Председниковање Александра Вучића

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vi likovi iz NVO tako se fluffy
Ovo mi nikada nece biti jasno :eek:
Izneses svoj licni stav i misljenje , odma te etiketiraju, nadju ti pripadnost nekoj grupi, stranci ili sekti....
Bolje znaju od tebe gde si ko si i sta mislis i osecas i gde pripadas !

Da li uopste mogu da shvate da ima ljudi sa svojim misljenjem, stavom i osecanjima .
Da postoji i ona treca grupa ljudi , koji nisu ni partizani ni cetnici , ni vernici ni nevernici , ni rodoljubi ni sovinisti , ni zveszdasi ni partizanovci ............( To je onih 65% sto su bojkotovali izbore )
Ima ljudi koji ne pripadaju ni jednoj stranci i ne moraju da idu u stranku i mitinge po svoje misljenje ! :fdlan:

Koliko se po Miloševiću nešto zove, toliko će i po Aleksandru Vucicu :mrgreen:

Masemo ti sa Djilasevog mosta :uja:
EgWROqiXYAAvlHO
A on jadnicak i pored koprcanja ima te mokre snove da se ovekoveci u nekom zdanju :(

Kontam ja da sve u Srbiji treba da nosi Vucicevo ime i prezime, samo mi nekako bezveze da se Dragan Djilas zove Aleksandar Vucic
:mrgreen:

Ovo mi nikada nece biti jasno :eek:
Izneses svoj licni stav i misljenje , odma te etiketiraju, nadju ti pripadnost nekoj grupi, stranci ili sekti....
Bolje znaju od tebe gde si ko si i sta mislis i osecas i gde pripadas !

Da li uopste mogu da shvate da ima ljudi sa svojim misljenjem, stavom i osecanjima .
Da postoji i ona treca grupa ljudi , koji nisu ni partizani ni cetnici , ni vernici ni nevernici , ni rodoljubi ni sovinisti , ni zveszdasi ni partizanovci ............( To je onih 65% sto su bojkotovali izbore )
Ima ljudi koji ne pripadaju ni jednoj stranci i ne moraju da idu u stranku i mitinge po svoje misljenje ! :fdlan:
Da li uopste mogu da shvate da ima ljudi sa svojim misljenjem, stavom i osecanjima ...i da glasuju za vučića i nisu sendvičari.

Da li uopste mogu da shvate da ima ljudi sa svojim misljenjem, stavom i osecanjima ...i da glasuju za vučića i nisu sendvičari.
Mogu !
Kao sto mogu da shvatim i da nisi clan stranke niti ijedne grupacije !
Moje licno misljenje je da ne sagledavas stvari realno i objektivno , ali to je samo moj licni stav sto i ne znaci za tebe da je isparavan i relevantan !
Prosto i jednostavno !

Вилу Јованке Броз спремају за Ану Брнабић?

17:04 26.08.2020.
1
Велелепна вила у којој је до своје смрти живела Јованка Броз планира се за боравак будућег премијера, рекла је за Нова.рс Тамара Стојчевић, заменица генералног секретара Владе.

У кабинету Ане Брнабић ову информацију нису потврдили. Како су навели, никаква одлука о томе који ће објекат користити наредни председник Владе Србије није донета, као што није познато ни име мандатара за састав нове владе.
brnabic-savet-za-nacionalnu-bezbednost20N.S-700x534.jpg

“Влада Републике Србије води рачуна о државној имовини и према њој се одговорно понаша. Кућа у улици кнеза Александра Карађорђевића 75 део је система државних репрезентативних објеката. Разлог за њено реновирање је руинирано стање у којем се ова кућа налазила. После година небриге средином 2019. године почела је санација овог објекат како би се спречило даље пропадање. На исти начин држава брине о свим објектима ове врсте. Ана Брнабић је председница Владе Србије која је од 3. августа у техничком мандату”, рекли су за Нова.рс у кабинету премијерке.
Како су писали медији блиски власти, највеће шансе за избор на место премијера, има управо актуелна председница Владе Ана Брнабић.
Вила у којој је живела Јованка Броз била је руинирана све до њене смрти. Титова удовица живела је у нехуманим условима, кров је прокишњавао, а није било ни грејања па је зими соби седела у бунди.

Међутим, тај објекат од 750 квадрата поново сија. Сваки делић фасаде, крова, столарије је пажљиво обновљен, укључујући и двориште, ограду, и околне тротоаре, у шта се уверила екипа Нова.рс. На лицу места затекли су раднике који су постављали безбедносне камере.
За ову кућу у буџету за 2019. издвојено је 15 милиона динара, а новац је планиран, како се наводи у у образложењу буџетске ставке, за комплетну реконструкцију од подрума до крова, и замену металне ограде и дворишне капије.
Како су навеле Новости крајем прошле године, укупна планирана сума за реновирање износи око 34 милиона динара.

