Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Hellen, veoma duhovita primedba, ali mislim da bi u tom slučaju žena bila 'sekretarka', a ne 'sekretarica'. Ne znam, nisam sigurna.
Tamo gde se može izvesti lep i pravilan ženski rod - zašto da se to i ne učini? Ništa ne fali ni doktorkama, šeficama, direktorkama, učiteljicama, profesorkama... Ali ne treba na silu i po svaku cenu praviti ženski rod od svega. Zašto insistirati na nečemu što zvuči rogobatno poput psihološkinje (taj sam izraz više puta čula) ili sociološkinje? Kada budem diplomirala imaću titulu diplomiranog filologa, a biću turkolog. Ni filologinja, filološkinja ili filologica (zvuči debilno, zar ne) niti turkologinja, turkološkinja ili turkologica. I baš me briga za to. Kao i moju majku, ekonomistu. Bitno je ono što jesi, a ne ime kojim ćeš to nazvati.

Шпанац и Шпанкиња, јер је земља Шпанија.
Шпањолац и Шпањолка су из Шпањолске ! ( једном сам се оклизнула овде, мислила сам да је Шпанац и Шпањолка, тако да сам ово добро упамтила ) .

Ја знам да се људи који долазе из Бихаћа представљају као Бишћани и Бишћанке, па мислим да је то правилније, јер увек треба узимати варијанту којом говоре становници неког места. :cool:
P. S. Михајло Стевановић даје предност овим облицима, такође.

bataduca:
imam 2 pitanja:

1) kako se zovu reci koje imaju isto znacenje - treba mi za cerkin domaci
iz srpskog... ne mogu da se setim...

2) treba mi bar 5 ili 6 primeraka takvih reci..
.. nasli smo: grad, kosa, kraj , ...
dajte mi moliv vas bar jos par primeraka treba nam 5 iz srpskog za kraj godine

hvala svima

...
...gora, bala, maca, nema(?), kuka(?), luk

Back