Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice odrzavanja plinskog uredjaja to je jako jeftino i prosto. Na njemu ima 2 filtera, jedan menjas na 10.000 a drugi na 20.000 km i kostaju 1000 dinara da se zamene.

То сви кажу, да има два филтера, али код мене има само један, онај на електровентилу, он кошта не хиљаду, него сто динара, и мењам га сваке друге године, једне године га само очистим од опиљака, а друге га заменим.

Јел се тај други филтер налази у испаривачу, изгледа као мрежица?

Ја сам чуо да је метан поскупео, и да је сад цена вожње на метан у рангу цене вожње на ТНГ, јел то тачно?
А за метан се уграђују тешке челичне боце јер метан у колима стоји под притиском од 155 бара, па се јако оптерећује задњи део аутомобила. Самим тим уградња метана није погодна за мала возила.

То сви кажу, да има два филтера, али код мене има само један, онај на електровентилу, он кошта не хиљаду, него сто динара, и мењам га сваке друге године, једне године га само очистим од опиљака, а друге га заменим.

Јел се тај други филтер налази у испаривачу, изгледа као мрежица?

jedan filter se nalazi u isparivacu a drugi je onaj ko valjak spoljni sto se montira.

taj u isparivacu ako se dobro secam se menja na 20.000 a ovaj ko valjak na 10.000

- - - - - - - - - -

Ја сам чуо да је метан поскупео, и да је сад цена вожње на метан у рангу цене вожње на ТНГ, јел то тачно?
А за метан се уграђују тешке челичне боце јер метан у колима стоји под притиском од 155 бара, па се јако оптерећује задњи део аутомобила. Самим тим уградња метана није погодна за мала возила.

to je tacno al meni brat kaze da pezo 206 sto vozi ga kosta 300 din na 100 km voznje po gradu. al on ima neke dve manje boce, i sto je losa strana, boce zauzimaju ceo gepek, jer su one klasicne u obliku valjka, ne moze toroidna kao kod TNG-a. Kad sve saberes i oduzmes ipak je voznja na TNG najbolja i najpovoljnija.

BRAVO!

To sam i ja napisao! 2 put sam menjao lonac i izduvnu granu na autu koji sam vozio na benzin isto kao i ti! A od kako vozim na plin NIKADA NIJEDNOM NISTA! Znaci plin cuva auspuh dok ga benzin unistava! Ja i ti , smo dokaz za to tj nase iskustvo.

I ovo za ulje sto si rekao je 1000% tacno! Sad sam se setio zadnji put kad sam menjao ulje pita mene onaj momak, kaze jel vozis ti na plin? Ja reko da sto? A on kaze meni , pa ovo ulje ti je ekstra cisto nisi ni trebao da menjas, a na benzin kad se vozi pocrni skroz. A ja inace menjam svakih 6 meseci ulje u motoru i filter ulja.

1000% si u pravu za sve!

kod mene je obrnuto, od plina mi odlazi auspuh samo tako..

evo ja , punto 1.2 8v 60ks (52ks na metan) , 4kg/100km , 1kg metana = 1,5L benzina ,cena trenutna 94 din /kg (bila 89 din po Kg do poskupljenja gasa zimus kad je plin bio skoro 80 ), cng+hho 376 din/100km * 5 = 1.880 din za 500 km :) ali sa punom bocom mogu da predjem 200 km max...ispod 2 soma sigurno!
cng-1.880
evo da sam ostao na benzinu - 5,5L/100 km (fabricki deklarisano i slaze se sa mojom evidencijom tokom prvih 10.000km do servisa i ugradnje metana) -> 5,5 * 5 *150 = 4.125 din !

za plin treba 6,5L / 100km - po komsijinoj prici - 6,5* 77 *5 = 2.500 din.

posto se pominje i dizelas ajde da ubacim i 1.3 mj od 70ks:
ide oko 4,5 l /100km 4,5 *154*5= 3.465 din
benz 4.100
dizel 3.450
plin 2.500
metan 1.900
i jos nesto izduv od benzina je topliji kad stavis ruku nego od plina pogotovu od metana tako da vise gori auspuh.

eto odlicna racunica. ipak kad sve saberes i oduzmes plin najbolji, zato sto imas pumpe svuda dok metan retko gde sto te bas limitira. Jedino metan je po meni dobar ako vozis taksi u lokalu pa sipas tu isto u gradu.

