Premijerka Severne Irske želi referendum o ujedinjenju sa Republikom Irskom, u narednih 10 godina

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.156

Premijerka Severne Irske želi referendum o ujedinjenju sa Republikom Irskom, u narednih 10 godina​

Beta/AFP04.02.2024. 17:50
Premijerka Severne Irske želi referendum o ujedinjenju sa Republikom Irskom, u narednih 10 godina 1
Foto: Beta/Liam McBurney/PA via AP
Nova premijerka Severne Irske Mišel O'Nil ((Michelle O'Neill) izjavila je danas da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina.

U svom prvom intervjuu, nakon što je u subotu izabrana da vodi vladu te britanske provincije, ona je rekla da njen izbor za premijera pokazuje promenu koja se dešava na tom ostrvu, preneo je Skaj njuz (Sky News).
Mišel O’Nil (47) ue postala premijerka posle dve godine političke paralize u Severnoj Irskoj. Ona je prva republikanska premijerka iz redova Šin fejna, nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA).
Prema njenim rečima, Šin fejn može da deli vlast sa do sada vladajućom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), iako su unionisti posvećeni zadržavanju Severne Irske u sklopu Velike Britanije.

„Možemo da podelimo vlast i da Severnu Irsku učinimo stabilnom, možemo da radimo zajedno svaki dan u pogledu javnih usluga, a takođe i da sledimo legitimne težnje“, rekla je ona.
Za zamenicu premijera Severne Irske izabrana je članica DUP, Ema Litl-Pengeli (Emma Little-Pengelly).
Na pitanje da li je „očekuje referendum o ujedinjenju ostrva u narednih 10 godina“, Mišel O’Nil, koja je potpredsednica Šin Fejna, odgovorila je potvrdno.
„Da, verujem da smo u deceniji raznih mogućnosti. Toliko se stvari menja. Ranije se nije moglo ni zamisliti da premijer Severne Irske bude nacionalistički republikanac“, dodala je ona.

Sa svoje strane, britanska vlada je saopštila da „ne vidi realne izglede“ za takav referendum i veruje da je budućnost Severne Irske „zagarantovana decenijama koje dolaze“ u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, piše u dokumentu objavljenom prošle nedelje.
Posle pobede njene stranke na izborima u maju 2022. godine, liderka Šin Fejna u Severnoj Irskoj bila je sprečena da preuzme dužnost zbog bojkota zajedničkih institucija članova DUP.
DUP je trgovinske aranžmane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) ocenio kao pretnju za pozicije Severne Irske u okviru Velike Britanije. Međutim, prošle nedelje je zaključen dogovor sa britanskom vladom o tom pitanju, što je omogućilo ponovni rad parlamenta Severne Irske.

https://www.danas.rs/svet/premijerk...ju-sa-republikom-irskom-u-narednih-10-godina/

Novi Dodik u Britaniji posle Strudžon od Škotske.
 

Back
Top