Препоруке за куповину возила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav.
Imam izbor sledecih polovnih vozila: suzuki alto 1.1, opel corsa 1 ili 1.2, fiat punto 1.2, renault clio 1.2 i eventualno peugeot 206 1.1.
Namena ce biti uglavnom gradska voznja oko spica - na posao sa posla itd.
Vec imam veci auto zato i trazim nesto manje za solo voznju.
Dizelasi su malo skuplji ali kolege mi ne preporucuju zbog razdaljine i gradske voznje.
Vozila su izmedju 10-15 godina starosti i kilometraza 100-150 hiljada km.
Suzuki alto je najjeftiniji po kilometrazi i godistu a corsa i clio medju skupljima.
Sta bi ste mi preporucili po pitanju kvaliteta, udobnosti? npr suzuki alto trosi ko upaljac ali je mozda isuvise mali i kao kutija.
Neki mi preporucuju honda jazz 1.4 pouzdan i ekonomican auto.

Poslednja izmena:
Suzuki - pouzdanost bez premca. Isto jeftiniji od konkurencije.

Udobnost je u toj klasi svuda manje vise ista .

I da se zarobi za zivota u tog Suzukija. Punto je sigurno podjednako jeftin odrzavanje, podjednako pouzdan, mnogo laksa mogucnost kasnije prodaje od Suzukija, svih delova ima i po prodavnicama i po otpadima, a siguran sam da je limarija znatno skuplja za Suzuki...

Daj brate Tihi, nekad budi objektivan.

Svojevremeno na placu gde sam radio je bio jedan prelep Alto i kaparise ga jedna zena.
Sutradan se vratila i zamolila da joj se vrati kapara jer joj je njen majstor rekao da se zeznula jer taj mali auto ima odrzavanje u rangu 3x skupljeg auta.
Mi stvarno i proverili da bi imali razlog da joj vratimo kaparu kad ono stvarno.
I vratili joj.
Iz mog ugla gledanja od svih nabrojanih Corsa ima najvise prostora i ako se uzima taj auto onda obavezno sa 1,2 motorom jer onaj 1.0 ima 3 cilindra i nije uopste ni blizu po kvalitetu a majstori pljuju po njemu.
Clio standardno dobar,206 sa motorom 1,1 je mrtvo puvalo a Punto je takodje dobra kupovina.
Svo ovo vazi za primerke koji nisu najjeftiniji na oglasima.

Ne znam da li zato što je novi model malo teži ili zbog plina ali taj 1.25 nikako ne ide.

Pretpostavljam da nije do goriva jer sam ga vozio i na benzin i na plin i performanse su smešne.

Kul je stvar što imaš osećaj brzine tako da vožnja nije dosadna i sam auto je nekako veseo, okretan i simpatično urađen iznutra. Dobar auto za grad.

Na otvorenom putu je komedija. Samo ko mora.

ja imam jednu fiestu, sad je zena vozi, na satu ima 83000 i okej je auto, nece ostaviti na cesti. nazalost, ne zna je niko servisirati, ako ubodes neku sa problemom, mosh se jebati. meni se ne svidja sto su keramicke vodjice ventila, pa klepece dok se ne ugrije. i slabo podnosi plin

- - - - - - - - - -

Gledajuci karakteristike tog motora vidi se da postoje dve verzije sa 60 i 82 gde ovaj slabiji ide do 100km/h za 16,9s tako da verovatno imate taj model.
Nije ni onaj jaci bas brz jer ide 13,3s ali opet je to vise od 3s razlike.
U staroj Fiesti koja se pravila od 1996 do 2001 je taj motor bio prgav jer je ona bila laksa.
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=8044

ova na fotki ima 75ks, kasnije imaju ti motori sa 60 i 82ks

Najlakse po diznama, nisam video kako izgledaju ni jedan ni drugi, ali CR znaci da ima zajednicki RAIL i da su sve 4 dizne direktno spojene na rail, eventualno da do dizni vodi krace parce cevi. Rail izgleda kao malo veca okrugla cev, obicno je iznad usisne grane i proteze se ceom duzinom usisne, tj. motora. PD, posto je svaka dizna pumpa za sebe, mora da ima posebne vodove do svake dizne, koji verovatno idu od pumpe ili se negde racvaju.

Ima je moj prijatelj, dobar mali auto, nudi dosta za uložene pare -podcenjen je.

