Prepisivanje

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I to, ali i deca znaju, vide, cuju, kapiraju.
Videli su da je lik postao predsednik drzave sa kupljenom diplomom - najvecim stepenom prepisivanja.

Znaci da ponovim: najveca funkcija u drzavi sa najvecim stepenom prepisivanja!!!

Sta dalje da se kaze? :)

"Takav nam treba!!!"- to da kaže. Šta će neki nesposobni šonjo. Nama treba neko ko ume da krši pravila i probija granice***
ne treba dalje da čitam..
------------------------------------------- pa kom opanci kom obojci,.. uživajte gospodo,.. zaslužili ste .

*** to je ustvari fini opis za lopove i kriminalce

Ne verujem da bi to doprinelo razvoju navika učenja, samo bi stvorilo veće socijalne probleme, a i bilo bi stresno po najveći broj klinaca.
Svako ima neki svoj kapacitet, kao i nivo inteligencije - po meni je bolje rešenje probrati klince i napraviti škole/odeljenja sa specifičnim sistemima:
za visoko nadarene, prosečne i one ispod proseka
Tako da bi za ove visoko nadarene važilo - prepisivanje i raus
Prosečne - dopunska
Ove ispod proseka - koga briga...

Primer strukture odeljenja u mojoj gimnaziji:
V - deca profesora/privatnika
VI - bože me sakloni
VII - seljaci tj. dobra deca
VIII - filološko tj. dobre ribe
Svako živi je prepisivao sve i svašta, naj fora moje se sećam je bio test iz fizike gde je profesor ostavio ista pitanja samo drugačije vrenosti za zadatke i celo moje odeljenje je palo, a ja se pravio pametan u prvoj kao neću da prepisujem i dobih 2+ :super:
Да, али то неће нико хтети да спроведе у дело, јер школа не служи ономе што већина мисли.

To je i sasvim ne kul ponašanje, pomalo šibicersko, gde čovek sam sebe unižava bezveznim radnjama, umesto da se uči da bude čovek u velikom stilu, postaje sitan mali manipulator.
Видео од одраслих, који манипулишу много већим стварима. Са друге стране, људи манипулишу свакодневно и не осврћу се.
tako da je sve dopusteno samo ako se mozes pokazati u drustvu da imas love.
А шта се иначе показује? Вековима су људи показивали моћ и новац. Како је било пре 500 година, тако је и сада.

Dobro, danas postoje ometači signala i kamere. Nije jednostavno kao pre.
То системи нису довољни.
Tamo na "Zapadu" jednom kad doživiš sramotu, prosto te nema.
Нема ту јавности, а одређени круг људи ради шта хоће и не одговара.

Porrd svake lekcije je i primjer gdje se to prakticno upotrebljava.
То у Србији никада није писало у књигама, нити професори то саопштавају деци. Само предају и онда траже да се зна.
I meni nikad nije bilo jasno cemu sluze integrali.
Наравно, јер је то изнад поимања средњешколског детета. То што је неко урадио задатак, не значи да је то схватио.
mislim da ona nije bila prilagodjena uzrastu.
Никада није ни била и нити ће.
Kako neko dijete od 15,16 godina moze razumjeti Bracu Karamazove ? Da ne pominjem da se citanje knjiga od neke lijepe aktivnosti pretvaralo u mucenje.Nas je profesorica ispitivala detalje...tipa boje haljine ili neku glupost,da provjeri jesmo li procitali Anu Karenjinu,i ti budrs opterecen time da zapamtis svaki detalj,umjesto sustinu.
Неће их разумети, као ни масу других књига.

Циљ и сврха школе није образовање деце.

Видео од одраслих, који манипулишу много већим стварима. Са друге стране, људи манипулишу свакодневно и не осврћу се.

А шта се иначе показује? Вековима су људи показивали моћ и новац. Како је било пре 500 година, тако је и сада.

То системи нису довољни.

Нема ту јавности, а одређени круг људи ради шта хоће и не одговара

То системи нису довољни.

Нема ту јавности, а одређени круг људи ради шта хоће и не одговара.
Nije mi bas normalno da sjedim u drustvu ljudi koji pokazuju koliko novca imaju, na zapadu to nije toliko izrazeno kao kod nas np poznajes covjeka duze vrijeme a ne znas da je milioner ili vise puta mi se desilo da me ljudi pitaju koliko zaradjuem ili koje auto vozim kod nas sto mi se nikad nije desilo u Holandiji.