- - - - - - - - - -

kod mene je obrnuto, od plina mi odlazi auspuh samo tako..

koji ti je auto i koji TNG uredjaj imas?

jedan filter se nalazi u isparivacu a drugi je onaj ko valjak spoljni sto se montira.

taj u isparivacu ako se dobro secam se menja na 20.000 a ovaj ko valjak na 10.000

- - - - - - - - - -

to je tacno al meni brat kaze da pezo 206 sto vozi ga kosta 300 din na 100 km voznje po gradu. al on ima neke dve manje boce, i sto je losa strana, boce zauzimaju ceo gepek, jer su one klasicne u obliku valjka, ne moze toroidna kao kod TNG-a. Kad sve saberes i oduzmes ipak je voznja na TNG najbolja i najpovoljnija.

Хммм, ја тај филтер у испаривачу немам, не знам зашто га нису уградили, али није ни важно.

Да, у случају метана због великог притиска обично иде грозд од више боца, и буду јако тешке. И мала је литража коју можеш да наточиш. То, и тежина боца су ме одбиле да својевремено уградим CNG.

Хммм, ја тај филтер у испаривачу немам, не знам зашто га нису уградили, али није ни важно.

Да, у случају метана због великог притиска обично иде грозд од више боца, и буду јако тешке. И мала је литража коју можеш да наточиш. То, и тежина боца су ме одбиле да својевремено уградим CNG.

jel ti sekvent plin ili karburatorski?

meni je sekvent stag-4 plus i mislim landirenzo isparivac.

http://autogasservis.rs/auto-gas-sistemi/ac-stag/stag-4-plus/

uredjaj je perverzija sve radi kompjuterski, nema nikakve razlike izmedju voznje na gas i benzin sve se samo automatski prebacuje + mozes da prebacis i sam ako hoces. Vrhunski je.

Poslednja izmena:
E stvarno cu se usorati od smeha sta sve procitam!:hahaha:
Kazes ne odlazi auspuh? Pa covece jel ti vozis na plin i jel vidis da mu curi ujutro voda iz auspuha i jel nisi skontao da na plinasima daleko brze odlazi auspuh zbog kondenza?
Plin cuva motor? Tesko sinak jer mu je temperatura veca u odnosu na benzin i stradaju ventili dosta ranije a gori i dihtung glave.Znaci mora se skidati glava i reparirati sto je plus jer ce motor raditi bolje ali to kosta oko 200-250 eura.
I zasto uopste niko od vas ne spomene koliko kosta odrzavanje sekvent uredjaja? Ili ste mozda zaboravili da se i taj uredjaj mora odrzavati?
Koliko kostaju dizne za BRC ili Landi ili neki sofisticiraniji uredjaj koji je kvalitetniji?
Pretpostavljam da ne znate jer ne pisete o tome a ja cu vam reci da dizne kostaju 200 eura! :per:
Koliko kosta nov rasplinjac ili njegove gumice,koliko kosta kompjuter koji takodje zna da se pokvari?
Ili hocete da kazete da je plinski uredja vecit?:D
Takodje vam mogu reci da na benzincu odlaze i bobine koje u nekim slucajevima,kao kod Opel-a,kostaju tricavih 240 eura jer su vezane 4 u 1.Dizne ne treba da se ciste i to prakticno svake godine ,naravno u zavisnosti od kilometraze,a kosta samo 40-60 eura. Priznajem da je odrzavanje dizela u odnosu na benzinca skuplje ali danasnji dizelasi idu bolje i to se mora i platiti. Ja sam do pre par godina bio zadrti benzinas ali evo vozim dizelase i zadovoljan sam jer nisam uzeo lesinu sa 500k km koja je imala prilikom prodaje 150k km na satu ,a tako se mnogi zalete na jeftino i dobro pa posle kukaju,nego sam uzeo kola sa manje od 150k km i uzivam u voznji.
Koliko je plin dobar mogu samo da kazem da sam imao 9 Fiat Seicento-a sa plinom koji su presli oko 120k km i kojima je motor skroz drugacije radio nego Seicento-i bez plina.Jednostavno nisu onako lepo radili a vi sami izvucite zakljucak zasto je to tako i dali je plin zaista cuvar motora kako vi imate informaciju.

