Pravoslavlje sa asvalta

Boze, o kakvoj sekti je rec?!
KO je uopste rekao da su ateisti sekta(si):roll:
Ali, tebi "lici":eek:
I, gde ja rekoh da ne trebaju svestenici?!
Kad se slavi, krstava, vencava, sahranjuje...?!
Ali sam znala ljude koji su ih (i sve to) izbegavali, danas idu dotle da svaki put kad izadju na grob nekog svog, povedu svestenika da osvesta isti- po ko zna koji put, kao da je pokojnik (vecni mu mir) u najmanju ruku bio egzekutor u nekom konc-logoru!

Ja o tim primerima pisem.
Kao sto znam i one koji su ih izbegavali a da nikad nista lose nisu ucinili, naprotiv!

ja sam bas i rekao da ateisti srbi imaju postovanje za spc i ne brkaju ih sa sektama, sta tu nije jasno

drugo, u nekoj od sekti vernicima ne trebaju svestenici, pa sam reagovao na

Ako verujes, ne moras cak ni u crkvu da udjes, dovoljno je da tu veru u sebi imas

znaci, mislim, da se zna ko ovde muti (srpsku) vodu

ja sam bas i rekao da ateisti srbi imaju postovanje za spc i ne brkaju ih sa sektama, sta tu nije jasno

drugo, u nekoj od sekti vernicima ne trebaju svestenici, pa sam reagovao na

Ako verujes, ne moras cak ni u crkvu da udjes, dovoljno je da tu veru u sebi imas

znaci, mislim, da se zna ko ovde muti (srpsku) vodu
Pa, ako se zna, onda nista:confused:

Hrscanin ko ne veruje u zivot posle smrti on je lud.

I to nisam ja reko nego sveti Petar, kad su ga pitali da li je Isus vaskrso.

Nije to tema da li ti verujes da Marija nije imala seksa celog zivota. Ovde se radi o jednom mozda najvecem temelju hrscanske vere.

Nije to tema da li ti verujes da Marija nije imala seksa celog zivota. Ovde se radi o jednom mozda najvecem temelju hrscanske vere.

"I tada Marija (Magdalena) utrca u sobu gde su se ucenici bas premali da veceraju i rece uzbudjeno:" Eno nas Gospodar je ustao iz mrtvih...! Videla sam ga i razgovarala sa njim...!"

Vise ucenika podigose ruke ka nebu i govorahu: Hvala ti Oce, hvala ti Oce...

A jedan ucenik samo pogleda Mariju i mirno rece: Mrtvi ne mogu da ozive...Ja u to ne verujem, sve dok GA ne vidim i stavim mu prst na ranu (gde je bio zakovan klin)...

Uto udje Isus u prostoriju....

Sa ruku mu je kapala krv...Ucenici se sakupise oko njega, a Isus pridje onome koji nije verovao i upita (ga): "Vidis li me?" i nastavi: "Stavi mi prst na ranu"... i pruzi ruku...

Onaj sto nije verovao pade na kolena pred Sina govoreci: "Oprosti mi, oprosti mi gospodaru sto sam posumnjao, oprosti mi...!"

A Isus ga tada oprastajuci zagrli i rece: "NEK SU BLAZENI SVI ONI KOJI MOGU DA VERUJU A DA NE VIDE!!"

Ogromna vecina Srba koji danas imaju oko 50 godina su se krstili sa trideset i kusur godina...

Sve dotle su svojski pljuvali po pravoslavlju, i ponizavali sve one koji bi SAMO PROSLI sa iste strane gde je bila koja crkva...

A u crkvi....tri babe i dva dede.....

Ostali su se grozili na crkvu...SVI...

I odjednom, reklo bi se preko noci, dodje do velike promene u glavama ljudi..

Kao da im je neko, ne daj Boze, ugradio cip u mozak: svi postase veliki vernici!

Veci pravoslavci od patrijarha!

Cudo jedno!