Mane: malo mušičava elektronika na modelima sa početka proizvodnje, veliki krug okretanja, nepregledni retrovizori, manji gepek, trap je nešto osetljiviji na naše odlične puteve.

Vrline: odlični motori, pogotovo jtd, jeftino održavanje, odličan izgled, direktno upravljanje, vozne osobine, nadprosečna oprema.

Ima je moj prijatelj, dobar mali auto, nudi dosta za uložene pare -podcenjen je.

Mane: malo mušičava elektronika na modelima sa početka proizvodnje, veliki krug okretanja, nepregledni retrovizori, manji gepek, trap je nešto osetljiviji na naše odlične puteve.

Vrline: odlični motori, pogotovo jtd, jeftino održavanje, odličan izgled, direktno upravljanje, vozne osobine, nadprosečna oprema.
To sa trapom je vrlo diskutabilno, ja kad sam kupovao auto toliko su me naplasili sa tim trapom da sam mislio da cu morati svakih 6 meseci raditi trapove. Evo auto je kod mene vec 2 godine, presao oko 20.000, vecinom po gradu, skoro sam bio kod majstora kaze trap odlican.

Za te dve godine jedino sto sam uradio mali servis, (predhodni vlasnik je uradio veliki), plocice, cilindar kvacila i jedno 20 sijalica, crkavaju kao lude, srecom lako se menjaju. Sve u svemu za 2 godine mozda sam dao oko 15.000 din za odrzavanje.

13k RSD 4 prednje viljuske, zamena i reglaza u Kragujevcu kod Trifunovica. Ostali su za nijansu skuplji.

Vozim 156 po dosta losim putevima, mislio sam da cu odmah da promenim kompletan trap cim promenim auto, ali posle 5 godina i nekih 70k km, npr. donju desnu viljusku jos uvek nisam radio. Omeksala je guma, ali je ok. jednu gornju viljusku, levu 2x, desnu jednom. rekao bih da leva obicno ide po losijem putu, pa je mozda zato tako. Donja leva jednom, gumice balans stangle su dobile neke podmetace, posle 15k km bile na kontroli, ok su. Zadnji trap je vecinom fabricki, a auto ima 17 god.

Cene delova nista vece, a rekao bih ni nize, u odnosu na konkurenciju. Variraju kod nekih delova, zavisno od tehnickog resenja, ali su tu negde. Kod mene su puni diskovi, pa su nesto jeftiniji, 2 prednja, Brembo, original, 5k RSD, Plocice idu od 1700-800 pa na gore, Brembo, Textar, TRW, ATE su oko 3000-3500. Zadnji diskovi za moju limuzinu, opet Brembo, 3600 2 komada. Kvacilo me izaslo tacno 200 evra, korpa, lamela, potisni, ulje u menjacu. Vecina polovnih delova je jeftino, skuplji su oni sto cesto crkavaju i brzo se razgrabe, npr. poklopac kasete, cija bravica se lomi. Elektronika nesto losija nego kod 156, recimo 156 nema tzv. body kompjuter, 147 ima, i zna da se pokvari.

A trebao bi da nam navedes i koji motor gledas, da bi smo te malo detaljnije uputili u cene delova i problematiku.

Trapovi kod Tejovica i Trifunovica traju oko 60000km.Jedino sto je skuplje od delova kod JTD motora je kvacilo-200e,zamajac~250e,pumpa polovna-250e,remont turba 200-300e.Kod TS motora problem moze praviti varijator koji ide na 120 i 150ks motore,nije skup remont.Veliki i mali servis sa remontom varijatora te izadje oko 350-400e.Svecice su skuplje ako se uzimaju original,ali i traju vise,oko 120e su 8 komada.Ostalo je sve prosek za takvu klasu auta.Limarija dzabe,motori su oko 200e,TS i JTD.

12000 su svecice, u original ricambi pakovanju, traju 100k km. Varijator ne moze uvek da se remontuje, on i dalje radi samo lupa, tako da je vise problem akustike nego mehanike.Donje viljuske traju bar duplo duze od gornjih. Ova donja desna je presla oko 70k kod mene, a ko zna koliko kod prethodnog vlasnika, i jos uvek je ok, a naletao sam na neke kratere bas tim tockom. Stabilizatore nisam menjao i ko zna kad su menjani pre mene.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back