Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ИШЧЕКИВАЊЕ (једначење сугласника по месту творбе - зубно С се нашло испред предњонепчаног Ч, и због тога се са њим једначи по месту творбе прелазећи у себи најсроднији предњонепчани сугласник, а то је Ш)

hvala Hellen
iščekivanje i zvuči logičnije i pravilnije

"Neznajući da je naš model opciono snabdeven njime"

Ovo je glagolski prilog sadašnji, i interesantno mi je da se glagol piše spojeno sa rečcom ne., i deluje mi ispravno, pošto je ovo maltene prilog. Jel ne grešim?

Грешиш.
НЕ ЗНАЈУЋИ
Глаголски прилог садашњи пише се одвојено од речце НЕ.

Не одговарајући на питање, он је подвлачио неодговарајуће речи.
гл.пр.садашњи .................................................... придев

Dragi forumaši(ce),
Da li ste znali da je jednina od imenice u pluralu ''pereci'' - ''peretak''? :)
Ja sam to saznala pre neki dan...

A moja sestra je jedno vreme bila angažovana u studenstskoj službi Ekonomskog fakulteta i priča mi kolika je nepismenost među studentima... Umesto da pišu smer ''finansiJski'', oni pišu bez ''j'', ''finanskiski''. Ona je izludela prepravljajući... Ja sam primetila da ''j'' mnogi izostavljaju u imperativu, pa napišu ''pi'' umesto ''piJ'' i slično...
Ali ''biser'' je kad je neki momak uzimao uverenje... Na papiru piše ''Izdaje se uverenje po zahtevu _____'', tako nekako, poenta je da treba na toj crti da se upiše prezime i ime u genitivu... I greška možda nije tako kataklizmična po srpski jezik da je on napisao u nominativu, ali on je napisao... da izmislim ime, neka bude... ''Petrović Goran-a'' :D Strašno, je l' da?

Dvoma, naravno.

Hajde da malo pokušamo da negujemo naš jezik. Bar što se pravilnosti tiče. Pozivam ljude da ovde ukažu na jezičke nepravilnosti koje često uočavaju na forumu ili bilo gde drugde. Ja ću početi sa nekim osnovnim stvarima, a vi ako želite... nastavite:

Neću, nemoj, nemam - spojeno naravno; ispred njih se ni ili niti zamenjuju i: "On to ni ne zna" - neispravno, ispravno je: "On to i ne zna"
ne + neki glagol - odvojeno: ne želim, ne znam, ne vidim...
pridevi koji se završavaju -ski, -ški i -čki pišu se malim početnim slovom: srpski, karlovački...
obzirom da - nepravilno; pravilno je s obzirom na: "S obzirom na to da sam..."
je li - skraćeno je l', mada valjda može i jel (ispravite me ako grešim)
jel i jer: jel za pitanje: "Jel ideš u školu danas?"; jer za odgovor: "Jer sam bolestan"
jeftin: prihvatljivo i jevtin, ali se prvo više koristi.
razočaranje: bolje nego razočarenje (što ne znači da drugo nije prihvatljivo)
naizgled, ali može i na izgled
Kada ti nešto nedostaje onda ti to fali, nikako hvali
Prekosutra ili preksutra kao i nakosutra ili naksutra

I tako dalje...

Trebalo je da piše: Jel' zna neko da li treba da se kaže: Prava pristupa treba dati "jednom ili dvoma korisnicima" ili "jednom ili dvama korisnicima"?

Da li se pishe samnom ili sa mnom?? Mislim da je pravilno samnom, ali me je zbunila jedna studentkinja srpskog jezika koja je i spisateljica rekavshi da je sa mnom pravilno. Ne dopada mi se ova "moda" nekorishcenja velikog slova korisnika informaciono-komunikacione tehnologije.

Pravilno je: sa mnom. Dakle, piše se odvojeno.
Isto kao: sa tobom (ne - satobom), sa njim itd.

Ja već duže vremena ne mogu da pronađem tog kom sam dala Pravopis, a očigledno da ni on nema mene na pameti...
Tako da bih po svom osećaju rekla ''šapćući'', kad bolje razmislim, mada nisam sigurna da uvek ovaj oblik upotrebim pravilno u govoru.
Ako se glagolski prilog sadašnji gradi dodavanjem nastavka ''-ći'' na treće lice množine prezenta, za glagol ''šaputati'' to bi bilo: ''oni ŠAPUĆU'', pa dalje - ''šapućući'', i dalje mislim da je u izgovoru (zbog lakoće izgovora) došlo do oblika ''šapćući''...
E sada neka mi oprosti fakultet ako sam nešto gadno izlupetala, jer me tek u januaru čeka morfologija, tvorba reči i slično... A tim delom gramatike se nisam bavila duuuugooo... a Pravopis nisam videla pune dve godine, od posle ispita (mada se nešto ne sećam da sam čitala nešto za ovaj glagol)...

A mene šta muči: prilikom stvaranja kovanica, kad dođu u dodir dve reči, čija se spojna mesta razlikuju po zvučnosti - da li se tu jednačenje vrši ili - da ga nazovem tako - stvaralac kovanice ima slobodu da sam odredi, opet po nekom osećaju...?

Та административна терминологија ми никад неће бити јасна.Колико знам, ту постоје одређени изрази и фразе који нису језички правилни, али су усвојени као језик те струке...
А за овај пример...ебем ли га...:roll:

Back