Muslimanima je trebalo 500 godina da promene veru, a Srbima samo 5!

A tek njihova deca.....Ne priznaju ni evoluciju, koju CEO SVET priznaje....

Prepotentni do haha, a malodusni do zla Boga kada stvar podje naopako...

Pa da su bar ko talibani, da su spremni da daju zivot za uverenja...Nisu ni za to kadri...

Eh, dosla moda, pravoslavlje sa asvalta je to, nista vise...:roll:

To je počelo u 90-im kada su naprasno krimosi i hohštapleri,sa zlatnim lancima,utokama i uz pratnju sponzoruša počeli da odlaze u crkve i osetili potrebu da se dokažu kako su Srbi i vernici,a pola od njih nije ni krštena a verske objekte videla na slikama.
A i sveštena lica su više pažnje poklanjala ovakvim likovima nego narodu.

To je počelo u 90-im kada su naprasno krimosi i hohštapleri,sa zlatnim lancima,utokama i uz pratnju sponzoruša počeli da odlaze u crkve i osetili potrebu da se dokažu kako su Srbi i vernici,a pola od njih nije ni krštena a verske objekte videla na slikama.
A i sveštena lica su više pažnje poklanjala ovakvim likovima nego narodu.

:ok:

111.jpg

Na žalost, tačno je da je vera i odlazak na liturgiju, crkveni praznici i slično, postala sada samo navika. Moda je prošla 90-ih. Kad odeš na liturgiju u nedelju, a da nije slava, Uskrs i Božić, opet ćeš sresti samo one 3 babe i 2 starca iz prvog posta:hahaha: i možda nekog nesrećnika koga je baš muka naterala.
Na žalost, mnogi i dalje žale za komunističkim vremenima, i velika većina bi se rado odrekla vere kad bi ponovo došao sistem koji je osuđuje.
Mnogi vide crkvu kao nazadnu i nacionalističku instituciju, i ponovo će crkva gubiti vernike.

ljudi, nemojte da pricate napamet, tj, nemojte da trvdite nesto napamet nego se prvo informisite
"danas opet u crkvi 2,3 ljudi na liturgiji ako nije praznik" - netacno
"mozes biti pravoslavac i kao ateista i kao nekrsten" - netacno
da ne nabrajam vise sta sam sve procitao u poslednjih 6 strana
ali Blajbinger toliko generalizuje stvari da je to krajnje preterano, ne moze se pricati nesto o nekome ko se ne poznaje, generalna slika moze da se stekne, ali i za nju je potrebno pazljivo gledanje i ispravno razmisljanje, a razmisljanje nije ispravno zbog ostrascenosti, predrasuda i neznanja i nedostatka inteligencije
sustina pravoslavne vere je da covekova volja bude u jedinstvu sa voljom Bozijom da bi covek mogao da se sjedini sa Bogom zadobijanjem Bozije blagodati
a imati svoju volju u jedinstvu sa voljom Bozijom znaci misliti sta Bog hoce da mislis, voleti sta Bog hoce da volis, zeleti sta Bog hoce da zelis, mrziti sta Bog hoce da mrzis, ziveti kako Bog hoce da zivis, raditi sta Bog hoce da radis, imati stavove kakve Bog hoce da imas, verovati sta Bog hoce da verujes itd
potcinjenost covekove volje volji Bozijoj nije zato sto je Bog toboze diktator, nego zato sto je Bog savrsen, a covek nesavrsen, i sto je covekova volja UVEK kada je nesaglasna sa voljom Bozijom zla, a volja Bozija je uvek dobra, i to maksimalno dobra
a volja Bozija je objavljena u Novom Zavetu i rastumacena svetim ocima pravoslavne crkve

da bi bilo sta moglo da se shvati i/ili radi potrebno je znanje
a dve aktivnosti koje cine zivot jesu rad i ucenje
covek se vodi razumom i voljom
razumom misli i uci sta i kako jeste i sta i kako da se radi, a voljom se pokrece, voljom dela
zato treba jacati snagu razuma sticanjem znanja i vezbanjem ispravnog nacina razmiljanja i jacati snagu volje radi boljeg samoupravljanja i samoizgradjivanja

. Ovde se radi o jednom mozda najvecem temelju hrscanske vere.