aj ne seri leba ti, drzi se tog shvercanja, nemoj pametovati kad nemash cime, imash samo licnu shto drzi ushi da ne otpadnu, glup si ko beton

e pa zato je tako verovatno. ovi sekvent su mnogo bolji, nema razlike u snazi, sve automatski , potrosnja odprilike skoro identicna.

Ма мој ауто, тај што највише возим је стар 27 година, кадет суза, нема електронике, осим електронског паљења, нема аутоматике, али угл. све сам поправљам (а и нема превише тога за поправку), а кад возим на плин цена на отвореном путу је око 550 динара на 100km. Наравно, вожња је без иживљавања, и не прелазим сто на сат...

definitivno ti je bolja voznja na benzinu ili plinu nego na dizelu.

A ako ima neko da je vise upucen nek ti da odgovor :)

Tihi,

hvala ti mnogo na savetima i nemoj da misliš da sam doveo u pitanje tvoju stručnost (koja je očigledna)!
U suštini sam osrednji poznavalac automobila, a pošto nakon 8 godina želim da uđem u avanturu kupovine novog, to mi je svaka informacija bitna.
Zato je i molba za savet od "više upućenog" usmerena na eventualno nekog servisera Micubišija ili prekaljenog korisnika istih :)

Hvala ti još jednom, definitivno sam odbacio dizel varijantu, a za plin ću ipak da se raspitam i to zbog čitave diskusije koja se vodi na forumu i koja je vrlo argumentovana!
Sve najbolje!!!

Tihi,

hvala ti mnogo na savetima i nemoj da misliš da sam doveo u pitanje tvoju stručnost (koja je očigledna)!
U suštini sam osrednji poznavalac automobila, a pošto nakon 8 godina želim da uđem u avanturu kupovine novog, to mi je svaka informacija bitna.
Zato je i molba za savet od "više upućenog" usmerena na eventualno nekog servisera Micubišija ili prekaljenog korisnika istih :)

Hvala ti još jednom, definitivno sam odbacio dizel varijantu, a za plin ću ipak da se raspitam i to zbog čitave diskusije koja se vodi na forumu i koja je vrlo argumentovana!
Sve najbolje!!!

mojtije savet idi na forum Micubišija ; tamo imas ljudi koji posedaju auta pa vidi iskustva , ovde mozes da procitas prinsip bolje ovo bolje ono , nemora da znaci daje dizel los pomeni bitnoje koj tip motora koj auto godina nove generacije common rail motori su nesto extra stose tice potrosnje izdrzljivosti snaga , benzin nisu bas mali potrosaci ,,,, zelimti sve najbolje da izaberes stati odgovara

korolu i venturi

toyota korola koje godiste i jel ti sekvent ili karburatorski?

- - - - - - - - - -

Tihi,

Sve najbolje!!!

sto se tice kupovine polovnog preporuka - benzinac

Sto se tice kupovine ganc novog tu se donekle menjaju stvari. Ako planiras da kupis auto na kredit, moraces da ga servisiras u ovlascenom servisu i neces moci da ugradjujes plin u njega jer ces izgubiti garanciju. U tom slucaju mozda je bolja varijanta dizel ako planiras da promenis auto na primer posle 4-5 godina sa nekih 100-150.000 km . Za kupovinu polovnog auta, benzinac je najbolje resenje uz stavljen plinski uredjaj. E sad mozda postoji mogucnost da stavis i plin na micubisi , pitaj tamo u salonu , verovatno je da moze.

toyota korola koje godiste i jel ti sekvent ili karburatorski?

