Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Е, сад имам и ја једно питање: слушам вечерас ТВ и опет чујем реченице типа
- играч је у поседу лопте...
- ко дође у посед ове улазнице имаће попуст...

И те формулације ме просто ''жуљају''.

Ако ја поседујем лопту, то значи да је лопта у мом поседу.
Ако лопта поседује мене, то значи да сам ја у њеном поседу.

Ко ту кога има?
Лопта мене или ја њу?

...

Trebalo bi da na ovakve trendove reaguju ne forumasi vec odredjene institucije koje se bave zastitom kulturne bastine i jezika, Matica srpska ili ko vec, jer ovo je stvarno sramota.

Momentalno je u Srbiji rastuci trend da se koriste strane reci kao ispoljavanje kulture. Slicno kao upotreba latinskog jezika zarad distanciranja i uzdizanja iznad sagovornika.
Jadno zvuci kada se sva Srbija smeje imigrantima na "serblish" govoru a ti isti koji se smeju koriste strane reci sa preterivanjem. Pogledajte samo Krstarica Diskusije.

Ja dajem svoj doprinos time sto kad god se setim srpske reci za ono sta mi je 20x lakse da kazem sa stranom recju, ja koristim srpsku po svaku cenu. Kad bi svako tako radio, ne bi bilo potrebno da drzava rad ista. Kao sto sam uvek govorio, prvo se mete svoje dvoriste pa tek utrina.

Secam se kad sam jednom dobio topa na pismenom samo zato shto sam stavio zarez na pochetak reda umesto na kraj prethodnog.
Bash sam bio odlepio. Hteo sam da zadavim Djurdjicu.

Sad me josh pitajte "ko je Djurdjica?". E, sve treba da vam crtam. :roll:

:shock::shock: Davno bese ovaj post al moram da pitam...DJURDJICA...iz Isidorine???Gimn-Isidora Sekulic?:shock: :o

Dragi ljudi, ja se izvinjavam sto ipak na neki nacin menjam temu,ali mi je zaista bitno - a sigurna sam da ce neko od vas vec pronaci resenje. Naime, da li se kaze predpristupni ili pretpristupni? Ja naginjem ka prvom resenju - pretpristupni, zbog jednacenja po zvucnosti (kao i pretpostavka itd, kao i trenutno pretprocesno saslusanje Seselja u Hagu....) ali ima ljudi koji mi kazu da mora da stoji preDpristupni, jer seradi o dodavanju prefiksa pred na rec, a ne o reci koja vec u sebi sadrzi pred.....(u kom slucaju bi doslo do jednacenja po zvucnosti)
Moja agonija je veca time sto radim sa pretpristupnim fondovima EU.!!

Hvala svima unapred
J

ИШЧЕКИВАЊЕ (једначење сугласника по месту творбе - зубно С се нашло испред предњонепчаног Ч, и због тога се са њим једначи по месту творбе прелазећи у себи најсроднији предњонепчани сугласник, а то је Ш)

Back