Православна инквизиција

Десило им се да су масовно прешли на ислам. Истина је да су их прогањали и православни и римокатолици. Задњих је још било у Херцеговини у 19. веку.
Има ли некаквих историјских доказа за то осим квазинаучних покушаја бошњачке политичке елите да фабрикују историју. Најстарије сакралне грађевине широм БиХ су несумњиво православног поријекла, чак се углавном знају и имена задужбинара, док са друге стране нема никаквих доказа о богумилима, што сасвим јасно указује да је њихова бројност била незнатна у укупном броју становништва.

Има ли некаквих историјских доказа за то осим квазинаучних покушаја бошњачке политичке елите да фабрикују историју. Најстарије сакралне грађевине широм БиХ су несумњиво православног поријекла, чак се углавном знају и имена задужбинара, док са друге стране нема никаквих доказа о богумилима, што сасвим јасно указује да је њихова бројност била незнатна у укупном броју становништва.
Докази су списи и извештаји римокатоличких клирика папи и мађарским краљевима. Они су се стално жалили на богумилске јеретике тако да су вођени прави крсташки ратови у Босни. Босански владари (банови и краљеви) би без проблема са својим поданицима пред римокатоличким делегацијама исповедили приврженост римокатоличкој вери, а после тога опет се држали богумилства. Васо Глушац је тврдио да су богумили били православни, али за то нема доказа, баш обратно.

Ваљда знаш прочитати шта си написао,
Naravno da znam a kako stojis ti na ovom planu,jel znas procitati ono sto ja pisem ?
или мислиш да је оно што си написао о СПЦ у средњем вијеку, или начин на који си се обратио Макију је у ствари израз пријатељског поштовања? :confused:
Kakve sad to veze ima s prijateljstvom,kada je rec o istorijskim dogadjajima ja se onda drzim istorijskih cinjenica a kad pricamo o hriscanstvu onda se drzim Svetog Pisma i onog sto tamo pise.
U tom smislu stvarno ne razumem sta ti uopste ocekujes od sagovornika,da vam mozda cestita za ono sto su vase verske pretece radili u proslosti ili da sve to opisemo nekakvom "verskom netorelancijom"...!??????????
E sad kad s nekim pricam na bilo koju temu i kad doticni iznese tendenciozno netacne ili lazne informacije a narocito u vezi neceg sto tangira mene licno i kad mu potrazim dokaze a takav ignorise moj zahtev i pravi se da mi ne razume pitanje,da mi je navodno vec odgovorio ili sta ja znam ,da mu se mozda upravo u tom trenutku cefne da gleda neki western - onda takve iznosace neistine/klevetnike imam legitimnog prava nazvati ih ono sto trenutno jesu !!!
A zasto ?
Pa zato sto niko nema prava da lazno optuzuje ili mozda cak i neosnovano vredja sagovornike i ako je vec potrebno da se nekom nesto ukaze - onda se trebaju prilagati jasni i konkretni dokazi !

Ti bre inkvizitori nisu bili ljudi nego zlikovci najgoreg kova,treba vas biti sramota sve vas koji pokusavati sto god reci u odbranu tih desavanja !!!
Aha,bacali su kamenje onako bez razloga,ni krivog ni duznog,jel tako ? ( napominjem da doticni ratnik tada nije bio ubijen)
Ne znam kako propustas cinjenicu da se na wikipediju moze procitatitaj dogadjaj i pazi sta sam tamo nasao:

" Ilarion je po stupanju na čelo meglenske eparhije, odmah započeo otvorenu borbu sa verskim neistomišljenicima..."
Izvor:
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Иларион_Мегленски

I daj mi reci - jel po tebi oni koje su porogonili i ubijali trebali mucke cutati dom su im napadaci radili o glavi ???
Jel znas bre ti sta su radili tim ljudima,jel tebi jasno koji su to zlostornici bili u redovima pravsolavlja i generalno - papstva ???
Jel toliko neshvatljiva ta reakcija sa obzirom da su tamo mozda bili neki ciji su clanovi uze porodice zlostornicki ubijeni pred njihovim ocima pa im vera mozda klonula pod pritiskom besa !??
Ti bre inkvizitori nisu bili ljudi nego zlikovci najgoreg kova,treba vas biti sramota sve vas koji pokusavati sto god reci u odbranu tih desavanja !!!
Ево ти цитат твоје поруке који јасно указује ко се овдје служи лажима и подметањима. ;)
Какве везе православна црква има са инквизицијом, никакве, значи да намјерно подмећеш и пласираш лажне информације, што те чини чиме?

Ма све знају, а овамо кад кажеш дај ми остатке грађевина, гробаља, писане трагове, иде извлакуша они нису остављали материјалне трагове иза себе. ;)
rim (kao i uvek) mora nešto da poturi i ostalim u ovom slučaju nama da smo čerečili nekakve bogumile. babuni tada su bili najverovatnije neka sekta koju su proterali (nemanići) kada se srednjovekovna država stvarala. da su bili miroljubivi i pokorni vlasti zašto bi ih neko dirao.
evo ti npr stara vera, još i dan danas prisutna i isprepletena sa hrišćanstvom.
stećke pripisuju nekim bogumilima a čak ni zvanična (kancelarijska) istorija se nije izjasnila čiji su.

