Православље: СПЦ

Tamo se lome koplja za Srbiju a vi ovde u ladovini, ne ide!

Ko lomi koplja?:eek:
Nije valjda dotle doslo?:eek:
Mani se praznih prica,i dolaska Rusa :hahaha:
To samo oni mogu da smisle i u to poveruju :hahaha:
Ti isti Rusi su ih u Kanu uputili na srpskog patrijarha i dobre vladike u SPC,i usput im napomenuli da smanje dozivljaj..Gde to pise da dolaze?Ja procitah ono njegovo pisanije i izgubih za DZ 10 min moga zivota...tamo NISTA ne pise osim stanja u RPCZ..:),i o odnosima sa istom..Samo vi verujte u Akakija...nemam ja nista protiv ;)

Poslednja izmena od moderatora:
E pa laku noc momci...:)
Kuku lele nek ti Meda objasni,zasto je Akakije najuren iz crkve..i kako na Akakija gledaju ti isti Rusi na koje se pozivaju :)..Bivsi skinhed...Ja verujem u onu"vuk dlaku menja,ali cud nikada"
Kad povezem-bivsi skinhed-otac
Meda-duhovnik u najavi ...imam vrlo jasnu sliku o zilotskoj crkvi:sad2:
A vidim,i Vlada ce da im se prikloni...dok odluci gde ce,da li kod matejevaca ili kod florinaca :mrgreen:

E pa laku noc momci...:)
Kuku lele nek ti Meda objasni,zasto je Akakije najuren iz crkve..i kako na Akakija gledaju ti isti Rusi na koje se pozivaju :)..Bivsi skinhed...Ja verujem u onu"vuk dlaku menja,ali cud nikada"
Kad povezem-bivsi skinhed-otac
Meda-duhovnik u najavi ...imam vrlo jasnu sliku o zilotskoj crkvi:sad2:
A vidim,i Vlada ce da im se prikloni...dok odluci gde ce,da li kod matejevaca ili kod florinaca :mrgreen:

Sestro ako slaviš praznik Preobraženje a ne veruješ u preobražaj ljudi i ljudsko pokajanje, sve ti džaba...

Ne priznajem Rimskog papu kao svog poglavara, jer ja nisam rimokatolik, mito...:confused:
Можда си се сад предомислио али написао си на овом форуму да ако Бог да православна и римокатоличка "Црква" ће се ујединити на челу са "Светим оцем" римским папом. То си ти написао у подфоруму Култне ствари. Немој да лажеш сада свог брата Миту. А ако си се предомислио кажи да јеси па да те похвалимо.

Но шта ће чинити други то зависи од њих, то је у њиховим рукама, али шта ћемо чинити ми, у нашим је рукама. Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде". Ми дакле, браћо и сестре, да увек будемо они који знају шта раде и да то што треба и радимо и чинимо и по еванђелској науци се владамо. Јер хришћанство јесте то: знање науке еванђелске, науке Господа Исуса Христа и живот по тој науци свакога дана, свакога часа, свакога минута.

Патријарх српски Павле

Zasedanje Sabora SPC
11. novembar 2008. | 00:50 -> 17:36 | Izvor: B92
Beograd -- Još nije poznato da li je Sabor SPC odlučio da li će se molba patrijarha Pavla za povlačenje naći na dnevnom redu. Sabor i popodne raspravlja o dnevnom redu.

Sava Jović, generalni sekretar Srpske pravoslavne crkve, rekao je ranije da očekuje da će dnevni red bude usvojen, a tek tada će biti poznato da će se patrijarhova molba usvojiti. Podsetimo, ukoliko episkopi na Saboru prihvate molbu patrijarha da se povuče, biraće se novi patrijarh.

U beogradskoj Sabornoj crkvi jutros je održana liturgija kao uvod u početak redovnog zasedanja.

Liturgiju je služio mitropolit Amfilohije, a prisustvovalo joj je 15 episkopa. Sabor se održava u patrijaršijskoj kapeli svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu.

Vikarni episkop hvostanski Atanasije Rakita izjavio je da Sabor SPC nema unapred rešena pitanja. On je dodao da ne želi da se izjasni o sudbini patrijarhove molbe da se povuče sa trona Srpske pravoslavne crkve jer je učenik patrijarha Pavla.

"Sveti arhijerejski sabor nema unapred rešena pitanja. Pitanja se postavljaju i onda se rešavaju. Mislim da nisam prava ličnost da na to pitanje odgovorim. Učenik sam patrijarha Pavla i svi moji odgovori bili bi subjektivni", rekao je on.

"Sveti arhijerejski sabor je najznačajniji događaj u životu i zahteva najveće duhovno naprezanje njegovog bića", rekao je Rakita novinarima u pauzi zasedanja.