RADNICI SE RAZLETELI Direktno ispred vile Jovanke Broz koja se sprema za Anu Brnabić (VIDEO) (FOTO)
https://direktno.rs/politika/297415...roz-koja-se-sprema-za-brnabic-video-foto.html

Mogu !
Kao sto mogu da shvatim i da nisi clan stranke niti ijedne grupacije !
Moje licno misljenje je da ne sagledavas stvari realno i objektivno , ali to je samo moj licni stav sto i ne znaci za tebe da je isparavan i relevantan !
Prosto i jednostavno !
Prosto i jednostavno !

Eto vidis tu je problem i zato smo tu gde jesmo !

To ne moze nikako biti normalno
Ljudi se postavljaju na radna mesta po kvalifikaciji kvalitetu , stazu i zaslugama , a ne po partiskoj liniji !
da nešto kao u holivudu gdje glumcima možeš pratiti obiteljsko stablo...znam da ti je agenda da šareni izloge zapadnih dućana predočiš kao faktičko stanje..eto i onaj bidenov sin u ukrajini dobio je mjesto po zaslugama i 50 000 dolars tjedno..

da nešto kao u holivudu gdje glumcima možeš pratiti obiteljsko stablo...znam da ti je agenda da šareni izloge zapadnih dućana predočiš kao faktičko stanje..eto i onaj bidenov sin u ukrajini dobio je mjesto po zaslugama i 50 000 dolars tjedno..
Amerika je mafijaska drzava i tragicno je sto je zavladalo kolektivno ludilo i svi streme ka tome !
Vidis kuda ide ovaj svet pa svi to rade !
Nisam idalista niti gledam svet kroz ruzicaste naocare !
Ali neke norme i granice mora da postoje !
Uvek je bilo da pored dobrog lopova uvek ima para
Ali kad seljober to provali on nezajezljivo grabi za sbe kao da mu je zadnje u zivotu !
Da li je to stvar mentaliteta ili prostakluka zakljuci sam !
U amrici vladaju bogate familije , ovde vladaju i bogate se nepismeni i ljudi bez cilja i karaktera !

Razlika je !

A. Brnabic se useljava u renoviranu vilu Jovanke Broz! Ej, u Jovankinu vilu na Dedinju! Sve picnuto. Država platila renoviranje. 750 kvadrata. Da se kladimo da će za 6 meseci da je otkupi.
ako ne dobije tu vilu...to znači da se već skućila u Beogradu, a i eventualno nekoliko desetina apartmana u Hrvatskoj, kupljenih novcm iz Srbije

"Vučićeva ideologija je beda, siromaštvo i narod koji nema"
Siromaštvo postaje državna ideologija, plata od 60.000 veliki uspeh, 30.000 normalnost, a to da pojedinci od tog minimalca vrate 12.000 vlasniku firme i žive od 18.000 neminovnost. A suština je da je plata od 500 evra nedovoljna za pristojan život jedne porodice. Da je plata od 250 ili 300 evra sramota i nedostojna čoveka, a da oni koji teraju ljude da im vrate deo takve plate treba da robijaju bar deset godina. Pre 15 godina je prosečna plata u mojoj kompaniji bila 1.000 evra, čistačica je imala 600 i uz takve plate smo pravili dobit svake godine. Nisam ubeđivao nikoga, kao veliki biznismen Tomislav Momirović (MONA), da u Srbiji ljudi treba da rade za 25.000 dinara. I da bude siromašan, ali srećan što ima posao - kaže u intervjuu za Nedeljnik predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

FOTO: Nedeljnik
Zar to nije kapitalizam i slobodno tržište za koje smo se borili 5. oktobra?
- Ne, to je iskorišćavanje muke ljudi čija prava njihova država ne brani. Da je normalno da je tako govore im Momirović i Vučić, i razni strani Momirovići u čije je fabrike, kako reče profesor Kavčić, režim uložio naš novac. E, pa Tomo neće biti da ne mogu da primaju više od 250 jer je takva situacija i jer je Srbija siromašna. Sobarica u tvom hotelu radi kvalitetno kao sobarica u hotelu u Hrvatskoj, ali ova ima tri puta veću platu. Ne poredim sa Nemačkom namerno, tamo je 7-10 puta više. Ali vlasnik hotela u Hrvatskoj ne živi tri puta bolje od tebe. Dakle nije problem u sobarici i njenom znanju, nego u tebi i tvom odnosu prema zaposlenima. I nemoj da objašnjavaš kako hotel u Hrvatskoj više prihoduje, jer kad sam ja pravio firmu, borio sam se sa pola Evrope, sa Slovencima, sa Hrvatima koji su se razvijali dok smo mi bili pod sankcijama. Imali smo iste klijente, ali su oni trošili mnogo više u Hrvatskoj, nego u Srbiji jer su više i prodavali. I opet sam ih sa svojim timom sve pobedio. Znači može. I nisam ja jedini primer. Ima još mnogo ljudi koji su pokazali šta može da se postigne sa našim znanjem i vrednoćom - kaže Đilas.