Nije mi bas normalno da sjedim u drustvu ljudi koji pokazuju koliko novca imaju, na zapadu to nije toliko izrazeno kao kod nas np poznajes covjeka duze vrijeme a ne znas da je milioner ili vise puta mi se desilo da me ljudi pitaju koliko zaradjuem ili koje auto vozim kod nas sto mi se nikad nije desilo u Holandiji.
Они га показују на начин на који ти не можеш да видиш.

Нпр. носи ручни сат, који кошта много, али се то по изгледу сата не може одмах закључити, јер није "rolex" или слична марка, већ нешто што смртници не знају. Исто тако носе одевне предмете, који изгледају обично, али је њихова цена драстично виша од светски познатих марки. Најчешће ни немају видљиву марку.

Ко зна да гледа, тај ће да види.

Они га показују на начин на који ти не можеш да видиш.

Нпр. носи ручни сат, који кошта много, али се то по изгледу сата не може одмах закључити, јер није "rolex" или слична марка, већ нешто што смртници не знају. Исто тако носе одевне предмете, који изгледају обично, али је њихова цена драстично виша од светски познатих марки. Најчешће ни немају видљиву марку.

Ко зна да гледа, тај ће да види.
Ako ne mogu da vidim onda i ne pokazuje, u zapadnom drustvu novac nije toliko bitan kao na Balkanu, bitan je samo onima koji se nisu navikli da ga imaju ili su brzo dosli do novca itd.

То у Србији никада није писало у књигама, нити професори то саопштавају деци. Само предају и онда траже да се зна.

Наравно, јер је то изнад поимања средњешколског детета. То што је неко урадио задатак, не значи да је то схватио.

Никада није ни била и нити ће.

Неће их разумети, као ни масу других књига.

Циљ и сврха школе није образовање деце.
Ne znam kada si poslednji put prelistavao udžbenike, bar ove za osnovnu školu, većina je puna primera, praktičnih vežbi i ogleda koje mogu za domaći uraditi...

Ako ne mogu da vidim onda i ne pokazuje, u zapadnom drustvu novac nije toliko bitan kao na Balkanu, bitan je samo onima koji se nisu navikli da ga imaju ili su brzo dosli do novca itd.
Новац је најбитнија ствар у свим земљама. Они су временом изградили начин да то показују само одређеним групама људи, а не сваком. У друштвима попут ових у Србији, БиХ, ЦГ, Хрватске итд. то није случај, јер та друштва нису прошла оне фазе, која су прошла друштва на западу.

Тамо постоје хобији и слободне активности, које сиротиња не може да упражњава, а опет се да показати.

Новац је најбитнија ствар у свим земљама. Они су временом изградили начин да то показују само одређеним групама људи, а не сваком. У друштвима попут ових у Србији, БиХ, ЦГ, Хрватске итд. то није случај, јер та друштва нису прошла оне фазе, која су прошла друштва на западу.

Тамо постоје хобији и слободне активности, које сиротиња не може да упражњава, а опет се да показати.
Novac je kod nas najbitnija stvar jer kasnimo za zapadom. Nikog u drustvu na zapadu ne interesuje sto ti imas novac i nema ni svrhe da ga pokazujes.

Занима их. Све је интерес.

Овде је то огољено, а то је замаскирано.
Gluposti, ne znam sa koliko se ljudi druzis sa zapada, moj najbolji prijatelj je milioner i mozda samo ja to i znam u drustvu jer cesto pricamo o zivotnim planovima, kakvi satovi i gluposti, kad nije sa devojkom covjek cesto nosi majicu Fajenorda fudbalskog kluba iz Roterdama, u drustvu uvijek bitanga, galama i mangupluk, ima dvije firme i za hobi daje nekad predavanja na visoj skoli . Ima jedna grupa u drustvu svi milioneri samo vole feste gdje se dosta droge upotrebljavaju pa nismo cesto zajedno, znam da imaju lovu samo zbog toga kakve kuce imaju jer dodjem ponekad na festu i svi se druzimo bez obzira koliko ko ima. Ima ljudi koji su cijeli zivot putovalli i nemaju nista, nikad niko ni u jednom trenutku nije se pokazao koliko ima. Nemoguce kod nas.

Деца у средњој школи уче изводе, интеграле и диференцијале. Нико не зна чему то служи нити како да се то стварно одвија.
To sto ti ne znas, ne znaci da niko ne zna :D
Терају их да читају "Рат и мир", "Ану Карењину", "Тихи Дон", "Браћу Карамазове",... Књиге од неколико стотина страна.

