Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Drustvo, dobro bi mi dosla strucna pomoc u vezi sa nizom nedoumica koje imam! Ali, ako je moguce bez ismijavanja neznalice!:lol: Slobodno me ispravite uvijek kad napisem nesto pogresno, jer tako se najbolje uci. ;).
1) Imamo glagol brojiti, a imamo i svrseni glagol nabrojati, a ne nabrojiti ili je ispravno i jedno i drugo? Na netu, napr. na stranicama skola, kod zadataka negdje pise nabrojati, a negdje nabrojiti.

2) Trgovac ili prodavach? A moze li mozda i prodavac, sto je takodje toliko cesto u upotrebi?

3) Poslovi oko uredjenja stana ili uredjivanja stana? Da li se mogu upotrijebiti obje varijante za isti smisao, ili se radi o razlicitom znacenju, ili je jedna, vjerovatno, ova druga verzija nepravilna?
Hvala!

3) Уређивање је несвршени облик глагола уређење, тако да одабир зависи од фреквенције тј. учесталости конкретне радње.

2) Трговац и продавац су различите речи. Најбаналнија опаска је да продавац не купује за разлику од трговца.

1) Da li su pravilno i ispravno sinonimi i sta treba upotrijebiti u pitanjima poput ovih mojih koja slijede?

ok je da ih upotrebiš kao sinonimne u ovom slučaju; postoji neznatna razlika u značenju, ali to ne znači da nisu sinonimi, jer pravih sinonima ima vrlo malo, a to je zbog principa ekonomičnosti, koji je jedan od važnijih u jeziku

laicki skroz:
iritantan je neki agens, a iritabilno je tvoje oko
sugestivan je onaj ko sugerise, a sugestibilan onaj koji je podlozan sugestiji
ja bih rekla da je neprofitabilna ona organizacija koja ne ostvaruje profit, neuspesno posluje
primera radi neprofitabilna banka (tesko je zamisliti)
neprofitna je ona koja nije osnovana radi ostvarivanja dobiti (nvo)

abil (an, na, no, ni, ne, ni) je slicno ko u engleski ability sto znaci sposobnost? a sto ce kome te reci, to ne shvatam... Ivo Andric lepo kaze da svi pametni ljudi govore jezikom iz svog rodnog kraja, dakle, lokalnim zargonom. Naravno, pri pisanju se mora pisati konvencionalno jer tad nisu tu stvarcice tipa glas/gest/izraz usana.
Drugo dobro pravilo koje sam cuo (Momir Bulatovic ga kaze) je da se najbitnije stvari trebaju pomenuti jako tiho, i na pocetku razgovora ako je to moguce, jer tih ton tera ljude da se napregnu da slusaju, sto je uopla vic a uopla stvarno ziva istina (nazalost neke nista drugo nemoze naterati da slusaju).
:)

I evo ti još malo pravopisa: ne kaže se u vezi tih stvari, već u vezi sa tim stvarima.

Ovo su samo dobronamerne ispravke.

ali ja ti ga nisam trazio. Evo ti malo KULTURE Kad ti neko nesto ne trazi a ti to zelis da mu das (bilo da se radi i o gramatickim konvencijama ili poklonu tipa flasa rakije) ne spustaj taj poklon na sto ako mislis da ta osoba ne zeli taj poklon. Poklanjati nekome ko ne pije alkohol boce alkohola je ... u najmanju ruku nekulturno, a najblaze receno nenormalno i narcizoidno (znam da se pise sa "s" a ne "z").

Narcisoidno je zato sto si mu taj poklon dao da bi taj poklon stigo do nekog alkoholicara koji to stvarno zeli (U ovom slucaju "gramaticara"), tj. sto si preko njega nekome drugome dao poklon, praveci se da si ga dao njemu. Znas da ce ta osoba to dati nekome svom prijatelju koji pije (iz kulture se ne vraca poklon, a ako ti netreba prosledjuje se) te tako cinis da mi nealkoholicari poklanjamo vama alkoholicarima alkohol. To je narcisoidno, jer tako ponizavas nealkoholicare, u smislu: "bolje da nekome koga i ne poznajem u ruke dopadne ovaj alkohol koji dajem nealkoholicaru, nego da tome nealkoholicaru dam neki drugi poklon".

Nekulturno je zato sto smo svi svesni da ti ovo pravilo nisi pisao zbog mene, a svesni smo svi i da ja nezelim ta prvila. Svesni smo takodje da neko ko bi mene stvarno zeleo da nauci gramatici nebi poceo sa nabrajanjem toga kako se sto pise, vec bi mi prvo dao motiv da pozelim da znam te informacije (kako se sto pise). Dakle, tvoj post vredja ljudsku svest jer zeli da je negira, stoga je nekulturan, a i lazan.

Takodje smo svesni svi da si ovo napisao da bi se dopao "tvojima" gramaticarima, a ne da bi meni pomogao u zivotu ili me uveselio i zasmijao. (narcisoidno pripadanje grupi po cenu toga da se vernost dokazuje na neljudski nacin: gazenje ljudi koji ne spadaju u tu grupu (bilo da spadaju u drugu ili su nesvrstani)). tAKODJE znamo da me za psovku nisi kritikovao, a za gramatiku jesi, sto govori pomalo i o tome da je tebi bitnija gramatika nego da se ljudi medjusobno postuju? Naravno, ja mislim da i nema razloga da budem kritikovan za ovu i onu koju je moderator izbrisao psovku, ali ocigledno mislimo da mislis da ima razloga da za to budem kritikovan, ali i (gle cuda) da si me kritikovao za nesto sasvim drugo a za to ne - to se vidi?