Jutrošnja liturgija (Fonet)
Nakon objavljivanja informacija o molbi za povlačenjem patrijarha Pavla, u javnosti, ali i među crkvenim zvaničnicima, zavladala je atmosfera puna neizvesnosti. Ukoliko se odluči da sabor bude izborni, Srpska pravoslavna crkva bi u naredna tri meseca dobila novog poglavara.

Najozbiljniji kandidati su, prema pisanju beogradske štampe, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika niški Irinej, episkop žički Hrizostom, ali i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop braničevski Ignjatije.

Jedan od načina izbora koji se najčešće spominje jeste slučajno izvlačenje imena jednog od trojice kandidata koji dobiju najviše glasova episkopa.

Vladika niški Irinej rekao je prethodno da, iako se po Ustavu SPC patrijarh bira doživotno, na njega se može primeniti princip koji važi za episkope.

“Naime, izbor episkopa je doživotan, ali on se može opozvati ili kanonskom krivicom ili dokazanom nemoći da vrši funkciju ili po želji da se povuče, dobije penziju”, objašnjava Irinej.

“Dakle, to se primenjuje u odnosu na episkope, ali to isto može da se primeni i na patrijarha, jer patrijarh je samo prvi među sebi ravnima”, kaže on.

Novi patrijarh se najverovatnije, kao i do sada, bira apostolskim žrebom, odnosno, slučajnim izvlačenjem imena jednog od trojice kandidata koje prethodno izaberu episkopi.

Đorđević: Ljuta borba

Sociolog religije Mirko Đorđević za B92 kaže da se u SPC sada vodi ljuta borba za vlast.

Ustavna procedura

Ustav SPC propisuje da patrijarha bira takozvani Izborni sabor, u kome su, pored svih vladika, još i dekan Bogoslovskog fakulteta, rektori svih bogoslovija, članovi patrijaršijskog upravnog odbora i igumani većih manastira.

Takođe, po Ustavu SPC, patrijarh se bira apsolutnom većinom glasova.

Sabor je, međutim, ovaj vekovni način izbora patrijarha promenio i prilikom izbora naslednika patrijarha Germana uveo je žreb, a takođe i smanjio broj članova Sabora, utvrdivši da samo episkopi mogu birati budućeg patrijarha.

Poznavaoci crkvenog prava upozoravaju da će vladike ponovo morati da se dogovore o načinu na koji će birati.

“Sada je važno znati da se u svim tim kombinacijama imena menjaju iz dana u dan, ali, koliko ja znam, u svim kombinacijama ostaje sadašnji vršilac dužnosti, prvi čovek Sinoda, mitropolit Amfilohije”, kaže Đorđević.

“Postoji i mogućnost da se nađe i privremeno rešenje, da se formalni izvor, budući da je patrijarh Pavle živ, odloži za drugi sabor, onaj prolećni, majski, a da u međuvremenu bude imenovan opet prvi čovek Sinoda, koji će punim kapacitetom voditi Crkvu”, objašnjava on.

Đorđević smatra da će i država naći načina da utiče na izbor patrijarha.

Beogradski dnevnici navode da iz države stižu nezvanični signali da bi na mestu novog patrijarha voleli da vide mlađeg episkopa koji bi bio otvoren za evropske integracije.

Eto dokaza da se u rad crkve mesa i politika ...jadno,i mizerno.:confused:

Свети архијерејски Сабор управо је ОДБИО МОЛБУ Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла за ПОВЛАЧЕЊЕ ...

А банда окупаторска већ "поделила карте"...
А држава неокомуниста такође испоставља своје "захтеве"...
а оно друштво из Васељенске Патријаршије већ престало да помиње име у литургији нашег драгог Патријарха Павла...

Zar neko misli da ce vernici SPC podrzati ekumenizam?:eek:
Ja znam da ja necu...a verujem i velika vecina.Tako da ...ne lozite narod vise,molim vas...imajte razumevanja.

Pa u tome i jeste stvar konačno se narod javno buni:super: i zbog toga ih nazivaju sektom i zilotima (u pogrdnom kontekstu):thumbdown:
Zašto je radost povodom tih događaja tebi "loženje" (u negativnom kontekstu)?
Šta je stobom?:eek:

Pa u tome i jeste stvar konačno se narod javno buni:super: i zbog toga ih nazivaju sektom i zilotima (u pogrdnom kontekstu):thumbdown:
Zašto je radost povodom tih događaja tebi "loženje" (u negativnom kontekstu)?
Šta je stobom?:eek:
Mislila sam na onaj spot sa papom koji je zilot postavio...
Kakav papa...mislim.. sta hoce time da kaze..ko da je narod lud ,pa da trci da izgubi svoju veru i korene:confused:
Jel ti jasno sada na sta sam mislila?