И наравно да ће деца да прибегну импровизацији. Наравно да ће неко да одгледа филм "Ана Карењина", уместо да чита 1000 страница текста. Наравно да ће неко да узме да прочита сажетак или да му неко преприча текст књиге од 500 страна.
Dakle problem je par stotina stranica procitati? :D
Pa sta trazi u gimnaziji onaj ko ne moze da procita 100 stranica za dan???
Колико предмета има у гимназији?
Колико има предмета у средњој стручној школи?

Бежи бре.

Ne razumem, sta je problem? Gimnazija u Srbiji je jedna od najboljih skola na planeti da te pripemi za fakultet - sto i jeste svrha gimnazije.

Jednom prilikom sam "uhvatila" učenicu dok je prepisivala pismenu vježbu sa dvolisnice koju je skrivala ispod klupe i naravno, odmah joj upisala jedan u dnevnik.
Nekoliko dana poslije mi je dosao njen otac prijeteći mi da će me ostaviti bez posla jer je nemoguće da je njegovo dijete dobilo 1.
Ispostavilo se da ga mala slagala, uopšte mu ne rekavši zašto je dobila jedan, u što se i sam uvjerio jer sam u ormariću imala i dvolisnicu i svesku za pismenu iz čega je bilo se očigledno.
Nisam bila sigurna ko je bio gori od njih dvoje, otac ili dijete.

Novac je kod nas najbitnija stvar jer kasnimo za zapadom. Nikog u drustvu na zapadu ne interesuje sto ti imas novac i nema ni svrhe da ga pokazujes.
Kako kad u Americi npr.samo pricaju o novcu?
Kolike su zarade,koliki su troskovi,kolika je cijena necega,koliki im je budzet...itd...Sve pretvaraju u novac i novac im je najvazniji.
Nigdje to nije izrazeno kao tamo.

Kako kad u Americi npr.samo pricaju o novcu?
Kolike su zarade,koliki su troskovi,kolika je cijena necega,koliki im je budzet...itd...Sve pretvaraju u novac i novac im je najvazniji.
Nigdje to nije izrazeno kao tamo.
U Americi sam radio i bio na odmoru ali nije to toliko dugo da bi upoznao mentaliteit tako da ne mogu da pricam o tome. Koliko se sjecam niko me nije pitao kolika mi je plata dok mi se to u Bosni vise puta desilo.

U Americi sam radio i bio na odmoru ali nije to toliko dugo da bi upoznao mentaliteit tako da ne mogu da pricam o tome. Koliko se sjecam niko me nije pitao kolika mi je plata dok mi se to u Bosni vise puta desilo.
To nije samo iz razloga sto ih ne interesuje tvoja plata,nego sto ih uopste ne interesujes ni ti.
Oni rijetko kad i nesto drugo pitaju.
Moja drugarica radi u Americi i kaze da o kolegama iz kancelarije sa kojima dugo radi ne zna apsolutno nista,niti oni o njoj.
Jednostavno se ne prica o bilo kakvoj privatnosti,nego samo o poslu.
Uporedi to sa stanjem kod nas kad znas i deseto koljeno o nekome.🙂
Jednostavno su zatvoreniji,sto ne znaci da nije i do pristojnosti.Ali mislim da ovo prvo preovladava.

Ima, ima. Kod nas je to jako rašireno. Do tog nivoa da ako te neko uhvati i kazni još se i bune. Nema stida, nego ono, e uhvatio me je majku mu njegovu. ;)

Dobro, danas postoje ometači signala i kamere. Nije jednostavno kao pre.

Ali opšte je klima da je to nešto sasvim normalno, kao što se vidi i na temi.

A da ne pričam da ono što bi svuda bilo za ozbiljne sankcije, kod nas se građani nisu mnogo uznemirili kada su imali kandidata za predsednika države za kojeg je bilo jasno i evidentno da je kupio i i ispite i diplomu. Sećamo se svi kako je Šešelj dokazao da je Nikolić za vreme polaganja ispita koji mu stoji u indeksu bio u centrali Srpske radikalne stranke. I ništa. Dobio čovek izbore. Ko se potresao zbog toga što je doktorat ministra Malog prepisan, tj što ga je Univerzitet u Beogradu proglasio plagijatom? Niko. I onda naravno da takvu državu svi sa strane gledaju kao na neozbiljnu sa kojom se može igrati.
Neozbiljna i jeste ako je dozvolila da predsednik bude sa kupljenom diplomom.
Riba smrdi od glave.Gradjani nemaju nista s tim.
Samo koriste blagodati koje drzava promovise.