Đilas: Želimo vakcinu koju će koristiti Nemci, Francuzi, cela Evropa, a ne onu iz Kine

Kako? Zar se nismo naslušali raznih obećanja u poslednje dve decenije. I dok ste vi bili na vlasti.
- Sa mesta gradonačelnika mogao sam da utičem na plate vaspitačica koje smo povećali i koje sam odbio da smanjim na zahtev revizora, zbog čega sam prekršajno osuđen i platio sam kaznu. Pltajte zaposlene u gradskim preduzećima koliko su im plate bile veće u "moje vreme” nego sada. Siromaštvo kao državna ideologija koju zastupa Vučić je katastrofa za naše društvo. Ideologija da svi podjednako nemamo koju lažno zastupa Vučić, jer on i njegovi i te kako imaju, mora da se zameni ideologijom pristojnog života za svakog ko radi. Dali smo konkretan plan ekonomskih mera za bolji život, pokazali kako da u zdravstvu i obrazovanju porastu plate preko 40%. U to ja verujem. U državu koja daje besplatne knjige i obrok u školi. To je moja ideologija. Ideologija u kojoj je minimalac 500 evra, ali se time niko ne hvali jer je i to malo. Verujem da će ljudi ako dobiju šansu napraviti mnogo više nego što mogu da naprave danas. Ne verujem u priče kako je narod lenj, kako malo radi, kako je neobrazovan. I kako treba da dođu stranci da nas nauče kako se obrađuje zemlja, proizvodi struja, prave bakarne katode, grade putevi...

Đilas: Samo jedna kolona može da pobedi zlo koje vlada Srbijom!

LIČNI STAV Dragan Đilas: To što je Grigorije vladika služi na čast našem narodu i crkvi!

Ali je činjenica da neki mnogo imaju, a neki mnogo nemaju...
- Za to da neki mnogo imaju, a drugi mnogo nemaju ste u pravu. Ja mogu sebi na osnovu onoga što sam u životu zaradio da priuštim bocu vina od nekoliko stotina dolara (ili hiljada), jaknu ili sako od više hiljada evra, ali to ne radim, jer mislim da je to besmisleno i skorojevićki. Vučić to od plate ne može, ali to radi. Dakle, njemu nije neprijatno što uživa u takvom snobovskom luksuzu koji je obezbedio novcem za koji ne može da dokaže poreklo, ali zato nekome ko je pošteno zaradio, ko takav snobizam prezire, treba da bude neprijatno zbog toga što je pošteno zaradio?
Ali kome bi odgovarala ta ideologija siromaštva, kako ste je sada više puta nazvali?
- Vučiću savršeno odgovara da cela Srbija "mota kablove" za 250 evra. I da drhte u strahu da li će i bez toga ostati. Jer, takve ljude u tim pozicijama lako možeš da potkupiš, još lakše ih zaplašiš. Njemu nikako ne odgovaraju uspešni i od njega ekonomski nezavisni. Jer ti koji su nezavisni će da kažu šta misle, ti koji se ne boje će da ustanu protiv njega, a neće čekati mrvice koje on baci sa svog stola. Zato se on slika kako jede boraniju da se predstavi kao običan čovek koji nema. Zato laže narod da na večerama u Briselu pije samo vodu i jede koricu hleba. To je njegova ideologija nemanja, bede i siromaštva, večitog krpljenja kraja s krajem. Večitog života od prvog do prvog. Njemu je potreban narod koji nema. Ne samo materijalno da nema, nego da nema više ni mogućnost da želi da ode u pozorište, na večeru, da otputuje, da krene u preduzetništvo, da sebi priušti bilo šta osim plaćanja računa i hrane.
Dragan Đilas FOTO: Direktno.rs

Njemu odgovara kad mlađa deca nasleđuju garederobu od starijih, i kad se oblače iz stvarnog porodičnog fundusa već nošenih stvari, a roditelji nose isti kaput 20 godina. Strah da se i to izgubi je ono sto njega hrani.
Zato planski, sistematski i vrlo smišljeno pretvara građane Srbije u svoje nadničare, podvodi ih kao jeftinu radnu snagu stranim investitorima kojima daje olakšice na uštrb srpske ekonomije, prikazujući to kao sopstveni ustupak i borbu za bolji život u Srbiji.

- Srbi će, kad budu mogli da čuju, moći da biraju između lažova koji nemaju dana u biznisu i imaju ogromne pare, a koji tvrde da nemaju ništa i da zato razumeju kako je ljudima teško, i mene koji ne krijem da sam napravio najveću firmu u ovom delu Evrope i svoj udeo prodao za više miliona evra. Između ljudi koji kriju svoju prošlost i pokušavaju da kroz politiku leče svoje frustracije i onih koji politiku doživljavaju kao priliku da svakoga dana urade barem jednu stvar koja će nekom čoveku vratiti osmeh na lice. Kako budu izabrali tako će živeti - zaključio je Đilas.

Bežinarević: Krvavo zlato iz Majdanpeka

Kriminal Srpske napredne stranke često vezuju za Vučića i njegove satelite, dok male kabadahije sa lokala zaboravljaju.

