Православна инквизиција

Ne znam za adventiste ali sa mnom definitivno nista suvise bitno.
Ne moraš više glumiti da nisi adventista. Odavno si provaljen.

Sta je tebi Maki,ko je bre njih hvalio - ja sam samo primetio da je bilo nekog pozitivnog trenda kod njih a naveo sam i zasto i to je to...
NIkakvog pozitivnog trenda nije bilo.

Ponavljam po ko zna koji put - ne mrzim bato pravoslavni narod nego sam protiv te verske doktrine,jel primecujes razliku ?

Nit sam ikada to tvrdio nit sam pomisljao na takve paralele - papstvo je definitivno "nedostizno"za pravoslavlje u odnosu na sva zverstva inkvizicije !!!
...medjutim sa ovim ne zelim minimiziratri znacaj progonstva nad bogumila nego samo pravim paralele kad si me vec prozvao po tom pitanju.
Ne mrziš pravoslavlje samo si na ovoj temi opravdavao kamenovanje pravoslavnog episkopa i optužio Pravoslavnu Crkvu za genocid. Ej genocid.

Често се може чути како у православљу, за разлику од католицизма, никада није било инквизиције. Да ли је то тако. Ево неколико примера:
https://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_1.html

"... (Стефан Немања) сав се дао на сређивање прилика у својој држави. Нарочиту је пажњу обратио сузбијању богумилске јереси и јачању православља. Против јеретика је употребио врло оштре мере: њиховом учитељу одрезао је језик, а следбенике је чак и спаљивао или натеривао у бег; имања им је запленио, а књиге спалио."
Касније је Стефан Немања канонизован (свети Симеон Мироточиви).
Из Горског вијенца претражите појам баба или вештица:
https://www.njegos.org/petrovics/gvijenac.htm
Bogumilstvo je postalo opasnost po drzavu i drustvenu stabilnost. Zahvatili su ogromne slojeve drustva, cak i neke velmoze i vlasteli. Pretilo je da dodje do pobune. Zato je Stefan Nemanja morao da reaguje. I njegova reakcija je, sa istorijske tacke gledista, bila sasvim opravdana.

Ne moraš više glumiti da nisi adventista. Odavno si provaljen.
Ne glumij ja nista bato,jednostavno ignorisem kako me god neko nazove i ne nameravam menjati taj oj stav.
NIkakvog pozitivnog trenda nije bilo.
Nije a ?
...bogumili su valjda bili neki prevaranti koji su hteli vise ili bar toliko bogatstva koliko su imali verski lideri pa im to postalo doktrina ? :kafa:
Ne mrziš pravoslavlje samo si na ovoj temi opravdavao kamenovanje pravoslavnog episkopa
Zapravo nisam nego sam ukazao na cinjenicno stanje od kojeg bi izdvojio ono da doticni nije dosao da prica u tu sredinu nego bre da vojuje,da se bori protiv "jeresa" ( valjda nije trpeo konkurenciju na tom planu) i da je moguce da je neko klonuo u veri i da je bacao kamenje ( cak sam i naveo hipoteticko scenario potpuno prihvatljivo za tu situaciju).
I ti to sve procitao i doneo zakljucak da ja navodno "opravdavam"bilo kakav napad sto ce reci da ti i dalje drzis isti stil komunikacije - lazno optuzivanje,klevecenje,manipulacije...
i optužio Pravoslavnu Crkvu za genocid. Ej genocid.
Ako pratis istorijske cinjenice u okvirima zajednice gde pripadas videces da je upravo to bio zacrtani cilj te borbe protiv jeretika - da se iskoreni sa "lice zemlje",da ga vise ne bude... !
...a koiko je meni poznato,to je i definicija genocida,evo pogledaj:

https://sr.wikipedia.org/sr/Геноцид

Papa je poveo krstaski rat protiv Bogumila ili Katara, kako su se zvali u zapadnoj Evropi. Rimo Katolicka crkva je izvrsila
potpuni genocid. Nije to bila inkvizicija nego istrebljenje.
Da, cuven je govor onog biskupa kad je, prilikom opsade poslednjeg katarskog uporista, na primedbu da u gradu ima i katolika, izjvaio ,,Pobijte ih braco sve, Bog ce prepoznati nase od njihovih".

Iskreno to bi i mene zanimalo ali kako vidim,tesko im polazi za rukom da ostvare takav cilj...mada koliko je meni poznato,takvog cilja i nemaju.
Naravno da imaju. Oni veruju da ce, kad dodje Sudnji Dan, oni zavladati i da ce njih 144 000 vladati planetom i poubijati dve ,,nevernike" tj one koji nisu adventisti.
Znam, bas sam diskutovao sa jednim od njih ma jednom drugom forumu i on je tvrdio da ce Hristos, Boze mi oprosti, pociniti ,, genocid" nad onima koji nisu adventisti.
Tako da...

