Преображење Господње

Mislim da ne ako sam dobro shvatio pitanje.

Jel moguce da postavljam toliko glupa pitanja na izuzetno glupav nacin da me prosto ne mozes razumeti ?
Nego da ja ipak pitam druge:

Braco srbi,jel mi moze bilo ko od vas odgovoriti na pitanje koje Maki ili tesko ili pogresno razume stoga mi odgovorio onako kao sto ste mogli videti.:

Sta se desava sa glagolom kad se koristi dvojna negacija,dali se radnja ponistava ili ne ?

Jel moguce da postavljam toliko glupa pitanja na izuzetno glupav nacin da me prosto ne mozes razumeti ?

Braco srbi,jel mi moze bilo ko od vas odgovoriti na pitanje koje Maki ili tesko ili pogresno razume:

Sta se desava sa glagolom kad se koristi dvojna negacija,dali se radnja ponistava ili ne ?
Dobio si odgovor. Šta hoćeš više? Misliš zatrpati temu kad si potučen teološki.

Ajmo se pozabaviti grčkim malo.

Matej 1:25 glasi:
" I ne znadijaše za nju dok ne rodi sina svojega prvenca, i nadjenu mu ime Isus." (Matej 1:25).
Na osnovu ove riječi "dok" neki tvrde da je pravedni Josif imao odnose sa Bogorodicom. Ta riječ je prevod grčke riječi ἕως (heos).
"καὶ οὐκ ἐγίνωσκεν αὐτὴν ἕως οὗ ἔτεκε τὸν υἱόν αὐτῆς τὸν πρωτότοκον, καὶ ἐκάλεσε τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν."

Nisam bez razloga pomenuo Mojsijevog groba zato što PZ 34:6 koji glasi:
"A pogrebe ga Gospod u dolini u zemlji Moavskoj prema Vet-Fegoru; i niko ne dozna za grob njegov do današnjega dana"
na grčkom glasi ovako:
"καὶ ἔθαψαν αὐτὸν ἐν Γαι ἐν γῇ Μωαβ ἐγγὺς οἴκου Φογωρ καὶ οὐκ οἶδεν οὐδεὶς τὴν ταφὴν αὐτοῦ ἕως τῆς ἡμέρας ταύτης"

Dakle u oba stiha se javlja IDENTIČNA RIJEČ ἕως (heos). Da li ta riječ znači promjenu situacije nakon vremenskog trenutka koji je nakon nje određen? Odgovor je NE. U PZ 34:6 piše da niko nije pronašao Mojsijev grob ἕως današnjeg dana. Da li je onda grob pronađen nakon današnjeg dana tj. dana pisanja ovih riječi? Nije. Taj grob nikada nije pronađen dakle nema promjene situacije. Grob je nepronađen i prije i poslije dana pisanja tog stiha.

Da li onda Matej 1:25 u kojem piše da Josif nije poznao Mariju ἕως rođenja Hristovog znači da ju je poznao nakon Hristovog rođenja? Odgovor je kao i u PZ 34:6 NE. Riječ heos ne označava nužno promjenu situacije. Može ali ne mora. Zavisi od dodatnih informacija. Budući da se nigdje ne kaže da je Josif poznao Mariju niti se Marija pominje kao ičija majka sem Isusove jedini zaključak je da Josif nije poznao Mariju ni nakon Hristovog rođenja a vidimo da se tekst Matej 1:25 sasvim uklapa u to učenje.

Čisto da pokušaj ne uspije.

Braco srbi,jel mi moze bilo ko od vas odgovoriti na pitanje koje Maki ili tesko ili pogresno razume stoga mi odgovorio onako kao sto ste mogli videti.:

Gramatičaru kad se već busaš gramatikom da li se piše odvojeno.

Dobio si odgovor.
Dobiuo sam odgovora od tebe i sada je red da vidim kako ce na istom pitanju odgovoriti drugi forumasi koji su etnicki srbi.
Šta hoćeš više? Misliš zatrpati temu kad si potučen teološki.
Pre nego sto krenem sa linkovima koje ce te kompletno deplasirati na gramatickom planu hteo bih da vidim dali ovde postoji bar jedan srbin koji ce odgovriti onako kao sto si ti odgovortio.

Dobiuo sam odgovora od tebe i sada je red da vidim kako ce na istom pitanju odgovoriti drugi forumasi koji su etnicki srbi.

Pre nego sto krenem sa linkovima koje ce te kompletno deplasirati na gramatickom planu hteo bih da vidim dali ovde postoji bar jedan srbin koji ce odgovriti onako kao sto si ti odgovortio.
Ajde se ti pozabavi tekstom Pisma a ne gramatikom.

Занимљив је феномен да кад њему иде у прилог онда може и да не пише али да се логички закључи да је тако али кад је противно онда није довољно ни кад тачно пише.
Zavisno od prilika u Pismu bato,kada je recimo rec o Bozjim zapovestima i generalno sve ostalo sto definise versku praksu hriscana ona sve to mora biti izricito navedeno,jasno i precizno u tolikoj meri da svako moze razumeti sta Bog realno trazi od ljude !
Za razliku od ovog,u odnosu na sve ostalo sto nije precizno navedeno u Pismu imamo legitimnog prava uporedjivati sve raspolozive cinjenice koje se tamo nalaze pa tek onda induktivnim metodom donositi konacne zakljuccke.

Back