Za raspravu:
Za ovaj život je možda važniji temelj 10 Božjih Zapovedi!?
A teorija o vasksenju treba biti pomoć pri svakodnevnom ispunjavanju tih Zapvedi, što često zna biti teško i puno odricanja i iskušenja!

.

Zatim, za one sumnjičave, vaskrsenje se može i objasniti naukom:
Na krstu je Isus, izmučen ranama, torturom, suncem i žeđu, pao u stanje 'hibernacije', a kasnije, u hladovini i senci pećine je 'oživio'.....
Zar nema slučaja i u novijoj historiji kako je neko, proglašen mrtvim, oživio!?

ima, ali neko ko je bio siban, teran da nosi putem jako tezak krst koji na kraju nije mogao sam da nosi, pa bio raspet na krstu i na njemu visio satima, pa na kraju bio proboden kopljem - taj sigurno nije bio klinicki mrtav nego stvarno mrtav
a posle da je prolazio kroz zatvorene zidove i vrata, vazneo se na nebo, i za zivota je i sam vaskrsavao mrtve i cinio svakakva cuda, ziveo besprekorno cistim moralnim zivotom itd govori o tome da je ta osoba zaista Bogocovek
a za tu celu pricu o Njemu su Njegovi apostoli pretpreli razna mucenja i mucenicku smrt, cinili Njegovim imenom, i nijednim drugim, razna cuda, i da se to sve desava od tada do dana danasnjeg to govori da to nije nikakva ljudska izmisljotina nego istina
ko ne veruje neka se izvoli upoznati sa Novim zavetom, istorijom crkve, i zitijama (biografijama) svetih od apostola do danas
evo jednog savremenog svetog coveka - starac Jakov Calikis
http://www.manastir-lepavina.org/no...aljnije/blaeni_starac_jakov_calikis_eubejski/

a vera se zove vera ne zato sto ti, eto tako, bez razloga nesto verujes, nego zato sto verujes Bogu i Njegovim svetim slugama da je istina ono sto govore
npr verujes svetim apostolima da je njihovo ucenje tacno jer su oni bili moralno besprekorni, cinili su razna cuda Isusovim imenom i na kraju su pretrpeli mucenje i smrt za svoju propoved - kako bi bili kakvi su bili ako njihovo ucenje nije tacno i sto bi preptrpeli mucenje i smrt za izmisljotinu

Dužina suknje stvarno ne određuje stepen nečijeg vjerovanja.Ali to govori o nečem drugom.Rijetko ko je išao na vjeronauku, gdje je mogao naučiti puno o samoj vjeri, morali i onda bi zaključio šta je prigodno za obući kad se ide u crkvu.A liturgijama prisustvuje vrlo malo ljudi, osim onim Božićnim i Uskršnjim.

То је тачно....битно је да крену на Литургију..после ће временом научити..од саме заједнице....како треба...никако не нападати људе и терати их да се понашају ко они који ус у Цркви годинама....јер могу да се поломе и напусте Цркву...треба са њима..пажљиво и полако!

Zatim, za one sumnjičave, vaskrsenje se može i objasniti naukom:
Na krstu je Isus, izmučen ranama, torturom, suncem i žeđu, pao u stanje 'hibernacije', a kasnije, u hladovini i senci pećine je 'oživio'.....
Zar nema slučaja i u novijoj historiji kako je neko, proglašen mrtvim, oživio!?

Brate kad izvadis eksere iz rane covek izkrvari za manje od 20 minuta.

A on je bio mucen (sta je vec mogo biti smrtno), a potom visijo po neki sat na krstu.

Te tvoje stavove akceptiram ali to nije vise hrscanstvo, a kamoli praovslavlje.

Back