Majdanpečka opština bogata je prirodnim bogatstvima, izvanrednim ljudima i jako dobrom geografskom pozicijom, ali je kuga zvana SNS opustošila ovaj grad, a njene stanovnike bacila na kolena.
Pre 30 godina Majdanpečani su se hvalili kako su mogli da imaju zlatne kanalizacione cevi, a umesto toga su izgradili pola Novog Beograda.

Danas, Majdanpečani jedu jedan hleb tri dana i nemaju para ni za paštetu.

Skoro deceniju vlasti Srpske napredne stranke u Majdanpeku obeležili su zatvaranje Zlatare Majdanpek, Fabrike Bakarnih cevi, prodaja Rudnika bakra Majdanpek, pranje novca preko rekonstrukcije Srednje škole, obnove bazena na godišnjem nivou, zakidanja Majdanpečanima vode leti i grejanja zimi, uništavanje fudbalskog kluba.

Sve ovo dovelo je do toga da hiljade građana dobije otkaz i bude oterano iz sopstvenih kuća.
Živeti u Majdanpeku predstavlja izazov za mnoge koji nisu pristali na ucene SNS-a, dok oni koje je SNS uspeo da uvuče u sebe žive u strahu i prividnom zadovoljstvu.
Ja sam oteran iz svog grada, Majdanpeka, još nakon osnovne škole zato što za mene tamo nije bilo mesta.

U takvom sistemu nema mesta za ljude koji nisu korumpirani, manipulativni i željni lakog keša i zato takav sistem moramo da menjamo.
Dragan Popović Pop, predsednik opštine Majdanpek, uplaćivao je sebi socijalnu pomoć (iako je imao platu kao predsednik opštine) i tako oteo iz budžeta Majdanpeka 660.000 dinara.

On je tada bio član predsedništva Demokratske stranke, a sada je svoj „zanat“ ustaničio sa naprednjacima.

Majdanpečani su više puta postavljali pitanje zašto novac iz opštine Majdanpek misteriozno nestaje tako što se investira u fantomske projekte na teritoriji Donjeg Milanovca, odakle je Pop inače i došao u Majdanpek.
Da svaki grad ima svog Gorana Vesića dokaz je i Elvira Duda Toškić Jovanović, zamenica predsednika opštine Majdanpek koja je svoju karijeru političara započela u stranci Bogoljuba Karića, a priča se da je taj “poklon” stigao nakon sumnjivih noćenja po njegovim apartmanima.
Jedna od priča koja se kreće Majdanpekom jeste da je baš ona na čelu kartela koji upravlja noćnim klubom (o trošku opštine) i izvesnim dilovanjem narkotika. Iako ove tvrdnje nisu potvrđene, nisu ni opovrgnute, i samo su deo spiska zakopanih afera majdanpečkih naprednjaka.
Ono što jeste potvrđeno je da je dečko gospođe Toškić Jovanović jedan od ljudi koji su uhapšeni zato što su svojim malverzacijama oštetili budžet grada Majdanpeka za 3.703.600 dinara.
Svoju šapu naprednjaci su prvo stavili na rudnik i, iako prodat, oni određuju ko će se i kada zaposliti, a količini zlata koja je nestajala i nastavlja da nestaje iz rudnika se više ne zna broj.
Zlato u Majdanpeku obojeno je krvlju njegovih meštana koji su na ivici egzistencije zarad bogatstva koje je stekla nekolicina ljudi bliski kriminalcima koji vode državu.
Da horor Majdanpeka bude još gori, među donatorima za izgradnju Sigurne kuće u Majdanpeku bilie su i Opština i Evropska Unija, a većina Majdanpečana ne zna šta se desilo sa tim projektom nakon što je davne 2018. godine najavljeno otvaranje iste za oktobar mesec.
Nakon najave otvaranja usledila je jedna velika tišina naredne dve godine po pitanju ovog projekta.
Svoje karijere i svoje porodice lokalni hadžišerifi su obezbedili lopovlukom i malverzacijama, a na račun više hiljada onih koji su svoja ognjišta u Majdanpeku zauvek napustili i onih čiji su želudci prazni danima, a koji nisu imali mogućnosti da se odsele.
Decu Majdanpečana navikavaju na “iseljenje” još iz srednjoškolske dobi, pa tako mladi Majdanpečani često putuju izvan svog grada zato što su mnoga odeljenja škola premeštena u Donji Milanovac, a zgrada srednje škole, u čiju obnovu je država uložila 1,9 miliona evra naših para, urušila se ubrzo nakon rekonstrukcije.
“1 od 5 miliona” bio je sprečen da u Majdanpeku sakuplja potpise podrške za izlazak na izbore, zato što je overiteljka „otišla na slavu“.
Nama to nije bila prepreka da dobijemo značajan broj glasova baš u tom mestu i da sada formiramo jedan jak tim baš u tom gradu.

To se lokalnim kabadahijama poput Elvire i Popa nije svidelo, pa su počeli da se bore na jedini način na koji znaju i koji im je do sada uspevao – pretnjama i zastrašivanjima. Moja maćeha dobila je otkaz, a moj otac je svakodnevno mobingovan na poslu.

