VelikiMedur
Ističe se
- Poruka
- 2.298
Ti sad pretpostavljas da ja nemam pecat ili verujes u to?a nemas ni pecat!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ti sad pretpostavljas da ja nemam pecat ili verujes u to?a nemas ni pecat!
Etrursko pismo je pismo iako ga niko ne razume. Zasto to?
Nesto sam izgleda propustio. Od kada to?Svi razumemo etrursko pismo. Nema nepoznanica tu.
Nesto sam izgleda propustio. Od kada to?
Poznata mi je istorija i uticaj etrurskog pisma na danasnje simbole. Mada se taj uticaj ne moze pripisati samo etrurskom pismu. Mislim da je redosled: Fenicani, Grci, Etrurci.Oduvek? Etrursko pismo skoro nikada nije predstavljalo nikakav misteriozni problem.
Pa ti i ja se trenutno dopisujemo pismom koje je upravo na osnovu njega i nastalo; složićeš se da bi bilo malčice neobično da ne umemo da ga čitamo?
Poznata mi je istorija i uticaj etrurskog pisma na danasnje simbole. Mada se taj uticaj ne moze pripisati samo etrurskom pismu. Mislim da je redosled: Fenicani, Grci, Etrurci.
Mislio sam da je pismo i dalje nepoznanica tj. da se prevodi pojedinih natpisa zasnivaju samo na pretpostavkama. Nacuh da je Bilbija nesto petljao ali da mu svetski naucni crem de la crem nije nesto bio naklonjen.
Super ako su ga preveli. Deder napisi nesto. I prevedi, da razumem.
Moja greska.Al' da još jednom napomenem, moj se originalni komentar nije odnosio na jezik, već na pismo.
Moja greska.
Shvatio sam da pismo nije nepoznanica i da ga svi razumeju, pa rekoh: "hocu i ja da razumem!"
Onda se moze ipak napraviti paralela izmedju Vincanskog pisma koje ne razumemo i Etrurskog koje isto tako ne razumemo.
Naravno, pod uslovom da je Vincansko pismo uopste i pismo...
Super ako su ga preveli. Deder napisi nesto. I prevedi, da razumem.
Super ti je ovo.Evo primera jedne rečenice.
celi huθiś zaθrumiś flerxva neθunsl śucri θezric
prevod: 26. septembra darovi Netunsu bi trebalo da budu proglašeni i predati
Super ti je ovo.
Procitah i ono sto si linkovao...
Samo nista ti ja tu ne razumem. Valjda moram nauciti 'Talijanski.
Nego, nesto se mislim, kako to da nam je pismo poznato, a jezik nije?
Kako onda uspevamo da prevedemo pismo bez jezika?
Kako smo sigurni da to sto mislimo da pise - stvarno i pise?
Da, ali Italijanski jezik ili Arabiku mogu nauciti, ima ko zna pa da me pouci.Pa ti si upravo naveo da ne znaš italijanski i zato ne razumeš. Međutim, to ne znači da ne razumeš italijanski pismo. Verujem da prepoznaješ sve glasove, pa čak i nekolicinu koja ne postoji u našoj latinici. U prevodu, ti razumeš italijansko pismo, ali problem ti je sa jezikom. Slično kao što bi, recimo, konveraciono mogao da razumeš šta ti neki musliman pre sto godina govori na našem jeziku, ali ako nešto zapiše arabicom, ti to (verujem?) ne bi umeo da pročitaš, iako bi razumeo sve od reči do reči da ti pročita neko drugi (ko znade arapsko pismo).
Da, ali Italijanski jezik ili Arabiku mogu nauciti, ima ko zna pa da me pouci.
Kako me neko moze nauciti Etrurski jezik tako da ja razumem Etrursko pismo, kada niko za sigurno ne moze reci da zna Etrurski?
Kako uopste dolazi do svih tih prevoda kada je jezik nepoznanica? Kako moze pismo da se razume bez jezika i obrnuto?
To je isto kao kada bih nasumicno nazvrljao slova latinice i proglasio za, ne znam, Tunguzansko pismo. I onda kazem: "Meni je poznato Tunguzansko pismo, to je u stvari Latinica i sve je tu jasno. Samo nemam pojma sta pise!" A kako bih i znao kad ne znam Tunguzanski!
Dzaba nekom sto zna cirilicna slova ako ne zna Ruski, Srpski, Bugarski, i jos neki -ski, sigurno... Sta ce taj tu razumeti?
Zato i ja ne razumem kako je kod Etrurskog sve jasno a opet pa nije....
Kako onda, sa prethodnim u vezi, moze iko dovoditi u pitanje da li je Vincanica stvarno pismo, umesto gomila nasumicno nabacanih simbola?
Po kom principu se principi tumacenja da li je nesto pismo ili ne, toliko razlikuju?