Sve ovo govori o tome da je da bi se bilo kulturan potrebno mnogo vise nego poznavanje gramatike, kao i da to sto neko ne koristi gramatiku ne znaci da je nekulturan, a nikako ne mora da znaci da je NEZNA. nezna. Dok neki ljudi ne prestanu biti narcisoidni i ne budu prestali vredjati sposobnosti ljudske svesti, gramatika ce im biti jos jedan nacin zatupljivanja samog sebe i ometanja komunikacije, trn u oku. Kasnije kad to prestanu raditi moze postati mozda i nesto korisno, nisam o tome razmisljao...

Pre svake gramatike 90% ljudi koje poznajem trebalo bi da nauce (po mom misljenju) da kad neko nesto pita, treba 1. ili da daju odgovor 2. ili da kazu da ne zele da odgovore (2.1 kazu zasto ne zele da odgovore !), (3. kazu da ce odgovoriti kasnije) 4. kazu da nisu razumeli pitanje a ne da kao kompromis "ne odgovore na to pitanje, ali odgovore na neko drugo koje su sami sebi postavili u tvoje ime". Ali obicno se desi da neko niti 1. da odgovor 2. kaze da ne zeli da odgovori 3. kaze da ce odgovoriti kasnije niti 4. kaze da nije razumeo pitanje, vec samo isprave gramaticku gresku u pitanju koje su razumeli (jer da nisu znali sto neko zeli da kaze nebi mogli to ni da mu kazu da je pogresio) i nastave da cute u vezi pitanja.

Da bi svako ko je onemogucio inteligenciju da to razume fiks idejama da je to nemoguce razumeti i previse tesko svatio ovo o cemu pricam, dacu primer:

"Zorice, umrelo ti je dete" kaze komsinica majci koja je imala dete i za cije je zdravlje strahovala jer je imalo problema sa disajnim putevima, napade gusenja od neke alergije...
(ova zena veruje svojoj dobroj drugi Zorici, i zato odma pocinje da place)
"Ne kaze se umrelo nego umrlo, (smrc.. brise suze, i jedva dolazi do daha da kaze i) jer je 'umre' glagolski oblik koji ...(nastavak objasnjenja)"
(kaze uplakana)

--- eto to je bilo malo moje vidjenje vasih dusevnih problema (mislim samo na one koji "na silu" ispravljaju ljude za gramtiku)

Katarzi, nije da nema smisla to što pričaš, ali mislim da malo preteruješ. Nema razloga da te bilo šta od ovoga vređa, jer smo ovde da bismo nešto više naučili. Eto, i ti si svima nama dobronamerno poklonio malo KULTURE, a niko ti je nije trazio. To, naravno, ne znači da ne treba da ti se zahvalimo. Hvala ti! :)

Nisam, ja sam ono odgovorio onome koga citirah, da sam svima citiro bi sve. Reko sam "evo ti" a ne "evo vam" tako da se odnosilo na njega. A i na sve koji oce "na silu" da ispravljaju gramtiku, a valjda se ti nisi prepoznao kao "nasilni ispravljac gramatike"?
________:?:
to je bilo malo "o komunikaciji" i idem sa ove teme da ne bude da je ovo spam.

samo da se ne zaboravi Vuk Karadzic moram da jedan citat stavim: "pisi kako govoris, citaj kako pises" ili nesto tog smisla je reko:lol: ako neko govori "ne znam" neka tako i pise.

da si pametna nebi se smijala, svako kaze "neznam" (bez zastoja izmedju "ne" i "znam" ili dinamike naglasavanja (ima ljudi koji naglasavanjem odvajaju rijeci jako jasno, a nikad ne zastaju, da nisam cuo nebi verovao)). pod dinamikom naglasavanja mislim na isto sto se u muzici misli pod piano forte piano forte fortisimo i sl. nisam vidio noramalnu osobu koja "NEZNAM" naglasava recimo FF (n) MF (e) FF(z) MF (nam). tako da ne vidim ni razlog da se tako pise.

niti normalnu osobu koja neznam kaze recimo ovako 1/16 * 2 (za slovo po 1/16) (ne)____1/32(pauza)____1/16 * 4 (za slovo po 1/16) (znam).

da si pametna nebi se smijala, svako kaze "neznam" (bez zastoja izmedju "ne" i "znam" ili dinamike naglasavanja (ima ljudi koji naglasavanjem odvajaju rijeci jako jasno, a nikad ne zastaju, da nisam cuo nebi verovao)). pod dinamikom naglasavanja mislim na isto sto se u muzici misli pod piano forte piano forte fortisimo i sl. nisam vidio noramalnu osobu koja "NEZNAM" naglasava recimo FF (n) MF (e) FF(z) MF (nam). tako da ne vidim ni razlog da se tako pise.

niti normalnu osobu koja neznam kaze recimo ovako 1/16 * 2 (za slovo po 1/16) (ne)____1/32(pauza)____1/16 * 4 (za slovo po 1/16) (znam).

Да си у основној имао бар двојку из српског не би се овако бламирао...:roll:

Back