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na današnjem zasedanju nije potvrdio molbu patrijarha Pavla za povlačenje iz službe - javlja agencija Beta. Kako se navodi, Sabor uopšte nije glasao o toj molbi, već je odlučeno da patrijatrh ostane na čelu Crkve dokle je živ. Zbog bolesti poglavara SPC, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije će obavljati deo njegovih poslova - navodi Beta i dodaje da su Amfilohiju data nešto šira ovlašćenja nego što ih je do sada imao. Na početku zasedanja, Sabor nije promenio ni proceduru za izbor patrijarha. Patrijarh Pavle je polovinom oktobra, kako je tada saopšteno iz SPC, podneo molbu da mu na predstojećem Saboru bude odobreno povlačenje iz aktivne službe. Poglavar SPC, koji se nalazi na lečenju na Vojno medicinskoj akademiji od 13. novembra 2007, molbu je obrazložio zdravstvenim razlozima i nemoći. Prema nezvaničnim informacijama, na redovnom majskom Saboru biće doneta konačna odluka o promenama Ustava SPC i o izboru novog patrijarha.

Ostaje nam naš Patrijarh Pavle....:super::super:

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na današnjem zasedanju nije potvrdio molbu patrijarha Pavla za povlačenje iz službe - javlja agencija Beta. Kako se navodi, Sabor uopšte nije glasao o toj molbi, već je odlučeno da patrijatrh ostane na čelu Crkve dokle je živ. Zbog bolesti poglavara SPC, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije će obavljati deo njegovih poslova - navodi Beta i dodaje da su Amfilohiju data nešto šira ovlašćenja nego što ih je do sada imao. Na početku zasedanja, Sabor nije promenio ni proceduru za izbor patrijarha. Patrijarh Pavle je polovinom oktobra, kako je tada saopšteno iz SPC, podneo molbu da mu na predstojećem Saboru bude odobreno povlačenje iz aktivne službe. Poglavar SPC, koji se nalazi na lečenju na Vojno medicinskoj akademiji od 13. novembra 2007, molbu je obrazložio zdravstvenim razlozima i nemoći. Prema nezvaničnim informacijama, na redovnom majskom Saboru biće doneta konačna odluka o promenama Ustava SPC i o izboru novog patrijarha.

Ostaje nam naš Patrijarh Pavle....:super::super:
Evo je još jedna uspavanka!:klap::klap::klap:

Zar neko misli da ce vernici SPC podrzati ekumenizam?:eek:
Ja znam da ja necu...a verujem i velika vecina.Tako da ...ne lozite narod vise,molim vas...imajte razumevanja.

Pokušavaju da u ovome prelomnom trenutku za Srpsku Pravaoslavnu Crkvu odvuku deo njenih vjernika! :sad2:
Ali, Gospod je riješio sve na način koji je najbolji za SPC, :D, uvažavajući sve što je Patrijarh Pavle učinio za našu Crkvu u najtežim vremenima..

Nema deoba, nema katoličenja, ima samo pravoslavlja....:super::super:

zvezdana zvezda
voli Vladu i Zikija :)
Ples-1.gif

Звездана на снимку са Папом нисам ја него Васељенски патријарх на заједничкој миси. Надам се да тај снимак није увредљив за вас?
Znamo sta je pesnik hteo da kaze tim klipom...Mnogo je ruzno sto potcenjujes ..Ja samo znam da ce SPC i njeni vernici istrajati u svojoj veri i drzati se pravog puta..puta pravoslavlja :)

Pokušavaju da u ovome prelomnom trenutku za Srpsku Pravaoslavnu Crkvu odvuku deo njenih vjernika! :sad2:
Ali, Gospod je riješio sve na način koji je najbolji za SPC, :D, uvažavajući sve što je Patrijarh Pavle učinio za našu Crkvu u najtežim vremenima..

Nema deoba, nema katoličenja, ima samo pravoslavlja....:super::super:
Nerazumem o čemu pričaš!?! Pa zar su ti vernici u Smederevu nahuškani od zilota!?!
Ili je se čaša trpljenja prelila, kakve verze ima ostanak bolesnog ptrijarha sa devijacijama SPC? Jel patrijarh i jednog ekumenistu i novatora kaznio, pa da ga slavimo zbog toga kao čuvara pravoslavlja?:eek:
Nerazumem:dontunderstand: u čemu je poenta vašeg trijumfalnog radovanja što patrijarh nije smenjen šta se sa tim dobija? Osim da se bojite da će doći posle njega neko gori od njega, pa eto čisto da se agonija produži do majsko sabora ako patrijarh do tada preživi...
:dash::dash::dash:
Truba treba da svira uzbunu i srtažarsku budnost a ne uspavanku!
Vas treba da brišu moderatori jer spamujete ovu temu!:banovati:

Back