Православна инквизиција

Често се може чути како у православљу, за разлику од католицизма, никада није било инквизиције. Да ли је то тако. Ево неколико примера:
https://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_1.html

"... (Стефан Немања) сав се дао на сређивање прилика у својој држави. Нарочиту је пажњу обратио сузбијању богумилске јереси и јачању православља. Против јеретика је употребио врло оштре мере: њиховом учитељу одрезао је језик, а следбенике је чак и спаљивао или натеривао у бег; имања им је запленио, а књиге спалио."
Касније је Стефан Немања канонизован (свети Симеон Мироточиви).
Из Горског вијенца претражите појам баба или вештица:
https://www.njegos.org/petrovics/gvijenac.htm
Još ovde troluješ?

Bogumilstvo, kao dualistićka religija nastala nekom vrstom kalemljenja Maniheizma na Hrišćanstvo je svojim verskim dogmama uspevalo da dođe u konflikt sa svim monoteističkim religijama sa kojima bi došlo u dodir:

Učenje o tome da je sav materijalni svet đavolova tvorevina, pa i Časni Krst je bilo direktan izazov Hrišćanima bilo koje denominacije (da ne pominjem njihove teološke postavke o Satanailu i Arhanđelu Mihailu - koga inače poštuju sve tri monoteističke religije), a ni oni sami, kad bi oni bili u većini nisu imali ni najmanje obzira prema Hrišćanima, naprotiv - shodno shvatanjima vremena sukob je bio neizbežan.

jel slaviš slavu?
jel u crkvenom kalendaru ima vidovdan?

86E2C7C4-C20E-40AC-A0AC-703122798F67.jpeg

Nije to bila nikakva inkvizicija, već POKRŠTAVANJE SRBA.

Uterivanje silom nove semitske vere, Srbima Starovercima.

A to nikako nije išlo bez korbača, bez mača, paljevine i ubijanja za primer drugima.

Kako bi tvredokorne Srbe naučio da je taj novi bog što dolazi sa Bliskog Istoka, BLAG, MIROLJUBIV i PREPUN LJUBAVI za njih ? :kafa:
Додао бих да се назив Староверци не односи на вернике религије Старих Словена већ на противнике црквених реформи руског патријарха Никона.

Неко ко се разуме у православну теологију боље од мене би можда могао да објасни теолошке разлике између руских Старовераца и Православних, иницијалне политичке разлике су се сводиле на отпор конзервативних Руса реформама Петра Великог.

Zato sto su istrebljeni, a knjige spaljene?
Njihova dualistička teologija je bila takva da je praktično izgledala kao spisak namernoh uvreda na račun Hrišćana a ne samo “običnih” jeresi, a ni sami nisu bili nešto mnogo obzirni prema drugima kad bi oni bili u većini - sa stanovišta njihove teologije hrišćansko poštovanje simbola Krsta je bilo pravo pravcato “obožavanje đavolje tvorevine” (tu je spadao sav materijalni svet) i tu mira nije moglo biti. Hrišćana je bilo više, ostalo je istorija.

Njihova dualistička teologija je bila takva da je praktično izgledala kao spisak namernoh uvreda na račun Hrišćana a ne samo “običnih” jeresi, a ni sami nisu bili nešto mnogo obzirni prema drugima kad bi oni bili u većini - sa stanovišta njihove teologije hrišćansko poštovanje simbola Krsta je bilo pravo pravcato “obožavanje đavolje tvorevine” (tu je spadao sav materijalni svet) i tu mira nije moglo biti. Hrišćana je bilo više, ostalo je istorija.
Danas ne bi bilo nikakvog sukoba. Samo se registruju kao religijska zajednica i niko im ne moze nista...
Nisu izabrali pravo vreme...

Шта је рушење 99,99 одсто свих џамија у Републици Српској и истеривање свих муслимана него православна инквизиција. Блаженопочивши владика Атанасије је позивао на реконквисту. Сигурно му следи ореол за сва доброчинства према Бошњацима.
А колико су џамија срушили Немањићи?