To nije samo iz razloga sto ih ne interesuje tvoja plata,nego sto ih uopste ne interesujes ni ti.
Moja drugarica radi u Americi i kaze da o kolegama iz kancelarije sa kojima dugo radi ne zna apsolutno nista,niti oni o njoj.
Jednostavno su zatvoreniji,sto ne znaci da nije i do pristojnosti.Ali mislim da ovo prvo preovladava.
Amerikanci su povrsni, nikad nisu ozbiljno zainteresovan za tebe to je tacno ali su meni zakon, nigdje nije bolje raditi nego sa Amerikancima, bacaju pare na sve strane i kad dodjes nije samo posao odvedu te na rodeo itd da se i provedes ne samo radis, radio sam i u drugim zemljama sa timovima iz cijelog svijeta, Ameri su zakon sa njima se najbolje provedes, spontani, veoma su galanti, Evropljani su vise suzdrzani sto se tice bacanja para a najgori su Azijati skrtice,bez humora itd

Kada će se kod nas prepisivanje strogo sankcionisati?

I zašto se to ne radi?

Jel to ono kao građani smo koruptivni, volimo da mutimo, potplaćujemo, ne smeta nam krađa, laganja, prevara, i onda nam prepisivanje dođe kao neki vic?

Da li se ovom praksom od malena deca uče da izigravaju sistem?
Šta mislite?
Definišimo prepisivanje.
Matematiku jedino, bila sam prirodno matematički smer, da, par formula , a dalje umem da izvedem. I ko za baksuz nisu mi nikada trebale.
Svakako ne možeš znanje strpati na parčence papira , a samim pisanjem papirića memorišeš ono što nije ulazilo iz prve. Na faksu nisam imala pismeno ništa , uvek je bilo usmeno odgovaranje ili praktična primena.

Ovaj primer uz učešće roditelja je mizerija društva u kome živimo. Kontraproduktivno, nevaspitno.

Generalno se ljudi ne pitaju za novac.

Novac, porodicu, posebno decu, religiju, politicki stav...to se bezmalo svuda smatra vrlo neuljudnim buskanjem.

Meni je i dalje svaki put cudno kada neko dodje po oplete po tudjoj deci u Srbiji.
Dugo sam zivela u inostranstvu i to je nezamislivo bilo u krugovima u kojima sam se kretala.
Nikako da se naviknem da se za necije dete kaze "debil", "kreten"...i to tako javno, bezmalo u kafani.
Nas narod nema meru.
Prepisuje se svuda, prepisivalo se i u Americi pa su tuzili one glumce (glumicu bas iz Ocajnih domacica) ali kod nas je taj neki palanacki mentalitet i dalje na snazi koji ne postuje nikog i nista.

Inace, stava sam da covek koji sredi vezu svom detetu ne voli dete na pravi nacin.

Ne znam do koje godine se razvijaju kognitivne sposobnosti najbrze, recimo, do kraja osnovne skole.
Tokom tih godina bi valjalo da uce sto vise ne bi li razvili potencijal koji im je genetika darovala.

Roditelj koji voli svoje dete ce nauciti to dete da uci, sa jedne strane, i naucice ga da uci svakodnevno po pola sata, recimo, sa druge strane.
Od onih riba u devonu, ili kom vec periodu, pa do danas na promenu utice zbir potencijala, okolnosti i rada.
Ni ta riba ne bi presla u vodozemca, ni vodozemac u gmizavca...nista se ne bi desilo da se nije koristila sprega potencijala za promenu, okruzenja i truda da do promene dodje.

Tu fejluje nas narod. Misli da pada sa kruske.

Generalno se ljudi ne pitaju za novac.

Novac, porodicu, posebno decu, religiju, politicki stav...to se bezmalo svuda smatra vrlo neuljudnim buskanjem.

Meni je i dalje svaki put cudno kada neko dodje po oplete po tudjoj deci u Srbiji.
Dugo sam zivela u inostranstvu i to je nezamislivo bilo u krugovima u kojima sam se kretala.
Nikako da se naviknem da se za necije dete kaze "debil", "kreten"...i to tako javno, bezmalo u kafani.
Nas narod nema meru.
Prepisuje se svuda, prepisivalo se i u Americi pa su tuzili one glumce (glumicu bas iz Ocajnih domacica) ali kod nas je taj neki palanacki mentalitet i dalje na snazi koji ne postuje nikog i nista.
Kod mene niko na poslu ne govori za tudju djecu da su debili,ali jednostavno pricamo o svemu i sve se zna...Htio ne htio,kad radis sa nekim dugo znas sve o njemu i on sve o tebi.
Mozda je i do toga sto dugo radimo zajedno.
Ne pricamo samo o poslu,nego o svemu.
Ali da ne spamujem temu.

Back