Православље: СПЦ

Десанка Максимовић

Србија је велика тајна

Србија је велика тајна,
не зна дан шта ноћ кува,
нити ноћ шта зора рађа,
не зна грм шта суседни грм сања
нити птица шта се догађа
између грања.

Не зна гуштер шта пузи испод камења,
нити кукуруза струк слути
шта се у суседној њиви спрема.
Сваког часа све се мења,
ниједног кута ни листа нема
да није тајна.

Ко зна шта крије у себи
и та невина роса сјајна,
ти сељачки пословни крици
што се с брда на брдо чују
заверу можда кују.

Ко ће у тој земљи када
знати шта и девојка млада
у недрима нетакнутим носи;
какву тешку тајну
у рукама својим држи дете;
и старица погрбљена свака
до какве се упутила мете.

У тој земљи и ветри,
и мириси, потоци и реке,
и црквена звона
потајне преносе вести,
на првом завијутку
где шума почиње она
ко зна шта можеш срести.

У тој земљи ни зечијој стопи
непријатељ веровати не сме,
ни трагу воловских копита.
Договори су можда тајни
и жетелачке песме
и удари шумских секира
и успаванка уз колевку свита.

:cool::cool::cool:

Vodi nas nasa vera,vodi nas sveti duh...nasa crkva koju smo vekovima gradili,i koju su nasi preci postovali...Ne vodi nas Akakije...
Ti si izabrao svoj put,i ja nemam nista protiv...neka ti je sa srecom ;)
Опростићи ти те не намерне увреде. Светиње нису грађене за екуменизам. А да нема екуменизма, ја и ти неби имали око чега да расправљамо...Акакије је један обични јеромонах који је имао срце правог србина да уђе у "другачију" Србију од оне какву нам је завештао Свети Сава...Иза о. Акакија има много већих ауторитета којима се и ти молиш као што је свети Јован шангајски и цела Руска Загранична Црква која је и рукоположила Грцима епископе који су опет рукоположили "нашег" исповедника о. Акакија...

Nerazumem o čemu pričaš!?! Pa zar su ti vernici u Smederevu nahuškani od zilota!?!
Ili je se čaša trpljenja prelila, kakve verze ima ostanak bolesnog ptrijarha sa devijacijama SPC? Jel patrijarh i jednog ekumenistu i novatora kaznio, pa da ga slavimo zbog toga kao čuvara pravoslavlja?:eek:
Nerazumem:dontunderstand: u čemu je poenta vašeg trijumfalnog radovanja što patrijarh nije smenjen šta se sa tim dobija? Osim da se bojite da će doći posle njega neko gori od njega, pa eto čisto da se agonija produži do majsko sabora ako patrijarh do tada preživi...
:dash::dash::dash:
Truba treba da svira uzbunu i srtažarsku budnost a ne uspavanku!
Vas treba da brišu moderatori jer spamujete ovu temu!:banovati:

Za svoje ogromne zasluge patrijarh je ostao na funkciji koju je imao, a vođen Duhom Svetim, Crkvu će voditi njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Amfilohije, čovjek izuzetnih duhovnih i ljudskih kvaliteta, do izbora novoga patrijarha... Time se mnoge rasprave u SPC zatvaraju...:D
PS. Ovo je tema SPC, zato ne spamuj! :evil:

Десанка Максимовић

Србија је велика тајна

Србија је велика тајна,
не зна дан шта ноћ кува,
нити ноћ шта зора рађа,
не зна грм шта суседни грм сања
нити птица шта се догађа
између грања.

Не зна гуштер шта пузи испод камења,
нити кукуруза струк слути
шта се у суседној њиви спрема.
Сваког часа све се мења,
ниједног кута ни листа нема
да није тајна.

Ко зна шта крије у себи
и та невина роса сјајна,
ти сељачки пословни крици
што се с брда на брдо чују
заверу можда кују.