Zasto smo tako sigurni u jednom slucaju, a opet tako sigurni u drugom?
I jedno i drugo se samo pretpostavlja. Samo sto te pretpostavke u vezi Vincanice idu toliko daleko da se cak dovodi u pitanje da li je to uopste i pismo.
Nisam srecan!
Jasno mi je sta kazes.Nisam baš siguran šta tačno pitaš. Apsolutno niko nikada nije doveo u pitanje je li etrursko pismo pravo pismo ili ne, niti postoje uopšte neki razlozi da se u to sumnja.
Da li su ti prvobitni znaci pismo ili ne dovodi se u pitanje u svakom slučaju, a ne samo Vinče. Dovodi se u pitanje i u slučaju čak i starijih znakova, iskopanih u Kini (Banpo simboli). Niko ne pokušava specifično vinčanici osporiti taj status, već svim drevnim simbolima za koje ne postoje dokazi da je reč o pismu, širom planete.
Prelistah malo dvojezične prevode po netu... Šuplja mi malo cela ta priča sa Etrurskim... Mnogo je tu pretpostavki, ubačenih slova, pa i čitavih reči. I suviše se pretpostavlja.
Opušteno, nisam ni stekao takav utisak.Nisam nigde kazao da je sve sigurno poznato.
Ti učestvuješ u tim istraživanjima?Ali srećom, zahvaljujući ogromnom broju etrurskih natpisa koje zapravo i dalje stalno pronalazimo (nedavno smo prešli trinaestu hiljadu etrurskih natpisa) i velikim napretkom požrtvovanih istraživača na institutu za etruskologiju koji prate ideju i misao Masima Pitaua, u suštini svakim sledećim danom smo malo bliži odgonetanju tajni etrurskog jezika.
Sve je to povezano.No, da završimo sa tim, jerbo smo se itekako udaljili od ove teme.
Ti učestvuješ u tim istraživanjima?
Sve je to povezano.
Opušteno, samo je zanimljivo ako se baviš time.Verujem da nismo bili u komunikaciji nešto posebno ranije, tako da ti napomenem: ne odgovaram na lična pitanja na internetu.
Ok, podržavam.Heh, uslovno govoreći, u pravu si, ali ipak se treba donekle držati okvira teme.
Više sam imao na umu povezanost antičkih naroda Evrope, koja je bila na daleko višem nivou nego što se misli.Npr. ako si ovde imao na umu (možda?) neke alternativne teze koje drevne Etrurce dovode u vezu sa proto-Slovenima, imaj na umu da postoji celi niz tema posvećen upravo tome i srodnim alternativnim tezama.
Не може се доказати или оповргнути нешто што не постоји као дефиниција - као што се у математици не може доказати теорема која још није измишљена ... Не може се водити научна расправа без познавања основа логичког мишљења .... Све што кажете лако може се укључити у колону - алтернативни „научни“ приступиKo to kaze?
Pretpostavke, teorije i teze se dokazuju, i obratno, svaki dan.
'Ajmo ponovo...Не може се доказати или оповргнути нешто што не постоји као дефиниција - као што се у математици не може доказати теорема која још није измишљена ... Не може се водити научна расправа без познавања основа логичког мишљења .... Све што кажете лако може се укључити у колону - алтернативни „научни“ приступи
У науци се теорије и закони доносе на основу постојања, а не непостојања феномена или догађаја, на пример: нелогично је и бесмислено у науци тврдити да не постоји „Црна рупа“ - але постоји научна изјава заснована на физичким законима да постоји Црна рупа и сви аргументи изведени из ове теорије.'Ajmo ponovo...
1. Postoji teorija ili pretpostavka, postavljena od lica N (znači teorija ili pretpostavka bez čvrstih dokaza)
2. Ja se slažem sa tom terorijom i pokušavam da je dokažem (dokazima)
3. Neko se ne slaže sa tom teorijom i pokušava da je opovrgne (dokazima)
4. Teorija ili pretpostavka biva dokazana ili opovrgnuta
Ostalo te nisam razumeo.
'Ajmo ponovo...
1. Postoji teorija ili pretpostavka, postavljena od lica N (znači teorija ili pretpostavka bez čvrstih dokaza)
2. Ja se slažem sa tom terorijom i pokušavam da je dokažem (dokazima)
3. Neko se ne slaže sa tom teorijom i pokušava da je opovrgne (dokazima)
4. Teorija ili pretpostavka biva dokazana ili opovrgnuta
Ostalo te nisam razumeo.
Crna rupa je bas fin primer.У науци се теорије и закони доносе на основу постојања, а не непостојања феномена или догађаја, на пример: нелогично је и бесмислено у науци тврдити да не постоји „Црна рупа“ - але постоји научна изјава заснована на физичким законима да постоји Црна рупа и сви аргументи изведени из ове теорије.
Надам се да је сада јасније