Elvira je u više navrata meni upućivala poruke da se smirim, a mom ocu poručila da me smiri ili će me ona simiriti.
Jedan od mojih ličnih ciljeva jeste poslati sve te „zvezde padalice“ u zatvor za sve ono što su uradili.
Možda se to u ovom momentu, u ovoliko okupiranoj Srbiji, čini teško izvodivim. No, samo se čini. Nije daleko dan kada ćemo se sa njima obračunati istinom i pravdom i kada će odgovarati za sva svoja nedela – sačekaće ih i zakon i sud naroda. Naroda kogu su izgladneli i doveli do propasti. I nije dovoljno samo ih smeniti, mora se menjati sistem – da ne bismo opet imali nekog novog Popa i neku novu Elviru.
Da bismo suštinski promenili sistem, moramo da od ovih lokalnolih kabadahija oslobodimo sve gradove i sve opštine, od najmanjih do najvećih, i tek onda ćemo zaista pobediti.
Mi se borimo protiv okupatora koji su nam prvo stavili ruku u džep i ukrali novčanike, ključeve, kuće i automobile, a kada su se toga nakrali, porasli su im apetiti pa su počeli da nam kradu i naše gradove.

Ulicu po ulicu, park po park, zgradu po zgradu. Okupirali su celu Srbiju.

Na nama je da povratimo sve što su oni otuđili.

Majdanpek je moj grad, moje detinjstvo. Grad koji me je odgojio i poslao u svet. Grad u kome živi moja porodica, grad u kome se nalazi igralište na kome sam se igrao kao dete, grad u kome se nalazi park u kome sam prvi put poljubio devojku i grad u kome se nalazi klupica na kojoj smo uvek sedeli posle škole.

To je moj grad. Neću ga dati bez borbe! Neću se predati!
Autor: Martin Bežinarević

Вилу Јованке Броз спремају за Ану Брнабић?

17:04 26.08.2020.
1
Велелепна вила у којој је до своје смрти живела Јованка Броз планира се за боравак будућег премијера, рекла је за Нова.рс Тамара Стојчевић, заменица генералног секретара Владе.

У кабинету Ане Брнабић ову информацију нису потврдили. Како су навели, никаква одлука о томе који ће објекат користити наредни председник Владе Србије није донета, као што није познато ни име мандатара за састав нове владе.
brnabic-savet-za-nacionalnu-bezbednost20N.S-700x534.jpg

“Влада Републике Србије води рачуна о државној имовини и према њој се одговорно понаша. Кућа у улици кнеза Александра Карађорђевића 75 део је система државних репрезентативних објеката. Разлог за њено реновирање је руинирано стање у којем се ова кућа налазила. После година небриге средином 2019. године почела је санација овог објекат како би се спречило даље пропадање. На исти начин држава брине о свим објектима ове врсте. Ана Брнабић је председница Владе Србије која је од 3. августа у техничком мандату”, рекли су за Нова.рс у кабинету премијерке.
Како су писали медији блиски власти, највеће шансе за избор на место премијера, има управо актуелна председница Владе Ана Брнабић.
Вила у којој је живела Јованка Броз била је руинирана све до њене смрти. Титова удовица живела је у нехуманим условима, кров је прокишњавао, а није било ни грејања па је зими соби седела у бунди.

Међутим, тај објекат од 750 квадрата поново сија. Сваки делић фасаде, крова, столарије је пажљиво обновљен, укључујући и двориште, ограду, и околне тротоаре, у шта се уверила екипа Нова.рс. На лицу места затекли су раднике који су постављали безбедносне камере.
За ову кућу у буџету за 2019. издвојено је 15 милиона динара, а новац је планиран, како се наводи у у образложењу буџетске ставке, за комплетну реконструкцију од подрума до крова, и замену металне ограде и дворишне капије.
Како су навеле Новости крајем прошле године, укупна планирана сума за реновирање износи око 34 милиона динара.

Vlast je totalno poludela.. Ova mutava spodoba vec ima stan od 400 kvadrata, a sada su pljunuli jos 300 hiljada evra "da joj obezbede krov nad glavom".. Malo li su se nakrali i ona i njen braca.. Ima pravo onaj Jovo Bakic, doci ce dan kada ce narod da ih juri motkama po ulici..

Ruganje razumu: Za SNS potpisivao po jedan svakih 60 sekundi

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
U prvom autorskom tekstu o procesu prikupljanja potpisa za kandidovanje na izborima obradio sam potpise svih izbornih listi koje su se kandidovale nakon vanrednog stanja i nakon izmena Zakona o izboru narodnih poslanika koji je omogućio da se potpisi overavaju, osim kod javnih beležnika, i u opštinskim/gradskim upravama.
Piše Boban Stojanović, politikolog

PROČITAJTE JOŠ...