Ко ће у тој земљи када
знати шта и девојка млада
у недрима нетакнутим носи;
какву тешку тајну
у рукама својим држи дете;
и старица погрбљена свака
до какве се упутила мете.

У тој земљи и ветри,
и мириси, потоци и реке,
и црквена звона
потајне преносе вести,
на првом завијутку
где шума почиње она
ко зна шта можеш срести.

У тој земљи ни зечијој стопи
непријатељ веровати не сме,
ни трагу воловских копита.
Договори су можда тајни
и жетелачке песме
и удари шумских секира
и успаванка уз колевку свита.

:cool::cool::cool:

Леепо

Опростићи ти те не намерне увреде. Светиње нису грађене за екуменизам. А да нема екуменизма, ја и ти неби имали око чега да расправљамо...Акакије је један обични јеромонах који је имао срце правог србина да уђе у "другачију" Србију од оне какву нам је завештао Свети Сава...Иза о. Акакија има много већих ауторитета којима се и ти молиш као што је свети Јован шангајски и цела Руска Загранична Црква која је и рукоположила Грцима епископе који су опет рукоположили "нашег" исповедника о. Акакија...

Ta Ruska Zagranična Crkva nije sa Vama, pošto je ona ušla u kanonsko jedinstvo sa Moskovskom Patrijaršijom, a ova je u Kanonskom jedinstvu sa SPC....
Sa Vama su smo otpadnici te nekada odvojene Crkve....:sad2:

Za svoje ogromne zasluge patrijarh je ostao na funkciji koju je imao, a vođen Duhom Svetim, Crkvu će voditi njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Amfilohije, čovjek izuzetnih duhovnih i ljudskih kvaliteta, do izbora novoga patrijarha... Time se mnoge rasprave u SPC zatvaraju...:D
PS. Ovo je tema SPC, zato ne spamuj! :evil:
Čoveče pa ja sam u SPC samo simpatišem zilote!!!
A za hvalospev Amfilohija: NO COMENT!

Ta Ruska Zagranična Crkva nije sa Vama, pošto je ona ušla u kanonsko jedinstvo sa Moskovskom Patrijaršijom, a ova je u Kanonskom jedinstvu sa SPC....
Sa Vama su smo otpadnici te nekada odvojene Crkve....:sad2:
У праву си да Загранична Црква је пала под сопствену анатему екуменизма. Ја говорим о времену св. Филарета вазнесењскога и св. Јована шангајскога, Аверкија џорданвиловског,Серафима Роуза....

Kada se prelazi sa jedne hrišćanske vjere u drugu, vrši se samo miropomazanje...
Samo ste Vi ti koji vršite taj strašan grijeh duploga krštenja...:eek::eek:

Ako je forma pravoslavnog krštenja ispoštovana TRI POGRUŽENJA a ako nije ondase krsti ne ponovo nego onako kako treba - ISTINSKI! :super:
A postoji pored akrivije i snishođenje kako se to kaže ikonomija gde episkopi mogu da prime i bez ispravke krštenja! To govore ziloti, oni ništa nehulee, samo ispunjavaju svete oce i kanone!:super:

To mi je prepreka, što jest jest.
Ali čujem da Rusi ziloti netraže ponovno krštenje onih koji su bokalisani i bosiljkosani!:think:

Znači...

Čuj, prošlog vikenda jedan moj prijatelj je oženio Hrvaticu, koja je riješila primiti pravoslavnu vjeru. Sveštenik joj je tražio potvrdu da je krštena u RKC. Tom prilokom ona je miropomazanjem postala pravoslavna. Kada sam jednog jako visoko rangiranog velikodostojnika SPC pitao o ponovnom krštenju već krštene osobe, on mi je decidirano rekao da je to ogroman grijeh....
Ovo ti pišem ne da bi te odvratio od zilota, već da ukažem kakav grijeh navlačiš sebi na dušu. To mi je hrišćanska dužnost...:D

Back