Инквизиција је била систем посебних црквених правосудних органа, који су обједињававали тужилачку и судску функцију и који су имали надлежност за кривично гоњење "верских" кривичних дела.Православне цркве нису имале такве органе, већ су верски прогон вршили сами владари.Уколико би неки владар допустио да му се по држави шири нека јерес, могао би очекивати неки облик крсташког похода из суседства, па су сви ревносно сузбијали ширење јереси у својим областима.Владари суседних области/држава би једва дочекали неки повод да покрену акцију против суседног владара и да му отму поседе, а сасвим солидан изговор би била неактивност у сузбијању јеретика. Стефан Немања би сигурно имао проблема са Византијом или Бугарском, да није прогонио богумиле.

Прогон по верској основи је постојао и пре и после римокатоличке инквизиције, и везан је за успон монотеистичких религија-хришћанства и ислама.Свако друштво у коме је доминирала организована монотеистичка религија је прогањало "невернике" и "јеретике" на овај или онај начин.

До појаве хришћанства, није било верских сукоба у Европи, свако је веровао у своје богове и нико никога није присиљавао у шта ће да верује.

Pitao sam za hriscane a ne za razno-razne protestante.
Da potsetim,mislim na izvorne hriscane o kojima citamo u Svetom Pismu a koji drze drze i propovedaju jevandjelje Isusa Hrista a koje su propovedali i sami apostoli.
Ако причаш о православним, онда си у праву, они дефинитивно нису прогонили индијанце, али протестанти међу којима су и еленисти дефинитивно јесу.

Ако причаш о православним, онда си у праву, они дефинитивно нису прогонили индијанце,
Slazem se da nisu,dosta im bili bogumili,prikazali su se u pravom smislu,da se zna ko su i sta su...
али протестанти међу којима су и еленисти дефинитивно јесу.
...ne znam za te eleniste ali pazi da ti ovo ne vidi neki adventista pa ce ti odmah potraziti dokaze da su adventisti ikada cinili takve stvari i eto ti beljaja za tebe,optuzice te da si prevarant i lazovcina...osim ako si se vec navikao na takve opise pa ti vise ne smeta...!??

Poslednja izmena:
Pravoslavlje sigurno nije izvorno Hriscanstvo, nije ni Rimo Katolicko,
Tako je,pomenute verske zajednice bemaju dodirne tacke sa izvornim hriscanstvom.
izvorno Hriscanstvo ni ne poznajemo,
kako je bilo...
Ne znam ko sto to vi koji to ne poznajete ali svi poznavaoci Svetog Pisma tacno znaju sta su verovali,radili i propovedali hriscani u ono vreme dok danasnji hriscani to isto i dalje praktikuju.

Nece biti... ni vi niste izvorni, nego se oslanjate na svoju verziju... a ovo sto si rekao, bruka...
Kakva bre moja veryxija,sta je tebi _
Pa jesam li ikad davao Biblijske citate iz neke MOJE Biblije ili sam uvek citirao iz opstoprihvacenih prevoda !?
A sto se tice bruke hajde nek ti bude - evo daj nam citata iz Biblije gde se vidi da su hriscani imali takve/bilo kakve simbole i ja cu nakon toga priznati da sam lupio i da sam javno obrukan.

Dakle ?

Kakva bre moja veryxija,sta je tebi _
Pa jesam li ikad davao Biblijske citate iz neke MOJE Biblije ili sam uvek citirao iz opstoprihvacenih prevoda !?
A sto se tice bruke hajde nek ti bude - evo daj nam citata iz Biblije gde se vidi da su hriscani imali takve/bilo kakve simbole i ja cu nakon toga priznati da sam lupio i da sam javno obrukan.

Dakle ?
Biblija je nepotpuna, ne definise se uopste vera. Znas sta znaci onaj simbol? Isus koji je Alfa i Omega.
Hriscani su jos koristili i ribu, zato sto su apostoli bili ribari...

Back