Православна инквизиција

Možda su praktikovali život lišen bogatstva i poseda ličnih stvari, što uključuje i građevine.

Sve suprotno od današnjih verskih poglavara.
Можда, али се то не слаже са историјским подацима који јасно говоре о покушајима ширења утицаја на властелу.

Možda su praktikovali život lišen bogatstva i poseda ličnih stvari, što uključuje i građevine.

Sve suprotno od današnjih verskih poglavara.
Да је тако било не би онда Стефан Немања могао од њих конфисковати очито значајну имовину и раздијелити сиротињи.

Kad vas neko slusa ovako sa strane stice se utisak da bogomili ili uopste nisu postojali ili ako ih je bilo - da su bili neki olosi pljackasi i bogatasi kojima bi vase verske vodje mogle zavideti...
I onda su se toliko osillii da su pobili veliki broj tadasnjih crkvenih lidera ,pa neke vase oce pa ovo pa ono i onda se ...pa se onda...i odjednom zvoni alarm,trebas ici na posao,bio to samo neki pravoslavni ruzni san. :kafa:

Kad vas neko slusa ovako sa strane stice se utisak da bogomili ili uopste nisu postojali ili ako ih je bilo - da su bili neki olosi pljackasi i bogatasi kojima bi vase verske vodje mogle zavideti...
I onda su se toliko osillii da su pobili veliki broj tadasnjih crkvenih lidera ,pa neke vase oce pa ovo pa ono i onda se ...pa se onda...i odjednom zvoni alarm,trebas ici na posao,bio to samo neki pravoslavni ruzni san. :kafa:
a jel si raskrstio sa spc?
aj slaži džehova će te spalit :D

Па просвијетли нас ти, дај нам неке податке, али оне који се могу провјерити, а не твоје личне теорије.

robija zaštitnik bogumila.
robija šta znaš o njima, kakvi su im obredi i običaji bili, odakle su potekli, kada su se organizovali, ko im bio pastir, po kome su dobili naziv babuni, nauči nas nešto nemoj da se škrt :D
A sto sad zastitnik,nije valjda da smatras da su imali pravu kompletnu hriscansku veru pa da ih smatram nekim pretecama,sta ja znam...?
Rec je o tome da su ti ljudi osetili da nesto debelo ne stima u verskoj praksi i teologiji doticne verske zajednice pa su na svoju ruku kenuli sa reformom...nisu bili kompletni,nisu imali celovitu doktrinu ali su svakako ucinili jedan veoma znacajan "korak" prema obali sa broda kojeg su videli da tone...

Па просвијетли нас ти, дај нам неке податке, али оне који се могу провјерити, а не твоје личне теорије.
Sta je bato,trazis forenzicke dokaze za sva ta progonstva/ubistva ?
...nemam,priznajem stoga je to za vama "dokaz"da je sve to izmisljeno a te navodne inkvizatore je nezapisana istorija neosnovano optuzila.

A sto sad zastitnik,nije valjda da smatreas da su imali pravu kompletnu hriscansku veru pa da ih smatram nekim pretecama,sta ja znam...?
Rec je o tome da su ti ljudi osetilida nesto debelo ne stima u verskoj praksi i teologiji doticne verske zajednice pa su na svoju ruku kenuli sa reformom...nisu bili kompletni,nisu imali celovitu doktrinu ali su svakako ucinili jedan veoma znacajan "korak" prema obali sa broda kojeg su videli da tone...
pa to danas sve pseudohrišćanske sekte tvrde za sebe.
to nikakav dokaz nije.
kao ti što kažeš "ja sam hrišćanin" i mi sad svi treba da verujemo da si dokazao zato što si rekao.
kapiraš?

pa to danas sve pseudohrišćanske sekte tvrde za sebe.
to nikakav dokaz nije.
kao ti što kažeš "ja sam hrišćanin" i mi sad svi treba da verujemo da si dokazao zato što si rekao.
kapiraš?
Kad na forumu kazem da sam hriscanin jedini nacin kako bi to dokazao jeste iznosenjem onog sto verujem a koje bi trebalo biti u potpunom skladu sa Baiblijom.
E sad ako i se to zaista potpuno uklapa onda postoji mogucnost,bar nekih 50% da zaista jesam ono sto kazem ali garancije nema jer se mi ne poznajemo stoga nemate realnog uvida u mom zivotnom stilu. ...
...ali ako se moje tvrdnje ne uklapaju/zasnivaju sa Biblijom u potpunosti onda moje hriscansko deklarisanje mozes slobodno okaciti macki o rep.

A sto sad zastitnik,nije valjda da smatras da su imali pravu kompletnu hriscansku veru pa da ih smatram nekim pretecama,sta ja znam...?
Rec je o tome da su ti ljudi osetili da nesto debelo ne stima u verskoj praksi i teologiji doticne verske zajednice pa su na svoju ruku kenuli sa reformom...nisu bili kompletni,nisu imali celovitu doktrinu ali su svakako ucinili jedan veoma znacajan "korak" prema obali sa broda kojeg su videli da tone...
Nisu imali ništa slično sa vama adventistima. Hvalite ih samo zato jer mrzite pravoslavlje a da vam je da nekako upakujete kao sa papistima da smo progonitelji.