Stojanović: Kako su SNS i Šapić overavali potpise za druge
POLITIKA
12. Avg. 2020

“Stefanović pomogao Bihaliju, Šapić PSG da izađu na izbore”
POLITIKA
13. Avg. 202013

Dokumentovano je izborno muljanje, tužioci – šta čekate?
POLITIKA
13. Avg. 2020
U ovom tekstu su obrađeni podaci za prvih osam listi koje su kandidovale i iako su se potpisi overavali samo kod javnih beležnika, opet su se pojavili vrlo interesantni podaci. Kao i u prvom tekstu, rezultate na izborima u nekim mestima ukrštao sam sa brojem potpisa koje su izborne liste overile u tim opštinama/gradovima. Jer, iako zaista neko može da potpiše da se izborna lista kandiduje, a da za nju na izborima ne glasa – upoređivanje osvojenog broja glasova sa brojem potpisa nesumnjivo je dobar indikator. Priznaćete – 1000 potpisa overenih u opštini u kojoj se samo par nedelja kasnije osvojilo samo 80 glasova, zaista je podatak koji se protivi zdravoj logici.
U nastavku teksta je po 5 organa koji su overili najveći broj potpisa za sve izborne liste – Izborne liste iz ova dela teksta – ukupni i pojedinačni overitelji za sve izborne liste.
1. Srpska napredna Stranka – ova izborna lista je predala 47 529 overenih potpisa za otprilike 10 sati koliko su mogli da overavaju potpise, a dodatno i da spreme svu dokumentaciju između ostalog i obrazac NPRS-5/20 sa podacima o upravo 47 529 osoba i overiteljima. Izbori su raspisani 4. marta u podne, a sutradan je SNS predala izbornu listu oko 12:30 (do 20h 4. marta i još par sati 5. marta ujutru). SNS je overila potpise kod 189 različitih overitelja.
Organi overe sa najviše potpisa:
1. Javni beležnik Dragina Divac – BGD, Voždovac (737 potpisa – 532 upisano pod Dragina Divac, 205 pod Dragana Divac koja ne postoji u spisku beležnika te je napravljena greška u popunjavaju formulara);
2. Javni beležnik Siniša Soro – Novi Sad (697 potpisa);
3. Javni beležnik Jovanka Jovanović – BGD, Palilula (682 potpisa);
4. Javni beležnik Jelena Baljević – Zaječar (584 potpisa);
5. Javni beležnik Miodrag Glišić – Bgd, Savski venac (587 potpisa).
Niko ne sumnja u to da SNS može da prikupi potpise, ali kada prikupi gotovo pet puta više u roku od 24 časa (do 10 sati realnog rada javnih beležnika i sredi svu dokumentaciju) onda imamo pravo da se zapitamo koliko je to bilo regularno? Potpisi su overavani kod velikog broja javnih beležnika (189). U formularu postoji greška oko imena javnog beležnika Dragina Divac i Dragana Divac, međutim Dragana Divac ne postoji u spisku javnih beležnika, te je sigurno da je učinjena greška u unosu podataka što se dešavalo i sa mnogim drugim izbornim listama. Najučestaliji broj potpisa kod overitelja je otprilike oko 200 potpisa za tih 10-ak sati, dok je kod čak 23 overitelja overeno 400 i više potpisa u kratkom roku u kome je SNS predao potpise i popunio neophodnu dokumentaciju sa preko 47 hiljada potpisa. Koliko je, bez obzira na pomoćnike i službenike u kancelarijama javnih beležnika, moguće da se za desetak sati rada overi ovako veliki broj potpisa (praktično i preko potpisa u minutu) – ostavljam vama na tumačenje i procenu.
Takođe, u listi overitelja stoje imena gradova i opština (Lebane, Leskovac, Pirot, Surdulica, Požarevac, Kruševac, Kuršumlija itd). Verovatno se misli na sudove ili sudske jedinice u ovim mestima, pošto gde nema imenovanih javnih beležnika, poslove overe i sastavljanja zapisa obavljaju sudovi. Međutim, postavlja se pitanje kako su sudovi overavali potpise jer u svim ovim mestima postoji najmanje jedan javni beležnik (u Leskovcu, Požarevcu i Kruševcu po tri javna beležnika, u Pirotu dva javna beležnika, a u Lebanu, Surdulici i Kuršumliji po jedan javni beležnik).
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
2. Socijalistička partija Srbije – ova izborna lista je overavala potpise kod 116 različitih overitelja.
1. Javni beležnik Maja Veličković – Jagodina (1592 potpisa);
2. Javni beležnik Danijela Milosavljević – Jagodina (725 potpisa);
3. Javni beležnik Nenad Soldat – Novi Sad (519 potpisa);
4. Javni beležnik Dragan Nikolić – Niš (453 potpisa);
5. Javni beležnik Aleksandra Stevanović – Kragujevac (448 potpisa).
Iako su podneli preko 18 hiljada potpisa, samo kod jednog overitelja imaju više od hiljadu potpisa (1592 u Jagodini). Kombinovano u Jagodini je overeno 2317 potpisa i jedino je još u Novom Sadu kod jednog beležnika overeno više od 500 potpisa.