- - - - - - - - - -

sto se tice kupovine polovnog preporuka - benzinac

Sto se tice kupovine ganc novog tu se donekle menjaju stvari. Ako planiras da kupis auto na kredit, moraces da ga servisiras u ovlascenom servisu i neces moci da ugradjujes plin u njega jer ces izgubiti garanciju. U tom slucaju mozda je bolja varijanta dizel ako planiras da promenis auto na primer posle 4-5 godina sa nekih 100-150.000 km . Za kupovinu polovnog auta, benzinac je najbolje resenje uz stavljen plinski uredjaj. E sad mozda postoji mogucnost da stavis i plin na micubisi , pitaj tamo u salonu , verovatno je da moze.

OVaj tihog proglasava za strucnjaka, o bogoo...
Tihi rekao sam da je korola venturi, sto znaci da nije sekv. Tolko valdja znas ako vec prosipas pamet o kapalicama itd..
91-vo je godiste
Iskreno tihi, ovaj podforum je bio mnogo bolji dok nisi doso da nas ucis ovde..odkad si ti ovde pola ljudi vise ne dolazi..

Za Citroen C4-C5 DPF filter nov kosta 1100 evra. Za Mercedese 1500-2000 evra :eek:

Samo Dule isto nije reko ljudima ovde da kad skines DPF filter sa dizelasa posle kad nabijes gas na auspuh kulja crn dim ko da vozis Golfa dvojku 1984to godiste :mrgreen:

I kad se dpf filter zapusi auto se automatski baca u safe mode gde mozes da ga vozis maksimalno 60 na sat i to smanjenom snagom.

Sto se tice samog skidanja dpf-a treba da se to skine , prevezu creva i odradi posebna mapa u sistemu automobila bez dpf-a tj da sistem ne cekira da li je dpf prisutan, jer u suprotnom auto ce biti nonstop u tzv "safe" modu gde mozes da vozis maksimalno 60 km na sat.

Sve u svemu zestoka zajebancija.

Inace svi dizelasi sada imaju taj dpf filter....

Kazu da DPF crkava na nekih 200.000 km.

Sto znaci ako vam je riknuo DPF a na satu pise 136.000 km znate koja vam je odprilike prava kilometraza :mrgreen:

A za Mazdu 6 kosta preko 5.000 evra!

dizelasi jedino vrede na kamionima . na automobilima mozda V6 motori - V4 motori dizelasi su svi problematicni, jer su previse skupi za sve popravke i kvare se.

Znam ima dizelasa sa v4 motorima koji prelaze i 500.000 km ali pitanje - po koju cenu?

Glavna stvar i problem u Srbiji sa dizelasima je sto svi imaju turbo motore znaci sa turbinom, sto u kombinaciji sa losim kvalitetom goriva dovodi do zaprljanja turbine i pucanja iste vremenom.

I kad turbina prosvira mora da je ili repariras ili kupis novu sto je opet minimum 1000 evra ulaganja.

A ja u benzinca mog ne znam sta da mu crkne na motoru, nema da ulozim ni u sta preko 300 evra. Da pukne glava motora nova ce da me kosta 300 eura.

A to je najveci moguci kvar koji mozes da imas na benzincu.

Zato svima kazem benzinac + TNG najjeftinija i najbolja kombinacija.

Jedino sto sam ikada menjao na benzincu su ventili u motoru na starom micubisiju, jer se cuo cakcuci zvuk. Moglo je i tako da se tera ali sam zamenio, i plus dihtung glave motora i to je sve. To ti je bila opravka od 150 evra - iz cisto estetskih razloga.

Ja vozim auta skoro 20 godina .

Dizel je imalo smisla voziti samo u proslosti kada je bio duplo jeftiniji od benzina tj u vremenu golfa dvojke i trojke.

Danas kada je evrodizel nesto skuplji od benzina, i kada su svi dizelasi sa plivajucim zamajcem, turbinom, bos pumpom visokog pritiska i diznama koje se kad se zaprljaju i crknu moraju da se menjaju - voziti na dizel je glupo i veoma rizicno pogotovo u Srbiji koja ima najlosiji kvalitet goriva uz Makedoniju Albaniju Crnu Goru....

Jer dizelasi su veoma osetljivi na los kvalitet goriva i upravo je to sto izaziva sve ove kvarove o kojima govorim - a neizbezno je u Srbiji.

