Преображење Господње

Темељиш их дјелимично на Светим Оцима али дјелимично и на својим схватањима која су противна светоотачким.
Ок, ваше васељенско саборство.

Маки, без оваквих глупости, ако си расположен уа даљу причу

То су теби глупости? Ја сам увијек расположен за даљу причу.

Да ли познајеш дела свих отаца?
Да ли си темељно ишчитао све књиге Писма?
Да ли познајеш језике Писма?
Да ли темељно познајеш историју Цркве?
Да ли темељно познајеш сва учења Цркве која нису догматска те око којих не постоји општа сагласност?

Пошто је НЕ твој одговор на сва претходно постављена питања, одакле ти та дрскост да се надмено постављаш у улогу судије православности?

Већ солидан број порука оптерећујеш таквом опрелешћеношћу.

Да ли познајеш дела свих отаца?
Да ли си темељно ишчитао све књиге Писма?
Да ли темељно познајеш историју Цркве?
Да ли темељно познајеш сва учења Цркве која нису догматска те око којих не постоји општа сагласност?

Пошто је НЕ твој одговор на сва претходно постављена питања, одакле ти та дрскост да се надмено постављаш у улогу судије православности?

Већ солидан број порука оптерећујеш таквом опрелешћеношћу.
Да, нисам прочитао апсолутно све што је икад написано од Отаца и чисто сумњам да доста људи јесте али прочитао сам довољно да могу препознати шта се уклапа а шта се не уклапа у учење Цркве. Ти си неке од најпоштованијих светитеља и богослова Цркве назвао византијским изобразитељима којима је све неки игроказ.

Занимљив је феномен да кад њему иде у прилог онда може и да не пише али да се логички закључи да је тако али кад је противно онда није довољно ни кад тачно пише.
nije jedini ali se najviše dere "gde piše " i onda sam sebi skače u stomak.
novi zavet je inače pun metafora i alegorija, pa i sam Isus kaže da sve u pričama biva.
ja samo ne razumem zašto insistiranje o nekom vaskrsnuću mojsija kad ceo novi zavet Isus predstavlja "prvenca". ponavljam, po njima Isus je džabe vaskrsavao jer je to mojsije već uradio i bio u slavi.

али прочитао сам довољно да могу препознати шта се уклапа а шта се не уклапа у учење Цркве.
"У твоје скромно виђење учења Цркве" био би исправан израз.

Немој глумити учитеља.
Смањи доживљај.
Ниси ни Јован Богослов, ни Симеон Нови Богослов.

Оптерећујеш разговор својом сувишном и прелесном амбицијом

Шта се примећује на овој икони и свим иконама Преображења
Transfiguration-Icon1.jpg

"У твоје скромно виђење учења Цркве" био би исправан израз.

Немој глумити учитеља.
Смањи доживљај.
Ниси ни Јован Богослов, ни Симеон Нови Богослов.

Оптерећујеш разговор својом сувишном и прелесном амбицијом
Добро да си поменуо св. Симеона Новог Богослова јер управо ће нам неке његове реченице доста значити за ову дискусију:
"5. У ту сврху Син Божији постаде човек и умрије, давши Себе као откупнину за сву људску природу. Међутим, Његова смрт је била неопходна жртва за побожне који су умрли пре Његовог доласка у телу. Јер после Адамовог злочина нико од праведника није могао да се спасе, пошто су сви људи били подложни греху родоначелника Адама, покварености и смрти, а огњени мач никога није пустио у рај, из којег је Адам био изгнан, пошто света рајска пребивалишта прихватају само душе непорочне и чисте од сваког греха, како каже Апостол, да трулеж не наслеђује нетрулежност (1. Кор. 15, 50). Зато је било потребно да се нетрулежни Син Божији кроз Његово трулежно тело да на жртву да би се они праведници откупили од трулежи. Јер сами по себи нису могли поново доћи у нетрулежност, из које је Адам пао, али ово је било дело велике икономије Христове, извршене судом и правдом. А за оне који су рођени по рођењу Христовом, Он је и жртва и храна кроз причешће Пречистим Тајнама, у које га, кроз јединство у које улази са причасником, обнавља и поново ствара, и са неизрецива сила стваралачког Божанства искрено (на исти начин. - Ред. .) сједињује се са Собом и продире са Собом, односно чини богом по благодаћу, као што огањ својим продором чини ватру она чврста тела која примају га и продиру њиме, као што су, на пример, гвожђе, бакар и слично, – чини га ватром, али не мења њихову природу, већ само чињеница да док су у таквој комбинацији са ватром, они сами постати ватра. А то су желели пророци, цареви и праведници који су били пре Христа, будући да су предвидели оне који ће бити тело од тела Христовог и кост од костију Његових, и видели су себе као лишене тако великог добра." (Слово 37 св. Симеона Новог Богослова):