3. Srpska radikalna stranka – ova izborna lista je overavala potpise kod 105 različitih overitelja.
1. Javni beležnik Miroljub Stanisavljević – Kraljevo (564 potpisa);
2. Javni beležnik Siniša Soro – Novi Sad (528 potpisa);
3. Javni beležnik Ljubica Teodorović – Šid (351 potpis);
4. Javni beležnik Slobodan Subotić – Apatin (282 potpisa);
5. Javni beležnik Mirjana Simović Aleksić – Novi Sad (264 potpisa)
Ova izborna lista je svuda osvojila više glasova nego što je imala potpisa. U Novom Sadu značajno više glasova od broja potpisa, u Kraljevu je blizu duplo više glasova od potpisa (564 potpisa, a 1069 glasova). U Šidu i Apatinu je osvojeno tek nešto više glasova od broja potpisa. U Šidu 351 potpis, a 504 glasa, dok u Apatinu gde je overeno 282 potpisa, a osvojeno je 452 glasa. Zanimljivo je da se ponovo se u mestima sa najviše overenih potpisa pojavljuje opština Šid (Pokret slobodnih građana i Koalicija za mir iz prethodnog teksta). Ovog puta međutim overitelj nije bila opština Šid, već javni beležnik u Šidu.
***Na mestu predsednika opštine Šid je do 2020. godine bio Predrag Vuković ispred SNS-a (smenjen sa partijske funkcije nakon osuđujuće presude u Hrvatskoj za šverc cigareta), a koji se od 2004. do 2008. godine nalazio na čelu javnog preduzeća u Šidu, pa ponovo od 2012. do 2016. godine, a tada postaje i predsednik opštine. Internet pretragom nije moguće utvrditi da li je Vuković ranije bio nekih drugih političkih partija.
4. Savez vojvođanskih Mađara – svi potpisi su overeni na teritoriji AP Vojvodine.
1. Javni beležnik Sanja Tonković – Bačka Topola (1794 potpisa);
2. Javni beležnik Eva Graca Šoti – Kanjiža (1680 potpisa);
3. Javni beležnik Karolina Buš – Senta (946 potpisa);
4. Javni beležnik Aleksandra Subakov – Bečej (804 potpisa);
5. Javni beležnik Gordana Smiljanić – Sombor (638 potpisa).
Ova izborna lista je na svim mestima gde je overila najviše potpisa osvojila značajno više glasova na izborima.
5. Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju
1. Javni beležnik Jovanka Jovanović – BGD, Palilula (1561 potpis);
2. Javni beležnik Aleksandra Beštić – Bgd, Novi Beograd (787 potpisa);
3. Javni beležnik Danilo Dozet – Niš (684),
4. Javni beležnik Miroljub Stanisavljević – Kraljevo (607 potpisa);
5. Javni beležnik Dragina Divac – Bgd, Voždovac (427 potpisa).
Ukupno prema beležnicima sa gradskih opština u BGD:
Gradska opština Palilula (1606 potpisa);
Gradska opština Novi Beograd (1603 potpisa),
Gradska opština Voždovac (686).
Ova izborna lista je najviše potpisa prikupila u gradu Beograd, a najviše kod javnih beležnika na Paliluli i očekivano – na Novom Beogradu. Interesantno je uporediti 1603 potpisa ove liste overenih kod javnih beležnika na Novom Beogradu i 5003 potpisa za Pokret slobodnih građana ili 2471 potpis overen za koaliciju Nova stranka – Zelena stranka (Nek maske padnu) od strane opštine Novi Beograd (iz prvog teksta).
6. Pokret obnove kraljevine Srbije – ova lista je bila najbliža da preskoči izborni prag od 3%.
1. Javni beležnik Mirjana Simović Aleksić – Novi Sad (1376 potpisa);
2. Javni beležnik Dragan Radomirović – Kragujevac (726 potpisa);
3. Javni beležnik Miroslav Obradović – Novi Sad (685 glasova);
4. Javni beležnik Marija Nikolić – Trstenik (676 potpisa);
5. Javni beležnik Živorad Dimitrijević – Pirot (489 potpisa);
Ukupno u Novom Sadu – 2967 potpisa.
Ova izborna lista je potpise overavala kod velikog broja javnih beležnika širom Srbije i svuda je osvajala više glasova nego što je imala potpisa. Kod velikog broja javnih beležnika u Novom Sadu je ova lista overavala potpise i ukupno je 2967 potpisa overeno u ovom gradu, a u njemu je osvojeno 4986 glasova. Tek nešto više glasova od potpisa ova lista je osvojila i u Bečeju (416 potpisa i 598 glasova), Žitišu (214 potpisa i 290 glasova) i Knjaževcu (408 potpisa i 578 glasova).
7. Ujedinjena demokratska Srbija – iako je deo javnosti sumnjao da je nekoliko hiljada građana potpisalo podršku za ovu listu u Lebanu, istina je da je javni beležnik Aleksandar Islamović iz Lebana overio samo 206 potpisa za ovu izbornu listu.
1. Javni beležnik Žarko Mihailović – Beograd, Čukarica (1784 potpisa);
2. Javni beležnik Miloš Sokolović – Leskovac (767 potpisa);
3. Vlasotince (653 potpisa);