Ти поредиш православне светитеље са талибанима? Не насједај на лажи православофоба о јадним богумилима које је Црква гонила. Да, одређених прогона је било под Стефаном Немањом али већ Св. Сава и Стефан Првовјенчани мијењају приступ и нема више прогона већ мирно убијеђивање и позив на повратак у праву вјеру. Прешућује се да је Немања очито изгнао само властелине богумиле и њихову имовину раздао сиротињи.
Nije bilo progona, u klasicnom smislu, vec je drzava morala da spreci antidrzavni delatnost tkz. Bogumil. Jer oni nisu bili samo obicna jeres, vec i politicka organizacija sa jasnim politickim ciljevima. To se mora imati u vidu kada se sagledava taj period.
A nisu ni uopste bili tako siromasni kao sto propagandna masinerija to danas plasira.

И ти си талибан..
Talibani su danas sinonim za ,,zlo" a zapravo je rec o ljudima koji su rusili idolopoklonstvo (na primer, miniranje zlatmog kipa Budi, sto je cist idol), zatim sprovodili moralne reforme (zabranili livat odnosno tkz. homoseksualnost) i suprostavili se americkom globalnom hegemonizmu. Zato su ih toliko ocrnili.
Ne kazem da su cvecke, ali ima i vecih zlocinaca od njih.

Naravno da imaju. Oni veruju da ce, kad dodje Sudnji Dan, oni zavladati i da ce njih 144 000 vladati planetom i poubijati dve ,,nevernike" tj one koji nisu adventisti.
Definitivno nisi u pravu,pomesao si ih sa nekim drugim.
Znam, bas sam diskutovao sa jednim od njih ma jednom drugom forumu i on je tvrdio da ce Hristos, Boze mi oprosti, pociniti ,, genocid" nad onima koji nisu adventisti.
Tako da...
Da,ovo i ja verujem ali ne zato sto me neko slagao nego zato sto je sam Isus to obecao - da ce dati svakome po delima njihovim.
Evo dokazas:

Otkr.22,11-13:
''...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem.
Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji..."

Slazem se da nisu,dosta im bili bogumili,prikazali su se u pravom smislu,da se zna ko su i sta su...

...ne znam za te eleniste ali pazi da ti ovo ne vidi neki adventista pa ce ti odmah potraziti dokaze da su adventisti ikada cinili takve stvari i eto ti beljaja za tebe,optuzice te da si prevarant i lazovcina...osim ako si se vec navikao na takve opise pa ti vise ne smeta...!??
То твоје етикетирање саговорника више говори о теби него о саговорнику, али изгледа неки људи не схватају.

Odakle ti to da će oni nekoga poubijati

Imaš li neki dokaz
Imas u njihovim pisanijama. Evo ti kako je jedan od njihovih vodja pretio da ce biti ,,milioni mrtvih" kad oni osvoje vlast:
1701674518513.png

Oni se zalazu za teokratiju i veruju da ce njih 144000 vladati tom teokratijom. Izuzetno opasan i destruktivsm kult.

Definitivno nisi u pravu,pomesao si ih sa nekim drugim.
Svima njima je slicna matrica..ekstremisticka. ;)
Da,ovo i ja verujem
Evo, priznajese i sam. Okej, imas pravo na to, ali nemoj posle da kukas na ,,zle pravoslavne inkvizitore" sto te s pravom oznacavaju kao ekstremistu.

Bogumilstvo je postalo opasnost po drzavu i drustvenu stabilnost. Zahvatili su ogromne slojeve drustva, cak i neke velmoze i vlasteli. Pretilo je da dodje do pobune. Zato je Stefan Nemanja morao da reaguje. I njegova reakcija je, sa istorijske tacke gledista, bila sasvim opravdana.
💯%: Ljubitelji prava čoveka koji i istoriju posmatraju kroz savremenu ideološku prizmu i dežurni pljuvači po pravoslavnoj crkvi i (iz dnevnopolitičkih pobuda, zbog onog spomenika) po Stefanu Nemanji bi osim navedenog mogli i da provere kakvo je strašno pismo zbog sumnje na bogumilstvo od pape dobio tadašnji bugarski car - morao je da lično garantuje da je bez obzira na crkveni raskol Bugarska hrišćanska zemlja i da ne toleriše nikakve jeretike a posebno ne dualističke jeresi - u suprotnom bi celokupna hrišćanska Evropa bila pozvana na krstaški rat i uništenje i jeresi i zemlje u kojoj dotični propovedaju. Bogumilska dualistička učenja deluju kao da su namerno pravljena da izazivaju pripadnike sve tri velike monoteistićke religije (proglašava se krst za đavolju tvorevinu, i još mnogo toga) i tu posle “prvog šoka” tolerancije nije bilo. Za neku drugu, manju jeres bi se jeretik nekada i izvukao pokajanjem, međutim za propovedanje arijanstva, bogumilizma i ostalih anatemisanih jeresi oproštaja nije bilo, niti je neko smeo da pomisli da bude popustljiv prema njima da i sam ne bi bio prokažen. Ko se od običnih članova nije odmah pokajao i odustao od jeresi, prihvatio zahtevanu hrišćansku dogmu i još i neko pokajanje bi bio podvrgnut istom tretmanu kao i propovednici.

Jednostavno bi bio pokrenut krstaški rat protiv Srbije i zemlja i stanovništvo bi prošli kao i francuske oblasti gde su se pojavili Katari, sledio bi period od par stotina godina demografskog oporavka posle opštehrišćanske intervencije…

Back