Дакле праведници прије Христа, а то укључује и Мојсија, нису могли доћи у стање нетрулежности нити ући у рај прије Христовог оваплоћења И КЉУЧНО ПРИЈЕ ЊЕГОВЕ ЖРТВЕ. Нема говора о томе да је неко од њих већ раније васкрснут у слави.

Да, нисам прочитао апсолутно све што је икад написано од Отаца и чисто сумњам да доста људи јесте али прочитао сам довољно да могу препознати шта се уклапа а шта се не уклапа у учење Цркве. Ти си неке од најпоштованијих светитеља и богослова Цркве назвао византијским изобразитељима којима је све неки игроказ.
Да би ти биле јасније тврдње колеге @Dе Sisti - ја, требало би да знаш да је он заступник тезе о некој врсти атемпоралног васкрсења, које се дешава одмах након смрти човјека, односно да човјек одмах иде на суд, водећи се премисом да је Бог изван времена и да је увијек садашњост, што повлачи да су они који су се упокојили прије хиљаду година већ били на суду из наше садашње перспективе која ће бити измијењена у тренутку наше смрти кад ћемо се сви наћи заједно на суду, то наравно повлачи и неке друге ствари, као на примјер негацију митарстава, којих је колега велики противник.

nije jedini ali se najviše dere "gde piše " i onda sam sebi skače u stomak.
novi zavet je inače pun metafora i alegorija, pa i sam Isus kaže da sve u pričama biva.
ja samo ne razumem zašto insistiranje o nekom vaskrsnuću mojsija kad ceo novi zavet Isus predstavlja "prvenca". ponavljam, po njima Isus je džabe vaskrsavao jer je to mojsije već uradio i bio u slavi.
A meni sad jasno gde je moses.

И умре онде Мојсије, слуга Господњи у земљи моавској по речи Господњој.

6. А погребе га Господ у долини у земљи моавској према Вет-Фегору; и нико не дозна за гроб његов до данашњег дана

Да би ти биле јасније тврдње колеге @Dе Sisti - ја, требало би да знаш да је он заступник тезе о некој врсти атемпоралног васкрсења, које се дешава одмах након смрти човјека, односно да човјек одмах иде на суд, водећи се премисом да је Бог изван времена и да је увијек садашњост, што повлачи да су они који су се упокојили прије хиљаду година већ били на суду из наше садашње перспективе која ће бити измијењена у тренутку наше смрти кад ћемо се сви наћи заједно на суду, то наравно повлачи и неке друге ствари, као на примјер негацију митарстава, којих је колега велики противник.
Ne znam šta bih rekao.

A meni sad jasno gde je moses.

И умре онде Мојсије, слуга Господњи у земљи моавској по речи Господњој.

6. А погребе га Господ у долини у земљи моавској према Вет-Фегору; и нико не дозна за гроб његов до данашњег дана
ma jok bre, eno ga vaskrslog sa ilijom vozaju se nebeskim kočijama

Back