4. Javni beležnik Vesna Milkov – Novi Sad (383 potpisa);
5. Javni beležnik Nenad Soldat – Novi Sad (372 potpisa);
6. Javni beležnik Vladica Milojević – Paraćin (300 potpisa).
Veliki broj javnih beležnika (sudova) overavao je potpise za ovu listu, a bilo je nekoliko različitih beležnika u Novom Sadu gde je overeno ukupno više od 1000 potpisa, ali je i osvojeno znatno više glasova od tog broja. Ova lista je osvojila tek 258 glasova na gradskoj opštini Čukarica i ukupno 3071 glas u gradu Beogradu.
U Leskovcu, na 767 potpisa je osvojeno manje glasova – 594 glasa; u Vlasotincu gde je overeno 653 potpisa je osvojeno četiri puta manje glasova – 165 glasova. Za oko mi je zapao i beležnik koji na listi overitelja na šestom mestu po broju potpisa – javni beležnik iz Paraćina koji se pojavio i u slučaju koalicije Nek maske padnu čiju smo listu analizirali u prvom tekstu.
Sada je overeno tačno 300 potpisa kod ovog javnog beležnika, a osvojeno je 162 glasa. Takođe, daljim pregledom je utvrđeno i da je manje glasova od broja potpisa osvojeno i u Bujanovcu (173 potpisa i 94 glasa), Pirotu (214 potpisa i 168 glasova) kao i u mnogo puta spornom Lebanu (206 potpisa i samo 52 glasa).
8. Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – SPP
1. Tutin, Osnovni sud u Novom Pazaru, Sudska jedinica u Tutinu – Fajk Zećić (3448 potpisa);
2. Javni beležnik Fakić Jelena – Novi Pazar (2460 potpisa);
3. Javni beležnik Slađana Rajić – Prijepolje (1301 potpis);
4. Javni beležnik Hafiz Hajrović – Novi Pazar (669 potpisa);
5. Nova Varoš, osnovni sud u Prijepolju, sudska jedinica u Novoj Varoši Admir Begić (628 potpisa)
Ova izborna lista je u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju osvojila veliki broj glasova u skladu sa delovanjem ove manjinske partije. Međutim, u Novoj Varoši gde je u sudskoj jedinici kod dvoje različitih overitelja overeno ukupno 844 potpisa (628 plus 216), ova izborna lista je osvojila 4 puta manje glasova (198 glasova u Novoj Varoši).
Foto: Medija centar Beograd
Novi – stari zaključci
Teza iz prethodnog teksta o tome kako je gradska opština Novi Beograd (verovatno zloupotrebljavajući lične podatke građana) overavala potpise opozicije je dodatno ojačana činjenicom da je Aleksandar Šapić na Novom Beogradu za svoju kandidaturu na republičkim izborima kod javnih beležnika overio samo 1603 potpisa (PSG – 5003 potpisa, Nek maske padnu – Nova i Zelena stranka – 2471 potpis; 1od5 miliona – 800 potpisa za 48 sati u dopuni potpisa od strane opštinske uprave). Istovremeno, ovo je i dodatni razlog za Poverenika i Tužilaštvo da provere da li su podaci zloupotrebljeni i da izvrše uvid u opštinske spise.
Takođe, opština Paraćin se ponovo pojavljuje kao mesto u kome je neko skupio više potpisa nego što je imao glasova (UDS), a i opština Šid se ponovo našla u samom vrhu po broju potpisa (ovaj put kod potpisa za SRS).
UDS je na mnogo mesta osvojila manje glasova nego što su imali potpisa, Stranka pravde i pomirenja u Novoj Varoši osvojila je četiri puta manje glasova od broja potpisa. Za SNS postoji nekoliko otvorenih pitanja (broj potpisa kod samo jednog overitelja i to više puta u kratkom vremenskog periodu i pitanje overe u sudovima u mestima gde postoje javni beležnici), kao i jedna greška u popunjenom formularu. Za ostale izborne liste – na osnovu mesta overitelja i broja potpisa ne mogu se pronaći sumnje u neregularnosti i zloupotrebu (što naravno ne znači da one ne postoje).
Ponoviću zaključak iz prethodnog teksta: na osnovu velikog broja potpisa prikupljenih u određenim opštinskim upravama i broja potpisa kod određenih javnih beležnika u mestima gde postoji velika disproporcija u odnosu na broj osvojenih glasova – postoji sumnja da se mnogo toga u vezi sa prikupljanjem potpisa nije radilo po propisima i da postoje elementi koji su osnova za dalje pravne radnje (Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, ali i tužilaštva).
Najvažnije nalaze iz ova dva teksta poslaću svim institucijama EU, poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu, OEBS-u i drugim međunarodnim institucijama. Ovo se mora isterati do kraja. Još jednom ostavljam link za preuzimanje podataka dobijenih od RIK-a da bi svako od građana mogao sam da vidi da su svi podaci navedeni u ova moja dva teksta upravo takvi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back