Pa ne praktikuju svi isto. Kad si video da se Jehovin svedok ili đainista raznesu eksplozivom na sred pijace....
a koliko u jednoj religiji imaš fanatika u procentima?
a jel ti ne vidiš fanatizam kod jw koji jedva čekaju da te onaj odgore spuca, to što nemaju ud da sami "pročiste" veru je druga priča. ili subotari koji su za teokratiju pa da te kamenuju kad ti nađu i. p. :D
man se tih agresivnih sekti oni što ti misle nedo ti bog.

a jel ti ne vidiš fanatizam kod jw koji jedva čekaju da te onaj odgore spuca, to što nemaju ud da sami "pročiste" veru je druga priča. ili subotari koji su za teokratiju pa da te kamenuju kad ti nađu i. p. :D
Jehovini svedoci i adventisti se pripremaju za hiljadugodišnje (anti)hristovo carstvo. Nesvesno čekaju jevrejskog mašijaha. Onda, kad ovaj zavlada a prema svetim ocima to će biti teokratska vladavina (a to i jehovci i adventisti zagovaraju), dobiće priliku da se pokažu kakvi su. Zato se ne bih čudio da budu revni poput nekadašnjih zulumćara.

Десило им се да су масовно прешли на ислам. Истина је да су их прогањали и православни и римокатолици. Задњих је још било у Херцеговини у 19. веку.
To je laz. Poslednja vera na koju bi oni presli je Islam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Catharism

Poslednja izmena:
rim (kao i uvek) mora nešto da poturi i ostalim u ovom slučaju nama da smo čerečili nekakve bogumile. babuni tada su bili najverovatnije neka sekta koju su proterali (nemanići) kada se srednjovekovna država stvarala. da su bili miroljubivi i pokorni vlasti zašto bi ih neko dirao.
evo ti npr stara vera, još i dan danas prisutna i isprepletena sa hrišćanstvom.
stećke pripisuju nekim bogumilima a čak ni zvanična (kancelarijska) istorija se nije izjasnila čiji su.
Наравно, само што је на овим просторима та прича о богумилима испопуларизована и приписан им је значај који они реално нису имали, све у сврху наратива стварања нових нација. Па погледај само од кад та прича креће да се пласира у већој мјери и све је јасно. Што се тиче неких обичаја који су остали прије примања хришћанства и уткани су у народни фолклор који даје ту особену нијансу само доприноси љепоти и разноликости, са друге стране поставља се питање како немамо тих богумилских "обреда" да су се задржали?

Jehovini svedoci i adventisti se pripremaju za hiljadugodišnje (anti)hristovo carstvo. Nesvesno čekaju jevrejskog mašijaha. Onda, kad ovaj zavlada a prema svetim ocima to će biti teokratska vladavina (a to i jehovci i adventisti zagovaraju), dobiće priliku da se pokažu kakvi su. Zato se ne bih čudio da budu revni poput nekadašnjih zulumćara.
jw će biti skakavci koji će mučiti ljude
sve imaš na njihovom sajtu.

Bilo je biti ili ne biti.
Tada nije bilo političkih stranaka i ono što sad imamo na polju vlast - opozicija tada je bilo na razini pravoslavni - bogumili. Bogumilstvo je već bilo preuzelo neku vlastelu, kao što recimo danas opozicija preuzima neki grad ili neku lokalnu vlast. Problem je bio što tada to nije bila samo politika nego i vera. Gubiš veru na nivou nacije. I Nemanja je proterao njih u Bosnu. Koliko su oni bili jaki govori činjenica da su oni u Bosni preuzeli vlast nakon proterivanja i uspostavli crkvu bosansku. Tamo su se našli uklješteni izmedju rimokatolika i pravoslavaca pa ih je bilo lakše pobediti ali tek nakon dugo vekova. Turci su ih lako prebacili na islam i nisu se opirali jer su dobili privilegije što jasno govori da su bili materijalne prirode i težili vlasti. Naravno bogumilstvo nije opstalo jer nije na duhu utemeljeno nego na materiji.
Богумилство је толико ојачало у тадашњој Немањиној држави да је постојала опасност да се прошири и на друге градове и области, многа властела и градски кнезови тј.власт прихватили су богумилство, и Немања је морао да се супростави тој опасности ширења богумилства и преузимања власти у многим градовима у својој држави, и с обзиром да је држава била цела православно орјентисана у супротности са богумилском вером, и с обзиром да су богумили држали градове није могло другачије осим војном силом да се супростави богумилској властели. Савременом терминологијом речено богумили су били државни реметелечки фактор који је угрожавао нормално функционисање државе и требало је уклонити и државном силом опасност тог богумилског реметилачког фактора, свака држава има законско и морално право да брани свој уставни и правни и верски поредак ако постоји опасност угрожавања тог поредка.