Kradu kod nas i na kvalitetu TNG-a al sa plinom je fora sto ti nece crci motor ili nesto na njemu vec ces samo preci manje kilometara.

Za micubisija te je majstor odrao, verovatno su bili samo hidropodizaci u pitanju, a da bi se oni zamenili nema potrebe da se skida glava.

Poslednja izmena:
A za Mazdu 6 kosta preko 5.000 evra!

Za micubisija te je majstor odrao, verovatno su bili samo hidropodizaci u pitanju, a da bi se oni zamenili nema potrebe da se skida glava.

-Kamo lepe sreće da svako može sebi priuštiti Fiat Punto. :)
Dalje, jedno je kupiti auto, a nešto sasvim drugo održavati auto. Na žalost zbog provincijskog mentaliteta i želje da se leti više nego što se može, ljudi često kupuju Mercedese, Audije, BMW-e, Passate i slične automobile iz uvoza koji su prešli realno po pola miliona kilometara,, pa se onda hvataju za glavu kada nešto treba popraviti, registrovati, zameniti gume, sipati gorivo i sl.
Najviše automobila sa ćelavim gumama koje sam video upravo spadaju u ovu kategoriju, a tu je i neizbežno sipanje goriva za 1000 dinara hahahahaa, kupovina cigansko-turskih polovnih delova, održavanje po kojekakvim šupama ,redovne posete otpadima..... Zna se ko treba da vozi ovakve automobile, oni koji mnogo zarađuju, a ne gologuzanija koja proda babu da kupi auto, a realno bi po prihodima trebalo da se voze autobusom.

Poslednja izmena:
aj ne seri leba ti, drzi se tog shvercanja, nemoj pametovati kad nemash cime, imash samo licnu shto drzi ushi da ne otpadnu, glup si ko beton
Sabane,poklopi se usima jer nemas blage veze sa zivotom.Ja ono sto kazem argumentujem i pokazem a ti trokeljises i samaras gluposti.Mene nazivas svercerom a ti si mi veliki uvoznik i gazda koji se folira kako uvozi automobile jel da?:hahaha::hahaha::rotf:
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=5272
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=5273

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=9929
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=9928

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=4362
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=4364

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=6868
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=6870

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=14183
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=17434

Nadam se da posle navedenih primera moze da udje u tvoju glavu da je ono sto sam rekao istina a jos razmisli o tome da svaki dizelas ima jos prostora za povecanje snage najobicnijim cipovanjem sto pravi jos vecu razliku u ubrzanjima i maksimalnoj brzini.
@Tixi
Ovo si rekao za mene:
Dule za takve kao ti kaze narod "Svaki cigo svoga konja hvali"

Tako i ti hvalis svoju robu - dizelase a kudis konkurenciju. A cinjenice su neumoljive.

A pritom kao da nisi procitao da sam ja pre neki dan prodao benzinca sa plinom i da sam imao najeb.Navodis samo ono sto tebi odgovara i izigravas kao nekog poznavaoca.Jos ce neko pomisiti da nesto i znas.:D
Ja inace imam 4 automobila sa plinom i metanom cisto da te razuverim da ne hvalim dizelase a pljujem po plinasima.
Poenta je da je sve to dobro kad je dobro a kad naletis na lesinu moze da bude na svemirsko neko gorivo i bice krs.
Koliko je tvoj auto star? Eto reci nam cisto da znamo jer ako je stariji od 10 godina nemamo o cemu da razgovaramo jer nisi upoznat sa euro4 motorima i komplikacijama gde su ljudi ugradjivali plin i posle odredjenih problema odustajali vise od popravki i vozili na benzin.
Sve se svodi na to da postoje motori koji su u dobrim odnosima sa plinom i koji nisu. Ti vozis onaj koji jeste ali koliko ljudi vozi one koji ne trpe plin. To neces da kazes ili se pravis blesav da su svi idealni.
Botr ti je lepo rekao jer samo navodis evropske automobile kako imaju DPF a japanci ih ocigledno po tebi nemaju jer ti takva prica odgovara. Plus sto ih nemaju ni svi evropski dizelasi ali tebi odgovara da imaju pa punis ljudima ovde mozgove pogresnim informacijama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back