Били су противници сваке власти, првенствено су били против византијске управе.

Sta je bato,trazis forenzicke dokaze za sva ta progonstva/ubistva ?
...nemam,priznajem stoga je to za vama "dokaz"da je sve to izmisljeno a te navodne inkvizatore je nezapisana istorija neosnovano optuzila.
Која прогонства, мислиш на она што су твоје вјерске претече извршили над индијанцима у САД?

Kad na forumu kazem da sam hriscanin jedini nacin kako bi to dokazao jeste iznosenjem onog sto verujem a koje bi trebalo biti u potpunom skladu sa Baiblijom.
E sad ako i se to zaista potpuno uklapa onda postoji mogucnost,bar nekih 50% da zaista jesam ono sto kazem ali garancije nema jer se mi ne poznajemo stoga nemate realnog uvida u mom zivotnom stilu. ...
...ali ako se moje tvrdnje ne uklapaju/zasnivaju sa Biblijom u potpunosti onda moje hriscansko deklarisanje mozes slobodno okaciti macki o rep.
Знао сам ја да си ти Мита бекрија? ;)

Nisu imali ništa slično sa vama adventistima.
Ne znam za adventiste ali sa mnom definitivno nista suvise bitno.
Hvalite ih samo zato jer mrzite pravoslavlje
Sta je tebi Maki,ko je bre njih hvalio - ja sam samo primetio da je bilo nekog pozitivnog trenda kod njih a naveo sam i zasto i to je to...
Ponavljam po ko zna koji put - ne mrzim bato pravoslavni narod nego sam protiv te verske doktrine,jel primecujes razliku ?
a da vam je da nekako upakujete kao sa papistima da smo progonitelji.
Nit sam ikada to tvrdio nit sam pomisljao na takve paralele - papstvo je definitivno "nedostizno"za pravoslavlje u odnosu na sva zverstva inkvizicije !!!
...medjutim sa ovim ne zelim minimiziratri znacaj progonstva nad bogumila nego samo pravim paralele kad si me vec prozvao po tom pitanju.

Често се може чути како у православљу, за разлику од католицизма, никада није било инквизиције. Да ли је то тако. Ево неколико примера:
https://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_1.html

"... (Стефан Немања) сав се дао на сређивање прилика у својој држави. Нарочиту је пажњу обратио сузбијању богумилске јереси и јачању православља. Против јеретика је употребио врло оштре мере: њиховом учитељу одрезао је језик, а следбенике је чак и спаљивао или натеривао у бег; имања им је запленио, а књиге спалио."
Касније је Стефан Немања канонизован (свети Симеон Мироточиви).
Из Горског вијенца претражите појам баба или вештица:
https://www.njegos.org/petrovics/gvijenac.htm
Nije to bila nikakva inkvizicija, već POKRŠTAVANJE SRBA.

Uterivanje silom nove semitske vere, Srbima Starovercima.

A to nikako nije išlo bez korbača, bez mača, paljevine i ubijanja za primer drugima.

Kako bi tvredokorne Srbe naučio da je taj novi bog što dolazi sa Bliskog Istoka, BLAG, MIROLJUBIV i PREPUN LJUBAVI za njih ? :kafa:

У праву си 100%.

По аустроугарском попису из 1895 становништво у Босни и Херцеговини су чинили :

Православни 674,000
Муслимани 550,000
Римокатолици 334,000

По југословенском попису из 1991 становништво ср БиХ су чинили :

Срби 1,369,883
Муслимани 1,905,274
Хрвати 755,883

Муслимани се у периоду од 100 година повећали за 1,355,274 људи
Срби су се повећали за 695,883
Хрвати 421,883

Дакле, при истом природном прираштају Срба је требало 1991 да буде 2,029,274 а било нас је 1,369,883.
Што значи да Срби имају демографски губитак од 659,391 људи.

Цифре не лажу, математика је егзактна наука. Јавите патријарху Порфирију као и владици Јовану кад буду говорили о својим хрватским пријатељима
Matemaika jeste samo si zaboravio naseljavanje Vojvodine Srbima iz BiH.

Poslednja izmena:
Nije to bila nikakva inkvizicija, već POKRŠTAVANJE SRBA.

Uterivanje silom nove semitske vere, Srbima Starovercima.

A to nikako nije išlo bez korbača, bez mača, paljevine i ubijanja za primer drugima.

Kako bi tvredokorne Srbe naučio da je taj novi bog što dolazi sa Bliskog Istoka, BLAG, MIROLJUBIV i PREPUN LJUBAVI za njih ? :kafa:
jel slaviš slavu?
jel u crkvenom kalendaru ima vidovdan?

Back