili kaže vrlo malo o tebi sem tvojih stavova i količine besa u tebi. Nije lepo analizirati nekoga ko ne želi da bude analiziran, a ako već ne možeš bez toga onda nije lepo reći šta si video u tome, i ponovo je na ovom mestu sve to lakše podnošljivo, ali čak i ovde boli a to nije u redu....

Ja bih želeo da te razumem, trudim se, ali teško mi ide. 
Ovde nešto škripi u komunikaciji, a radi se o nečemu vrlo jednostavnom. Radi se o tekstu koji si citirao. Ne o knjizi već o kratkom tekstu (moram da naglasim). I prvo što pišeš je "Oštro, i lepi saveti...". Pa to su uglavnom pitanja (da li su oštra ili ne ne bih da ulazim u to). Gde ti vidiš savete? Šta je tu savet? Samim tim ne znam šta to da primenim na sebi.

Misliš li da je lako pročitati šta ljudi kažu o onome o čemu ćute ?

U nastavku pojašnjavaš ovo.
Ako sam te dobro razumeo - ne mislim. A ono što se prećuti ne može ni da se komentariše. Ako već pretpostavljam šta je neko prećutao, mogu samo da ga navedem da to izgovori (napiše) pa da komentarišem. Ili da kažem nešto o tome ne obraćajuči mu se lično, pa možda nešto izvuče iz toga.

Kritika  (podrazumevam i onu dobru) ne kaže ništa ili kaže vrlo malo o tebi sem tvojih stavova i količine besa u tebi. Nije lepo analizirati nekoga ko ne želi da bude analiziran, a ako već ne možeš bez toga onda nije lepo reći šta si video u tome, i ponovo je na ovom mestu sve to lakše podnošljivo, ali čak i ovde boli a to nije u redu....

Ovo citirano je suština. Bez zezanja, ovo si dobro sročio i saopštio ono što je suština i što mnogi neće da izreknu.
Vidi ovako... Imam 51 godinu. Ovde su uglavnom mlađi od mene. Za ovo vreme, stekao sam i znanja i iskustva i sada došao ovde da se iživljavam na mlađima. A naročito kada je neko mnogo mlađi.
Međutim, iako tako deluje, moje namere nisu zle. Niče je rekao "ono što me ne ubije, ojača me". Upravo si rekao ono što i ja tvrdim: najbolnije je suočiti se sam sa sobom. Zato mnogi ne žele da budu analizirani. Samo, treba da znaš i to, da je proces sazrevanja takođe bolan. Isto nije loše da znaš da su recimo za razvoj i sazrevanje deteta potrebne frustracije. Naravno ne do te mere da ga slome.
Najveća prepreka za sopstveni napredak si ti sam.
Onaj kome ne odgovara da se na forumu suočava sa onim što mu se ne sviđa ne treba da ide na forum. Odnosno, baš zato treba da ide na forum. Ovde je sve manje bolno nego što će to biti u realnom životu.
E sada nešto i o ličnom mišljenju i meni.
Mnogo ličnog mišljenja sam imao onda kada nisam znao. Kada prihvatite određena znanja, onda to više nije samo lično mičljenje, ali tada se znanje i lično mišljenje poklapa.
Ali još uvek ima prostora za lično mišljenje. Znaš kako, ne počinje svet od nas, neka znanja i iskustva se prenose i ide se dalje. Uzaludna je kritika kako se u nekoj oblasti nije daleko stiglo kada se ne zna ni ono dokle se stiglo. I nisam ja sva znanja ovoga sveta posisao, ali nešto i znam. Koga zanima može da pita odakle znam.
I da navedem dva citata:
"Samo prostota i glupost se zadovoljava vsegda pri starinskome ostati"
"Prostoti i gluposti ništa nije sveto što nije prosto i glupo"
Ovo su citati i nikome konkretno nisu upućeni.