У то време у Европи и Византији устанак на државу се сурово и строго кажњавао, тако је и Немања применио сличне мере које су примењивале и друге државе које су се бориле против било каквих других устаника против своје државе у којој живе, у држави у којој живиш мораш да прихватиш и стандарде и поредак који постоји у тој држави, богумили су свугде где су живели били посматрани као државни реметилачки фактор и због тога су били гоњени државном силом.

Kad reče to, videh pre neki dan dve sredovečne bakice na Trgu republike, pored njih štand JW. Jedna nosila neki crni šeširić damski sa crvenom trakom.

Izgledale su nekako uplašeno, samo sam se nasmešio. Beše mi nešto i žao, one se smrzavaju tu dok ovi banditi greju dupe u Bruklinu na njihov račun.

Богумилство је толико ојачало у тадашњој Немањиној држави да је постојала опасност да се прошири и на друге градове и области, многа властела и градски кнезови тј.власт прихватили су богумилство, и Немања је морао да се супростави тој опасности ширења богумилства и преузимања власти у многим градовима у својој држави, и с обзиром да је држава била цела православно орјентисана у супротности са богумилском вером, и с обзиром да су богумили држали градове није могло другачије осим војном силом да се супростави богумилској властели. Савременом терминологијом речено богумили су били државни реметелечки фактор који је угрожавао нормално функционисање државе и требало је уклонити и државном силом опасност тог богумилског реметилачког фактора, свака држава има законско и морално право да брани свој уставни и правни и верски поредак ако постоји опасност угрожавања тог поредка.

У то време у Европи и Византији устанак на државу се сурово и строго кажњавао, тако је и Немања применио сличне мере које су примењивале и друге државе које су се бориле против било каквих других устаника против своје државе у којој живе, у држави у којој живиш мораш да прихватиш и стандарде и поредак који постоји у тој држави, богумили су свугде где су живели били посматрани као државни реметилачки фактор и због тога су били гоњени државном силом.
Da, mada je Sveti Sava predlagao da se jeres bogumilstva suzbije pripovedanjem, misionarenjem i ubedjivanjem i bio je donkele u pravu jer bogumili su u srpskoj zemlji Bosni nastavili ono sto su hteli u Raskoj...

"... (Стефан Немања) сав се дао на сређивање прилика у својој држави. Нарочиту је пажњу обратио сузбијању богумилске јереси и јачању православља. Против јеретика је употребио врло оштре мере: њиховом учитељу одрезао је језик, а следбенике је чак и спаљивао или натеривао у бег; имања им је запленио, а књиге спалио."
Касније је Стефан Немања канонизован (свети Симеон Мироточиви).
Из Горског вијенца претражите појам баба или вештица:
Nateran politički od RKC .

Наравно, само што је на овим просторима та прича о богумилима испопуларизована и приписан им је значај који они реално нису имали, све у сврху наратива стварања нових нација. Па погледај само од кад та прича креће да се пласира у већој мјери и све је јасно. Што се тиче неких обичаја који су остали прије примања хришћанства и уткани су у народни фолклор који даје ту особену нијансу само доприноси љепоти и разноликости, са друге стране поставља се питање како немамо тих богумилских "обреда" да су се задржали?
pa sve je smišljeno tek u 19 veku, šta misliš odakle
ko vele ako smo mi krali i ubijali pa mora nešto i istok, ako ništa izmislićemo.
e zato mi sad ležimo na bogastvu jer smo kolonizovali čitav svet i proterali propalice u dr kongo :D
meni muka što ovi naši nasedaju na te zapadnjačke priče "eto ni ti nisi nevin, ubijao si jadne bogumile samo da znaš"

Kad reče to, videh pre neki dan dve sredovečne bakice na Trgu republike, pored njih štand JW. Jedna nosila neki crni šeširić damski sa crvenom trakom.

Izgledale su nekako uplašeno, samo sam se nasmešio. Beše mi nešto i žao, one se smrzavaju tu dok ovi banditi greju dupe u Bruklinu na njihov račun.
trebao si da ih vodiš na šampite ali pod uslovom da ti ne pričaju da je kraj šestog dana i da će uskoro armagedon

Da, mada je Sveti Sava predlagao da se jeres bogumilstva suzbije pripovedanjem, misionarenjem i ubedjivanjem i bio je donkele u pravu jer bogumili su u srpskoj zemlji Bosni nastavili ono sto su hteli u Raskoj...
Наравно, покушавали су преко босанске властеле да остваре своје интересе, али су тад била тешка времена, подјела између западне и источне цркве још није била "издефинисана" поготово међу обичним народом. Босанска властела је била у родбинским везама са Немањићима и са угарским владарима тако да су "клацкали" зависно од ситуације.

Najveće žrtve tih američkih biznis zajednica su njihovi vjernici. Jadne ljude našopaju strahom da ako se usprotive organizaciji odmah će biti izgubljeni i svi će ih odbaciti.

Back