Православна инквизиција

Ja sam "cuo" - osudili su se zamisli,ni manje ni vise, nego da neke pravoslavne prakse okvalifikuju kao paganske dok su ujedno jasno i precizno ukazali da u NZ ne postoji svestenstvo s cime su "razdrmali"stolice tadasnjih "verskih vlastodrzaca"...
I to im malo bilo pa su jos pokusali da zive zivot u skladu sa Bozjim zakonom drzeci Bozje zapovesti .
Ovo je bre ravno "zlostoru protiv covecanstva"...!!! :kafa:
Јеси ли се ти одлучио, шта си, елениста или богумил?

ma nema veze, važno da se mrze pravoslavni srbi, po potrebi. :D

ne znam odakle taj animozitet naročito prema pravoslavnim srbima, zaista 🤷‍♀️
Он је Македонац суботар. Одрекао се светог Сисоја и свете Петке које је славила његова баба и пригрлио учења Елен Вајт, америчке бабе с краја 19. века.

Што ми је посебно занимљиво, па то морам примјетити иако је ово религија, а не политика. Већи број ових "либералних", као и "западно-библијских вјерника" којима је православље трун у оку, директно или индиректно подржава израелску кампању и погром палестинског народа. Није ми јасно. :think:

Што ми је посебно занимљиво, па то морам примјетити иако је ово религија, а не политика. Већи број ових "либералних", као и "западно-библијских вјерника" којима је православље трун у оку, директно или индиректно подржава израелску кампању и погром палестинског народа. Није ми јасно. :think:
Odkud ti ta ideja bato,da te nije neko opet slagao ?
Ja licno ne samo sto ne podrzavam ono sto radi izrailj nego smatram da , sa obzirom novonastalih situacija u proslosti ( pocevsi od vremena kada su bili Bozji narod ali polako i sigurno tonuli u verski otpad) do dana danasnjeg - trebaju mirnim putem omoguciti formiranje nezavisne drzave Palestine uz sve otstupke koje trazi jedan takav proces.

Eto,toliko od jednog hriscanina a za vise mozes cuti od ostalih.

P.S. pravoslavlje mi definitivno nije "trn u oku"jer ne samo sto poticem vec i zivim u taskvom opkruzenju ali definitivno nisam fan te doktrine stoga iznosim ono sto znam kako bi zainteresovani mogli sklopiti sve kockice mozaika iz Svetog Pisma.

P.S. pravoslavlje mi definitivno nije "trn u oku"
Мислиш у фазону, више је балван него трун? ;)
Знаш како, твоје писаније на овом пдф-у не говори у прилог ове твоје тврдње, скоро да нема теме на коју си се укључио, а да ниси изразио свој анимозитет.

Мислиш у фазону, више је балван него трун? ;)
Знаш како, твоје писаније на овом пдф-у не говори у прилог ове твоје тврдње, скоро да нема теме на коју си се укључио, а да ниси изразио свој анимозитет.
Daj me citiraj gde sam ikad izrazavao svoj animozitet,molim jasne i precizne dokaze ili se posteno izvini da si samo trabunjao s namerom da kleveces.

Dakle ?

P.S. nadam se da ti je jasno da kad se pominje animozitet misli se na medjuljudske odnose a ne na doktrinu,politicka ubedjenja i t.d. !?

Daj me citiraj gde sam ikad izrazavao svoj animozitet,molim jasne i precizne dokaze ili se posteno izvini da si samo trabunjao s namerom da kleveces.
Коју поруку од твоје прве четири на овој теми хоћеш да ти цитирам, (даље ми се није дало читати)

P.S. nadam se da ti je jasno da kad se pominje animozitet misli se na medjuljudske odnose a ne na doktrinu,politicka ubedjenja i t.d. !?
П.С.
https://sr.wiktionary.org/wiki/animozitet

Ovo što stoji u uvodnom postu je tačno.
ali je tacnije sto drugi pisu, da je to bila uzurpacija vlasti, pod plastom nekog navodno bogu milog ucenja, a u stvari da su bili pod oruzjem, pa porazeni, te zato kao kazna odsecanje jezika, progon itd, npr
Bilo je biti ili ne biti.
Tada nije bilo političkih stranaka i ono što sad imamo na polju vlast - opozicija tada je bilo na razini pravoslavni - bogumili. Bogumilstvo je već bilo preuzelo neku vlastelu, kao što recimo danas opozicija preuzima neki grad ili neku lokalnu vlast. Problem je bio što tada to nije bila samo politika nego i vera. Gubiš veru na nivou nacije. I Nemanja je proterao njih u Bosnu. Koliko su oni bili jaki govori činjenica da su oni u Bosni preuzeli vlast nakon proterivanja i uspostavli crkvu bosansku. Tamo su se našli uklješteni izmedju rimokatolika i pravoslavaca pa ih je bilo lakše pobediti ali tek nakon dugo vekova. Turci su ih lako prebacili na islam i nisu se opirali jer su dobili privilegije što jasno govori da su bili materijalne prirode i težili vlasti. Naravno bogumilstvo nije opstalo jer nije na duhu utemeljeno nego na materiji.

По монаху Козми Богумили су на Балкану настали у Македонији где имамо први велики талас. Узрок је био клерикализам Православне цркве. Тај грех црква није на време санирала и последице су дошле у форми богумилства. Клерикализам је био да поп плаћа за своје услуге на пример кад свети колач за славу итд. Друго је ако неко добровољно даје...

ali je tacnije sto drugi pisu, da je to bila uzurpacija vlasti, pod plastom nekog navodno bogu milog ucenja, a u stvari da su bili pod oruzjem, pa porazeni, te zato kao kazna odsecanje jezika, progon itd, npr
Bogumili su bili potpuno nenasilni... strašno je to što im se desilo.

A dalo ti se da optuzis i kad ti potraze dokaze - odjedniom se setis nekog preceg posla...
...vec videno,nista novo pod suncem.
Kako god,uzivaj u westernu.
Ваљда знаш прочитати шта си написао, или мислиш да је оно што си написао о СПЦ у средњем вијеку, или начин на који си се обратио Макију је у ствари израз пријатељског поштовања? :confused:

Back